‹#› 1 ☼ ‹#› 2 LaMa t e s t © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2012 ‹#› 3 LaMa = zkratka pro test s laktulosou a mannitolem laktulosa ● syntetický disacharid, připomínající laktosu (viz dále) ● pro uměle připravenou látku nemáme enzym schopný ji hydrolyzovat ● disacharidy se nemohou vstřebávat transcelulárně, ale pouze (nepatrně !!) paracelulárně (viz dále) mannitol ● syntetický cukerný alkohol, derivát mannosy ● mannitol je strukturně podobný monosacharidům a je stejně jako ony vstřebáván transcelulárně ● je uměle připravenou látku, nemáme tedy enzym schopný jej metabolizovat ‹#› 4 Laktosa : Gal-β(1→4)-Glc 4-O-(β-D-galaktopyranosyl)-D-glukopyranosa ‹#› 5 Laktulosa : Gal-β(1→4)-Fru 4-O-(β-D-galaktopyranosyl)-D-fruktofuranosa ‹#› 6 LaMa ● laktulosa i mannitol (jako syntetické látky) nejsou metabolizovány ● po požití zůstávají tedy určitou dobu v GIT a v krvi (kde jsou event. přístupny stanovení - této možnosti se však většinou nepoužívá) ● obě látky jsou po několika hodinách vyloučeny do moče, kde jsou stanovovány ‹#› 7 ‹#› 8 transport ‹#› 9 manitol ‹#› 10 LaMa ● stanovuje se poměr U-laktulosa / U-mannitol (obvykle 5 h po požití roztoku obou látek rozpuštěných ve vodě) ● paracelulárně vstřebaná laktulosa představuje asi 2 % z transcelulárně vstřebaného mannitolu (závislost na úpravě testu) ● lze takto posoudit rozsah (paracelulární) „prostupnosti“ stěny GIT při různých onemocněních ‹#› 11