30.3.2017 1 Nutriční péče u pacientů s dysfagií Mgr. Lucie Machačová březen 2016 Dysfagie • Porucha polykání • Během transportu bolusu z úst do žaludku • Porucha polykání pevných/tekutých potravin, slin, léků, tekutin Příčiny dysfagie • Neurologická onemocnění • Nádory, poranění a strukturální změny v oblasti mozku, d.ú., hltanu, jícnu • Potíže s kousáním • Nervosvalová onemocnění, • Psychiatrická onemocnění 30.3.2017 2 Včasná diagnóza • Snižuje morbiditu • Snižuje počet dnů hospitalizace Příznaky dysgafie • Klokotavý hlas • Drooling • Dávivý reflexní kašel • Dysfonie, dysartrie • Aspirace • Kašel • Reflux • Odynofágie • Afágie Komplikace • Aspirační pneumonie • Malnutrice • Dehydratace 30.3.2017 3 Dysfagický tým • klinický logoped • nutriční terapeut • lékař • sestry • ORL lékař, rentgenolog • fyzioterapeut, ergoterapeut • ošetřovatelé, rodina, samotný pacient • další odborníci (gastroenterolog, psycholog,stomatolog,..) Diagnostické postupy • Rutinní screening poruch polykání • Vyšetření klinickým logopedem • Specializovaná vyšetření dle výsledku • Screeningové metody – Test polykání vody – Test polykání více konzistencí – Test provokujícící polykání GUSS – Gigging swallowing screen • Test polykání více konzistencí • Koncipován jako step by step = hodnocení dysfagie s odděleným posouzením netekutých a tekutých konzistencí • Výsledek = 4 stupně dle závažnosti • Výhoda= vypracované doporučení, dietetická opatření • Cíl= bezpečně polykající pacient 30.3.2017 4 Způsob výživy pacienta • stanovení energetické potřeby + potřeby B • nutriční parametry (albumin, prealbumin, CB, CRP, …) • strava per os – vhodné konzistence • využití modulárních dietetik • enterální výživa – sondová, sipping • parenterální výživa Podávání výživy neorální cestou • Nelze per os – do 48 hodin zavést → NGS • Přetrvávající stav (min.2-3 týdny) → PEG • Sondová výživa • Parenterální výživa Podávání výživy orální cestou • Nutriční intervence → modifikace stravy • Úprava stravy na základě komplexního vyšetření klinickým logopedem – Strava bezpečná – Minimalizovat riziko aspirace – Energeticky vyvážená – Obohacovat o mudulárních dietetika či sipping ke stravě 30.3.2017 5 Varianty textur • Zahuštěné tekutiny • Pevné látky ve formě pyré či pudinku • Sekané nebo mleté polotuhé látky • Běžná strava s omezením hrubých, tvrdých, lepivých, potravin Zahuštěné tekutiny • vhodné při opožděném polykacím pohybu • Tři formy: – Nektar – Med – Pudink Pevné látky ve formě pyré či pudinku • Homogenní, soudržné • Nutná kontrola polykání • Není nutné kousat • Nesmí obsahovat hrudky • Př: kaše, pyré, jogurt 30.3.2017 6 Sekané nebo mleté polotuhé látky • Vyžadují mírné žvýkání, lehce žvýkatelné • Měkké pevné potraviny • Drobné či nakrájené • Dostatečně vlhké či navlhčené/rozmočené • Př.mokrý piškot, mleté maso, sýr cottage Dysfagická dieta v nemocnici ? • Dysfagickou dietu zastupují diety: – č. 0 (tekutá), – č. 1 (kašovitá), – č. 14 (individuální) – č. 3G (geriatrická) Dysfagická dieta - DYS • Duben 2016 • Indikace: pro pacienty s poruchou polykání, při neurologyckých onem., po operacích v oblasti úst, krku, pro geriatrické pac., děti s prozeným neurol.postižením. • Charakteristika: konzistence pyré, vhodná i pro diabetiky, nenadýmavá • Plnohodnotná, vhodná do dom. ošetření 30.3.2017 7 Shrnutí • Dysfagie = porucha polykání • Častý symptom mnoha onemocnění objevujících se ve vyšším věku, různá etiologie • Ovlivňuje schopnost přijímat potravu a tekutiny • Neléčená dysfagie může vést až k život ohrožujícím komplikacím