PITNÁ VODA Hygienické limity na pitnou vodu • Typy hygienických limitů • Nejvyšší mezní hodnota • Hodnota zdravotně závažného ukazatele, vylučuje použití vody jako pitné • Mikrobiologické ukazatele, dusičnany, dusitany, fluoridy, pesticidní látky… • Mezní hodnota • organoleptické ukazatele a ukazatele přirozených vlastností pitné vody, jejichž překročení nepředstavuje akutní zdravotní riziko • pH, sodík, mangan… • Doporučená hodnota • Rozbor • Úplný • prověrka nového zdroje (až 62 ukazatelů) • Krácený • ověření stálé jakosti (E. coli, koliformní, počty při 22 ℃ a 36 ℃, amonné ionty, dusičnany, dusitany, CHSK-Mn, chuť, konduktivita, pach, pH, zákal, železo) Zdroje vody • Povrchová • Úprava • vločkování + filtrace + dezinfekce (Cl, ozón) • Podzemní • Ošetření podle kvality zdroje • Studny veřejné nebo domovní; kopaná nebo vrtané • Ochranná pásma, zdroje znečištění © SZU Praha Ukazatele jakosti pitné vody • Obecné znečištění (MH nebo NMH) • Kolonie při 22 st. C a 36 st. C (ve vodárenské technologii ukazatel účinnosti dezinfekce) • barva, zákal, chemická spotřeba kyslíku (CHSK-Mn) • Dusičnany, dusitany (NMH) • N-nitrososloučeniny, methemoglobin • Fekální znečištění (NMH) • Koliformní bakterie, E. coli, Enterokoky • amonné ionty (náhlé změny konc.), chloridy (někdy stav podloží, blízkost komunikací) • Složení vody (MH) • Senzorické znaky (barva, zákal, chuť, pach) • pH, konduktivita, vápník + hořčík (dříve tvrdost vody), • sírany, železo, mangan (podloží, koroze rozvodů)