Listerióza Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Původce onemocnění: Listeria monocytogenes, Gram pozitivní tyčkovitá bakterie, růst při teplotách 0 až 50 st. C (opt. 25 st. C), snáší až 10 % NaCl. rozšířená v prostředí (půda, voda, siláže). Nepatogenní druhy listerií (např. L. innocua, L. ivanovii, L. seeligeri, L. welshimeri, L. Grayi...) mají v prostředí indikátorový význam. Historie  Přelom 19. a 20. stol.: Joseph Lister (1827 – 1912): anglický chirurg, objevení příčiny pooperačních sepsí, zavedení antiseptických postupů  Rok 1926: Cambrigde: úhyn ptactva, objevena neznámá bakterie pojmenovaná jako Bacterium monocytogenes  Rok 1940: Finální klasifikace jako Listeria monocytogenes  Rok 2001 a dále: 2 lidská úmrtí po konzumaci paštiky ve Francii, průkaz L. Monocytogenes; pakovaně zvýšené množství L. monocytogenes v lahůdkářských výrobcích v ČR i zahraničí. Bylo přijatlo Nařízení ES č. 2073/2006 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, cílená kontrola potravin a prostředí. Zdroj nákazy: člověk, savci, ptáci Patogeneze:  Adheze k cílové buňce (enterocyt, leukocyt, buňky CNS)  Lýza stěny vakuoly (fagosomu) vlastními fosfolipázami  Intezivní množení v cytoplazmě  Napadení sousedících buněk Klinický obraz  Jinak zdraví jedinci: bezpříznakový průběh, někdy gastroenteritida nebo mírné chřipkovité onemocnění  Těhotné ženy: Transplacentární infekce plodu, potrat nebo porod mrtvého dítěte  Jedinci s imunodeficitem: hnisavá bakteriální meningoencefalitida (smrtnost až 60 %), listeriová endokarditida, listeriová peritonitida Infekční dávka: u jinak zdravých osob vysoká (108 buněk), u vnímavých osob 100 až 1.000 buněk. Možnost množení v potravině! Inkubační doba: 3 až 70 dní, průměrně 21 dní Diagnostika: konzumace rizikových potravin v anamnéze (zrající mléčné výrobky, lahůdkářskéé výrobky, cukrářské výrobky, nepasterované mléko), dřívější onemocnění (imunodeficit), klinický obraz, izolace listerií z z krve, mozkomíšního moku, amniotické tekutiny... Vnímavost  Vysoká: novorozenci, oslabené osoby (malignity, HIV/AIDS, diabetes mellitus, transplantovaní, osoby nad 65 let věku)  nízká: starší děti a dospělí Preventivní opatřeníInfekční dávka:  Výroba a distribuce potravin: prověřené, kvalitní suroviny, sanitace prostředí, prevence „vlhkých míst“ ve výrobnách, úzkostlivé dodržování chladícího řetězce tam, kde to vyžaduje charakter potraviny (vysoká schopnost množení už od chladničkových teplot), prevence křížové kontaminace, ochrana hotových potravin, odstraňování odpadu  Chování spotřebitele: U vnímavých skupin omezit konzumaci rizikových potravin