Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. Výživa v OVZ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Výživa člověka Makro živiny Mikro živiny VodaJakost Bezpečnost Výživa • Malnutrice o Z nedostatku: • protein-energetické malnutrice • nutriční anémie • osteoporóza • poruchy štítné žlázy z nedostatku jódu • Hypovitaminózy, avitaminózy, karence mikroživin při malnutricích o Z nadbytku: • metabolický syndrom (krevní lipidy, glykemie) • Nadužívání doplňků stravy • Jakost o Soubor charakteristických znaků • Bezpečnost o Nákazy a otravy z potravin • Methanolová causa (2012) Potravina, pokrm • Jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná, částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u níž lze důvodně přepokládat, že ji člověk bude konzumovat. • Pokrmem je potraviny (už) kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci • Doplněk stravy je typ potraviny, koncentrovaný zdroj vitamínů, minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účelem. o Ohlašovací povinnost Bezpečnost potravin  Potravina je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických … s ohledem na individuální vnímavost osob  Biologické faktory: kampylobakteriózy, salmonelózy, listeriózy…  Chemické faktory: látky aditivní a kontaminující  ADI (mg/ kg t. hm. a den)  NPM (mg/ kg potraviny)  Fyzikální faktory: cizí příměsi, ionizující záření  Alergie, chemofóbie (Doba jedová), radiofóbie 4 Foodborne disease in 2011 – The rest of the story. (N England J Med. 2011, vol. 364, pp 889-891) Dietární expozice © SZU, subsystém V. 137Cs ve smíšené stravě, 2006