senzoricky aktivní látky senzoricky aktivní látky ● vonné látky (ovlivňující vůni) ● chuťové látky (udílející chuť) ● barviva (propůjčující barvu) ● ovlivňující texturu (ovlivňující vzhled a fyzikální vlastnosti) primární senzoricky aktivní látky sekundární senzoricky aktivní látky senzoricky aktivní látky VONNÉ LÁTKY primární sekundární - produkty MO - oxidace/degradace - termické procesy, MR charakteristické / klíčové složky vůně senzoricky aktivní látky uhlovodíky: monoterpeny (n=2): terpenové uhlovodíky (C5 H8 )n senzoricky aktivní látky uhlovodíky: alkoholy methanol převážně z pektinu ethanol senzoricky aktivní látky uhlovodíky: alkoholy - přiboudlina senzoricky aktivní látky uhlovodíky: nenasycené alkoholy hexen-3-ol (nositel “zelené vůně”) senzoricky aktivní látky uhlovodíky: aromatické a heterocyklické alkoholy senzoricky aktivní látky uhlovodíky: terpenové alkoholy krystaly mentholu senzoricky aktivní látky uhlovodíky: karbonylové sloučeniny aldehydy ketony citral vanilin kafr … mnoho dalších senzoricky aktivní látky uhlovodíky: karboxykyseliny nižší mastné aromatické estery obsah hlavních esterů ve víně estery karboxylových kyselin: R1 -COOR2 senzoricky aktivní látky Senzorická analýza pojmy: receptor → podráždění → vzruch → pocit → vjem práh citlivosti (absolutní x rozdílový) faktory: subjektivní posuzovatelé objektivní místnost (teplota, osvětlení, vzduch) další ohřev, doba, ... © Eva Vítová, link: http://www.chempoint.cz/vitova https://www.youtube.com/watch?v=CJfA0pTxtto senzoricky aktivní látky Senzorická analýza skupiny hodnotitelů: 1. laici 2. informovaní laici 3. posuzovatelé 4. znalci metody hodnocení senzorické testy 1. zjišťování rozdílu jakosti párový test 2. třídění do jakostních skupin trojúhelníkový test 3. hodnocení celkové jakosti tetrádový test 4. spotřebitelské hodnocení test pořadí stupnicový test senzoricky aktivní látky CHUŤOVÉ LÁTKY základní chutě sladká, slaná, hořká, kyselá další vjemy trpkost, pálivost, umami senzoricky aktivní látky sacharidy glukóza fruktóza sacharóza β-D-fruktopyranosa (180% sladivost) KVALITA X INTENZITA pandy mají receptory sladkosti! sladké látky senzoricky aktivní látky polyalkoholy glykol sladidla: xylitol E967, sorbitol E420, manitol E421 glykol v rakouských vínech (1985) necukerná sladidla glykosidy terpenoidů lékořice lysá stévie sladká kyselina glycyrrhizová steviosid další skupiny: steroidní glykosidy, některé proteiny (thaumatin E957) sladké látky senzoricky aktivní látky slaná chuť: NaCl, NaNO3 , NaBr, NaI LiCl, LiBr, LiI slanohořká: KCl, KBr, NH4 Cl, NH4 I, Ca2+ málo slaná: organické soli Na+ a Li+ Slaná chuť možnosti snižování potřeby soli 1) ovlivnění receptorů 2) nové slané sloučeniny 3) látky zvýrazňující slanou chuť AMK a jejich kombinace (Leu/Glu/KCl, Lys,KCl,kys. jantarová) peptidy, bílkoviny (hydrolyzáty ryb, sóji) Salnatrex (český) senzoricky aktivní látky kyselá chuť typické kyseliny v potravinách: citronová, jablečná, askorbová hrozny: vinná kys. mléčné v.: mléčná kys. konzerv. v.: octová ementál propionová potraviny: pH: například velmi kyselé <4 ovoce málo kyselé 4–6.5zelenina nekyselé >6.5 maso, mléko, senzoricky aktivní látky chuť umami japonské Dashi - vývar z řas a rybích vloček prizma “pátá chuť” přísady bohaté na umami: sójová omáčka, parmezán, mořské řasy, rajčata glutamát monosodný - nositel chuti