Uvod Mikrobiologie sušených potravin Aplikovaná mikrobiologie Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 7. března 2011 Sušené potraviny Sníží se obsah vody ►• Poklesne vodní aktivita (a» Opravdu sušením Přídavkem NaCI Přídavkem cukrů, hlavně sacharózy IMl. 1 -0<*C* Přídavky Vliv na mikroorganismy Výhody ► Cena ► Rychlost ► Dlouhodobé účinky Nevýhody Nelze uplatnit u všech potravin ►• Zdravotní rizika ze zvýšené konzumace NaCI a jednoduchých sacharidů Osmotická zátěž ► Některé mikroorganismy zahynou (uvádí se obecně pokles o cca 2 řády) ► Spory přežívají Paradoxně mohou přežít i některé nesporulující mikroorganismy Za sucha to, co přežije sušení, dobře přežívá i vysoké teploty ►• Mohou zůstat bakteriální a jiné toxiny Úskalí Mechanismy sušení Kdy sušení selhává ► Druhotné navlhnutí ► Redistribuce vody ve větším objemu potraviny / suroviny -> nutnost ochrany před změnami teploty Přirozené ► Za výjimečně vhodných podmínek Umělé ► Nucený oběh vzduchu ► Záhřev ► Někdy tepelná úprava před vlastním sušením Obecně velmi náročné na energii Hodnocení Sušené koloidy 1 K čemu vztáhnout nárůsty ► Na gram sušeného výrobku ► Na gram (ml) výrobku renovovaného Výše uvedené Je nutné pro vzájemné porovnávání čísel z různých zdrojů. Co sem patří ► Instantní polévky Instantní omáčky Podobné „potraviny ze sáčku" Sušené koloidy 2 Sušené mléko 1 Rizika Podle návodu se spotřebovává hned po otevření vše = malé riziko nárůstu Riziko nárůstu může být u velkobalení (závodní a podobné jídelny) Přetrvávají toxiny Rizikové z hlediska toxinů jsou především potraviny určené k zalévání vroucí vodou, pokud se tak nečiní (voda z nádob „horká studená" má cca 80 °C, voda z kohoutku má do 60 °C) -> nedojde k denaturaci některých bakteriálních bílkovin (a podobné výrobky) Postup Provádí se: ► záhřev na dostatečnou teplotu (přes 70 °C) ► rozptyl do kapének ► promíchávání s horkým vzduchem (kolem 120 °C) Sušené mléko 2 Sušené mléko 3 Průběh sušení kapénky ► Nejprve záhřev v celém objemu na subletální teploty pro salmonely ► Povrch se ochlazuje varem = v povrchové vrstvě hyne vše kromě spor ► Poté se přestane diferencovat poivrchová a vnitřní vrstva, voda se dostává ven difúzí. Zahřívá se, ale koloidy ochrání i Enterobacteriaceae uvnitř Je výsledek sterilní? ► Pronikne řada bakterií včetně rodu Salmonella (ochranný efekt koncentrovaných koloidů ► Výroba se velice snadno kontaminuje jak před sušárnou, tak i po ní ► Zacházení s hotovým výrobkem - musí se ihned sterilně a nepropustně balit, ochranná atmosféra přispívá k potlačení růstu mikrobů Sušené mléko 4 Sušené mléko 5 Stav bakterií Bakterie jsou částečně poškozeny Mnohdy při běžných kultivačních postupech dochází k falešně negativním výsledkům Používají se „resuscitační postupy' mající za cíl nárůst i narušených bakterií Obecně se považuje GIT za lepší resuscitační prostředí než půdy Přirozená odolnost některých výrobků ► V kyselých výrobcích salmonely nerostou ► Jedná se o částečně fermentovaná mléka s obsahem kyseliny mléčné a dalších metabolitů ► Jsou určena pro lepší stravitelnost pro nejmladší kojence ► Pro starší děti mají nepříjemně nakyslou chuť Sušené mléko dětské a kojenecké Sušené mléko 7 Nároky Vyšší kvalita vstupní suroviny Vyšší požadavky na hygienu zpracování Přesněji definované podmínky pro