Probiotika Aplikovaná farmakologie 2012 Ing. Ivana Imrichová i.imrichova@gmail.com Výživová poradna Viviente C:\Documents and Settings\Ivuska\Dokumenty\Stažené soubory\1-human-gi-tract.jpg Funkce trávicího traktu —Trávení a vstřebávání —Obrana hostitele: ◦Mikroflóra ◦Bariéra střevní sliznice ◦Místní imunitní systém (GALT – gut associated lymphoid tissue) ◦ Mikroflóra GIT —Soubor MO, které jsou přítomny v trávicím traktu zdravého člověka a jsou v určité kvalitativní a kvantitativní rovnováze —GIT pravděpodobně obsahuje u dospělého člověka 1014 životaschopných buněk(= 10x více než eukaryotických buněk ve všech tkáních lidského těla) —Střevní trakt obsahuje 1-2 kg mikroorganismů = 60% hmoty stolice —Doba průchodu bakterií GIT u zdravých osob: 55 až 72h ◦z toho 4-6h od úst ke slepému střevu ◦54-56h v tlustém střevě — (Holzapfel, a kol., 1998) (Turek, a kol., 2009) (Bourlioux, a kol., 2003) —Střevní mikroflóra → vliv na funkci střev → možný vliv na fyzické a duševní zdraví hostitele —Změna životního stylu, změna stravování, zvýšený stres, antibiotika - způsobují porušení rovnováhy střevní mikroflóry —Snaha změnit složení mikroflóry, aby bylo potenciálně prospěšné good-and-bad-bacteria.jpg —Normobióza – stav, kdy převládají bakterie příznivé pro zdraví nad bakteriemi patogenními —Dysbióza – pokud převládá nefyziologická mikrofóra a tím vytváří podmínky pro rozvoj nemocí — Faktory ovlivňující kolonizaci střev a složení mikroflóry GIT — — — Bourlioux, a kol., 2003 Probiotika —Z řeckého „pro bios“ = „pro život“ —Probiotika jsou živým doplňkem stravy, který příznivě ovlivňuje zdraví hostitele zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry (Fuller, 1989) —Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mají při konzumaci v dostatečném množství prospěšné účinky na zdraví konzumenta (FAO/WHO 2002) —První zmínka o blahodárném působení KMV – stará více než 2 tis. let —Ilja Mečnikov (1845 – 1916) ◦Autor teorie antibiózy – tj. potlačování růstu a jiných životních projevů jednoho MO jiným MO ◦Věřil, že konzumace kysaných výrobků (lactobacily) obnovuje prospěšnou skladbu střevní mikroflóry a zlepšuje trávení —Albert Siegmund Gustav Döderlain (1860 – 1941) ◦Navrhl použít vaginální bakterie produkující kyselinu mléčnou k inhibici růstu patogenních bakterií. ◦Tento typ „přátelských bakterií“ dostal později název probiotika — ◦ Historie —Formy probiotických výrobků ◦Zakysané mléčné výrobky (jogurty, jogurtová mléka, zákysy, kefíry) ◦Dětská výživa ◦Některé fermentované masné nebo cereální výrobky, nakládaná zelenina ◦Funkční potraviny ◦Volně prodejné preparáty obsahující lyofilizované bakterie (doplňky stravy a léčiva) ◦ ◦Mohou být jednosložkové nebo vícesložkové — — —Jako probiotika jsou používány především bakterie rodu Bifidobacterium, Lactobacillus a kvasinky, ale také další druhy — Účinná probiotika by měla: —Působit blahodárně na hostitele. —Být nepatogenní a netoxická. —Být schopna přežití a metabolizace v trávicím traktu – rezistentní vůči nízkému pH, organickým kyselinám a trávicím enzymům. —Být přilnavá k epitelovým buňkám. Účinná probiotika by měla: —Být schopna se rychle množit a trvale nebo dočasně kolonizovat trávicí trakt. —Obsahovat velké množství životaschopných buněk. —Zachovat si životaschopnost během skladování a používání. —Mít dobré senzorické vlastnosti. —Být izolována ze stejného druhu jako jejich plánovaný hostitel. — Kolonizace a působení