NEBEZPEČÍ V POTRAVINÁCH II. POSUZOVÁNÍA HODNOCENÍ Osud nebezpečí v potravinách Nové Sekundární kontaminace Stejné Denzita bakterií se nezměnila, účinná (infekční) dávka je/není dosažena Snížení Praní, čištění, tepelná úprava, správné skladování Zvýšení Množení mikroorganismů, pokračující biochemické změny Nebezpečí Rozumně předvídatelné podmínky Základní modely • Kvalitativní odhad • Syrové maso může způsobit onemocnění • Chybí kvantifikace • Semikvantitativní odhad • HACCP, část Hazard Analysis • QMRA (kvalitativní hodnocení mikrobiologického rizika) • Kvantitativní hodnocení rizika • 4 stupňový proces 1. Identifikace nebezpečnosti 2. Vztah dávka účinek 3. Hodnocení expozice 4. Charakterizace rizika • Podklad pro řízení rizik (legislativa), EFSA, SZU… Semikvantitativní stupnice závažnosti nebezpečí podle ICMSF, 1986 (International Commision on Microbiological Specifications for Foods) • Původci ohrožující život • Clostridium botulinum, Salmonella typhi, Listeria monocytogenes (těhotné ženy, děti, lidé v imunosupresi), Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, paralytická intoxikace z mlžů (ústřic), intoxikace z mlžů (ústřic) způsobující amnésii • Původci vážných nebo chronických onemocnění • Brucella, Campylobacter, Escherichia coli, Salmonella sp., Streptococcus typ A, Vibrio parahaemolyticus, Yersinia enterocolitica, virus hepatitidy A, mykotoxiny, ciguatera-toxin, tetramin • Původci mírných onemocnění • Bacillus sp., Clostridium perfringens, Listeria monocytogenes (zdravé dospělé osoby), Staphylococcus auerus, Norwalk-like viry, většina parazitů, průjmová intoxikace z mlžů (ústřic), otrava histaminem, otrava většinou těžkých kovů FMEA (Failure Mode and Effect analysis) Číslo rizika (F * Z * D = 1 až 100) Detekce problému Frekvence výskytu (1-10) Závažnost následku (1 – žádná, 10 – smrtelné onemocnění) Možnost detekce (1 – vizuálně, 10 – nemožnost detekce) Probablity-impact table (P-I) WHO, 2009 (Qualitative Microbial Risk Assesment)