Epidemiologicky riziková potravina a činnost Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Příklad 1: Produkty rybolovu ve výživě člověka o Zdravotní prospěch • Esenciální nutriční faktory o Zdravotní riziko • Patogenní bakterie, viry, paraziti, toxiny bakterií • Těžké kovy, POPs... o Co ovlivňuje velikost rizika? • Aktuálně ovlivnitelné faktory o Jedná se o legální lov v legálních (= hygienicky kontrolovaných) lovištích? o Způsob odvádění odpadních vod z pobřežních oblastí o Podmínky zpracování a distribuce. > Nařízení ES č. 853/2004: „Zpracovatelská a mrazírenská plavidla musí být navržena tak, aby nezpůsobila kontaminaci produktů špinavou vodou hromadící se na dně plavidla, odpadní vodou, kouřem, palivem, olejem mazivem a dalšími závadnými látkami. Zařízení pro odběr vody musí být umístěno na takovém místě, aby nedošlo ke kontaminaci vody Bez infrastruktury se většinou uspokojivé výsledky nedostaví... Příklad 2: Ovoce a zelenina jako vehiklum infekcí Komodita Agens Sója, řeřicha, hořčice, klíčky Maliny, salát, bazalka Salát, klíčky B. cereus Cyclospora cyaetatensis E. coli 0157:H7 Mrkev E. coli (enterotoxinogenní) Salát Giardia lamblia Salát, maliny, jahody Zelí Rajčata, melouny, ananas, klíčky, mango Salát, pórek, petržel Džusy jablečné, oranž Virus hepatitídy A Listeria monocytogenes, Vibrio cholerae Salmonella sp. Shigella sp. Cryptosporidium parvum, E. coli O 157:H7, Salmonella sp. Kokosové mléko Vibrio cholerace Proč je ovoce a zelenina vehikulem infekce? o Povrchová a hluboká mikroflóra • Hydrofobní filmy a jejich stabilita (mechanická, chemická odolnost) • pH ovoce a zeleniny o pH > 4 ... bakterie o pH< 4 ... kvasinky a plísně o Viry, paraziti o Předsklizňové vlivy • Hnojení, endemické oblasti nákaz o Posklizňové vlivy • Způsob skladování a distribuce (epidemiologicky významní členovci a hlodavci) o Distribuční kanály o Dekontaminace ovoce a zeleniny • Dosud se nepodařilo snížit CPM o více než 3 log Epidemiologicky rizikové potraviny/pokrmy o Potraviny k přímé spotřebě (7y. nezměněné; tepelně opracované konzumované v teplém nebo studeném stavu; sušené, které musí být před konzumací smíchány se studenou nebo teplou vodou), které • neprocházejí při výrobě technologickým postupem, které patogenní agens ničí nebo odstraňuje • procházejí technologickým postupem, který nezaručuje úplné zničení nebo odstranění patogenního agens • procházejí fázovými technologickými postupy, které agens zprvu ničí, avšak následně při konečném zpracování nevylučují riziko opětovné kontaminace patogenním agens Agens: bakterie, viry, plísně, paraziti, toxiny o Vyhl. č. 296/1997 Sb., kterou se stanoví pravidla pro výběr epidemiologicky rizikových skupin potravin Potraviny VYSOCE-RIZIKOVÉ o Veškeré tepelně upravené maso o Výrobky z masa, vč. paštik a pomazánek o Vejce a výrobky ze syrových vajec o Mléko, smetana, šlehačka, pudinky, krémy o Vařená rýže o Plody moře NÍZKO-RIZIKOVÉ o Zavařeniny o Dehydrované potraviny o Kyselé potraviny, potraviny naložené v octě o Fermentované potraviny (uzeniny) o Potraviny s vysokým obsahem tuku nebo cukru I J C. -> University California Cooperative Extension Placer / Nevada Counties Činnosti epidemiologicky závažné o Stravovací služby, výroba potravin nebo jejich uvádění do oběhu, pokud dochází k přímému styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy o Vodárny a vodovody, pokud dochází k přímému kontaktu s vodou o Dále: výroba kosmetických prostředků a jejich ingrediencí, zařízení péče o tělo ve kterých dochází ke kontaktu s tělem spotřebitele (holičství, kadeřnictví, pedikúra, manikúra, regenerační a rekondiční služby...) Zdraví osob • Kdy je člověk rizikem? - Nemocný nebo bacilonosič onemocnění . Průjmového . Hnisavého: Staphylococcus aureus . Horečnatého: etiologie??? . Virové hepatitídy ve fázi vylučování původce nákazy, Aliemtráně přenosné typy . Jiného závažného infekčního onemocnění • Epidemiologicky významný kontakt se závažným infekčním onemocněním (domácnost, pracoviště...) Požadavky na osoby • Odpovídající zdravotní stav - Lékařské prohlídky . Při vydání zdravotního průkazu: vydává se před zahájením činnosti praktický lékař, který fyzickou osobu registruje nebo lékař závodní preventivní péče . Mimořádná lékařská prohlídka: provádí ošetřující lékař . Lékařské prohlídky podle ZP • Znalosti - POUČENÍ OSOBY o samokontrole zdravotního stavu . Minimální rozsah znalostí . Zásady osobní hygieny při práci . Hyg. nezávadná technologie, čištění a dezinfekce . Epidemiologie alimentárních nákaz a otrav Absolutní kontraindikace zásady osobní hygieny o Pečování o tělesnou čistotu a před započetím vlastní práce, při přechodu z nečisté práce na čistou (například úklid, hrubá příprava), po použití záchodu, po manipulaci s odpady a při každém znečištění si umýt ruce v teplé vodě s použitím vhodného mycího, popřípadě dezinfekčního prostředku, o Nošení čistých osobních ochranných prostředků odpovídajících charakteru činnosti, zejména pracovní oděv, pracovní obuv a pokrývku hlavy při výrobě potravin a pokrmů. Udržování pracovního oděvu v čistotě a jeho vyměňování podle potřeby v průběhu směny. Při pracovní činnosti vyžadující vysoký stupeň čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání jednorázových ochranných rukavica ústní roušky, o Neopouštění provozovny v průběhu pracovní doby v pracovním oděvu a v pracovní obuvi, o Vyloučení jakéhokoliv nehygienického chování (například kouření, úpravy vlasů a nehtů), o Zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty o Ukládání použitého pracovního oděvu, jakož i občanského oděvu na místo k tomu vyčleněné; ukládání pracovního oděvu a občanského oděvu odděleně.