Chemické škodliviny v životním a pracovním prostředí RNDr. Ondřej Zvěřina zverina@med.muni.cz globální cyklus dusíku formy dusíku v prostředí inertní dusík v atmosféře 78 % (75 % hm.), pevná vazba N≡N štěpení výboji a UV zářením → vznik oxidů (NOX ) → kyseliny → půdní neutralizace (NO2 a NO3 )→ příjem rostlinami některé bakterie schopny oxidovat vzdušný kyslík reaktivní dusík dusík, který není v plynné formě zlomek celkového množství rychlá výměna eutrofizace Kaspického moře vazba v molekule N2 globální cyklus dusíku geochemický cyklus dusíku globální cyklus dusíku příčiny světového nadbytku reaktivního dusíku pěstování luštěnin symbiotické nitrifikační bakterie spalovací motory důsledek oxidace inertního N2 za vysokých teplot acidifikace prostředí Haber-Boshova reakce N2 + 3H2 → 2NH3 syntéza amoniaku z prvků Nobelova cena 1918 a 1931 výroba hnojiv (NaNO3 ) globální cyklus dusíku antropogenní produkce reaktivního dusíku globální cyklus dusíku důsledky zvýšeného toku reaktivního N v prostředí Acidifikace Troposférický ozón Skleníkový jev Eutrofizace a snížení biodiverzity Smog globální cyklus dusíku dusičnany v potravinách určitá hladina NO3 - nevyhnutelná malé množství není přímo zdravotně nebezpečné vyloučení ledvinami V potravinách: jako aditiva (NaNO3 a KNO3 v masných výrobcích, konzervách) jako kontaminanty (i přirozeně) v zelenině: špenát, salát možnosti omezení: malé při vaření pouze výluhem eko-výrobky nebývají přehnojované E249 dusitan draselný E250 dusitan sodný E251 dusičnan sodný E252 dusičnan draselný (Nařízení Komise č. 1881/2006/ES) VODA Obsah dusičnanů je regulován vyhláškou 252/2004 o pitné vodě a vyhláškou 275/2004 o balené vodě; V pitné vodě smí být nejvýše 50 mg/l dusičnanů, v balené vodě jen 25 mg/l dusičnanů (v kojenecké jen 10 mg/l). globální cyklus dusíku dusičnany v potravinách globální cyklus dusíku dusitany v organismu dusičnany ve vyšších dávkách: vstřebávání živin, trávení, metabolismus vit.A, fce štítné žlázy hlavní zdravotní riziko: vychází z možné redukce na dusitany redukce NO3 → NO2 v traktu dusitany reagují s aminy na nitrosaminy produkci nitrosaminů podporuje: pH, tuky produkci nitrosaminů omezuje: vláknina, vitamin C a E dusitany (z redukce dusičnanů) aminy (alkohol, tabák, jídlo, léky) nitrosaminy karcinogeny, teratogeny Riziko pro kojence Do 3-4 měsíců fetální hemoglobin reaguje lépe s dusitany (Fe2+ →Fe3+ ), což může vést až k udušení. Tento stav se označuje jako dusičnanová alimentární methemoglobinémie. globální cyklus dusíku dusitany v organismu reakci podporuje: nedostatečně vyvinutý enzymatický systém nízká koncentrace HCl v žaludku (redukující MO) mercury Rtuť (Hg, hydrargyrum) lidstvem využívaná přes 3 000 let po celou dobu sbírání zkušeností s její toxicitou rtuť poškozuje několik orgánových systémů neurotoxicita = kritický toxický účinek Hg projev nepříznivého účinku podmíněný dostupností (fyzikálně-chemické vlastnosti konkrétní formy) Rtuť a její fyzikálně-chemické formy Hg0 elementární rtuť: kovová nebo ve formě par Hg2+ anorganické sloučeniny organická Hg organické formy, zejména methylrtuť (MeHg, CH3 Hg) tyto formy nejsnáze prochází hematoencefalickou membránou Expozice rtuti v současné době obecný trend: dlouhodobá expozice relativně nízkým koncentracím expozice Hg0 i Hg-org. v životním i pracovním prostředí Hg0 pracovní prostředí: výroba chlóru, výbojek, přístrojů, těžba zlata životní prostředí: zubní amalgámy Hg organická životní prostředí: ryby (tragédie v japonské Minamatě), dezinfekční prostředky (moření obilí v Iráku) Minamata (JAP) Rtuť ve vodním prostředí Schéma cesty rtuti od emisních zdrojů (sopka, elektrárna spalující uhlí) do vodního prostředí. Značná část rtuti i její metylované formy vzhledem ke svým fyzikálním vlastnostem skončí adsorbovaná přímo na drobné vodní organismy nebo částečky organické hmoty, které jsou pozřeny. Tyto drobné organismy jsou pak např. v moři potravou pro kril. Kril je pak potravou pro větší ryby a na konci potravního řetězce jsou predátoři jako žralok nebo mečoun. Symbolický teploměr znázorňuje, jak se koncentrace rtuti