Úvod Obilí a výrobky z něj aplikovaná mikrobiologie Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 28. února 2011 Základní pojmy • Obilí jsou vyšlechtěné trávy (až na kukuřici) • Používá se zrno s obsahem škrobu a vlákniny, malým množstvím tuku, bílkovinou (problém lepku) a doplňkovými nutrienty • Kontaminuje se už na poli „fyziologické" bakterie, obligátní mikroskopické houby, dále při sklizni a při skladování • Další možnosti kontaminace a růstu stávající mikroflóry-zpracování a zacházení s meziprodukty a hotovými výrobky ICMSMIM1» 1 Obligátní mikroskopická kontaminace 1 Bakterie • Staphylococcus • Enterococcus • Erwinia herbicola • Enterobacter sp. • Pseudomonas • Xanthomonas • Alcaligenes • Flavobacterium • Aeromonas (akultaivně anaerobní) potud „žluté kolonie" • Bacillus • Clostridium Obligátní mikroskopická kontaminace 2 Mikroskopické houby • Fusarium sp. • Alternaria sp. • Kvasinky Sklizeň • Bacillus cereus Obligátní mikroskopická kontaminace 3 Kritéria mikrobiologické jakosti obilí Skladiště Postupný úbytek polní mikrobiální flóry (mimo sporuláty), přidávají se • Aspergillus sp. Penicillium sp. • Skladištní živočichové Skladištní živočichové vedle senzoriky a úbytku nutriční hodnoty zvyšují kontaminaci mikroflórou, a to dvojím mechanismem, kontaminují svou tělesnou mikroflórou a narušená zrna i trus, mrtvá těla apod. vytvářejí prostředí pro lepší růst více druhů mikrobů. Doporučené horní limity • Celkový počet mikroorganismů (do 5.106 KTJ.g-1) • Počet spor rodu Bacillus (do 102 KTJ.g-1) • Počet zárodků plísní (do 3.104 KTJ.g-1) • Počet Echerichia coli (do 1 KTJ.g-1) Vodní aktivita aw pod 0,65 Živočišní škůdci 1 Živočišní škůdci 2 Roztoči • Roztoč moučný Acarus siro • Roztoč zhoubný Tyrophagus putrescentiae • Roztoč ničivý Lepidoglyphus destructor • Roztoč dravý Cheyletus eruditus Je nutno dávat pozor na zavlečení roztočů do laboratoří! Hmyz 1 • Švábi • Šváb domácí Blatta germanica (= „rus") • Šváb obecný Blatta orientalis • Motýli • Zavíječ moučný Ephestia kuehniella („potravinový mol") • Zavíječ skladištní Ephestia elutella. Živočišní škůdci 3 Mouka Hmyz 2 Brouci • Kožojed skvrnitý Attaqenus pelio • Kornatec skladištní Tenebroides mauritanicus • Lesák skladištní Oryzaephilus surinamensis • Lesák moučný Cryptolestes ferruqineus • Čtverrožec obilní Gnathocerus cornutus • Potemník moučný Tenebrio molitor • Potemník skladištní Tribolium confusum • Pilous černý Sitophilus qranarius • Pilous rýžový Sitophilus oryzae Mikrobiologický obraz • Rozdíly mezi tmavými a bílými moukami • Kroupy, lámanka • Čištění vodou (ekonomika) • Čištění od námele Mikrobiologická jakost mouky Klíčené zrni Doporučené horní limity • Celkový počet mikroorganismů (do 5.104 KTJ.g-1) • Počet spor rodu Bacillus (do 20 KTJ.g-1) • Počet zárodků plísní (do 4.103 KTJ.g-1) • Počet Echerichia coli (do 1 KTJ.g-1) Mikrobiologické problémy • mrtvá zrna • rychlý rozvoj bakterií a kvasinek • vnitřní mikroflóra Přínos • vitamíny • antioxidanty Chleba 1 Chleba 2 Přirozené kvašení jen těsta s podílem žitné mouky • Lactobacillus • Saccharomyces cerevisiae • Candida crusei • torulopsis holmii • Saturnispora saitoi Ostatní těsta • Saccharomyces cerevisiae jako pekařské droždí Mikroflóra • rod Bacillus • Escherichia coli a příbuzné jako zdroj „zkažení" kvásku • kolonizace povrchu chleba • vliv balení Chleba 3 Těstoviny Vliv balení • „vlhká komůrka" • ochrana před kontaminací • fólie nepropouštějící O2 a CO2 Mikrobiologický obraz Jako mouka, navíc flóra vaječné melaže (stafylokoky aj.; Pečivo a mykotoxiny Mykotoxiny ve výrobě Základní fakta • Ideální struktura pro růst mikroskopických hub • Různě „vylepšená" pečiva mají vyšší výživnou hodnotu i pro mikroskopické houby • Podpora zejména produkce aflatoxinů a sterigmatocystinu, u jiných běžných nemusí být potimu blízkým substrátem k produkci • Samostatnou kapitolou jsou náplně Detekce • Zpracovávaný materiál • Usazený prach Nutnost použít „netradiční metody" • Pestrost složení vzorků • Pestrost nežádoucích kontaminant Opatření Opatření proti roztočům 1 Prostor Sanace - zásahy do sanačního režimu Zaměstnanci • Boj proti prašnosti • Převlékání a mytí • Vyloučení žen prefertilního (učnice) a fertilního věku • Sledování • Mykotoxiny v organismu • Mutagenita (nejčastěji moče) • Chromozomální aberace • DNA addukty (tč. nedostupně drahé) Vždy s nimi počítáme • Zpracování vzorků • pekárny • sklady • mlýny apod. • výrobny krmiv • Komunikace s laboratořemi, kde se taková práce dělá (přesun kultur ve zkumavkách a na miskách) Opatření proti roztočům 2 Primární (není vždy možné) Likvidace na vstupu do laboratoří (teplota, CS2, HCN, insekticidy) Primární • Opatření při uchovávání vzorků • Opatření při manipulaci se vzorky • Opatření při kultivaci • Průběžné sledování vzorků (povrchy misek) • Periodický úklid • Generální úklid