‹#› 1 # ‹#› 2 Astra45 HODNOCENÍ STAVU VÝŽIVY © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2012 ‹#› 3 Hodnocení stavu výživy: 1. dlouhodobý stav 2. aktuální stav ‹#› 4 Dlouhodobý stav výživy - údaje k posouzení : 1. antropometrické 2. biochemické 3. imunologické ‹#› 5 Dlouhodobý stav výživy - antropometrické údaje : - hmotnost (váha) - hmotnost / výška - obvod svalstva paže - kožní řasa nad tricepsem - poměr kreatinin / výška - BMI ‹#› 6 - obvod svalstva paže : ‹#› 7 hodnocení,paže „Hladový metr“ : ! „Hungry meter“ between the 1st and the 5th year of age the arm circumference is changed slightly only ‹#› 8 „Hladový metr“ / obvod paže, 1. – 5. rok věku : < 11 cm ~ akutní ohrožení 11 – 14 cm ~ kritická podvýživa 14 – 22 cm, ev. > 22 cm ~ normální stav ‹#› 9 výživa5 - kožní řasa nad tricepsem : ‹#› 10 BMI = index tělesné hmotnosti, body mass index: 70 kg 70 BMI = = = 21,6 kg / m2 ( 1,80 m )2 3,24 ‹#› 11 vyhublost / emaciation < 15 snížená hmotnost / underweight 15 – 18,9 normal 19 – 24,9 kg / m2 zvýšená hmotnost / overweight 25 – 29,9 obézní / obese 30 – 39,9 morbidně obézní / morbidly obese ³ 40 minimum rizika úmrtí the minimum mortality risk 21 – 25 kg / m2 ______________________________________ výslovnost: [i,meiši'eišən] [mo:bidly əu'bi:s] ‹#› 12 BMI > 27,8 (muž) > 27,3 (žena) přibližně: > 27 kg / m2 ® zv. tělesné hmotnosti o 20 % (nad žádoucí stav) podstatné zv. sekrece adipokinů přibývající tukovou tkání zv. = zvýšení BMI a metabolismus : ‹#› 13 WHR = waist to hip ratio = poměr pás/boky riziko: > 0,9 u muže , > 0,8 u ženy ‹#› 14 Obvod pasu : riziko: ~ 102 cm u muže , ~ 88 cm u ženy ‹#› 15 metabsy metabsy ‹#› 16 Cholesterol – hraniční hodnoty: HDL – cholesterol 1,2 mmol . l-1 LDL – cholesterol 3,4 mmol . l-1 celkový cholesterol 5 mmol . l-1 (zapamatovatelné jako číselná řada: 1, 2, 3, 4, 5 ) ‹#› 17 Dlouhodobý stav výživy - biochemické údaje : (RBP - retinol binding protein) CHS - cholinesterasa PREA - prealbumin ALB - albumin TRF - transferin - imunologické údaje : absolutní počet lymfocytů oddálená kožní reakce ‹#› 18 Hodnocení aktuálního stavu výživy : = sledování katabolismu bílkovin: - dusíková bilance (nejdokonalejší způsob) - NPU - čistá utilizace bílkovin - 3-methyl-His (® katabolismus kosterního svalu) - koncentrace některých plasmatických aminokyselin+) - RAF - reaktanty akutní fáze +) např. u sepse je prognosticky nepříznivé: zv. Pro, Glu, Asp, Cys, Orn, Thr sn. Lys, Ile zv. = zvýšení sn. = snížení ‹#› 19 Celkový dusík moče (= hlavní součást katabolického dusíku) ‹#› 20 ‹#› 21 Katabolický dusík - jednotlivé složky : 1/ celkový dusík moče 2/ dusík bílkovin moče 3/ rozdíl dusíku močoviny v celkové tělesné vodě 4/ ostatní ztráty dusíku ‹#› 22 Katabolický dusík - jednotlivé složky ‹#› 23 Katabolický dusík - ostatní ztráty dusíku: ostatní ztráty dusíku – závislost na tělesné teplotě teplota ztráta dusíku 37 oC 1 g / d 38 1,3 39 1,5 40 1,8 ‹#› 24 Katabolický dusík - rozdíl dusíku močoviny v celkové tělesné vodě ‹#› 25 Závěr normální stav výživy malnutrice proteinová (kwashiorkor) protein-energetická (marasmus) Hodnocení (dlouhodobého) stavu výživy: nadváha … obezita ‹#› 26 Základní poruchy výživy : MARASMUS - nedostatečný příjem potravy jako takové, „protein-ener- getická malnutrice“ (např. koncentrační tábory) - atrofie GIT ® realimentace p.o. nemožná !! - pokles albuminu je poměrně pozdní ® nejsou otoky KWASHIORKOR - „proteinová malnutrice“ (např. rýže jako jediná strava) - pokles albuminu, prealbuminu a transferinu - nemusí být výrazný úbytek hmotnosti (otoky a ascites z hypoalbuminemie kompenzují úbytek svalové a tukové tkáně) ‹#› 27 Astra244 MARASMUS ‹#› 28 Astra243 Astra245 KWASHIORKOR ‹#› 29 Astra246 ‹#› 30 Astra245 ‹#› 31 Adipokiny (adipocytokiny): TNFa v adipocytu 1993 leptin 1994 resistin 2001 adiponektin 1996 adipsin 1988 visfatin 2005 JINÉ REGULAČNÍ PEPTIDY/BÍLKOVINY: ghrelin 1999 PYY NPY AGRP ‹#› 32