Anémie Aneta Pohořalá Osnova •Anémie obecně • •Sideropenická anémie • •Megaloblastové anémie • •Perniciózní anémie • http://www.hornibriza.pionyr.cz/hbp/images/kniha/kniha.gif Definice anémie •Anémie (chudokrevnost) - chorobný stav, charakterizovaný snížením hemoglobinu pod fyziologickou mez pro daný věk a pohlaví • •Anemický syndrom- příčinou anemie nemusí být porucha krvetvorby, ale celá řada nejrůznějších chorobných stavů => anémie je symptomem • Prevalence anémie •Celosvětový problém •Anémií trpí téměř 25 % světové populace, tedy asi 2 biliony lidí •Nejohroženější skupinou děti předškolního věku a těhotné ženy •V rozvojových zemích častější https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjhvqsIRhiehI5_r0k9n0ntFYd9y4DD_Kk8ICcd98qX9G zmG_smg Anémie v číslech •Dle WHO: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/43894/1/9789241596657_eng.pdf Anémie a rozvinuté země •Hrozí anémie i v rozvinutých zemích? •Jaké procento lidí trpí anémií ve vyspělých zemích? • •5,2 % až 16,6 % • • • •Beck, Kathryn L. et al. “Dietary Determinants of and Possible Solutions to Iron Deficiency for Young Women Living in Industrialized Countries: A Review.” Nutrients 6.9 (2014): 3747–3776. PMC. Web. 3 Apr. 2016. http://www.mapy-stiefel.cz/images/big/mapa_sveta_X14400.jpg Jaké jsou rizikové faktory vzniku anémie? • • Demografické faktory • • Dietární (nutriční) faktory • • Sociální a fyzikální faktory • iron-deficiency_anemia.gif Global estimates of the prevalence of anaemia in infants and children aged 6 – 59 months, 2011 • •http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/177094/1/9789241564960_eng.pdf?ua=1&ua=1 Vzít v úvahu při interpretaci…. •Dehydratace (hemokoncentrace) falešně zlepšuje hodnoty KO •Hypervolémie (těhotenství, infuze) zhoršuje hodnoty KO •Akutní krevní ztráta může mít v úvodních hodinách normální hodnoty KO •Nesprávný odběr krve – zhoršuje hodnoty KO •Indexy ery jsou průměrnými hodnotami všech ery (mikrocytóza nemusí být patrná při současném deficitu folátu (je však vysoká hodnota RDW)) RDW = distribuční křivka erytrocytů (Red Cell Distribution Width) - udává šíři nejčetnějších populací erytrocytů v histogramu erytrocytů podle jejich objemu, indikátor variability velikosti RBC (nízká variabilita fyziologické, vysoká ukazuje na variabilitu ery), Laboratorní ukazatele stavu železa •Sérové Fe (FeS) – hladina v kapalné části krve, samo o sobě nemá výpovědní hodnotu. Stanovováno s celkovou vazebnou kapacitou (CVK) železa. ↓ hladina Fe s ↑ transferinem nebo CVK většinou způsobena deficitem Fe. • •CVK pro železo (CVK TIBC) – jaké největší množství železa je schopen transferin v krvi navázat. Bývá zvýšena u sideropenie x malá výpovědní hodnota, slouží pro výpočet saturace transferinu. Laboratorní ukazatele stavu železa II •Transferin – množství závisí na potřebě železa. Hodnota zvýšena při sideropenii, při zánětu klesá. • •Saturace transferinu - poměr koncentrace železa a CVK. Snížena u sideropenie i u anémie chronických chorob. • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/Protein_TF_PDB_1a8e.png/250px-Protein_TF_P DB_1a8e.png Transferin – transportní glykoprotein / ferritin zásobní protein Laboratorní ukazatele stavu železa - Ferritin •nejdůležitější ukazatel stavu zásob Fe •Bílkovina specializovaná na uskladnění Fe ve tkáních •u sideropenie snížený •Je proteinem akutní fáze – nemusí být snížený u chronického zánětu •Ferritin < 100 ug/ l deficit Fe nepravděpodobný • •Je- li zánět nebo nádor: • – snížená saturace transferinu –vyšetření kostní dřeně –terapeutický test – léčba Fe po 3 týdny • http://www.fler.cz/files/u/1/1/u117934/hra-na-bacily.gif Normální hodnoty KO Hematokrit je poměr mezi objemem červených krvinek a plné krve. Jedná se tedy o procentuální vyjádření objemu erytrocytů v jednotce krve. Závisí na počtu a velikosti červených krvinek. Patří do základního vyšetření krevního obrazu. Příznaky anémie •Souvisí s fcí erytrocytů => poruchy prokrvení tkání a nedostatečné zásobení kyslíkem •U pomalu vzniklé anemie se uplatňují kompenzační mechanismy • •Kompenzační mechanismy: –Lepší využití O2 –Přesun krve z tkání méně citlivých na nedostatek O2 –Vyšší minutový výdej (díky snížené viskozitě krve) –Vyšší produkce erytropoetinu => zvýšení krvetvorby http://files.znameni-zverokruhu.webnode.cz/200000010-3546336402/Vahy.jpg Příznaky anémie 20120924095014_47273.jpg bolest hlavy.jpg images.jpg koutky.jpg nevýkonnost.jpg prst.jpg ruce.jpg Příznaky anémie - nespecifické •Únava, malátnost, nevýkonnost, poruchy soustředění, poruchy chutě k jídlu, lomivé nehty, paličkovité prsty, vyhlazený jazyk nebo jeho pálení, bledost sliznic a kůže, rozpraskané ústní koutky http://4.bp.blogspot.com/_bTN8Xxs2wu8/TJNu9Dlm3bI/AAAAAAAAAFE/MIn8ZGgcOaA/s1600/anemia-symptoms.gif Členění anémií •Dle velikosti ery (parametrem střední objem ery MCV): –Normocytární –Makrocytární –Mikrocytární • •Dle barvitelnosti: –Normochromní –Hypochromní (provází ji ↓ střední koncentrace HGB v ery MCHC) • •Jednotlivé stavy se mohou kombinovat • •Nejčastější hypochromní anémií z nutričního hlediska deficit Fe, makrocytární anémie vznikají nejčastěji z deficitu vitaminu B12 a kys. listové – Členění anémií (patologická klasifikace) •Dle mechanismu vzniku: –z nedostatečné tvorby ery –Z nadměrných ztrát ery (hemolýza, akutní či chronické krvácení) Sideropenická anémie > > Sideropenická anémie •Porucha syntézy Hgb z nedostatku Fe •Ery malé a bledé → mikrocytární hypochromní anémie •Příznaky: únava, závratě, palpitace, dušnost, bolesti hlavy, ospalost, zimomřivost, poruchy chování (ztráta pozornost, zájmu), náchylnost k infekcím •Pika sy (tendence k pojídání neobvyklých látek) –led, hlína, omítka, syrové brambory, celer, petržel Stádia sideropenické anémie •Prelatentní st. – v těle ↓ zásoby Fe, ↓ hodnota ferritinu • •Latentní st. – zásoby vyčerpány, ↓ se koncentrace Fe v séru (dostupného pro saturaci transferrinu, transferrin ↑) • •Manifestní st. – rozvoj sideropenické anémie, ↓ hladina Hgb Rozvoj sideropenické anémie •Typickým nálezem v manifestní fázi sideropenické anémie je mikrocytóza a hypochromie, pokles hladiny sérového železa současně s vzestupem koncentrace transferinu a poklesem hladiny feritinu, nově se v diagnostice sideropenie •uplatňuje stanovení koncentrace solubilních transferinových receptorů v séru Každý monomér má jedno vazebné místo pro transferin. Nejvyšší afinitu má receptor k transferinu plně saturovanému železem a klesá s počtem přenášených atomů železa. TfR se vyskytuje na povrchu každé buňky, ale z 80% na povrchu prekurzorů červené krevní řady. Jejich počet na povrchu buňky odráží nároky na železo, tzn. že nedostatek železa se projeví v okamžité indukci syntézy TfR. but a lack of iron available to ferrochetalase during the early stages of iron deficient erythropoiesis results in a measurable increase in the concentration of zinc protoporphyrin. Příčiny nedostatku Fe •způsoben nerovnováhou mezi jeho příjmem a ztrátami z organismu nebo jeho zvýšenou potřebou • •Chronické krevní ztráty: u žen v reprodukčním věku nadměrné menstruační krvácení, u mužů nejčastěji krvácení do GIT – jícnové varixy, hiátová hernie, vředová choroba žaludku či duodena, chronická gastritida, hemeroidy, MC, UC, tumory v GIT, … Příčiny nedostatku Fe II •Léčiva: salicyláty, nesteroidní antirevmatika, glukokortikoidy, antikoagulancia (mohou vyvolat krvácení do GIT) • •Nedostatečné vstřebávání: malabsorpce (glutenová enteropatie, protrahované průjmy) a maldigesce (resekce žaludku, gastritida, achlorhydrie) http://anemie-falciforme.org/wp-content/themes/fl-aafq/images/anemie-maladie1.jpg Z WHO… •http://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/ Nejčastější příčiny sideropenické anémie v ČR •ztráty železa: • menstruací • graviditou a laktací • nutričním deficitem u kojenců • maligní i nezhoubné choroby GIT • http://nd06.jxs.cz/721/708/a62278ece8_100470780_o2.jpg Sideropenická anémie v průběhu života • • •Deficit Fe nejčastějším deficitem i nejčastější příčinou anémie v dětském věku •Po 6. měsíci věku dítěte zásoby Fe vyčerpány → absorpce ze stravy → masozeleninové příkrmy, žloutky •Není-li jiný příjem u plně kojených dětí po 6. měsíci, rozvoj deficitu •Adolescence – rychlý růst - ↑ potřeba • http://kalina-photo.com/obrazky/87/miminka%20portrety%200016.jpg Sideropenická anémie v průběhu života •90 % všech anémií v těhotenství •Nejčastěji následek zvýšených potřeb Fe (nárůst ery masy, plod, placenta) • •Vegetariáni • •Lidé trpící určitými chorobami (atrofická gastritida, bariatrické operace, MC, celiakie, nádory, onem. ledvin…) • http://img2.mf.cz/449/7-shutterstock_5426245.jpg http://www.chytrazena.cz/obrazky/admin/clanek/rajcata-mrkev-zelenina-30.jpg Železo – výskyt v těle •Hemové železo (zapojené do metabolismu): • – včlenění Fe do prostetických skupin protoporfirinu IX • - Hb, myoglobin, cytochromy, enyzmy • •Nehemové proteiny (zásobní)– transferrin, ferritin (játra), hemosiderin… Iron compartments Červené krvinky Nejdůležitější biosloučeniny železa Zásoba železa v těle •70 kg člověk cca 3,2 g Fe (naprostá většina v kombinaci s molekulami proteinu) •Většina v erytrocytech (hemoglobinu) (85 %) •Fe mimo erytrocyty – 60 % v játrech ve formě ferritinu, při nadbytku železa se ↑ množství hemosiderinu (další zásobní forma Fe, Fe se uvolňuje hůře než z ferritinu) • • http://media1.webgarden.name/images/media1:4d03dbbbdab00.jpg/j%C3%A1tra.jpg Ferroportin •Transmembránový protein, na povrchu enterocytů, makrofágů a hepatocytů •Uvolňuje železo z buněk do plasmy, kde je navázáno na transferin •Kontroluje využití železa při degradaci buněk (RES v kostní dřeni, Kupfferovy buňky v játrech a slezině) •Hepatocyty citlivě reagují na stav železa v těle, podle toho zvyšují nebo snižují tvorbu hepcidinu •Hepcidin se přímo váže na ferroportin a snižuje tak jeho funkce a tím pádem reguluje uvolnění železa z buněk • The effect of the hepcidin-ferroportin interaction on cellular iron export. When hepcidin concentrations are low, cellular iron is exported into plasma through membrane-associated ferroportin (Fpn). When hepcidin concentrations are high, hepcidin binds to ferroportin, and ferroportin is internalized and degraded. As a consequence of the loss of ferroportin, cellular iron export decreases and iron accumulates in cytoplasmic ferritin. Hepcidin •hlavní regulační úloha na úrovni organismu→ působí na makrofágy a na receptory enterocytu •Syntetizován v játrech •Produkce závisí na množství železa v těle •Objeven v roce 2000 • •Nadbytek železa = vyšší hladina hepcidinu → ↓ vstřebávání Fe • http://ikona.pixmac.cz/4/sipka-dolu-arrow-brousene-pixmac-ikona-34799277.jpg Pojmenován podle: site of synthesis (hep-) and its in-vitro antibacterial properties (-cidin) Hepcidin •Hepcidin controls plasma iron concentration and tissue distribution of iron by inhibiting intestinal iron absorption, iron recycling by macrophages, and iron mobilization from hepatic stores. •of hepcidin is homeostatically increased by iron loading and decreased by anemia and hypoxia. •Hepcidin is also elevated during infections and inflammation, causing a decrease in serum iron levels and contributing to the development of anemia of inflammation, probably as a host defense mechanism to limit the availability of iron to invading microorganisms. •At the opposite side of the spectrum, hepcidin deficiency appears to be the ultimate cause of most forms of hemochromatosis, either due to mutations in the hepcidin gene itself or due to mutations in the regulators of hepcidin synthesis. The emergence of hepcidin as the pathogenic factor in most systemic iron disorders should provide important opportunities for improving their diagnosis and treatment. Induction of liver hepcidin synthesis decreased iron export from absorptive cells (entherocytes) recycling cells (macrophages) and strorage cells (hepatocythes) •Iron efflux into the plasma depends primarily on the plasma level of hepcidin; when iron levels are high the synthesis of hepcidin increases and the release of iron from enterocytes and macrophages is diminished. Viz obrázek přílet a zvětšení, Také mezi proteiny akutní fáze, při zánětu ↑ →responsible for the anaemia of chronic disease, where iron is retained by the key cells that normally provide it, namely enterocytes, macrophages and hepatocytes. Retention of iron leads to the hallmark features of the anaemia of chronic disease, low transferrin saturation, iron-restricted erythropoeisis and mild to moderate anaemia Down-regulation of liver synthesis increases iron absorptive cells (enterocytes) recycling cells (macrophages) and storage cells (hepatocytes) •Conversely when iron stores drop, the synthesis of hepcidin is down-regulated and these cells release more iron. •Rossi, Enrico. “Hepcidin - the Iron Regulatory Hormone.” Clinical Biochemist Reviews 26.3 (2005): 47–49. Print. Down-regulation of hepcidin synthesis results in increased iron release, which arises in the two situations shown schematically HFE = hereditární hemochromatóza FP = ne ferroportinová onemocnění (mutace) . In these circumstances, hepatocytes become iron loaded, because their uptake of transferrin bound iron from the circulation is assumed to exceed that of ferroportin mediated export. Hepcidin deficiency causes increased ferroportin mediated iron export, resulting in increased enterocyte absorption of iron and perhaps quantitatively more important, enhanced export of recycled iron onto plasma transferrin by macrophages. Hepcidin is also suppressed in thalassaemic syndromes, both β thalassaemia major and intermedia and congenital dyserythropoetic anaemic type 1, where iron absorption is inappropriately stimulated despite the presence of massive iron overload. As shown in Figure 2, anaemia and hypoxia both trigger a decrease in hepcidin levels. Ganz, Tomas, and Elizabeta Nemeth. “HEPCIDIN AND IRON HOMEOSTASIS.” Biochimica et biophysica acta 1823.9 (2012): 1434–1443. PMC. Web. 6 Apr. 2016. Absorpce Fe z potravy •Nehemové Fe – 0,1 % - 35 % •Hemové Fe – 20 % - 50 % •Absorpce závisí na stavu Fe v organismu, přímo ji ovlivňuje koncentrace sérového feritinu •Jsou-li zásoby Fe v organismu dostatečně velké, absorpce nehemového Fe ↓ na minimum. Při nízkých zásobách Fe ↑ absorpce nehemového Fe až na hodnoty srovnatelné s absorpcí Fe hemového https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRnpo815GUXcGJp7UC9x013dUGxBnKpKMFB7L9WWBGzmnM bxginzA Myšleno u zdravých jedinců, bez anémie a hemochromatózy (tam až 20 %) Vstřebatelnost nehemového železa výrazně variabilnější a snáze ovlivnitelná dalšími faktory Potřeba železa •10 – 15 mg Fe/ den •Vstřebá se přibližně 0,5 – 1,5 mg • •Nejvíce Fe vstřebáno v horní části duodena (nízké pH) • •Nehemové Fe = železitý ion – před absorpcí potřeba přeměnit na železnatou formu (enzym nebo redukční činitelé, př. kys. askorbová) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Fe3%2B.svg/120px-Fe3%2B.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Fe3%2B.svg/120px-Fe3%2B.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/Fe3%2B.svg/120px-Fe3%2B.svg.png Fe3+ nehemové železo Potřeba železa Věk Denní dávka Kojenci 0,5 mg/ den Děti 1 – 6 let 8 mg / den Děti 7 – 14 let 10 - 15 mg / den Dospívající (M) 15 – 18 let 12 mg/ den Dospívající (Ž) 15 – 18 let 15 mg/ den Muži 10 mg / den Ženy 19 – 50 let 15 mg/ den Ženy nad 50 let 10 mg / den Těhotné 30 mg/ den Kojící 20 mg/ den •Z Doporučených výživových dávek pro obyvatelstvo ČR z roku 2011 Obrat železa v těle iron_cycle.jpg Ztráty železa •Není vylučováno močí •Primárním regulačním systémem tedy množství absorbovaného Fe • •Muži a ženy v menopauze ztráta cca 1mg/den •Ztráty Fe menstruací 1,5 - 2,0 mg / den (antikoncepce krevní ztráty ↓) •Těhotenství průměrně 4 mg/ den • http://media.novinky.cz/423/304235-top_foto1-6mat3.jpg?1357300020 Obsah železa v některých potravinách • https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQX-F9c74Uc5Ij5wa1PZ5LexB7YzeMp3qLqfnhP0_qS2cz YVfZH http://nd01.jxs.cz/972/092/0f429dd3f0_40345710_o2.jpg Faktory ovlivňující vstřebatelnost Fe •Biologické faktory: věk, pohlaví, zdravotní stav •Chemické faktory: forma Fe a složení stravy • •Vstřebatelnost zvyšuje: pyridoxin, kyselina askorbová, další organické kyseliny – p. citronová, vitamin A a karoteny obecně, bílkoviny masa zvyšují produkci žaludečních kyselin(cystein), sorbitol a fruktóza, alkohol, erytropoetin zvyšuje vstřebatelnost ze střeva • •Vstřebatelnost Fe snižují: zinek (vytěsňují se), fytáty, třísloviny (tanin – káva, čaj,víno), šťavelany (špenát, červená řepa, oříšky, čokoláda, čaj, kapusta), vyšší dávky P a Ca (Ca v množství nad 100 mg snižuje absorpci Fe o 50 %), vláknina protichůdné výsledky, LÉČIVA!!! (antacida, beta blokátory), dlouhé vaření (hemová forma konvertována na nehemovou) http://www.domo-elektro.cz/e_domo/pics/general/pomeranc.jpg http://www.eliquid-brno.cz/fotky26392/fotos/_vyr_32cokolada.jpg http://i.idnes.cz/11/103/cl6/JB3ebdf6_y2.JPG Vliv zejména na nehemové železo Výživové tvrzení – maso a ryby •Tvrzení: Při konzumaci s jinými potravinami obsahujícími železo maso nebo ryby přispívají k lepšímu vstřebávání železa • •Podmínky používání tvrzení: Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které obsahují nejméně 50 g masa nebo ryb v jedné kvantifikované porci. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne konzumací 50 g masa nebo ryb současně s potravinami obsahujícími nehemové železo. • http://st.depositphotos.com/1967477/2736/v/950/depositphotos_27367155-Fish-cartoon.jpg Fe a žaludek •V žaludku nízké pH → redukce Fe3+ na Fe2+ a denaturace bílkovin s navázaným Fe •Je-li acidita snížena → nehemová forma hůře vstřebatelná Doporučení WHO • http://dbuklid.cz/wp-content/uploads/2011/04/caj.jpg http://img.toptoys.cz/obrazek/24965-zarazka-do-dveri-syr_320x320.jpg http://www.minisvetskolka.cz/rs/images/stories/dzus_v_materske_skole.jpg Perorální přípravky obsahující Fe •Fe2+ nejčastěji jako síran železnatý •Dávka 150 mg/ Fe/ den u neretardovaných tablet •200 mg / den u retardovaných tablet elementárního Fe (srovnejte s DDD!) •Vstřebává se ¼ až 1/3 z obsahu Fe •Vstřebatelnost lepší nalačno či 2 – 3 hodiny po jídle •Podávání 2 – 3 měsíce, pak poloviční dávka • •Profylaxe: chr. hemodialýza, gravidita (3. trimestr) •Krom perorálních přípravků také parenterální • •Obohacování potravin (u nás jen přípravky pro náhradní dětskou stravu) Fe a lékař •Pokud lékař předepisuje preparáty s Fe, předepíše také denně askorbát a obden pyridoxin – zlepšují vstřebávání •Naopak vysadit léky s obsahem zinku! • •Příklady: Actiferin, Lactofer (tekutý, bývá lépe snášen), Acidofolan (Fe + folát + pyridoxin) Intolerance perorálních přípravků •Až u 15 % • •GIT potíže (zácpa, zvracení, pachuť v ústech, tlak v žaludku) •Nejčastější komplikace zácpa (→ podávání laktulózy) • •Rada: nebrat Fe nalačno, dávka na ½, rozdělit do několika menších porcí za den, jiný preparát, injekční podání http://g.denik.cz/55/02/prasky_ilu_denik-380.jpg Transfuze •Pokud není léčba preparáty úspěšná •Dobře snášená, NU velmi vzácné, doslova vlévá sílu a krev do žil J •Obvykle je transfúzní terapie indikovaná při poklesu koncentrace hemoglobinu pod 80–90 g/l •Podání jedné transfuzní jednotky (270 ± 50 ml) vede obvykle u dospělého člověka s tělesnou hmotností 70 kg k očekávanému zvýšení koncentrace hemoglobinu o 10 g/l • •KI trasfuze: akutní onemocnění, zvýšené CRP nebo zvýšená teplota (po transfuzi lze očekávat, že bude lehce zvýšená teplota, možná je i horečka, občas bývá svědění nebo návaly horka) • Železo a průřezové studie •In summary, most cross-sectional studies in young women living in industrialized countries have