Enzymy - seminář 1. Jaký je význam enzymů pro biochemické reakce ? 2. Za jakých podmínek enzymy fungují? 3. Co je to specifičnost enzymů? 4. Jak se tvoří názvy enzymů? 5. Uveďte třídy enzymů a charakterizujte funkce enzymů zařazených do příslušné třídy. 6. Zařaďte tyto enzymy do tříd: glukosa-6-fosfatasa, glukokinasa, ALT, pepsin, laktátdehydrogenasa. 7. Co jsou to kofaktory enzymů, jaký mohou mít charakter? 8. Uveďte příklady kofaktorů a jejich funkci. 9. Charakterizujte mechanismus enzymově katalyzované reakce. 10. Vysvětlete pojmy: rychlost chemické reakce, řád chemické reakce. 11. Zakreslete kinetickou křivku produktu pro reakci S → P, za předpokladu, že mezi 0-10 min probíhá kinetikou 0.řádu a od 10.min kinetikou 1. řádu. 12. Co je to počáteční rychlost reakce, jakou má hodnotu? 13. Co je to saturační křivka enzymové reakce ? 14. Srovnejte: kinetická křivka: závislost ..... na ..... saturační křivka: závislost ..... na ..... 15. Navrhněte uspořádání pokusu, v němž lze zjistit průběh saturační křivky. 16. Co to je Michaelisova konstanta, jak se zjistí, jaký má rozměr? 17. Charakterizujte tři úseky saturační křivky pro hodnoty: a) [S] << K[M] b) [S] = K[M] c) [S] >> K[M]. Jaké jsou řády reakcí za uvedených podmínek? 18. Ke kterému ze substrátů S[1], S[2 ]a S[3 ]má enzym s širokou substrátovou specifitou nejvyšší afinitu (K[M1 ]= 400 mmol/l, K[M2 ]=1000 mmol/l, K[M3 ]= 60 mmol/l)? 19. Jaká by měla být koncentrace laktosy, aby reakce katalyzovaná b-galaktosidasou, která má K[M](laktosa)[ ]= 400 mmol/l, probíhala podle kinetiky 0. řádu? (³100 K[M], tj. ³40 mmol/l)