http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg NÁSLEDKY NEVHODNÉHO STRAVOVÁNÍ • Zubní kaz • Eroze • Abraze POTRAVINY ZDRAVÉ PRO ZUBY • mléčné výrobky, sýry • sezam, semena a ořechy • vláknina, ovoce • zelený čaj, žvýkačky bez cukru • kakao a čokoláda, sladkosti přátelské k zubům http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg http://www.zumbapezinok.sk/wp-content/uploads/2015/01/vykricnik2.jpg ZUBNÍ KAZ Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S/F1.expansion.html http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ZUBNÍ KAZ SACHARIDY • hlavně zkvasitelné mono, di, tri • baktérie je metabolizují – kyselé metabolity vylučují na sklovinný povrch – snížení pH – DEMINERALIZACE • pokud nedochází k opětovnému zvýšení pH (REMINERALIZACI) – vzniká kavitovaná léze Dostupné z www: http://www.webmd.com/oral-health/tc/tooth-decay-topic-overview http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg POTRAVINY • nejen „sladkosti“ • ale i např. pečivo, chléb, brambory atd. – rozklad celulózy na monosacharidy (pokud se z dutiny ústní neodstrání zbytky jídla) • lepivé ještě nebezpečnější ZUBNÍ KAZ Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S.full http://www.slideshare.net/marwa39/diet-and-caries-11878024 http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ZUBNÍ KAZ POZOR NA... http://eugeneordental.com/wp-content/uploads/2013/05/78365946.jpg http://www.alldentalprodx.com/blog/wp-content/uploads/2013/02/gummy.jpg http://toothwiz.com/wordpress/wp-content/uploads/2011/12/Bad-Foods23.jpg http://askthedentist.com.au/wp-content/uploads/2013/06/Depositphotos_5525335_xs.jpg http://www.completelyyou.com/blog/import/teeth_rot/images/large.jpg http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2014/11/19297729211416314037.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg EROZE • chemické poškození skloviny • nevratné • naleptání sklovinného povrchu kyselinami • vnitřní (zvracení) a vnější (potrava) vlivy • postupně dochází k zvýšené citlivosti zubů Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S.full http://www.slideshare.net/ahmedaaljawady/diet-and-dental-caries http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg EROZE POTRAVINY • čím nižší pH, tím nebezpečnější http://ionizatoryvody.sk/wp-content/uploads/2013/04/ph_tabulka_potravin.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg EROZE POZOR NA... http://www.bolegaindia.com/images/gossips/soft-drinks-post_1383214675.jpg http://globe-views.com/dcim/dreams/juice/juice-02.jpg http://www.originalbistrofrench.co.uk/images/wine3.jpg http://www.nutrifit.sk/fotky10333/fotos/_vyrn_315Unisport.jpg http://a3145z1.americdn.com/wp-content/uploads/2013/05/10-benefits-of-drinking-lemon-water11.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ABRAZE • mechanické poškození skloviny, opotřebení • postupné obroušení až na dentin • různé vlivy (bruxizmus, nesprávná technika čistění, patologické chování, nevhodné stravovaní atd. ) • postupně dochází k zvýšené citlivosti zubů Dostupné z www: http://www.zdravie.sk/choroba/51303/abrazia-zubov http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ABRAZE POTRAVINY • velmi tvrdé, těžko kousatelné • hlavne nevhodné kombinace– potraviny s nízkým pH ( např. víno, džusy ec. ) a k nim tvrdá potrava (např. oříšky) Dostupné z www: http://www.ludsketelo.sk/zdravie-a-krasa/item/768-erozia-a-abrazia-zubov.html http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ABRAZE POZOR NA... http://www.jenzeny.cz/tinymce/jscripts/tiny_mce/plugins/imagemanager/soubory/d0e4036d893f03fd50f2d2 9af40beba2.jpg http://i.huffpost.com/gen/1475151/images/o-NUTS-facebook.jpg http://resources2.news.com.au/images/2012/10/22/1226500/269978-soft-drink.jpg https://mises.ca/wp-content/uploads/2013/08/Red-Wine.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg Nevhodná strava ovšem není jediným faktorem ovlivňujícím onemocnění a problémy v dutině ústní. Důležitá je i mikroflóra, orálně-hygienické návyky, množství a frekvence přijímání nevhodných jídel apod. http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg MLÉČNÉ VÝROBKY - mléko, jogurty... - obsahují Ca (složkou hydroxyapatitu 99% skloviny) zpevnění skloviny a prevence proti zubnímu kazu SÝRY - zvláště tvrdé sýry - obsahují bílkovinu kasein, která se spolu s Ca podílí na upevňování skloviny a její remineralizaci http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg SEZAM - semínka redukují zubní plak a pomáhají mineralizovat zubní sklovinu - kloktání sezamového oleje počet bakterií v ústech, působí jako přirodní ústní voda SEMENA A OŘECHY - působí jako přirozený peeling na zuby odstranění zubního plaku http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY – čerstvá tvrdá zelenina vyžaduje usilovnější kousání funguje jako umytí zubů, navíc podporuje slinění, pH OVOCE - jablko a hrušky – dužnina obsahuje sklerocyty = pevné buňky narušující strukturu plaku - jahody – kys.malonová – přirozeným bělidlem zubů http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg ZELENÝ ČAJ - taniny, které brání vzniku skvrn a bakteriím přilnout k povrchu zubů - prevence nepříjemného dechu ŽVÝKAČKY BEZ CUKRU - obsahující sladidlo xylitol, které zabraňuje metabolismu bakterii a tím množství plaku http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg KAKAO A KVALITNÍ ČOKOLÁDA - alkaloid teobromin, který pomáhá posilovat sklovinu a činí ji tvrdší, zabraňuje vzniku skvrn - ne však mléčná čokoláda !!! SLADKOSTI PŘÁTELSKÉ ZUBUM – výrobky, které nenavodí do 30min. pokles pH pod 5,7 http://www.changefood.org/wp-content/uploads/2013/09/feel-healthier-bodymind-fresh-food-better-than -canned_32.jpg DĚKUJEME ZA POZORNOST!