probiotik —Probiotika zůstávají v GIT po různě dlouhou dobu —Nejvhodnější podmínky pro růst a kolonizaci: terminální část kyčelníku a tlusté střevo —Probiotický efekt se projeví, pokud zůstanou bakterie živé dostatečně dlouhou dobu a v dostatečně velkém množství (106 – 108 KTJ/g intestinálního obsahu) —Nutná pravidelná konzumace (denní dávka 109 – 1011 KTJ) —Množství se snižuje s věkem —K udržení vysokých hodnot existují 2 strategie 2 strategie udržení vysokých hodnot probiotik —1) kontinuální konzumace preparátů nebo potravin obsahující probiotické bakterie —2) konzumace potravin nebo přípravků, které podporují růst probiotických bakterií ve střevě (bifidogenní substráty nebo prebiotika) Kolonizace probiotiky probiotic_fate University of Copenhagen, Diet and Health, Rikke Gobel, 2009 Mechanismus působení probiotik 1)Modulací obrany hostitele (vrozené i získané imunity) ◦Probiotika chrání střevo kompeticí s patogeny o navázání na sliznici střeva, posílením těsného spojení erytrocytů a zlepšením slizniční imunitní odezvy vůči patogenům 2)Přímým působením na jiné mikroorganismy, komenzální nebo patogenní ◦Produkcí SCFA, bakteriocinů 3)Inaktivace toxinů, detoxikace hostitele 4) —Pravděpodobně neexistuje probiotický organismus, který by působil všemi 3 mechanismy dohromady Mikroorganismy, které jsou označeny jako probiotika: Rod Druh Rod Druh Lactobacilli Lactobacillus acidophilus Bifidobacteria Bifidobacterium bifidum Lactobacillus rhamnosus Bifidobacterium longum Lactobacillus reuteri Bifidobacterium breve Lactobacillus casei Bifidobacterium adolescentis Lactobacillus gasseri Bifidobacterium infantis Lactobacillus plantarum Enterococci Enterococcus faecalis Lactobacillus johnsonii Enterococcus faecium Lactococci Lactococcus lactis subsp. lactis Kvasinky Saccharomyces boulardii O´Grady a Gibson, 2005 Bifidobakterie —Osídlují trávicí trubici —Gram-pozitivní, nepohyblivé, nesporulující tyčinky rozmanitého tvaru —Většina z nich je striktně anaerobní —Produkují převážně kyselinu octovou a mléčnou → snížení pH → antimikrobiální efekt —Produkce vitaminů skupiny B —Optima pro růst: 25–45 °C (bifidobakterie lidského původu 36-38 °C); pH 6,5-7,0 — — Lactobacillus acidophillus —I ve volné přírodě, často součástí potravy —Gram-pozitivní, nepohyblivé, nesporulující tyčinky se zaoblenými konci —Fakultativně anaerobní —Produkce kyseliny mléčné —Optimální růst: 30-40 °C; pH 5,5-6,2 L__acidophilus.gif Příznivé účinky probiotik na zdraví střev Prokázané účinky Částečně prokázané účinky Potenciální účinky Idiopatický střevní zánět Pouchitida4 Crohnova choroba2,4 Chronická pouchitida1 Cestovní průjem2,3 Ulcerózní kolitida2 Ulcerózní kolitida1 Epizodické průjmy3 Pouchitida2 Střevní infekce Akutní průjem2 Klostridiová kolitida3 Průjem způsobený antibiotiky3 1 Prevence recidivy 2 Léčba 3 Prevence 4 Pooperační prevence Hutkins, 2006 Účinky probiotik na zdraví Prokázané účinky Potenciální účinky Zmírnění symptomů laktózové intolerance Zmírnění symptomů IBD Léčba průjmu rotavirového původu Zmírnění symptomů IBS Léčba kojeneckých enteritid Zlepšení zácpy Léčba průjmu způsobeného antibiotiky Antimutagenní/antikarcinogenní činnost Zmírnění symptomů atopické dermatitidy u dětí Léčba kandidových a bakteriálních vaginóz Snižování biomarkerů (škodlivé fekální enzymy) Snižování cholesterolu a krevního tlaku Modulace střevní mikroflóry Eradikace multirezistentních mikrobů Modulace imunity Kontrola