C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav preventivního lékařství LF MU Vitamin B 17 (Laetril) – svět bez rakoviny? 2 vitamin b17001 3 citróny Beze jména citrón Osnova 4 nVýskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory nPříčiny rakoviny, rizikové a ochranné faktory nDoporučení, návrhy opatření: EPIDEMIOLOGIE ETIOLOGIE PREVENCE nPrimární prevence – snížení rizika onemocnění nSekundární prevence – časné zjištění a léčba, zabránění rozvoje onemcnění Epidemiologie rakoviny (Cancer epidemiology) Rakovina - epidemiologie n27 % ze všech úmrtí nRočně přes 50 tis. nových případů (bez dg.C44) nPostihne každého 3.člověka (onemocnění) nSmrtnost = 54%, přežívá 46% nVe věkovém rozmezí 45-64r ale zodpovídá za 50% všech úmrtí! (EU) nRočně cca 28 tisíc na rakovinu zemře Struktura příčin smrti dle věku (relativní podíl) Kardiovaskulární Ženy Muži Kardiovaskulární Věková skupina Věková skupina Nádory Nádory Cancer incidence per 100 000 cancer incidence legenda European HFA Database, January 2011 SDR, malignant neoplasms, 0-64, per r 100 000 European HFA Database, January 2011 sdr rakovina legenda Muži: Ženy: 1.Plíce - 27 % 2.Kolorektum – 16 % 3.Prostata - 9 % 4.Slinivka - 6 % 5.Žaludek – 5 % 6.Ledviny – 5 % 7.Játra – 3 % 8.Moč. Měchýř – 3 % ---------------------- Těchto 8 = celk: 73 % Pořadí nádorů dle úmrtnosti 1.Prs – 15 % 2.Kolorektum – 14 % 3.Plíce – 11 % 4.Slinivka - 7 % 5.Vaječníky – 6 % 6.Žaludek – 4 % 7.Ledviny – 4 % 8.Žlučník – 3 % ---------------------- Těchto 8 vybr. nádorů – celk. 73 % 1. Incidence: Mortalita: Prs 31. na světě 35. na světě Incidence: Mortalita: Kolorektum ženy 3. na světě 9. na světě Incidence: Mortalita: Kolorektum 1. na světě 2. na světě muži ETIOLOGIE Co způsobuje vznik nádorů? Karcinogeneze – mnohostupňový model Prokarcinogen Karcinogen Alterace onkogenů, tumor-supresorových genů a DNA-reparačních genů Abnormální DNA a buněčná replikace Prekancerózní léze, dysplazie Nádor Metastázy § Expozice relevantním agens § Metabolismus c) Replikace klonu abnormálních buněk §Růst abnormálního klonu, vznik ložiska pre-neoblastických buněk - - PROMOCE § Růst tumoru a jeho šíření mimo původní ložisko, PROGRESE § Interakce s DNA, INICIACE DNA-addukty § 3 alternativy: b) Smrt buňky a) Reparace poškození DNA The influences of food nutrition obesity physical activity on the processes shown in figure 2-2 Epidemiologické metody Data nejsou získávána od jednotlivců, ale na populační úrovni. Např. spotřeba potravin vs. výskyt nádorů, a mezinár. srovnání Ne každá prokázaná souvislost je souvislostí příčinnou (kauzální)! 1)Korelační studie 2)Studie případů a kontrol (case-control) 3)Kohortové prospektivní studie Osoby vybrány podle přítomnosti či nepřítomnosti onemocnění, (případy + kontrolní soubor), zpětně srovnávána anamnéza. Skupina zdravých osob (kohorta) sledována řadu let (opakované hodnocení výživy), čeká se na výskyt nádorů, potom srovnání předchozí výživy zdravých a nemocných. Mohou být i experimentální typu CLINICAL TRIAL! Dvojí možný způsob popisu nádorové etiologie a)Dle faktorů b)Dle nádorů Jejich vliv na riziko rakoviny obecně či na riziko jednotlivých nádorů Jejich vliv na riziko rakoviny obecně či na riziko jednotlivých nádorů Podle faktorů Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory – kolika % 0 5 10 15 20 25 30 35 40 % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 % Příčiny rakoviny 27 obr Anand et al. (2008) Kouření * Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny celkově (30% všech případů) * V kouři cigaret je několik desítek prokázaných lidských karcinogenů (!!!) * Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů kouření 2 kouření 1 Výživové faktory * Způsobují 35-40 % všech případů rakoviny * Čím je to