found meat or heme iron consumption to be associated with an increased iron status. Some, but not all studies, have observed a negative association between calcium and dairy product intake and iron status. Studies have either found a positive association or no association between alcohol intake and iron status. Tea intake appears to only impact on iron status in women with marginal iron status. The majority of cross-sectional studies in young women living in industrialized countries have observed no relationship between iron status and intakes of total iron, ascorbic acid, fruit and vegetables, fibre, and phytate. Recent studies have investigated the relationship between iron status and combinations of food and beverages eaten with mixed results. The limitations of cross-sectional studies should be considered when interpreting their findings. •Beck, Kathryn L. et al. “Dietary Determinants of and Possible Solutions to Iron Deficiency for Young Women Living in Industrialized Countries: A Review.” Nutrients 6.9 (2014): 3747–3776. PMC. Web. 6 Apr. 2016. Železo a intervenční studie •Intervention studies investigating the effect of meat and ascorbic acid on iron status have shown mixed results. In longer term studies (>12 weeks), meat consumption appears to maintain or improve iron status. Ascorbic acid appears to increase iron status in iron deficient women only when consumed together with substantial amounts of iron. A combination of approaches (e.g., increased meat and ascorbic acid intake, decreased intake of iron absorption inhibitors and considered timing of enhancers and inhibitors of iron absorption) appears to offer the most effective dietary means of addressing iron deficiency in young women living in industrialized countries. •Beck, Kathryn L. et al. “Dietary Determinants of and Possible Solutions to Iron Deficiency for Young Women Living in Industrialized Countries: A Review.” Nutrients 6.9 (2014): 3747–3776. PMC. Web. 6 Apr. 2016. Megaloblastové anémie > Megaloblastové anémie •Narušena syntéza DNA → morfologické a fční změny krevních elementů •Nedostatek kyseliny listové a/ nebo vitaminu B12 •Mezi makrocytární anémie •Snížený počet krevních elementů (i neutrofilů a trombocytů) •K určení používána krom hematologického vyšetření také hladina vit B12 v a koncentrace kys. metylmalonové v plazmě (↓ B12 a ↑ kys.) •Saturace kys. listová – sérum či plazma nebo hladina folátu v ery •Je-li příčinou nedostatek B12 – výrazné neurologické poruchy (periferní neuropatie) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/ba/Hydroxocobalamin.svg/220px-Hydroxocobalami n.svg.png Vitamin B12 •Cyanokobalamin, kobalamin (mezi korinoidy) • •Fce: při syntéze methioninu a cysteinu, při přeměně kys. listové na aktivní formu, degradace MK a některých AK, nepřímo při tvorbě NK (tvorba bazí), vývoj a růst • •Skladován v těle i po několik let, zejm. játra • •DDD 3ug / den (ztráty 0,1 %/den, vstřebatelnost 50 %, zásoba v těle 4 000 ug) • •Adenosylkobalamin zásobní forma v játrech, erytrocytech, ledvinách a mozku) •Metylkobalamin hlavní formou vitaminu v krvi http://www.weightlossforall.com/wp-content/uploads/2010/08/vitamin-B1.jpg Absorpce vitaminu B12 •Vázán na proteiny či peptidy → v žaludku působení HCl a pepsinu → uvolnění B12 → ihned navázání na R protein (haptokorin) → ochrana vitaminu před denaturací → v duodenu R protein hydrolyzován → volný kobalamin navázán na vnitřní faktor (IF) vylučovaný parietálními bb žaludku → nutný pro absorpci v ileu → specifické receptory → komplex vitamin IF se v enterocytu rozpadá → B12 na transportní protein a do krve • •Vitamin B12 absorbován i pasivní difůzí (vysoké farmakologické dávky) x asi jen 1-3 % celkové absorpce vitaminu • •Enterohepatická cirkulace vitaminu - B12 vylučovaný ve žluči a jiných střevních sekretech může být navázána na vnitřní faktor v tenkém střevě a znovu resorbován v ileu • http://www.fotopraha.com/foto-praha/cesta-nikam.jpg