Rizikové nutriční faktory (I.) Kuchyňská sůl Zuzana Derflerová Brázdová Ústav preventivního lékařství LF MU Účinky natria v organismu • aktivace adrenergního systému (retence Na) • zvětšení extracelulárního objemu • stimulace sekrece ANP • snížení sekrece PGE2 • aktivace inhibitoru NA+ a K+ ATP – ázy • ovlivnění sekrece neuropeptidu Y • zvyšování prahu pro pociťování salinity Chuťová dráha působení natria Medulla obl. Nucl. tractus solit. Lemniscus med. Thalamus Centrální část chuť. analyzátoru, operculum parietale Gyrus angularis (par.) N. intermedius N. glossopharyngeus N. vagus Karcinogenní účinek natria porucha mukózní bariéry žaludku (porucha viskozity kys. hyaluronové) atrofická gastritis prolongace kontaktu s karcinogenem snadnější atak karcinogenem Vztah příjmu NaCl a úmrtnosti na CMP stát Muži (40-69 let, na 105) Ženy (40-69 let, na 105) NaCl (g) Austrálie USA 111 78 86 57 11 9 - 10 Anglie Německo 100 102 74 60 8 – 10 7.5 – 11.3 Belgie Japonsko Česká rep. 97 229 183 65 127 117 6 – 8 18.1 – 22 11.6 Příjem NaCl u některých populací g/den populace (národ, země) < 1 Yanomamo (Brazílie, Venezuela) 0.6g! 1 – 3 Waorami, Pukapuka, !Kung, Kalahari, Keňa, Malajsie 3 – 5 Massajové Warior, Polynézie, již. Venezuela 5 – 8 Belgie, Finsko, N. Zéland 8 – 10 USA, Anglie 10 – 15 ČR, Austrálie, Německo, Rusko, Eskymáci (sev. Grónsko), Quash’Qai (Irán) 15 – 20 Japonsko (Kiuki), J.Korea, Kolumbie, Portugalsko, Chile, vých. Evropa > 20 Japonsko (Kiušu), Bangladéš (čaj. plant.) > 40 rok 1813, pruská armáda Příklad z Cookových ostrovů kmen Pukapuka • 1.74 g NaCl / den • výskyt hypertenze >20 let věku 1% kmen Rarotonga • 8.7 g NaCl / den • výskyt hypertenze >20 let věku 7 – 10% Obsah NaCl v některých poživatinách Poživatina NaCl (g / 100g) Hovězí maso 0.17 Telecí maso 0.27 Vepřové maso 0.11 Vepřové uzené 4.50 Šunka 3.9 – 5.3 Sardinky v konzervě 2.0 Mléko kravské plnotučné 0.13 Sýr Cammembert 3.52 Eidam 2.46 Gouda 2.63 Sýr tavený 2.29 Mléčná čokoláda 0.68 Hrášek zelený čerstvý 0.002 Hrášek zelený konzervovaný 0.65 Běžné pečivo 1.53 Sůl kuchyňská 96.75 Masové konzervy 4% (např. v 500 g konzervy 20g NaCl) Doporučená denní dávka (přijatelná DD) • EU: 3 – 5 g NaCl / den • ČR: do 5 g NaCl / den Společenská odpovědnost • zamezení pronikání soli do dětské výživy • snížení salinity masově konzumovaných poživatin • tvorba adekvátních výživových doporučení • informovanost (o salinitě průmyslově zpracovaných produktů) • korektní a aktivní značení potravin • nutriční výchova • nutriční vzdělání Primární prevence strategie obecného ohrožení strategie vyhledávání osob ve zvýšeném riziku Informovanost spotřebitelů OTTAWA (February 27, 2012)— Montana’s Large Beef Ribs have 1,490 calories, three-quarters of the daily recommended calories for an average adult, and four-andhalf times as many calories as in its 8 oz. Sirloin Steak (330 calories). McDonald’s Angus Bacon & Cheese Sandwich has nearly triple the sodium (1,990 mg) of the Big Xtra Sandwich (700 mg). According to a new report published by the nonprofit Centre for Science in the Public Interest (CSPI), that’s the kind of information that restaurant diners need, but can’t find on menus at large chain restaurants. According to the report, nutrition-related diseases kill tens of thousands of people and cost the Canadian economy at least seven billion dollars a year, and excess intake of calories and sodium are major culprits. Studies show that consumers poorly estimate the nutritional content of food, but alter their choices when reliable nutritional information is presented. CSPI’s report notes that even trained dietitians are inaccurate at estimating the amounts of calories and sodium in restaurant foods. Besides providing consumers with this vital information, CSPI says that menu labeling might encourage restaurants to reformulate their products to contain fewer calories and less sodium. In the United States, calorie labeling has been required on chain restaurant menus and menu boards in New York City since 2008, and the Food and Drug Administration is finalizing regulations that will require calorie labeling nationwide. http://www.cspinet.org/canada/foodlabelling.html