VitaminyVitaminy Historie Kazimierz Funk 1884–1967 1912: objev vitaminu B1 adherents.com VitaminyVitaminy vitamin jako kofaktor VitaminyVitaminy Thiamin (B1 ) Vitaminy Potravina Obsah v mg/kg (mg/dm3 ) jedlého podílu vepřové 3,9 – 11,0 hovězí 0,4 – 1,0 kuřecí 1,0 – 1,5 ryby 0,6 – 1,7 mléko 0,3 – 0,7 sýry 0,2 – 0,6 vejce 0,7 – 1,4 mouka 0,6 – 5,5 chléb 0,6 – 3,0 luštěniny 2,0 – 8,4 zelí 0,5 – 0,6 špenát 0,5 – 1,5 rajčata 0,6 mrkev 0,3 – 1,4 brambory 0,5 – 1,8 jablka 0,4 citrusy 0,4 – 1,0 banány 0,5 ořechy 0,5 – 0,6 droždí 7,1 Vitaminy Thiamin (B1 ) denní potřeba ~ 1.4 mg ztráty při zpracování: vaření masa ~ 40–60 % smažení ~ 10–50 % pečení chleba ~ 25–30 % vaření brambor (výluh) ~ 25 % konzervace potravin SO2 100 % VitaminyVitaminy Riboflavin (B2 ) FAD flavinadenindinukleotid fosfát Vitaminy zdroje (mg/100g) maso 0,2 játra 3 mléko 0,2 sýry 0,5 pivo 0,05 (rozdíl od thiaminu) krytí potřeby (%) mléko, sýry 40 % hl. riboflavin, vazba na α- a β-kasein maso 20 % hl. FMN, FAD cereálie 15 % vejce 10 % hl. riboflavin zelenina 10 % Vitaminy Riboflavin (B2 ) VitaminyVitaminy Riboflavin (B2 ) fotolýza riboflavinu VitaminyVitaminy Niacin (součást NADH) nikotinová kyselina nikotinamid VitaminyVitaminy Niacin (součást NADH) Vitaminy VitaminyVitaminy Pyridoxin B6 Vitaminy Pantothenová kyselina B5 (R)-N-(2,4-dihydroxy-3,3-dimethyl-1-oxobutyl)-β-alanin Koenzym A D-panthenol Vitaminy Biotin (B7 a dřív H) biotinsulfoxid (využitelné) biotinsulfon (nevyužitelný) Vitaminy Folacin H, B9 tetrahydrofolát Vitaminy Korinoidy B12 prekurzory kobalaminů korin α = => kobalaminy Vitaminy Korinoidy B12 obsah v některých potravinách Vitaminy L-askorbová — L-monodehydroaskorbová — L-dehydroaskorbová biologicky aktivní formy, redoxní systém C: kys. L-askorbová Vitaminy C: kys. L-askorbová James Lind Linus Pauling Vitaminy palmitoyl askorbát C jako konzervant askorbát sodný Vitaminy titrační stanovení vitaminu C Vitaminy titrační stanovení vitaminu C s potenciometrickou indikací Vitaminy spektrofotometrické stanovení vitaminu C Vitaminy Vitamin A all-trans-retinol Vitaminy Vitamin A provitaminy A: β-karoten Vitaminy Vitamin A biochemie vidění → Vitaminy Vitamin A dostupnost β-karotenu množství β-karotenu pro vznik 1 μg retinolu mléko, margarín, tuky ~ 4 μg vařená listová zelenina, karotka na oleji ~ 8 μg karotka vařená ve vodě ~ 12 μg syrová karotka ~ nevyužitelný Retinol Equivalents, International Units Vitaminy Vitamin A trans-retinyl-palmitát Vitaminy Vitamin A Lidové noviny Vitaminy Vitamin A Reakce retinolu izomerace posun dvojných vazeb oxidace jononového kruhu Vitaminy Vitamin A R-O-O· + β-karoten → R-O-O-β-karoten· Reakce s volnými radikály zhášení tripletového kyslíku: 1 O2 + β-karoten → 3 O2 + β-karoten* Vitaminy Vitamin A Reakce s volnými radikály Vitaminy