zvyšují při cestě potravním řetězcem v důsledku bioakumulace. Amalgámová těžba zlata v celosvětovém měřítku riziková profesionální expozice - zemina se prosívá a mísí se rtutí - zlato vytváří amalgám - odpařením rtuti zbyde čisté zlato → expozice dělníků a jejich rodin v zemích třetího světa Zubní amalgámy aktuálně nejvýznamnější zdroj expozice parám elementární rtuti více než 150 let - po celou dobu obavy z toxicity 3 % světové spotřeby Hg → amalgamové války 1. USA 2. pol 20. století šarlatání: zázračné ustoupení potíží po odstranění výplně předběžné obavy, konkurenční boje 2. Německo: Alfred Stock uvolňování Hg z výplní → některé nemoci 3. současnost informace o průběžné korozi a uvolňování Hg0 obavy z účinků uvolňované Hg Zubní amalgámy směs stříbra, mědi a cínu se rtutí ~ 1:1 jedna výplň ~ 15 μg Hg denně WHO příjem Hg z amalgámů 1.2 - 27 μg denně odpovídá cca polovině celkových příjmů tolerovatelný denní příjem 40 μg +zvýšení příjmu žvýkáním (video) (až k úrovni profesionální expozice) Zubní amalgámy - epidemiologické studie amalgam illness syndrome nespecifické potíže: únavnost, nespavost, bolesti hlavy, nálady pacienti se však nelišili významně počtem amalgámů (teorie: málo selenu, psychosomatická záležitost) roztroušená skleróza časová souvislost častějšího výskytu se zavedením amalgámů většina epidemiologických studií nenašla významnou souvislost Alzheimerova choroba snadný vstup par rtuti z dustiny ústní do limbického systému genotyp Apo-E4 (příslušný isomer neobsahuje -SH skupiny) Evidence-based doklady zatím nenalezeny. Některé státy doporučují omezovat amalgámy: Německo, Švédsko, Dánsko, Kanada. Zubní amalgámy - epidemiologické studie amalgam illness syndrome nespecifické potíže: únavnost, nespavost, bolesti hlavy, nálady pacienti se však nelišili významně počtem amalgámů (teorie: málo selenu, psychosomatická záležitost) roztroušená skleróza časová souvislost častějšího výskytu se zavedením amalgámů většina epidemiologických studií nenašla významnou souvislost Alzheimerova choroba snadný vstup par rtuti z dustiny ústní do limbického systému genotyp Apo-E4 (příslušný isomer neobsahuje -SH skupiny) Profesionální expozice stomatologického personálu rtutí způsob expozice: inhalační, perkutánní rizikové úkony: příprava, aplikace, broušení a odstraňování výplní +možnost náhodné kontaminace prostředí koncentrace par rtuti v dýchací zóně: 25 μg/m3 stomatolog 20 μg/m3 sestra 180 μg/m3 extrémní případy (18 odvrtání) Profesionální expozice stomatologického personálu rtutí stomatolog - více exponován - inhalace Hg0 + aerosolu při broušení sestra - nenalezena souvislost mezi počtem připravovaných výplní a expozici (dobrá technika) - zejména inhalace Hg0 (rovnoměrná koncentrace) Profesionální expozice stomatologického personálu rtutí dlouhodobý monitoring: Hg v moči stomatologického personálu: 10-39 μg/l Hodnota bio. limitu pro profesionální expozici: 100 μg/l (dosažena u 2 % sester) vyplývá: vyšší expozice stomatologického personálu vyšší u stomatologů než sester kritická činnost: odvrtávání starého amalgámu Opatření ke snížení rizika expozice - personál obličejový štít mírně omezuje expozici Hg0 (2x) zamezuje expozici aerosolu (20x) rouška celodenní nošení ⇒ sekundární expozice (kontaminace aerosolem s jeho následným odpařováním) vhodné v kombinaci se štítem (stále vhodné vyměňovat) čistič vzduchu filtr zachycující rtuť, víření prachových částic s Hg-aerosolem Opatření ke snížení rizika expozice - pacient odvrtávání a broušení broušení a odvrtávání - dvakrát zvážit nutnost zákroku (zejména u těhotných žen) převládající názor: odstraňovat amalgámové výplně nevhodné ochranné pomůcky při nutném odvrtání použití kaučukové zábrany při alergii na rtuť (nebo marnivosti) viz obr. rtuťvkrvipoodstraněnívýplně expozice rtuti z amalgámu - závěry studií - amalgám zvyšuje obsah rtuti v těle - krátce po aplikaci i odstranění hladina Hg vzrůstá - stomatologický personál je zatížen profesionální expozicí rtuti - expozice lékařského personálu nepřekračuje přijatelnou míru rizika - základní ochranné pomůcky ještě minimalizují expozici