infekce Pozitivní efekt na rakovinu žlučníku a děložního hrdla Prevence přenosu AIDS a sexuálně přenosných nemocí Fondén, a kol., 2003 Vedlejší účinky probiotik —Infekce ◦Bakteriémie (Lactobacillus): 12 případů ◦Fungémie (Saccharomyces boulardii): 24 případů —Zdraví škodlivé metabolické aktivity —Přehnaná stimulace imunitního systému —Transfer genů —(Bakterie střevní mikroflóry produkují vitamíny řady B (B1, B2 ,B6, B12, niacin, kyselina listová a panthotenová) a vitamin K. Proto je třeba opatrnosti hlavně u pacientů užívajících perorální antikoagulancia (Warfarin), u kterých je nutný stabilní přívod vlákniny a opatrnost při antibiotické léčbě.) Potraviny s probiotickým efektem musí splňovat směrnice vytvořené WHO 1)Identifikace a charakterizace kmene –Poté uložen do mezinárodní sbírky MO 2)Testování in vitro a na zvířatech –Rezistence vůči kyselinám, žluči, adherence 3)Prokázání bezpečnosti kultury –In vitro, na zvířatech, dobrovolníci –Dvojitě zaslepené randomizované placebem kontrolované studie, nejlépe 2 opakování 4)Výroba probiotické potraviny –Skladování, doba trvanlivosti, koncentrace živých buněk 5) —- Probiotické kmeny musí přežívat až do konce spotřební doby!! Kysané mléčné výrobky (KMV) —Výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití MO mléčného kysání, tepelně neošetřený po kysacím procesu (Vyhláška č. 77/2003 Sb) —Laktóza se díky beta-galaktosidáze (produkt BMK) za anaerobních podmínek přeměňuje na kyselinu mléčnou KMV – historie a původ —Skladováním mléka v různých oblastech —Mírné pásmo: ◦zakysané mléko (mezofilní BMK) —Subtropy: ◦klasický jogurt (termofilní BMK) —Východní Evropa, centrální Asie, Zakavkazsko: ◦kefíry, kumys (BMK + kvasinky) Druhy živých mikroorganismů v KMV dle vyhlášky č.77/2003 Sb. Název kysaného výrobku Použitá kultura Mléčná mikroflóra výrobku v 1 g Acidofilní mléko Lactobacillus acidophilus a další mezofilní, příp. termofilní kultury bakterií mléčného kvašení 106 Lactobacillus acidophilus Jogurty Protosymbiotická směs Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 107 Kysané mléko vč. smetanového zákysu, podmáslí a kysané smetany Monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení 106 Kefír Zákys připravený z kefírových zrn, jehož mikroflóra se skládá z kvasinek zkvašujících laktózu Sacharomyces unisporus, Sacharomyces cerevisiae, Sacharomyces exignus a dále Leuconostoc, Lactococcus a Aerobacter, rostoucí ve vzájemném společenství BMK 106 a kvasinky 104 Kefírové mléko Zákys skládající se z kvasinkových kultur rodu Kluyveromyces, Torullopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kvašení v symbióze BMK 106 a kvasinky 102 Kysaný mléčný výrobek s bifido-kulturou Bifidobacterium sp. v kombinaci s mezofilními a termofilními bakteriemi mléčného kvašení 106 bifidobakterie Jogurty —Jogurt je kysaný mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi pomocí mikroorganismů uvedených v předchozí tabulce — hollandia.jpg jogurt jihocesky.jpg jogurt klasik.jpg Výroba jogurtů —Úprava tučnosti mléka —Homogenizace —Pasterace (85 – 95 °C, 5 minut) —Rychlé ochlazení na teplotu fermentace ( 30 – 40 °C) —Přídavek jogurtových kultur —Zrání (fermentace) Jogurty – výroba klasická —Zrání ve spotřebním obalu —Teplota 40 – 45 °C, 2 – 4 hodiny —Ochlazení (zastavení fermentace) —Expedice — —Pravý jogurt: ◦Bílá barva, hladký povrch, jemná konzistence ◦Při obrácení kelímku nevyteče ◦Po vložení lžíce si zachovává