transportní protein transkobalamin II Absorpce vitaminu B12 Zdroje vitaminu B12 • Příčiny deficitu B12 •1) Neadekvátní absorpce – perniciózní anémie – atrofická gastritida, gastrektomie, resekce – terminálního ilea, MC, celiakie… • •2) Nedostatečný přívod potravou: ne tak časté •3) Interakce s léky (!metformin! Snížená schopnost absorpce v ileu kvůli vlivu na calcium-dependent membránu a B12-IF complex – doporučení zvýšení příjmu Ca, nadužívání antacid) •4) Chronický alkoholismus https://s3.amazonaws.com/healthtap-public/ht-staging/user_answer/avatars/405502/large/open-uri20120 916-623-1mm4l64.jpeg?1347820764 http://img.ehowcdn.com/article-new/ehow/images/a07/f2/k1/vitamin-b12-animal-foods-800x800.jpg PA – protilátky proti parietálním bb, které tvoří IF nebo proti samotnému IF Atrofická gastritida – snížená produkce HCl nedostatečné vstřebávaní B12 Při alkoholismu se vstřebává méně vitamínu B12 a kyseliny listové a více se jich vylučuje močí Perniciózní anémie •Vysoký výskyt ve Skandinávii (incidence 10/100 obyv.) •Autoimunitní onemocnění •Těžký deficit kobalaminu v důsledku ztráty nebo porušené fce vnitřního faktoru •Přítomnost protilátek proti IF nebo proti parietálním bb. •Častěji u starších osob •Triáda klasických příznaků: slabost, bolavý jazyk, parestezie •Dále: světle žlutá kůže, jazyk vzhledu syrového masa, poruchy rovnováhy, výrazná slabost, spasticita > Kyselina listová •Někdy označována jako vit B9 nebo folacin •Ke zjištění nedostatku koncentrace v plazmě či séru, přesnější indikátor hladina folátu v erytrocytech •Kys. listová v suplementech nebo fortifikovaných potravinách • •Folát = jakákoli forma kys. listové bez ohledu na stav redukce, typ substituce či stupeň polyglutamylace •Fce: koenzymy (tetrahydrofolát), tvorba NK a AK, prevence vrozených defektů nervové trubice u dětí • •Vitamin rozpustný ve vodě •Nestabilní vůči vnějším podmínkám – termolabilní, podléhá oxidaci, na světle se rozkládá a ve stravě dochází k jejímu úbytku vyluhováním • http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Leaf_1_web.jpg/330px-Leaf_1_web.jpg http://static3.depositphotos.com/1005091/214/v/950/depositphotos_2147870-Cartoon-cooker-pot.jpg?dow nload=true Tetrahydrofolát (THF) •Zásobárna v játrech •Biologicky aktivní forma •Hlavním místem působení játra a hematopoetická tkáň •Ve spoustě biochemických reakcí fungují foláty jako dárci jednouhlíkatých zbytků (metylu, formylu), např. při biosyntéze DNA při tvorbě purinů a pyrimidinů. •Kyselina listová je nezbytná také při konverzi homocysteinu na metionin, při které hraje důležitou roli i vitamin B12 jako koenzym http://147.33.74.135/knihy/uid_es-002_v1/equations/kys_listova.01.gif Hyperhomocysteinémie •Zvýšená koncentrace homocysteinu v plazmě •Příčiny: nedostatek folátu a vitaminů B6 a B12 → homocystein se nepřeměňuje na methionin • •Rizikový faktor KVO komplikací, zhoršení kognitivních fcí a demence •Léčba: podávání kritických vitaminů (foláty, kobalamin, pyridoxin) http://hyperinzerce.cz/x-cz/rek/11235/17974573.jpg Příčiny deficitu kys. listové •1) nedostatečný přívod potravou – nejčastěji (zásoby v těle 2 – 4 měsíce) 1) •2) malabsorpce – glutenová enteropatie, atrofická gastritida, vrozený genetický defekt • •3) chronický alkoholismus • •4) lékové interakce (metotrexát, sulfasalazin, cholestyramin, metformin…) • •5) zvýšené nároky (růst, těhotenství, chronické onemocnění, POPÁLENINY) •6) Nedostatek zinku (zinek nutný pro činnost enzymu zajišťující vstřebatelnost folátů ze střeva) http://www.nationofblue.com/attachment.php?attachmentid=9487&d=1327261970 1) strava s nízkou spotřebou potravin čerstvých, nevařených či nějakým jiným způsobem nezpracovaných 2) Megaloblastóza u rychle se mnoţících buněk gastrointestinálního traktu vede k různému stupni morfologických změn a atrofii epiteliálních buněk střeva. To vede často k malabsorpci vitaminu B12 i kyseliny listové. Tento začarovaný kruh