Vitamíny Biochemický ústav LF MU E.T. 2013 2 Rozpustné v tucích (lipofilní) A,D,E,K Rozpustné ve vodě (hydrofilní) Vitamíny skupiny B L-askorbát Listová kyselina Pantothenová kyselina Biotin Vitaminy Esenciální složky potravy Klasifikace Nedostatek: Hypovitaminóza Avitaminóza 1911-Prvními nemocemi, jejichž příčina byla hledána v avitaminóze, byly xeroftalmie (šeroslepost), beri-beri a kurděje; hypotetické vitaminy byly označeny A, B a C. 3 Obecné příčiny hypovitaminóz • Nedostatečný příjem v potravě •Porucha absorpce v trávícím traktu •Porucha utilizace •Zvýšená spotřeba vitamínu •Zvýšená degradace nebo exkrece • Hypovitaminóza může být subklinická (bez klinických projevů) nebo provázená klinickými příznaky Avitaminózy se ve vyspělých zemích prakticky nevyskytují 4 Vyjádření koncentrace V mg (mg/l), nmol/l nebo IU IU (International unit) – užití ve farmakologii, je mírou množství látky, která vyvolá určitý biologický efekt (není identická s IU pro enzymy) Např. Vitamin A : 1 IU je biologicky ekvivalentní 0.3 μg retinolu nebo 0.6 μg beta- karotenu 5 Lipofilní vitaminy Jsou resorbovány společně s lipidy (formou chylomikronů). Při poruchách resorpce lipidů je jejich příjem snížen Ukládají se v těle (i v přebytku), vyšší dávky mohou být toxické 6 Stanovení: nejčastěji HPLC Koncentrace v plazmě 2,40-3,23 μmol.l-1 Vitamin A (Retinol ) Isoprenoidní struktura Vzniká též z b-karotenu oxidačním štěpením (přítomný v zelenině a ovoci) Živočišné potraviny 7 Proč potřebujeme retinol a) Aldehyd retinal je součást rhodopsinu v tyčinkách a čípcích sítnice oka b) Kyselina retinová je potřebná pro regulaci exprese genů - podporuje růst, a správný vývoj buněk zejména sliznic, kostí a krvetvorby. Vysoké dávky jsou toxické (dlouhodobé denní dávky 10x vyšší než doporučené nebo jednorázově 100x vyšší dávka – jen při užívání lékových forem nebo denní konzumace jater (polárníci ?) Karotenoidy se předávkovat nelze Příznaky deficitu: šeroslepost, xeroftalmie (vysychání a rohovatění spojivek). Zvýšené riziko infekce. DDD 1 mg 8 Vitamin D3, (kalciol, cholekalciferol) Vitamin D2 (erkalciol, ergokalciferol) Vzniká v kůži ze 7-dehydrocholesterolu působením UV záření Vzniká z rostlinného sterolu ergosterolu 9 7-dehydrocholesterol cholekalciferol - vitamin D3 (kalciol) Kůže cholesterol Játra vit. D3 - absorpce s potravou (rybí oleje, vejce) Rostliny Vznik a příjem vitaminů D ergosterol ergokalciferol-vitamin D2 (erkalciol) vit.D2 - absorpce s potravou (užíván v suplementacích) D3 transport krví do jater D2 R R Nutriční dávka 5 – 20 μg/d 10 Ergokalciferol a cholekalciferol jsou v ledvinách postupně hydroxylovány na 25(OH)D a v játrech na 1,25 (OH)2D = kalcitriol, Kalcitrol ovlivňuje hospodaření s Ca2+ (především resorpci Ca2+ ze střeva). Má rovněž imunomodulační, antiproliferativní a prodiferenciační účinky. Proč potřebujeme vitaminy D? Deficit vitaminu D Netvoří se dostatečné množství kalcitriolů Poruchy mineralizace kostí – křivice u dětí, osteomalacie u dospělých Poruchy imunity, kardiovaskulární, diabetes ad. DDD 0,01 mg 11 K deficitu dochází: při nedostatečném příjmu potravou poruchách absorpce, cholestáze (nedostatek žluč. kyselin), nedostatečném osvitu slunečním zářením (“indoor lifestyle”, opalovací krémy), snížené hydroxylaci (jaterní a ledvinná onemocnění, hypoparathyreóza), nefrotickém