Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5 Výživa člověka Makro živiny Mikro živiny VodaJakost Bezpečnost Výživa • Malnutrice o Z nedostatku: • protein-energetické malnutrice • nutriční anémie • osteoporóza • poruchy štítné žlázy z nedostatku jódu • Hypovitaminózy, avitaminózy, karence mikroživin při malnutricích o Z nadbytku: • metabolický syndrom (krevní lipidy, glykemie) • Nadužívání doplňků stravy • Jakost o Soubor charakteristických znaků • Bezpečnost o Nákazy a otravy z potravin • Methanolová causa (2012) © UZIS ČR, 2012 Potravina • Jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná, částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u níž lze důvodně přepokládat, že ji člověk bude konzumovat o mezi potraviny patří také: nápoje, žvýkačky a jakékoliv látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování o mezi potraviny nepatří: krmiva, živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě (některé plody moře uváděné na trh v živém stavu), rostliny před sklizní, léčivé přípravky, kosmetické prostředky, tabák a tabákové výrobky, omamné a psychotropní látky, rezidua a kontaminující látky Bezpečnost potravin  Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... a to vzhledem k zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků  Je-li produkt vhodný k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí  Datum použitelnosti (Spotřebujte do…) × Datum minimální trvanlivosti 5 Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů  Biologické o Kontaminace primární a sekundární o Infekce: • kampylobaktery, salmonely, Listeria monocytogenes, E. coli O157:H7, Enterobacter sakazakii, stafylokokový enterotoxin, viry, parazitární onemocnění (giardióza, teniózy) • Trichinella spiralis (1954), Mycobacterium tuberculosis v mléce (1968), Brucella abortus (1964) o Intoxikace: • histamin, stafylokokový enterotoxin, toxin B. cereus, toxin Cl. Perfringens, botulotoxin o Mediální témata: • aviární influenza, BSE 6 EPIDAT © SZU Praha y = -7,7382x + 256,82 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 04.5 Kampylobakterioza y = 0,0085x + 0,2933 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 32 Listerioza y = -28,413x + 334,42 0 50 100 150 200 250 300 350 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A02 Salmoneloza y = -0,1121x + 3,4267 0 1 2 3 4 5 2003 2005 2007 2009 2011 incidence/100tis.obyv. A 03 Shigeloza Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů  Chemické o Zemědělská prvovýroba: • růstové preparáty, veterinární léčiva, hnojiva, pesticidy, insekticidy (ochranné lhůty) • maziva, čistící prostředky, chladící média (závady a havárie  znehodnocení produktu) o Environmentální znečištění: • těžké kovy, POPs (chlorované uhlovodíky) o TDI (mg/kg t. hm. a den) o Potravinářská aditiva • E-kódy o ADI (mg/kg t. hm. a den) o NPM (mg/kg potraviny) 8 Dietární expozice © SZU, subsystém V. Bezpečnost doplňků stravy • Výživové tvrzení • Zdravotní tvrzení 62 58 91 228 318 317 10 18 29 35 103 92 2004 2005 2006 2007 2008 2009 kontrolované vzorky nevyhovující vzorky Zdroj: SZPI, 2010 Faktory ohrožující bezpečnost potravin a pokrmů  Fyzikální o Sklo (čiré), sponky, části oprýskávajícího nátěru, šrouby, matky, třísky, provázky, kousky lepenky, knoflíky, bižuterie, šperky… o Radioizotopy • Přímo ionizující [Gy  Sv], přirozené pozadí, následek havárií (Černobyl, 1986; Fukushmia, 2011) • Nepřímo ionizující: konzervace potravin ozařováním, radiofobie • Jiná o Alergeny a intolerance • Obsah nedeklarovaných složek 11 137Cs ve smíšené stravě, 2006