HISTORIE A SOUČASNOST HYGIENY VÝŽIVY Historie • Orient: předepsané míry a váhy, zkoušky na čistotu vína a piva • Středověk: pravidla pro zachování bezpečnosti vajec, masných výrobků, sýrů, piva, vína a chleba, cechovní výroba • Novověk: stravování armád, začátek průmyslové výroby se vzrůstající spotřebou (pasterace, 1862) • Codex alimentarius austriaticus (1897 – 1911) Začátek moderní historie v hygieně výživy u nás • Zákon č. 4/1952 Sb. o hygienické a protiepidemické péči • Ústavou zaručené právo na ochranu zdraví a ochranu prostředí, v němž člověk žije, vč. zdravotně nezávadných poživatin s potřebnou biologickou hodnotou • Zřízeny orgány hygienického a protiepidemického dozoru, které vydávaly normy, standardy a prováděly dozor nad nimi • Zákon č. 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu • Část I.: Vytváření a ochrana zdravých podmínek a zdravého způsobu života. Orgány hygienického dozoru vydávají závazné posudky a stanoviska • Části II.: Účast občanů a poslání společenských organizací. • Část III.: systém zdravotnictví Současnost • Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích, v platném znění • Výrobci, dovozci, prodejci potravin • Kompetence • OOVZ: stravovací služby, vyšetřování příčin poškození zdraví • SVS ČR: produkty živočišného původu (výroba, skladování, přeprava, dovoz, vývoz) • SZPI: produkty jiného než živočišného původu, strategické zásoby • UKZUZ: klasifikace těl jatečných zvířat (např. % svaloviny) Současnost • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, v platném znění • Veřejným zdravím je zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. Tento zdravotní stav je určován souhrnem přírodních, životních a pracovních podmínek a způsobem života. • Ohrožením veřejného zdraví je stav, při kterém jsou obyvatelstvo nebo jeho skupiny vystaveny nebezpečí, z něhož míra zátěže rizikovými faktory přírodních, životních nebo pracovních podmínek překračuje obecně přijatelnou úroveň a představuje významné riziko poškození zdraví. • Díl IV.: činnosti epidemiologicky závažné, stravovací služby Právo EU • Primární právo: Integrující dokumenty ES • Zakládající smlouvy, vnitřní členské dohody … • Sekundární právo • Nařízení: bezprostředně platné pro všechny členy EU, aplikační přednost (transpozice) • Směrnice: zavazuje stát k harmonizaci národního práva (adaptace) • Rozhodnutí: závazné pro určitý stát, instituci nebo jednotlivce • Stanoviska a doporučení: bez právní závaznosti • Portál Evropského práva • http://europa.eu/documentation/legislation/ Právo EU • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin • Podstatné pro stravovací služby je: • Pojem „bezpečnost potravin“ • Analýza rizika, zásada předběžné opatrnosti • Zásada sledovatelnosti („krok vzad, krok vpřed“): každý je povinen identifikovat svého dodavatele a svého odběratele • Odpovědnost za produkt, ochrana spotřebitele • Informování veřejnosti o rizicích, spolupráce s dozorovými orgány • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění Právo EU • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne 29. dubna 2004 , kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ze dne 29. dubna 2004 , kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny Rapid Alert System for Food and Feed EFSA  EK Národní kontaktní místo (SZPI) SVS ČR KI SZPI OOVZ Ostatní (SUJB, MV ČR…) • Typy hlášení (notification) • Varování (Alert) • Nebezpečí na trhu, akce nutná • Informace (Information) • Nebezpečí nepřítomno, akce není nutná • Odmítnutí na hranicích (Border rejection) • Nebezpečí zadrženo • Novinka (News) • zajímavost