Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. * * *Kojení *Fyziologický novorozenec *Dárcovské mateřské mléko *Patologický novorozenec (Low Body Wight) *Umělá kojenecká výživa *Optimální nutriční složení *Imunologické faktory *Prevence diabetu II. typu, nadváhy/obezity, kardiovaskulárních onemocnění *Psychologické, sociální a etické faktory * Nepřevyšuje prospěch z kojení * CMV, HBV, HIV, jiné viry vzácně * Bakteriální infekce * HIV+ matky: kojit alespoň prvních několik měsíců, pokud nejsou další predisponující faktory (otevřené herpetické léze u dítěte, nová HIV+ až v průběhu kojení - na začátku infekce vysoká HIV- virémie) * HBV: vakcinace dítěte, kojit * Otevřená forma TBC matky: antituberkulotika pro matku i dítě * Mammární výsev herpes simplex: pokračovat v kojení po ošetření lézí * * *Novorozenecké JIP *Předčasně narození (LBW = low wight birth), chirurgický zákrok… *Banky nebo sběrny mateřského mléka *Banka: pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti, skladování a distribuci mateřského mléka mimo vlastní zdravotnické zařízení *Sběrna: pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti a skladování mateřského mléka pouze pro potřebu vlastního zdravotnického zařízení. * *Bakteriální * Tuberkulóza, listerioza, leptospiroza, brucelóza, infekce Streptokokem typ B, salmonelóza *Virové * VHB, CMV, HIV, EBV, virus Západonilské horečky, herpes simplex *Cesta přenosu * Přímá: * Mastitida (bakteriální inf.) * Přechod patogenního agens do MM (virové inf.) * Sekundární kontakt rodiče – zdroje nákazy s novorozencem * Nepřímá: * kontaminace odstříkaného z prostředí (bakterie i viry) Často zůstává neobjasněna * *Časné („early-onset“) *Vzplanutí infekce v 1. týdnu života (obvykle během prvních 3 dnů po porodu) *Bakteriální nebo virová etiologie, transplacentární nebo perinatální přenos (infekce porodních cest) *Pozdní („late-onset“) *Vzplanutí infekce od 4. dne života *Souvislost s pobytem ve zdravotnickém zařízení nebo ošetřováním dítěte v domácnosti *Převažující etiologie: E. coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella, Enterobacter, Citrobacter, Pseudonomonas aeruginosa, Serratia, Staphylococcus aureus, koagulázanegativní stafylokoky, enterokoky, enteroviry, virus influenzy/parainfluenzy, VHA * *1970: USA *Infekce S. Kottbus u 7 novorozenců z celkem 22 hospitalizovaných (32 %) *Zdroj nezjištěn (negativní gastroenteritida, neg. mastitida), výživa dárcovským mlékem *Hypotéza o nesprávné manipulaci s dárcovským mlékem *1979: lokalita (?) *V průběhu 12 dnů výskyt 5 případů novorozenecké sepse na novorozenecké JIP, inkubační doba 24 až 96 hod., výživa dárcovským mlékem nasoduodenální sondou. Individualizované dárkyně *Kultivace Klebsiella pneumoniae z elektrické odsávačky * *1989: býv. Československo * Infekce u 11 novorozenců na novorozenecké JIP, výživa dárcovským mateřským mlékem * Směsná dávka od více dárkyň * Dohledána 1 žena, která v anamnéze uvedla „jednu průjmovitou stolici a teplotu trvající několik hodin“ *2003: Wisconsin, USA *Dvojčata narozená ve 29. týdnu císařským řezem, 16. – 19. den hospitalizace postupně u obou novorozenců hemorhagická enteritida. Salmonella typhimurium. Matka negativní. *Výživa dvojčat dárcovským mateřským mlékem, S. typhimurium detekována ve vzorcích dárcovského MM, které byly přineseny v období 12. – 18. dne (počítáno od dne předčasného narození dvojčat) *Další případy onemocnění ani pozitivních vzorků MM se neobjevily Nástup příznaků * 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Staphylococcus epidermidis Staphylococcus aureus alfa-hemolytické streptokoky Acinetobacter Serratia Klebsiella Enterobacter Bacilli Escherichia coli Jiné * * Výběr dárkyně * Serologické testy (HBV, HCV, HIV, CMV…) s ohledem na předpokládaný způsob použití MM (k pasteraci?) * Nekouření, dobrý zdravotní stav, bez medikací *Poučení * Získávání mateřského mléka * Manuální odstříkání nebo odsávačka * Odd. šestinedělí nebo domácnost * Bakteriologické testování * Nepřítomnost patogenů, CPM * Vyřazení, pokud ↗↗ CPM (> 105 ) * Pasterace (ano? – ne?) * Trend ve světě: pouze nedůvěryhodný zdroj nebo při tendenci k nezvládnutému stavu * Čerstvé, chlazené, mražené * Distribuce balení na novoroz. JIP * Příprava (ohřev, rozmražení) * Aplikace * * Čerstvé mléko bez pasterace * Pouze matka pro vlastní dítě * Skladování při teplotě do +4 oC * Spotřeba do 24 hod. * Pasterované mléko * Pasterační proces: 62,5 oC po dobu 30 min. * Zchlazení na +4 oC * Spotřeba do 48 hod. * Ohřev ve vodní lázni při teplotě +37 oC, nikoliv mikrovlny! 12 * * Zmrazené mléko * Pasterační proces: 62,5 oC po dobu 30 min. * Zmrazení na -18 oC a méně * Spotřeba 3 měsíce * Rozmrazování * Teplota +4 o C * Tekoucí studená voda * Ohřev ve vodní lázni při teplotě +37 o C, nikoliv mikrovlny! 13 * Dárcovské mateřské mléko Potravina Pouze bezpečnost Pasterací je třeba usmrtit patogenní agens Tkáň Přínos/riziko Pasterace nesmí zničit terapeuticky prospěšné složky