jemnou konzistenci Výroba jogurtu - tanková —Zrání ve zracím tanku —Teplota 30 °C, 16 – 18 hodin —Poté se koagulát rozmíchá, vychladí a plní se do obalů images (2).jpg stažený soubor.jpg hylak.jpg lepicol.jpg Lékové formy probiotik —Perorální: Sirupy, roztoky, tobolky, prášky, kapky, cucavé tablety —Pro lokální aplikaci: vaginální čípky a tablety — Probiotika z potravin vs. probiotika z lékárny —Registrovaná probiotika: ◦Např. Enterol – ve 250 mg Saccharomyces boulardii = nejméně 1x109 CFU/v tabletě nebo sáčku ◦ —Doplňky stravy: ◦Většinou 1 až 10x109 CFU ◦Apo-Lactobacillus 10+ obsahuje 12x109 CFU/ tableta ◦Lepicol 2x109 CFU/dávka ◦ —Kysané mléčné výrobky: ◦Actimel 1x1010 CFU/1 lahvička (100 ml) (Lb. casei) ◦Activia 4,25x109 CFU/1 kelímek (120 g) (B. animalis) ◦Hollandia 2x1010 CFU/1 kelímek (200g) (Bifidobacterium, Lb. acidophilus) Hodnocení EFSA —EFSA nepotvrdil tvrzení o pozitivním účinku probiotických mikroorganismů na trávicí trakt. —Většina tvrzení se týká potlačování potenciálně patogenních střevních mikroorganismů, zlepšování průchodu střevy, posilování imunitního systému, popřípadě jiných funkcí. —Tvrzení byla zamítnuta převážně z důvodů nezřetelné identifikace příslušné látky a nedostatku informací o látce, proto panel NDA nemohl prověřit zda se vědecký důkaz poskytnutý EFSA týká stejné látky, pro kterou se uvádí zdravotní prospěch. — Probiotika při léčbě antibiotiky —Léčba širokospektrálními antibiotiky → vznik dysmikrobie → průjem u 5 – 25 % nemocných —Probiotika prokazatelně snižují výskyt průjmů, které jsou vyvolány antibiotickou léčbou —Především u pacientů, kteří v minulosti prodělali průjem způsobený konzumací antibiotik, ale i u pacientů, kteří problémy neměli —Probiotika by se neměla podávat pacientům, kteří mají závažnou imunodeficienci —Dlouhodobé užívání ATB - Saccharomyces boulardii - rezistentní na běžná ATB Kdy užívat probiotika při antibiotické léčbě —Probiotika by se měla užívat během léčby antibiotiky a týden po ukončení léčby —Největší přínos probiotik: pokud bylo zahájeno užívání do 72 hodin od započatí léčby ATB —Vhodná aplikace ve 2/3 doby mezi aplikacemi jednotlivých dávek ATB —V množství nejméně 50 bilionu CFU — Prebiotika — = nestravitelné složky potravy, které příznivě ovlivňují hostitele selektivní stimulací růstu a/nebo aktivity jedné bakterie nebo omezeného počtu střevních bakterií, a tím zlepšují stav hostitele —Fruktooligosacharidy – inulin, oligofruktóza —Oligosacharidy mateřského mléka —Laktulóza, galaktooligosacharidy, isomaltooligosacharidy, xylooligosacharidy Kritéria pro prebiotika: —Nesmí být hydrolyzovatelné ani absorbovatelné v horní části zažívacího ústrojí. —Musí být selektivním substrátem pro jeden nebo omezený počet druhů střevu prospěšných komenzálních bakterií, které jsou stimulovány k růstu anebo k metabolické aktivitě. —Musí být schopné upravit střevní flóru ve prospěch zdravějšího složení. —Musí vyvolat luminální nebo systematické efekty, které jsou příznivé pro zdraví hostitele Inulin —V banánech, ječmeni, čekance, česneku, Jeruzalémském artyčoku, pórku, cibuli a ovsu. —Extrahován bývá z kořene čekanky, Jeruzalémského artyčoku, jiřinek a pampelišek — Obsah inulinu a OF v surovinách Zdroj Jedlá část Inulin (g/100 g) Oligofruktóza (g/100 g) Čekanka Kořen 35,7 – 47,6 19,6 – 26,2 Česnek Cibulová hlíza 9,0 – 16,0 3,6 – 6,4 Pór Cibulová hlíza 3,0 – 10,0 2,4 – 8,0 Cibule Cibulová hlíza 1,1 – 7,5 1,1 – 7,5 