ještě více prohlubuje anémii 3) Nedostatek vitaminu u alkoholiků je však většinou následkem kombinace účinku alkoholu a nízkého přívodu tohoto vitaminu stravou. Deficit je také proto častější u konzumentů lihovin neţ piva, poněvadţ pivo poskytuje docela dobrý zdroj folátů Alkoholismus a kouření •Snížené hladiny folátů v krvi • •Kouření až o 40 % (kobalaminy pravděpodobně inaktivovány látkami přítomnými v cigaretovém kouři) • •Alkoholismus – foláty sníženy až o 80 % (u 40 % chronických alkoholiků snížená hladina ery) •Alkohol inhibuje konjugázu (enzym nutný pro vstřebávání folátů ze střeva →↓ resorpce) http://www.gastrotrend.cz/files/files/jidelni%20listek/ra-nova-sklenice.jpg http://www.pojizdna-prodejna.cz/pictures/kourici-cigareta-imitace/kourici-cigareta-imitace-three.jp g Zdroje v potravě •Bohaté zdroje – špenát, růžičková kapusta, brokolice, chřest, zelený hrášek, ořechy, luštěniny, celozrnné výrobky, z ovoce jahody, pomeranče, ovocné džusy, z živočišných zdrojů játra • •! Foláty termolabilní, rozkládány světlem, obsah se snižuje vyluhováním, před oxidací chrání vic C http://www.kralici.cz/content/clanky/brokolice.jpg http://www.spektrumzdravi.cz/w/spektrumzdravi/files/chrest-18.jpg Zdroje v potravě - tabulka • •Bohatým zdrojem jsou játra, zelená listová zelenina, ořechy, luštěniny, obiloviny, houby, ovoce. http://i.idnes.cz/11/073/cl5/PET3cc987_salat.jpg Foláty absorpce •Polyglutamáty z 50 – 80 % (nutné štěpení konjugázou), monoglutamát téměř ze 100 % (nalačno, s jídlem 85 %) • •Konjugáza v mukóze v proximální části tenkého střeva • •Terapeutické dávky kyseliny listové absorpce možná i pasivní difúzí • •Uvnitř intestinální buňky folát redukován na THF →portální cirkulace nebo před vstupem do cirkulace přeměna na 5-metyl-THF → v plazmě foláty jen ve formě monoglutamátů • •Biologickou dostupnost snižuje: kapusta, kvasnice, fazole, čočka, hrášek, LÉČIVA!!! (metotrexát, cholestyramin, aspirin i jiné salicyláty, některé nesteroidní protizánětlivé látky, antiepileptika, HA) http://farmarske.tipkup.cz/files/kapusta.jpg http://www.svet-potravin.cz/shared/clanky/3638/shutterstock_97133939.jpg http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14275.jpg http://data.labuznik.cz/labuznik/images/640x480/14265.jpg http://sezonka.cz/wp-content/uploads/2012/05/Pixmac000077689377.jpg Folátový ekvivalent (DFE) •Kvůli rozdílné účinnosti derivátů kys. listové • •= součet hmotnosti monoglutamátu a 1/5 hmotností polyglutamátů • •folátový ekvivalent = 1 ug folátu z potravy nebo 0,6 ug kys. listové z fortifikované potraviny nebo 0.5 ug kys. listové konzumované ve formě suplementu nalačno http://lukas.faltynek.com/wp-content/uploads/2007/03/vahy.gif Návrh VDD kyseliny listové pro dospělou populaci v ČR Nutrice a anémie • WHO: Global nutrition targets 2025 •http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149018/1/WHO_NMH_NHD_14.2_eng.pdf Malý test na závěr Řešení Výsledek? •Anémie z nedostatku železa → sideropenická –Hemoglobin –Koncentrace hemoglobinu ERY –Koncentrace hemoglobinu • •Mikrocytární –Hematokrit –Střední objem ERY – •Dle barvitelnosti lze očekávat hypochromní Literatura •http://www.who.int/nutrition/publications/en/ida_assessment_prevention_control.pdf •BLATTNÁ, J. aj. Výživa na počátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005, 79 s. ISBN 80-239-6202-7. •BLATTNÁ, J. Železo. Výživa a potraviny, 2006, č. 2. [Cit. 4.března 2013]. Dostupné na World Wide Web: http:// http://www.vyzivaspol.cz/clanky-casopis/zelezo.html •Krause’s food & the nutrition care process / [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, and Janice L. Raymond •Ppt prezentace: http://www.slideshare.net/derosaMSKCC/iron-metabolism-35430935 •Bakalářská práce Aleny Lungové – Nutričním deficitem podmíněné anémie (2010) http://files.igoruhrik.webnode.sk/200001631-96422973c4/2008-3-19-kniha.gif Děkuji za pozornost! • http://i.idnes.cz/06/111/cl6/DNO16cd27_smajlik.jpg