Výživa v ohrožujících situacích Zuzana Derflerová Brázdová Lékařská fakulta MU Brno • Angola 126 Studna s „pitnou“ vodou - Kenya Itibo01 (8) Ohrožující situace •přírodní: •- sucha, deště, zemětřesení, sopky, přemnožení hmyzu, rostlinné nemoci •způsobené člověkem: •- války (občanské nebo mezi zeměmi), nepokoje, loupeže, ničení produkce potravin •jiné příčiny: •- populační růst převyšující produkci, všeobecná chudoba, porucha transportu potravin, nerovné rozdělování zdrojů • • • Hroby po genocidě v Lukare, Kosovo kos3 Kosovo kos2 Tábor pro uprchlíky, Čečensko Nášlapné miny- Afganistán Angola 254 Hladovění •Stav, který vlivem dlouhodobého nedostatku potravy navozuje podvýživu s poruchami adaptací. •------------------ •Zdravý muž vážící 70 kg má cca 15 kg tuku v těle ~ 135000 kcal, tj. 1350 kcal na 100 dní. Security clearence povoleni Klinické známky hladovění •Hubenost •Suchá kůže •Úbytek svalstva •Vlasy bez lesku •Pomalý puls •Nízký krevní tlak •Amenorrhoea, impotence •Spontánní potraty •Edémy •Anémie •Průjmy •Psychické a mentální poruchy Hladomor •Kritický nedostatek potravy v určité oblasti, který způsobuje hladovění a smrt velké části populace. • •Často jsou postiženy jen vybrané populační skupiny. Následky hladomoru •Hladovění •Migrace obyvatelstva •Epidemie (tyfus, mor, plané neštovice, cholera, dysenterie) •Zvýšený počet úmrtí na infekční nemoci (spalničky, tuberkulóza) Historie hladomorů •1769/70, Indie. 10 milionů zemřelo(1/3 populace) •1840, Irsko. Omezená produkce brambor. 1,6 milionu Irů emigrovalo do U.S.A., stejný počet zemřel •1932-34, Ukrajina (SSSR). 2,6 milionu (7?) zemřelo •1941-44, Evropa (Holandsko, Leningrad). •1943, Benghálsko. 1 milion zemřel, 60 milionů těžce postiženo. •1958 – 61, Čína. Asi 15-30 milionů zemřelo (sucha, záplavy zhoršované ekonomickým a politickým chaosem) •1968 – 73, Afrika, hladomor v Sahelu (počasí). •1977, Afrika, Ethiopie (počasí) •1990-: Bosna, Somalsko, Angola, Libérie, Mozambik, jižní Sudan, Rwanda, Zaire •2000 –: Prevence hladomorů •Diversifikovaná ekonomie •Rozvinutý sektor zemědělství a potravinářství •Efektivní intervence (kontrola nemocí plodin) •Fungující řízení (vláda, infrastruktura, zdravotnictví) •Účast nevládních organizací •Transport •Bezpečné zásoby potravin •Vhodná nabídka akceptovatelných potravin Základní kritéria potravinové pomoci •Pokud možno potraviny známé a konzumované v příslušné oblasti •Distribuční místo má být co nejblíže •Obyvatelstvo má být informováno o průběhu hladomoru, o způsobech přípravy potravy atp. •Primární zdravotní péče vč. podpory kojení •Monitorování údajů o dostupnosti potravin a distribuci, úmrtnosti a výživovém stavu • Angola 208 Typické demografické rozložení Věk (roky) <5 5 - 14 Ženy 15 - 44 Muži 15 - 44 > 44 Distribuce (%) 20 35 20 (z toho 40% T+ K) 10 15 Tábor pro uprchlíky čečensko 4 Denní potravinová pomoc •2100 kcal / den (nerozlišuje se dle věku a pohlaví) •Cca 500 kcal si obvykle obyvatelstvo opatří •10-12% celkové energie z proteinů •10 – 17 % celkové energie z tuku •Adekvátní přísun mikronutrientů z čerstvých nebo fortifikovaných potravin Potravinová pomoc •Přístup k rozmanitým potravinám (obilniny, luštěniny nebo živočišné zdroje, zdroj tuků) •Přístup k vitamínu A, C a železu •Jodidovaná sůl přístupná >90% populace •Dodatečné zdroje niacinu, je-li základní potravinou kukuřice nebo sorghum •Dodatečné zdroje thiaminu, je-li základem rýže •Dodatečné zdroje riboflavinu, je-li celkový zdroj potravy velmi omezen Další doporučení pro potravinovou pomoc I. •Ujistěte se, že jsou k dispozici zdroje energie pro vaření a nádobí •Potraviny distribuujte týdně, max. 1x za 2 t. •Náhrady mateřského mléka jsou zakázány •Sušené mléko musí být předem vmícháno do jiné potraviny •Dodejte vitamíny A a C, není-li ovoce a zelenina •Zvyšte chutnost potravin (cukr, sůl) Angola 064 Další doporučení pro potravinovou pomoc II. •Někdy 300-500 kcal denně pomůže v prevenci závažného hladovění •Pokuste se dodržet co nejvyšší hygienický standard •Mobilní kuchyně nebo kantýny •Ceny potravin kontrolované vladou •Systém týdenních zpráv o situaci (sanitární úroveň, pitná voda, osobní hygiena, bezpečné stravování) Práce za jídlo (food-for-work) •Není-li hladomor, potraviny se poskytují jen za práci (WFP) •Výhody: prevence vzniku mentality závislých lidí •Nevýhody: těžká práce zvyšuje energetickou potřebu. Některé skupiny osob jsou diskvalifikovány, např. děti, staří, nemocní, těhotné atp. Angola 180 Rizikové skupiny •Děti do 5 let •Těhotné a kojící ženy •Staří •Nemocní •Další zvl. skupiny osob: HIV pozitivní, obyvatelé horských oblastí Angola 139 Pamir II