Léčebná výživa 2.část Diabetes metillitus Pavlína Pařízková, nutriční terapeut, FN Brno Stravování dětí s diabetem •Jídelníček je sestaven individuálně, nelze ho porovnávat např. s doporučením dospělých diabetiků •Nastavení stravy a stravovacího režimu souvisí s typem inzulínu, věkem dítěte, pohybem…. •Pracujeme s výměnnými jednotkami, které určuje lékař a může je různě upravovat v průběhu léčby Rozdělení denních dávek •3 hlavní jídla od sebe vzdáleny minimálně 4h a maximálně 7h •Svačiny 2-3 h po hlavním jídle • •1 výměnná jednotka =10 g sacharidů obsažených v určitém množství potraviny nebo pokrmu. • Rozdělení potravin •1.potraviny , které neobsahují žádné sacharidy: • maso, drůbež, ryby, vejce, kvalitní uzeniny s • vysokým obsahem masa, sýry, tuky… • Zařazujeme je v obvyklém množství a • nepočítáme je výměnnými jednotkami • Rozdělení potravin •2. Potraviny, které obsahují minimální množství sacharidů: • •zeleninu zařazujeme neomezeně s výjimkou kukuřice, zeleného hrášku, mrkve a červené řepy ( počítáme) Rozdělení potravin •3. potraviny , které obsahují sacharidy: všechny ostatní potraviny, které nejsou uvedeny ve skupinách předcházejících 1. a 2. •Množství musí být započítáno pomocí výměnných jednotek. •Pro zjednodušení :a) MLÉČNÉ • b) ŠKROBOVÉ • c) OVOCNÉ Záznam výměnných jednotek Datum V J příklad snídaně 5 100g chléb, 2 ks vejce ,20 g másla ,hl.salát Přesnídávka 2 1 střední jablko, 1/2krajíčku chleba, 10 g másla Oběd 4,5 Polévka zeleninová, vepřové na kari, 120g vařené těstoviny, salát rajčatový svačina 2 200 ml bílý jogurt, 2 ks menší mandarinka večeře 4 Kuřecí steak, 200 g vařené brambory, grilovaná zelenina II. večeře 2 40 g celozrnná bageta se sýrem, paprika • • • • • • • Nutriční postup u diabetika s renální insuficiencí •Úprava dietního režimu dle renální funkce, sestavení jídelníčku dle ordinace diabetologa, nefrologa • •Kompenzace diabetu • •Zohledňujeme množství draslíku, fosforu, sodíku, cholesterolu… • • Nutriční postup u diabetika s renální insuficiencí •Dieta diabetická s omezením bílkovin 9/6 •8140 kJ •250 g sacharidů •80 g tuků •50 g bílkovin •Řídíme se rámcovým jídelníčkem, lze sestavit • individuální dietu na vyžádání lékaře Nutriční postup u diabetika s renální insuficiencí •Omezení draslíku- zdroje: • sušené ovoce/ meruňky/ meruňky, broskve, • brambory, banány, luštěniny, zelenina, ovoce •Jak snížíme ? • •Krájíme na menší kousky, luhujeme, vodu slíváme a vaříme ve velkém množství vody Nutriční postup u diabetika s renální insuficiencí •Omezení soli a slaných výrobků • •Omezení fosforu –zdroje: • tavené sýry a tvrdé sýry, mléčné výrobky, • oříšky, kakao, luštěniny, ovesné vločky, • coca-cola, instantní potraviny a nápoje, • játra, paštiky, uzeniny, uzené maso… Nutriční postupy u pacientů s DM-specifické typy •1. DM na podkladě cystické fibrózy • •2. DM při celiakii • •3. DM na podkladě pankreatitidy • •4. a jiné např. kortikoterapie • • DM na podkladě cystické fibrózy •CFRD –cystic fibrosis related diabetes • -pacienti mají horší stav výživy a těžší • postižení plic • •Nesmí být restrikce energie!!!!! DM na podkladě cystické fibrózy •Energie v průměru 120- 150% obvyklého denního doporučeného množství, • individuálně až 200% • Bílkoviny 120-150% RDA( doporučených denních dávek) •Tuky všechny druhy – neomezujeme! • + podávají se pankreatické enzymy DM na podkladě cystické fibrózy •Sacharidy- u pacientů s CF se velmi dobře vstřebávají! •Restrikce je tedy absolutně nevhodná! • - ztráta hmotnosti, celkové zhoršení! •dovoleny i volné cukry, • menší množství během dne •Jediné omezení- sladké nápoje ve větším množství DM na podkladě cystické fibrózy •Vláknina- vyšší podíl je nežádoucí • - zvyšuje pocit nasycení, • - sníží se množství snězeného jídla • • • •Ztráta hmotnosti , poruchy trávení DM na podkladě cystické fibrózy •Závěr –pravidelná strava 6x denně –upřednostňujeme složené sacharidy –pestrá strava –dostatek vitamínů a minerálních látek –pitný režim •Individuální přístup dle nastavení inzulinoterapie! DM na podkladě celiakie •Rámcový jídelníček dle doporučené dávky sacharidů na den , obvykle 250g -300g S /den •Jídelníček sestavujeme a řídíme se pravidly diabetických diet –zopakujeme! •Vyloučení lepku ! –Nutné sledovat složení výrobku-etikety! • DM na podkladě celiakie •Zcela vyloučíme: • • potraviny z pšenice, žita, ječmene, ovsa • a veškeré výrobky a nápoje, které jmenované • obiloviny obsahují nebo z nich byly vyrobené. Něco vtipného…doplnit J • C:\Users\26006\Desktop\obili.jpg DM na podkladě celiakie •Potraviny, u kterých je nutné sledovat složení: • kupované majonézy, • tatarské a sojové omáčky, • polévky v sáčku, polotovary, • hotové pokrmy, konzervy, bujóny, • kupované paštiky, • pomazánky, rybí konzervy, DM na podkladě celiakie •pozor na šunku- kontrolovat etiketu(lepek jako • stabilizátor) •Náhražky masa- Seitan, Robi, Klaso… •Kávovinové směsi, káva z melty •Sušená smetana, šlehačka ve spreji •Jogurty, tvarohy, pudinky …číst etikety • DM na podkladě celiakie -úskalí •Vhodné pacienta seznámit s glykemickým indexem •Kukuřice má vyšší GI •Pohanka střední GI • •Zaměřit se na bílkoviny ( blp pečivo a některé výrobky mají nižší obsah bílkovin) DM na podkladě celiakie •Přílohy ……………………………....za 35 g sacharidů • vařené brambory ……………………200 g • bramborová kaše…………………….230 g • BLP těstoviny před úpravou……...50 g • vařená rýže……………………………..120 g • BLP knedlík………………………………100 g • bramborový knedlík………………..120 g • jáhly, pohanka před úpravou……..60 g • • DM na podkladě celiakie BLP/9- 250g Příklad jídelníčku, množství se řídí rámcovým jídelníčkem Snídaně Blp chléb , máslo, šunka, rajče Přesnídávka Jablko, Racio Free chlebík Oběd Polévka zeleninová, grilovaný tuňák, vařené brambory, okurkový salát Svačina Kefírové mléko, rýžový chlebíček Večeře zapečené BLP těstoviny s masem , salát z červené řepy II. Večeře BLP pečivo, jogurt DM na podkladě pankreatitidy •Enterální výživa cestou NJS • (za Vaterovu papilu ): • • diabetické přípravky- Diben, Nutricomp D, • Glucerna Select, Novasource Diabet Plus, • Nutrison Diason C:\Users\26006\Desktop\34627.png • DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV •Enterální výživa v plné dávce • •Pacienta postupně zatěžujeme stravou • •Monitorujeme příjem stravy • •Propočítáváme skutečný příjem sacharidů, energie + kalkulujeme s množstvím energie a sacharidů v enterální výživě • DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV •Porovnáme s nastavenou potřebou Kj, B, S, T • •Sledujeme glykemický profil, hodnoty albuminu, prealbuminu, amyláz, JT,… hmotnost pacienta ve vývoji… • •Postupně snižujeme dávku enterální výživy o 250-500 ml denně, lze upravovat individuálně • DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV •Rozpis pankreatické diety u diabetika • 1.den pankreatická dieta: • • snídaně- čaj, 2 starší rohlíky • oběd- rýžový odvar, 1 rohlík • svačina- čaj, 1 rohlík • večeře- rýžový odvar, 1 rohlík • DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV •2.den-nutná dieta 14- nutriční indiv. plán • Snídaně- čaj,2 ks starší rohlík • • Oběd- rýžový odvar s mrkvovou • šťávou, bramborová kaše (bez mléka) • • Svačina- čaj, rohlík • • Večeře- krupičná kaše (bez cukru a bez mléka) • DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV •3.den pokračuje dieta 14 • Snídaně- čaj, 2 rohlíky • Oběd- polévka bramborová lisovaná, rýžová • kaše( mléko+ voda), bez cukru, • jablkový kompot dia • Svačina- čaj, rohlík • Večeře- citronová omáčka, lisované • brambory DM na podkladě pankreatitidy Nutriční postup při rozjídání po EV –4.den- dieta 9/4S s přísným omezením tuku – –Při plném přijmu již enterální výživa nepodávána, enterální sonda vytažena – –5.den- dieta 9S –Při nedostatečném příjmu stravy u malnutričního pacienta, lze ordinovat sipping – C:\Users\26006\Desktop\prod_diben_drink.jpg