Vitamin A Ztráty v potravinách: přítomnost vzduchu, světla, vyšší teploty → isomerace → autooxidace → reakce s produkty oxidace MK Vitaminy Vitamin A stanovení obsahu retinolu úprava vzorku - homogenizace (mletí za studena, bezprostředně před stanovením) získání extraktu - zmýdelnění - filtrace - SPE extrakce (fáze: extrelut ®) - vymytí extraktu (hexan) stanovení obsahu vitaminu v extraktu a) chromatograficky HPLC SF: normální fáze (silikagel) MF: acetonitril:methanol:voda detekce: UV, 325 nm (retinol) b) spektrofotometricky bez interferujících složek: 325 nm (retinol) Vitaminy Vitamin A stanovení obsahu provitaminů A úprava vzorku - homogenizace (mletí za studena, bezprostředně před stanovením) získání extraktu - roztírání s acetonem, filtrace extraktu - extrakce kapaliny kapalinou (petrolether) - oddělení karotenů na sloupcí Al2 O3 - jímání směsi α- β- a γ-karotenu stanovení obsahu provitaminů spektrofotometricky 450 nm, kalibrační křivka β-karotenu Vitaminy D D3 D2 Vitaminy D Vitaminy D obsah vitaminu D v potravinách živ. původu Vitaminy D obsah vitaminu D v potravinách živ. původu Vitaminy D Stanovení obsahu vitaminu D úprava vzorku - homogenizace (mletí za studena, v temnu, bezprostředně před stanovením) získání extraktu - zmýdelnění - oddělení vitaminu D na sloupcí Al2 O3 (eluce petrolether:benzen:methanol) - jímání frakce vitaminu D stanovení obsahu vit. D: chromatograficky SF: obrácené fáze C18 MF: methanol-acetonitril UV detekce 265 nm HPLC chromatogram plasmového séra, 265 nm Vitaminy E když R3 = CH3 : α-tokoferol R1 = R2 = CH3 β-tokoferol R1 = CH3 , R2 = H γ-tokoferol R1 = H, R2 = CH3 δ-tokoferol R1 = R2 = H účinnost vitaminu: α > β > γ > δ účinnost antioxidantu: γ > δ > β > α Vitaminy E Vitaminy E Vitaminy E Chromatografická separace tokoferolů a tokotrienolů na normální fázi (silikagel). 1: α-tokoferol; 2: β-tokoferol; 3: γ-tokoferol; 4: δ-tokoferol; 5: α-tokotrienol; 6: β-tokotrienol; 7: γ-tokotrienol; 8: δ-tokotrienol Hosmanová R., Douša M.: HPLC stanovení obsahu vitaminu E v krmných surovinách, krmivech a potravinách, Chemické listy, 101, (2007), s. 578-583.fluorescenční detektor © P. Stanovení vit. E úprava vzorku - homogenizace (za studena) získání extraktu - zmýdelnění (KOH/ethanol) - extrakce kap-kap.: hexan → chromatografické stanovení Stacionární fáze: RP i NP (dle ČSN) fluorescenční detekce Vitaminy K K1(20) fyllochinon K2(n) menachinon Vitaminy komonice bílá antagonisté K warfarin dikumarol K Vitaminy K Vitaminy Stanovení vitaminu K1 Fotometricky činidlo: 5-imino-3-thio-1,2,4-dithiazol vln. délka: 520 nm složité interference K Vitaminy dřívější vitamíny koenzym Q thiooktová kys. (lipoová) 4-aminobenzoová kys. (Bx ) s-methylmethionin (antiulcerový vit. U) bioflavonoidy (vitamin P) esenciální MK (vitamin F) Vitaminy