‹#› 1 Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence Doc. MUDr.Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX ‹#› 2 Osnova : 2. Epidemiologie 3. Etiologie nVýznam kardiovaskulárních onemocnění, výskyt, trendy, mezinárodní srovnání nZákladní etiologie a podstata nJednotlivé rizikové a ochranné faktory 4. Prevence nHodnocení individuálního rizikového profilu nOvlivňování rizikových faktorů, doporučení 1. Vymezení nCo jsou kardiovaskulární onemocnění ‹#› 3 AHD0501-01-07-001 ‹#› 4 Ateroskleróza společný jmenovatel a příčina hlavních kardiovaskulárních onemocnění nICHS – ischemická choroba srdeční nIschemická cévní mozková příhoda (mrtvice) nIschemická choroba dolních končetin Důsledek: IM (infarkt) ‹#› 5 EPIDEMIOLOGIE ‹#› 6 Na co se umírá ‹#› 7 Na co se umírá: ‹#› 8 Trend předčasné úmrtnosti na ICHS – ČR a průměr EU ‹#› 9 ‹#› 10 ETIOLOGIE ‹#› 11 Aterosklerotický plát v tepně AHD1004-02-008 ‹#› 12 Ruptura atersklerotického plátu AHD1004-01-024 ‹#› 13 Počátek aterosklerotického poškození AHD1004-01-019 ‹#› 14 Časový vývoj aterosklerózy AHD1004-01-031 ‹#› 15 Aterogeneze – základní schéma Monocyt Vstup monocytů do cévní stěny Cévní stěna: Endoteliální dysfunkce a léze Makrofág Vstup LDL částic do cévy přes poškozený endotel Transformace monocytu Instabilizace plátu: ruptura, vznik manifestní ICHS Pěnová buňka Aterosklerotický plát Příčiny Expozice patogenům: §Mechanickým §Infekčním §Chemickým ‹#› 16 Patogeneze aterosklerózy nSchéma ztlušťování stěny arterie v průběhu aterogeneze: nSchéma počáteční fáze dysfunkce endotelu: ‹#› 17 Patogeneze aterosklerózy nSchéma mechanizmu rozvoje aterogeneze: ‹#› 18 Pojem „rizikový faktor“ Cíl: „Zjistit příčinu koronární aterosklerózy“ n1948 – zahájena „Framinghamská studie“ v USA => r.1961: Historie: Výsledek: Nebyl identifikován žádný jednotlivý rozhodující faktor, ale více různých „rizikových faktorů“ nVznik odborného termínu „rizikový faktor“ nPočátek multifaktoriální koncepce etiologie nemocí ‹#› 19 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol v plasmě § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) ‹#› 20 SCORE: 10-leté riziko kardiovaskulární smrti v ČR >15 % ‹#› 21 Tabák nNejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní i nádorová onemocnění n Principielně velmi snadná ovlivnitelnost n Škodí i v nejmenší dávce ‹#› 22 Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) ‹#› 23 Význam rostlinné stravy nVláknina nFlavonoidy nAntioxidantia nKyselina listová nRostlinné steroly n n ‹#› 24 Prevence kardiovaskulárních onemocnění § Nabídnout výběr zdravých potravin Společné doporučení českých odb.společností - Cor Vasa 2005; 47(9) § Všem jedincům profesionálně poradit ve výběru potravin tak, aby si dokázali sestavit jídelníček představující nejnižší riziko vzniku KVO § Zdravá strava snižuje riziko více mechanismy, včetně: nSnížení hmotnosti nSnížení TK nSnížení krevních lipidů nOvlivnění glykémie nSnížení náchylnosti k trombóze www.athero.cz ‹#› 25 Doporučení stravy pro prevenci KVO § Strava musí být pestrá § Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 nOvoce a zelenina nCelozrnné obilniny a chléb nMléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nRyby § Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: § Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO § Tuky: nTuky = 25-35% příjmu energie nNasycené – do 7% celk. energie nPříjem cholesterolu < 200mg denně nNasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA § Při zvýšeném LDL-chol dopor. fytosteroly 2g/den ‹#› 26 Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy obilniny ovoce zelenina mléko maso vrchol Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. ‹#› 27 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr § Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. ‹#› 28 RDA – Image1 ‹#› 29 Doporučení pohybové aktivity nProvozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: 5 nebo více dní v týdnu Frekvence: Trvání 1 aktivity: 30 min, lépe 45 min Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) nDalší cesty jak zvýšit aktivitu: § Do schodů místo výtahu § Do práce pěšky, na kole…. § Zacvičit si v pracovní přestávce § Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat § Pořídit si a nosit krokoměr §Jízda na rotopedu při sledování TV Typ aktivity: Vytrvalostní, aerobní Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk ‹#› 30 pohyb pyramid-horší ‹#› 31 ‹#› 32 Alkohol – RR spojené s konzumací do 25 g/den ‹#› 33 RR koronárně-srdečního onemocnění ve vztahu k alkoholu ‹#› 34 Obsah alkoholu v různých nápojích ‹#› 35 ‹#› 36 Kontroverze cholesterolu: nŽivotně důležitá, naprosto nezbytná látka pro člověka nJeden z největších „zabijáků“ (4,4 mil. † ročně) ‹#› 37 Funkce cholesterolu: nStavební kámen každé buňky (membrána) nTvorba steroidních hormonů (hormony kůry nadledvinek, pohlavní hormony) Pozitivní: nZáklad žluče (důležitá pro trávení) Škodlivá – je-li ho v krvi příliš: nAteroskleróza (ukládání do stěny tepen jako cholesterolový plát) ‹#› 38 Jaká hladina cholesterolu v krvi je riziková? Současná doporučení: nCelkový cholesterol: < 5 mmol/l ‹#› 39 Riziko aterosklerózy dle cholesterolu v krvi ‹#› 40 Druhy cholesterolu v krvi nCelkový cholesterol (TC) nLDL-cholesterol (LDL-C) nHDL-cholesterol (HDL-C) < 5 mmol/l, u rizik. < 4,5 mmol < 3 mmol/l, u rizik. < 2,5 mmol > 1 mmol/l ‹#› 41 Cholesterol v ČR nPrůměr v populaci dospělých: 6 mmol/l nPodíl populace s hladinami vyšší než doporučená hodnota: 70% ‹#› 42 Na čem závisí hladina krevního cholesterolu nIndividuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) nStrava: ØSložení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ØMnožství cholesterolu v potravě ØLátky ovlivňující vstřebávání cholesterolu nPohybová aktivita nNadváha a obezita ‹#› 43 Metabolismus cholesterolu Obrázek4 Střevo Žaludek Játra Obrázek6 Periferní tkáně Krevní oběh Žluč Vstřebávání ze střeva Cholesterol ve střevě: Z potravy 0,3 g/den (Vstřebá se 95 %) Ze žluči 1-2 g/den 5 % se vyloučí stolicí LDL-receptory ‹#› 44 Možnosti snižování cholesterolu v krvi nDietetická opatření nZvýšení pohybové aktivity nLéky (zejm. statiny) ØVhodné složení tuků ØFunkční potraviny s obsahem fytosterolů ØDostatek celozrnných potravin, zeleniny a ovoce, luštěnin ‹#› 45 Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] nUdržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: nHmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Hodnocení hmotnosti podle BMI: ‹#› 46 Krevní tlak Ukázka výsledkové zprávy: Hodnocení: < 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie Klasifikace krevního tlaku (podle WHO-ISH Guidelines 1999) < 80 120 - 129 80 - 84 85 - 89 > 90 130 - 139 > 140 Optimální Normální Vysoký normální Hypertenze