způsobeno: nCo lidé jí (a co to obsahuje) nKolik toho jí nCo nejí (anebo jí málo) nCo pijí nJak moc se (ne)pohybují nJestli nejsou tlustí Výživové faktory hodnocené ve vztahu k nádorovému riziku I. Energie a související faktory §Energetický příjem § BMI § Pohybová aktivita § Rychlý růst a větší výška II. Element. nutriční složky §Sacharidy (včetně vlákniny) § Tuky § Proteiny § Vitamíny § Minerální látky § Ostatní bioaktivní sloučeniny III. Potraviny a nápoje §Cereálie (obiloviny) § Zelenina a ovoce § Maso, drůbež, ryby a vejce § Mléko a mléčné výrobky § Alkohol § Káva, čaj IV. Zpracování, uchovávání, příprava §Chemické kontaminanty § Aditiva § Mikrobiální kontaminanty § Sůl § Zmražování § Konzervace a uzení §Tepelná úprava Výživové faktory Skladba stravy Složení těla, obezita Energetický příjem Pohybová aktivita Alkohol + růst, menarché.. Specifika výživy Genetický základ Rizikové faktory Nedostatek protektivního faktoru = rizikový faktor Protektivní faktory ZUZKA5 ZUZKA5 § Univerzalita expozice (týká se všech) § Mimořádná míra expozice (řádově kilogramy a litry denně ) § Vysoký počet působících faktorů § Současné působení rizikových a ochranných faktorů Kategorie důkazů o efektu na riziko 35 01 - kategorie důkazů Systém vizualizace efektu výživových faktorů 36 02 - prázdné hodnocení tabulka 1 - vláknina 37 Obiloviny (zrniny), vláknina stravy 38 tabulka 2 - zelenina Zelenina, ovoce, luštěniny, ořechy, bylinky, koření 39 tabulka 3 - maso Maso, drůbež, ryby a vejce 40 tabulka 4 - mléko Mléko a mléčné výrobky 41 tabulka 5 - tuky Tuky a oleje 42 tabulka 6 - cukry a sůl Cukry a sůl 43 tabulka 7 - nápoje Voda, ovocné šťávy a ostatní „soft“ nápoje, teplé nápoje 44 tabulka 8 - alkohol Alkohol 45 tabulka 9 - suplementa Suplementa 46 tabulka 10 - obezita Nadváha a obezita 47 shrnutí A Shrnutí – výživové faktory s přesvědčivými důkazy: 48 shrnutí b Shrnutí – výživové faktory s pravděpodobnými důkazy: tabulka 12 - pohyb Minimatrix A co důležité pro riziko není: nZbytky pesticidů v potravinách nKonzervační a jiné látky, tzv. éčka nSuplementa, vitamínové přípravky nKáva, čaj nUmělá sladidla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Nezaměřovat se na speciální druhy potravin… Dle nádorů Plíce Zvyšuje riziko Chrání * * Cigaretový kouř (i pasivně) - atrib > 85 % * Radon (- atrib 10- 14 % ) * Zelenina a ovoce * Ne suplementa! (obzvláště ne u kuřáků) Prs Zvyšuje riziko Chrání * Menarché <12r. * Nuliparita nebo první porod >30r. * Pozdní menopauza * Familiární výskyt ca prsu * Větší výška * Exogenní expozice estrogenům * Radiace prsu ----------------------------------------------- * Alkohol (už 1 dávka/den) * Obezita (pro postmeno ca) * Pohyb * Laktace Kolorektum Zvyšuje riziko Chrání * * Rodinný výskyt * Obezita * Alkohol * Maso (červené), uzeniny * Kouření * * Pohyb * Zelenina a ovoce * Mléko * Vláknina stravy * Česnek * Acylpyrin a ostatní nesteroidní protizánětlivé * Kalcium, vit.D (pozor prostata) * Postmeno. horm. terapie * * Endometrium Zvyšuje riziko Chrání * * Prolongovaná expozice estrogenům * Obezita * * Pohyb Prostata Zvyšuje riziko Chrání • • •Příliš mnoho Ca • • •Strava obsah. lykopen •Selén • Ledviny Zvyšuje riziko Chrání * * Obezita * Kouření * Doporučení obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org RECOMMENDATION 1 TĚLESNÁ HMOTNOST, TĚLESNÝ TUK Být co nejvíce štíhlý v rámci normálního rozmezí nUdržovat hmotnost v normálním rozmezí BMI = 18.5 – 25 (WHO) nPopulační medián BMI by měl být mezi 21 a 23 nPro děti jsou speciální percentilové grafy nSměřovat (přes dětství a adoledcenci) aby v dospělosti byla hmotnost k dolnímu konci rozmezí nVyvarovat se přírůstku hmotnosti a zvýšení obvodu břicha v dospělosti RECOMMENDATION 2 POHYBOVÁ AKTIVITA Být fyzicky aktivní