syndromu. Stanovení – nejčastěji jako kalcidiol - 25(OH)D – HPLC nebo imunochemicky. Indikací pro stanovení koncentrace 25(OH)D v séru jsou stavy s podezřením na nedostatek vitaminu D. Vyjádření koncentrace: 1IU je biologicky ekvivalentní 0.025 μg cholekalciferoku nebo ergokalciferolu Deficit vitaminu D 12 Nadbytek vitaminu D Vitamin D přijímaný ve velkých dávkách je toxický Vyvolá hyperkalcemii a hyperfosfatemii Þ mineralizace ledvin, srdce, cév ad. Syntéza D3 v těle je regulována – nemůže dojít k předávkování 13 Doporučené koncentrace Za dostatečné jsou považovány sérové koncentrace 25(OH)D) > 50 nmol/ l (>20 ng/ml) < 75 nmol/ l (> 30 ng/ml) . 30–50 nmol/l (12 až 20 ng/ml) - nedostatečné zásobení vitaminem D (insuficience vitaminu D). (Častá je sekundární hyperparatyreóza a úbytek kostní denzity, zejména kortikální kosti). > 75 nmol/ l (> 30 ng/ml) mohou, ale také nemusejí mít další příznivé působení a je zapotřebí ověření v dalších studiích. >125 nmol/ l (> 50 ng/ml) již narůstá riziko toxicity vitaminu D. Podle některých pracovišť ale narůstá riziko toxicity vitaminu D významněji až při koncentraci kalcidiolu nad 200 nmol/l (> 80 ng/ml).1 14 Vitaminy E (a-tokoferol a deriváty) K vitaminu E se řadí i dalších 9 derivátů s podobnou strukturou. Antioxidanty. Zabraňují peroxidaci lipidů. Antioxidační účinky podmíněny přítomností OH skupiny v poloze 6, v para- poloze k heteroatomu kyslíku. Částečná regenerace oxidované formy probíhá pomocí askorbátu. Přidává se do potravin jako antioxidant – E 307. Méně toxický než A a D. Stanovení: HPLC Deficit (vzácný): Anemie, degenerativní změny periferních nervů, zvýšená agregace trombocytů DDD 10 mg Koncentrace v plazmě 22,4-29,6 μmol.l-1 15 Vitaminy K (deriváty 2-methyl-1,4-naftochinonu) fylochinon (K1- rozpustný v tucích) menadiol (K3- syntetický, rozpustný ve vodě, syntetizován i střevní mikroflorou) - v zelených rostlinách Vitaminy K - potřebné pro gama-karboxylaci glutamátu Aktivace krevního srážení, zrání kostní tkáně (osteokalcin) Antagonisté vitaminu K - warfarin a kumarin. Stanovení: HPLC Nepřímý ukazatel: při hypovitaminóze klesá protrombin v plazmě Apetito supercremo DDD 0,08 mg 16 Hydrofilní vitaminy V organismu se neukládají, nadbytek se vylučuje močí Jsou součástí kofaktorů enzymů (viz přednáška enzymy) nebo s kofaktory kooperují 17 Vitamin C (L-askorbát) - 2H Kofaktor oxidoredukčních reakcí v organismu Kyselý charakter je dán přítomností enolových OH skupin Významný hydrofilní antioxidant, denní potřeba 10x100x vyšší než u ostatních vitaminů O O O O H C H O H C H 2 O H H O O O O C H O H C H 2 O H kyselina dehydroaskorbová Probíhá snadno působením vzdušného kyslíku a vyšších teplot, za přítomnosti kovů (Fe, Cu) Stanovení: HPLC, kapilární elfo Saturační test: stanovení askorbátu v moči po podání dávky. 18 O H O O H H C H O H C H 2 O H 1 O H O O O H O H C H O H C H 2 O H -2H Syntéza L-askorbátu L-gulonát 1,4-lakton L-gulonové kyseliny kys.askorbová C O O C C C C C H H O O H H H O H H O O H H H H - + H2O L-gulonolaktonoxidáza Neprobíhá u primátů, ryb, ptáků a morčete 19 L-gulonolaktonoxidáza je neaktivní u primátů, a tedy i u člověka, ale též u ryb a ptáků. Aktivní u většiny obratlovců Je to výsledek ztrátové mutace (vlivem volných radikálů či virové infekce?) u předchůdce podřádu Anthropoidea asi před 25 milióny lety A co