Téma přednášky Přednášející 1 25.2. Léčebná výživa při onemocnění kardiovaskulárního systému Mgr. Jana Stávková 2 3.3. LV při onemocnění ledvin 10-11:40 Na, K v potravinách 15:30-17:10 PREZENTACE Ing. Aneta Pohořalá 3 10.3. vše od 15:30 Výživa v bariatrii CVIČENÍ: Množství živin převedeno na množství potravin Mgr. Alena Mottlová, Ph.D. 4 17.3. Celiakie a bezlepková dieta CVIČENÍ Mgr. Jana Stávková 5 24.3. Léčebná výživa při anémiích, železo, kyselina listová, vitamin B12 Ing. Aneta Pohořalá 6 31.3. CVIČENÍ, PREZENTACE 10-11:40 Fenylketonurie od 15:30 Mgr. Jana Stávková Mgr. Lucie Machačová 7 7.4. Galaktosemie 10-11:40 Akutní a chronická pankreatitida, dieta č. 14 Bc. Veronika Zehnálková 8 14.4. CVIČENÍ, PREZENTACE 10-11:40 Cystická fibróza, dieta č. 11 od 15:30 Mgr. Jana Stávková Mgr. Lucie Machačová 9 21.4. Redukční dieta, speciální redukční postupy, přísné redukční diety, dieta č. 8 CVIČENÍ, PREZENTACE Mgr. Jana Stávková 10 28.4. Koenzym Q10, chrom, selen, zinek, omega-3,6 MK v léčebné výživě od 10:00 dokud se neskončí (počítat max. do 12:30) Mgr. Šárka Novotná 11 5.5. CVIČENÍ: Vážení potravin (1. skupina) 10-11:40 Diabetes mellitus 15:30-17:10 Stávková Pavlína Pařízková 12 12.5. CVIČENÍ: Vážení potravin (2. skupina) 10-11:40 Diabetes mellitus 15:30-17:10 Stávková Pavlína Pařízková 13 19.5. CVIČENÍ, PREZENTACE Dysfagická dieta od 15:30 Stávková Mgr. Lucie Machačová 14 26.5. LV při stomiích PREZENTACE zápočtový test Mgr. Jana Stávková LV cvičení – 2. ročník – JARNÍ SEMESTR - prezentace 1. Sacharidové přílohy z pohledu léčebné výživy – pohled na přílohy z hlediska energetické hodnoty, obsahu sacharidů a vlákniny. Co je celozrnné, vícezrnné, tmavé pečivo? Které přílohy jsou bezlepkové? Suchary a pufované výrobky – složení, jsou vhodné/nevhodné?,… STUDENTI: Klíčová, Holeček, Kocurková 19.5. 2. Maso z pohledu živin – různé druhy masa včetně ryb, nutriční složení. Masné výrobky – šunky (třídy), špekáčky z pohledu legislativy,… STUDENTI: Mitterová, Kozáková, Dreslerová, Balciarová 14.4. 3. Alternativy masa a dalších živočišných výrobků – sójové výrobky včetně nápojů, tofu, robi, seitan, tempeh, klaso, šmakoun – složení, popis výrobku, příprava,…+ “Rostlinné nápoje“ – zastoupení na trhu, složení,… STUDENTI: Baťová, Vrecníková, Petrová 26.5. 4. Mléko a mléčné výrobky z pohledu živin STUDENTI: Skarková, Příhodová, Světlíková 31.3. 5. Jód v léčebné výživě – význam, nedostatek/nadbytek, DDD, zdroje (uvést do tabulky, vztáhnout na 100 g potraviny), ukázkový jídelníček, výživová a zdravotní tvrzení, den jódu – kdy?, kvíz pro spolužáky,… STUDENTI: Podešvová, Krupková, Kudláčová 3.3., případně 17.3. 6. Srovnání výrobků z pohledu základních živin – vždy vytvořit dvojici/trojici/… podobných výrobků a srovnat je navzájem z hlediska obsahu E, B, S, T, případně dalších živin Příklady (vždy na jeden slide i s obrázky): Jogurt bílý nízkotučný – jogurt bílý polotučný – jogurt bílý smetanový Jogurt bílý – jogurt ochucený Kefír neochucený – kefír ochucený Mléko nízkotučné – mléko polotučné – mléko plnotučné - smetana Eidamy různé tučnosti – parmezán – parenica – šmakoun - mozzarella Olomoucké tvarůžky – romadúr - hermelín Balkánský sýr – niva Lučina – žervé Cottage – ricotta – mascarpone – sýr feta Bílý rohlík – grahamový rohlík Losos – tuňák Kapr – pstruh Šunka libová – trvanlivý salám (Herkules, poličan apod.) Moravská klobása – párek libový Tuňák ve vlastní šťávě – tuňák v rostlinném oleji Vaječný žloutek – vaječný bílek Mléko nízkotučné – mléko polotučné – mléko tučné – smetana Jogurt bílý – tvaroh Máslo – pomazánkové máslo – flora (nebo jiný margarín) – lučina Ovoce čerstvé – ovoce sušené Rajče (či jiná zelenina) – kukuřice – hrášek Voda – 100% džus – kofola/coca-cola – slazená minerálka (např. Poděbradka, hanácká apod.) – fanta/sprite apod. Majonéza – tatarská omáčka - kečup – hořčice Ovesné vločky – zapékané musli – cornflakes - Cini minis/Chocapic apod. Ořechy – olivy Meloun – jablko – banán – hrozny … STUDENTI: Bakulová, Janíková, Gáliková 21.4. Doporučená literatura: · Jak poznáme kvalitu? Mléko a mléčné výrobky. Tuky. Vejce. Ryby. Sýry a tvarohy. Chléb a pečivo. Dostupné na: http://www.bezpecnostpotravin.cz/stranka/publikace.aspx · DOSTÁLOVÁ, J. Potravinářské zbožíznalství: technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014. · MÁLKOVÁ, I., DOSTÁLOVÁ, J. Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí. Praha: Smart Press, 2012.