další zacházení Mikrobiální flóra ► Patogenní salmonely ► Zvířecí kmeny salmonel, nevyvolávající v malé infekční dávce onemocnění ► CPM, koliformní (E. coli) ► Plísně (a mykotoxiny) Mykotoxiny v sušeném mléce Reyův syndrom Přehled Velmi bohatý substrát, umožňující produkci velkého spektra mykotoxinů Největší význam - aflatoxiny Reyův syndrom u kojenců a novorozenců Přehled ► Multifaktoriální onemocnění ► Aflatoxiny jednou z možností ► Prokázány: ► Průkaz aflatoxinů v moči, krvi a tkáních ► Průkaz toxikologicky významné dávky v mléčné výživě ► Odhad podle kliniky (-* extrapolace na podrobněji neřešené případy) Incidence Na základě odhadů ► Velké kolísání ► V desítkách ročně (Česko) Výskyt Země třetího světa - velké spektrum výživy Vyspělé země - především kojenecké mléko Prevence ► Prakticky jen kojení Historie 1 Od 60. let do 1986 Sporadický výskyt, který byl akcentován na přelomu 60. a 70. let objevem mykotoxinů Udržováno v režimu utajení Existoval Poradní sbor Hlavního hygienika CSR pro aflatoxiny (později „pro mykotoxiny') V podstatě se evidovaly případy a s mnoha omezeními Ve výzkumu dominovala patologická anatomie ve Hradci Králové (Dvořáčková), tehdejší Vysoká škola veterinární (nyní VFU) (Piskač, později Ruprich) a naše pracoviště (Polster). Byla úspěšná snaha o likvidaci (převod na produkci jiných typů sušeného mléka než pro novorozence a kojence) výrob s nejhoršími hygienickými podmínkami Historie 2 Po roce 1986 Po černobylské havárii došlo k ústupu (byla zavedena zcela nová výroba jinde a později byl proveden návrat do stejné továrny, která mezi tím prošla rozsáhlou rekonstrukcí Po roce 1990 se objevil první případ „počernobylské érý' Pokračuje sporadický výskyt - do značné míry se uplatňuje vliv „prokojících" aktivit Rozpory a spory Kolem samotné otravy ► Aflatoxiny nejsou neurotoxické, přitom při Reyově syndromu dominuje poškození mozku ► Řešení: Dvořáčková souběh infekce ze skupiny chřipkových virů Další pracoviště neřešeno, nebo předpoklad poškození CNS toxiny ze střeva po proražení jaterní bariéry U nás možný souběh otravy kyselinou cyklopiazonovou ► Hladiny toxinů - bylo děláno jen RIA s protilátkami proti aflatoxinů Bi, ty mají nižší afinitu vůči předpokládaným metabolitům, které byly reálně detekovány - tehdy odhadované hladiny se budou v řadě případů muset posunout nahoru Původ aflatoxinů Možné řešení Zásadní rozpor výroba x domácnost Pro domácnost ► Nepodařilo se najít aflatoxiny v originálně uzavřeném balení, mimo stop aflatoxinů Mi z kravského metabolismu ► Byly zjištěny rozdílné koncentrace aflatoxinů Bi ve vrstvách v otevřených baleních Pro výrobu ► Nikdy se nepodařilo namodelovat mléko s vysokým obsahem aflatoxinů a přitom nulovou přítomností viditelného mycelia a nepřítomností dalších známek metabolismu mikroskopických hub ► Po otevření se mléko kontaminuje zpravidla jinými kmeny než producenty aflatoxinů Kompromis: ► Mléko se kontaminuje ve výrobě houbou narostlou v semiaerobních podmínkách, kdy tvoří jen řídké bílé mycelium ► Takto kontamionované mléko se dostane do některých balení (stržení krusty z dopravního zařízení ► Po otevření balení (přístup kyslíku) dojde k masivní produkci aflatoxinů (v hodinách), přičemž samotný růst mycelia (a hlavně jeho viditelné projevy) zaostávají Děkuji vám za pozornost