Chřest Listy 2,0 – 3,0 2,0 – 3,0 Pšenice Zrno 1,0 – 4,0 1,0 – 4,0 5_INULIN.jpg Prebiotika na trhu — — — stažený soubor (1).jpg images (1).jpg Synbiotika —Produkt, který obsahuje současně probiotika i prebiotika —U produktů, kde prebiotické látky selektivně podporují probiotické komponenty —Např. jogurt s obsahem probiotických bakterií společně s prebiotickou oligofruktózou ovofit.jpg Synbiotika na trhu bifiplusinulin_MED.jpg lepicol.jpg Vliv konzumace probiotických jogurtů a prebiotik na počet bakterií rodu Bifidobacterium ve střevě Bifidobacterium.jpg hollandia.jpg Experimentální část —Jogurt bílý selský s probiotickou kulturou BIFI, 200g/den (Bifidobacterium, Lb. acidophilus) ◦mléko, mléčná bílkovina, živá jogurtová kultura, probiotická kultura Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus, obsah tuku nejméně 3,5 %. ◦Obsahuje nejméně 100 milionů živých mikroorganismů v 1 g. —Výrobce udává, že pravidelná konzumace jogurtů s přídavkem probiotických kultur příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry. — — 5_INULIN.jpg —Inulin 5g/den (90% inulin, 10% oligosacharidy) — —Použití: do kávy, čaje, džusu, nealkoholických nápojů, jogurtů, pudinků a polévek —Výrobce graficky znázorňuje změnu střevní mikroflóry před užitím a po užití: ◦Před užitím: 30 % bifidobakterie, ◦ 70 % patogenní bakterie ◦Po užití: 70 % bifidobakterie, ◦ 30 % patogenní bakterie — — —Vzorek lidských exkrementů dodaný ve sterilním plastovém kontejneru s lopatkou pro odběr stolice, řádně označený. — —24 zdravých dobrovolníků ◦Ženy, 22 až 45 let ◦Bez zažívacích obtíží, nemocí střev, průjmů, laktózové intolerance, atd. ◦Bez užívání antibiotik v průběhu a měsíc před experimentem ◦Běžná výživa ◦Neužívat projímadla, nadměrné množství alkoholu ◦Bez velkých změn fyzické aktivity ◦ ◦Poučení, souhlas — Časový harmonogram experimentu Bez názvu.bmp Zpracování vzorků —1 g vzorku + 99 ml sterilovaného fyziologického roztoku —homogenizace (90 vteřin) —ředění —zalití inokula (1 ml) živnou půdou BSM se suplementem —ztuhnutí půdy —kultivace v anaerostatu 37°C,125 hodin —odečítání kolonií —vyhodnocení výsledků — —ANOVA – testování shodnosti středních hodnot jednotlivých výběrů (nárůstů v rámci skupiny) — — Kolonie bifidobakterií po kultivaci foto bifi.bmp Na základě existujících studií bylo očekáváno: —Během konzumace probiotických jogurtů, obsahujících rod Bifidobacterium, dojde ke zvýšení obsahu těchto bakterií ve vzorcích stolice —Po ukončení konzumace dojde k opětovnému poklesu —Po přídavku inulinového prášku v množství 5 gramů denně by měl inulin selektivně podpořit růst bifidobakterií v tlustém střevě → zvýšení počtu bifidobakterií ve stolici — — Nárůsty a poklesy obsahu bifidobakterií od počáteční nulové hodnoty prvního měření dle výsledků z ANOVY Průměr absolutních hodnot ve skupinách při jednotlivých měřeních Závěr —Po konzumaci probiotických jogurtů došlo k mírnému nárůstu počtu bifidobakterií, tento nárůst však nebyl dostatečný na to, aby mohl být pokládán za průkazný. —Po ukončení konzumace jogurtů došlo k poklesu množství bifidobakterií. —Nepatrné zvýšení bifidobakterií po přídavku inulinu, které není statisticky průkazné. —Po ukončení konzumace jogurtů s přídavkem inulinu došlo k poklesu bifidobakterií. —Z této práce nevyplývá, že by měla konzumace jogurtů nebo inulinu prokazatelně pozitivní vliv na nárůst množství bifidobakterií ve střevě. — — Děkuji za pozornost bakterie.bmp —