jako součást každodenního života nMírná fyzická aktivita (ekvivalent rychlé chůze) přinejmenším 30 minut každý den nPo zlepšení kondice se snažit o 60 a více minut mírné aktivity, nebo 30 či více minut intenzivnější aktivity každý den nLimitovat sedavé návyky jako sledování TV nPrůměrná PAL by měla být nad 1.6 PAL = celkový energ.výdej x basální metabolismus, „sedavý“ – sedentary = 1.4 RECOMMENDATION 3 POTRAVINY A NÁPOJE PODPORUJÍCÍ NABÍRÁNÍ VÁHY Omezit konzumaci energeticky denzních potravin Nepít sladké nápoje nPrůměrná energetická denzita stravy by měla být snížena k 125 kcal / 100g RECOMMENDATION 4 ROSTLINNÉ POTRAVINY Jíst převážně potraviny rostlinného původu nJíst nejméně 5 porcí (min. 400g) rozmanitosti neškrobové zeleniny a ovoce každý den nJíst relativně nezpracované cereálie a luštěniny s každým jídlem nLimitovat rafinované škrobové potraviny (refined starchy foods) RECOMMENDATION 5 ŽIVOČIŠNÉ POTRAVINY Limitovat konzumaci červeného masa a vyhýbat se konzumaci masných výrobků (processed meat*) nLidé, kteří jedí červené maso konzumovat méně než 500g týdně, a velmi málo (pokud vůbec) zpracovaného (processed)* nPopulační průměrná konzumace červeného masa by neměla přesáhnout 300 g týdně *Processed = meat preserved by smoking, curing or salting, or addition chemical preservatives RECOMMENDATION 6 ALKOHOLICKÉ NÁPOJE Limitovat konzumaci alkoholu nLidé, kteří jedí konzumují alkohol, omezit konzumaci na max. 2 dávky denně pro muže a 1 dávku pro ženy *1 dávka = 10-15g etanolu RECOMMENDATION 7 UCHOVÁVÁNÍ, ZPRACOVÁNÍ, PŘÍPRAVA Limitovat konzumaci soli Vyvarovat se plesnivých potravin nVyvarovat se solí konzervovaných a slaných potravin, konzervovat potraviny bez použití soli (Preservation, Processing, Preparation) nLimitovat spotřebu soli na méně než 6 g (2.4g sodíku) denně nNejíst plesnivé potraviny RECOMMENDATION 8 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY Zaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou nPotravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets) Evropský kodex proti rakovině 1.Nekuřte! Pokud kouříte, přestaňte. Pokud nemůžete přestat, nekuřte v přítomnosti dětí. 2.Vyvarujte se obezity 3.Denně vykonávejte nějakou tělesnou činnost 4.Jezte denně více různých druhů ovoce a zeleniny, alespoň v 5 porcích. 5.Jestliže pijete alkohol snižte spotřebu na 2 dávky denně (muž), 1 dávku (žena) 6.Nevystavujte se nadměrnému slunečnímu záření European Code Against Cancer – version 3, 2003 Evropský kodex proti rakovině 7.Dodržovat pravidla ochrany před rakovinotvornými látkami 9.Ženy od 50 let – prsy - screening - mamografie 10.Muži a ženy od 50 let – screening kolerektálního karcinomu 11.Očkování proti hepatitidě B European Code Against Cancer – ver. 3, 2003 8.Ženy od 25 let –screening čípku Programy veřejného zdravotnictví, kterými lze předcházet vzniku rakoviny nebo zvýšit pravděpodobnost vyléčení: DOPORUČENÍ 8: 71 POTRAVINOVÉ DOPLŇKY nPotravinové doplňky nejsou doporučeny pro prevenci rakoviny (Dietary Supplemets) nZaměřit se na naplnění výživových požadavků stravou samotnou Zdroje informací 72 Zdroje informací nKapitoly v Obecné onkologii (Grada 2003, MU 2004) + další publikace nEvropský kodex 3rd ver. – 2003 (11 bodů) nAICR Second report – 2007: Food, nutrition, physical activity and prevention of cancer (AICR = American Institute for Cancer Research) nDatabáze WHO – „Zdraví pro všechny“ - European „Health for all database“ – HFA-DB nStránky SVOD, Česká onkologická společnost, NOP (Národní onkologický program) HFA-DB titul web http://data.euro.who.int/hfadb www.svod.cz (Software pro Vizualizaci Onkologických Dat) 75 svod obálka WCR / AICR – Second report - 2007 nwww.dietandcancerreport.org nwww.aicr.org www.cancercode.org code engl - hlavní titl