morče? Genom morčete obsahuje jiné pozůstatky genu pro gulonolaktonoxidázu. Fungovat tento gen přestal přibližně před 20 miliony let – morče tedy přišlo k své závislosti na vitaminu C jindy a jinak než my. Kyselinu askorbovou potřebují i rostliny. ead7b76b28_16041382_u 20 Historie vitaminu C Ø1754 – James Lind vydal knihu A Treatise on Scurvy, v níž navrhl citrony jako prevenci proti kurdějím. Ø1761 – Východoindická společnost doporučila používat na svých lodích citrony a pomeranče. Ø1795 – Bylo zavedeno preventivní podávání citronové šťávy na lodích anglického válečného námořnictva Ø1911 – Kazimir Funk přišel s hypotézou, že příčinou některých závažných chorob může být nedostatek určitých nezbytných stopových látek – vitaminů –ve výživě. Prvními nemocemi, jejichž příčina byla hledána v avitaminóze, byly xeroftalmie (šeroslepost), beri-beri a kurděje; hypotetické vitaminy byly označeny A, B a C. Ø1928 – Albert von Szent-Györgyi izoloval kyselinu askorbovou z papriky (Nobelovu cenu za to dostal r. 1937.) Ø1933 – Tadeus Reichstein vyřešil chemickou syntézu kyseliny L-askorbové 1957 – J. J. Burns objasnil biochemickou příčinu, proč člověk, opice a morče (na rozdíl od řady jiných obratlovců) nejsou schopni syntetizovat vitamin C. Ø Dle VESMÍR 80, září 2001 497 21 Kyselina askorbová je významný antioxidant •Nejvyšší koncentrace polymorfonukleáry, nadledviny, také v oční čočce. •Kyselina askorbová je důležitou složkou mnoha oxidačně-redukčních reakcí (syntéza kolagenu, žlučových kyselin, adrenalinu, odbourávání tyrosinu, redukce Fe3+ na Fe2+ ad.) •Redox potenciál +0,08 V, může redukovat O2, cytochromy a,c ad. •V některých funkcích ji mohou nahradit jiné antioxidanty, v jiných je patrně nezastupitelná. Nadměrný příjem nebo onemocnění ledvin může vyvolat tvorbu močových kamenů z kyseliny šťavelové DDD 60 mg 22 Příčiny skorbutu • Hydroxylace prolinu je nezbytná pro stabilitu kolagenu •Bez této posttranslační modifikace jsou molekuly kolagenu nestabilní a nejsou schopny vytvářet správné vyšší struktury. •Nedostatek vitaminu C se tak projeví na kvalitě všech tkání – postiženy jsou bazální membrány, stěny cév, vazy, kosti aj. 23 Vitamin B1 (thiamin) Biologicky aktivní formou je thiamin-difosfát Je potřebný pro přeměnu pyruvátu na acetylCoA a v CC Vyšší potřeba při zvýšeném příjmu sacharidů, nadměrném pocení, u alkoholiků Při nedostatku únavnost, svalová slabost, sklon k neuritidám Extrémní nedostatek "beri-beri Stav thiaminu v organismu se hodnotí na základě stanovení erytrocytární transketolázy (před a po přidání thiaminu) !! V roztocích je nestabilní, je degradován světlem a alkalickým prostředím DDD 1,5 mg 24 Vitamin B2(riboflavin) Je součástí FMN a FAD, které slouží jako kofaktory dehydrogenas Při nedostatku postižení sliznic (purpurový jazyk, konjuktivitida, slzení, fotofobie, na kůži hyperkeratóza, seboroická dermatitida) Dostupnost v organismu se hodnotí na základě stanovení erytrocytární glutathionreduktasy (před a po přidání riboflavinu) DDD 1,8 mg 25 Vitamin B6 (pyridoxin) Výskyt ve třech formách – pyridoxal, pyridoxol a pyridoxamin Je kofaktorem transaminací a dekarboxylací AK Nedostatek u alkoholiků, těhotných žen. Poruchy kůže, sliznic, anemie. Stanovení. HPLC,enzymově, IRMA Též stanovení erytrocytární tranaminázy Vysoké dávky jsou neurotoxické DDD 2 mg 26 Vitamin B3 (niacin) nikotinamid kyselina nikotinová Je součástí NAD+ a NADP+ Částečná syntéza z tryptofanu Nedostatek ® pelagra = nemoc 3D (diarhea, dermatitis, dementia) Stanovení: na základě stanovení poměru N1-metylnikotinamidu, N1-metyl-2-pyridon-5-karboxamidu v moči (hodnoty poměru <1 znamenají deficit) nebo koncentrace NAD a NADP v erytrocytech. DDD 20 mg 27 Vitamin B12 ( Kobalamin) Zdrojem pouze živočišná potrava. Striktní vegetariánská strava je prostá vit B12 K resorpci potřebný protein vylučovaný žaludeční sliznicí (vnitřní faktor) Potřebný pro methylační reakce Deficit nejčastěji důsledkem poruchy resorpce – megaloblastická anemie Stanovení chemiluminiscenční metodou nebo stanovení transportního proteinu transcobalaminu v plazmě, Schillingův test ( B12 značený radiokobaltem). Při deficitu též stoupá koncentrace kys.malonové v séru DDD 0,002 mg 28 Vitamin B11 (listová kyselina) V buňkách aktivní ve formě tetrahydrofolátu – přenáší jednouhlíkaté zbytky, potřebný zejména pro syntézu bází a nukleotidů. Deficit vede k hyperhomocysteinemii, megaloblastické nebo makrocytární anémii, trombocytopenii, poruchy sliznice. Částý deficit u alkoholiků nebo při zhoršené absorpci – celiakie, tropická sprue Stanovení: chemiluminescenční metoda DDD 0,2 mg 29 Vitamin B5 (panthothenová kyselina) Je součástí koenzymu A a komplexu syntézy mastných kyselin Je obsažena v běžné smíšené stravě Panthenol = alkohol Urychluje hojení Stanovení: RIA DDD 10 mg 30 Vitamin H (biotin) Kofaktor karboxylace Deficit lze vyvolat nadměrným příjmem vaječných bílků (protein avidin váže specificky biotin, tento komplex není rozkládán v trávicím traktu) DDD 0,1 mg 31 Přehled lipofilních vitaminů vitamin název zdroj účinek deficit DDD (mg) A retinol Játra, tučné ryby, žloutek, máslo Podpora vidění, vývoj buněk sliznic, kostí a krvetrvorby Šeroslepost, poruchy kůže a sliznice 1 D Kalciol, erkalciol Tvorba v kůži,rybí tuk, tresčí játra, tučné ryby, obohacené margariny Prekursor kalcitriolu – resorpce Ca2+, regulace mineralizace kostí U dětí křivice, u dospělých osteomalacie 0,01 E tokoferoly Rostlinné oleje, ořechy, semena, obilné klíčky antioxidant Anemie, degenerativní změny periferních nervů, zvýšená agregace trombocytů 10 K Deriváty naftochinonu (fylochinon, menachinon, menadiol, menadion) Řada zdrojů, nejvíce listová zelenina, tvorba ve střevě Podpora krevního srážení krvácivost 0,08 32 Přehled hydrofilních vitaminů vitamin název zdroj účinek deficit DDD (mg) C L-askorbát Čerstvé ovoce, zelenina antioxidant Únava, infekce, krvácení z dásní 60 B1 thiamin Maso, vejce, celozrnné obilniny, kvasnice Koenzym thiamin-difosfát Únavnost, svalová slabost, sklon k neuritidám 1,5 B2 riboflavin Vejce, mléko, játra, obilniny, kvasnice Kofaktor FMN, FAD Postižení sliznic 1,8 B6 pyridoxin Maso, játra, obilné klíčky, kvasnice Kofaktor transaminace Postižení sliznic, zmatenost, deprese 2 B3 niacin Maso, játra (částečně vzniká v buňkách) Kofaktory NAD,NADP Diarhea, demence, dermatitis – 3D 20 B12 kobalamin Živočišné potraviny Kofaktor methylací anemie 0,002 B11 Listová kyselina Listová zelenina, játra Kofaktor přenašející jednouhlíkaté zbytky anemie 0,2 B5 Panthothenová kys. Játra, mléko, vejce Součást koenzymu A Deprese, nespavost 10 H biotin Žloutek, játra (částečná syntéza ve střevech) Kofaktor karboxylace Anorexie, ztráta vlasů 0,1