Léčebná výživa při onemocnění jater a žlučníku Léčebná výživa Spáčilová Jana Játra (pohled zezadu) Anatomie a fyziologie oNejvětší tělesný orgán (cca 1,5 kg) uložený v pravém horním kvadrantu o5 % hmotnosti novorozence, 3 % dospělého oKrevní průtok játry: 1,5 l krve/min. o Soubor:Cavidad abdominal - es.svg Výsledek obrázku pro umístění jater Funkce jater oMetabolická - metabolismus všech živin oSyntetická - plazmatické bílkoviny, koagulační faktory, cholesterol, fosfolipidy, soli žlučových kyselin, glukóza, glykogen, MK, ketolátky, močovina oDetoxikační - metabolismus xenobiotik, amoniak se eliminuje ve formě močoviny oZásobní - uskladnění glykogenu, vitaminů (A, D, E, K, B12), minerálních látek (Fe, Cu) oExokrinní nprodukce žluči a její vylučování žlučovými cestami do duodena nSložení žluči: voda, elektrolyty, soli žlučových kyselin, bilirubin, cholesterol a fosfolipidy nDospělý člověk produkuje 800-1000 ml žluči oTermoregulační - produkce velkého množství tepla, což souvisí s vysokou metabolickou aktivitou jater Metabolická funkce jater oSacharidy nJátra - hl.činitel pro udržení normoglykemie nGlukoneogeneze (syntéza glc), glykolýza, glykogeneze (syntéza glykogenu), glykogenolýza nŘízeno hormony (inzulin, glukagon) oTuky nDegradace mastných kyselin (beta-oxidace), tvorba ketolátek nSyntézy - TAG, cholesterolu, fosfolipidů, lipoproteinů (VLDL) Metabolická funkce jater oBílkoviny nSyntéza plazmatických bílkovin - albumin, jaterní enzymy, koagulační faktory, proteiny akutní fáze.. nSyntéza neesenciálních aminokyselin nSyntéza dalších N-látek - k.močová, puriny, kreatinfosfát… nOdbourávání přebytečných AMK – N se v průběhu močovinového cyklu mění na močovinu (která se vyloučí močí) o Patofyziologie poškození jater oZnačná funkční rezerva a vysoká regenerační schopnost jater oJátra jsou schopna fungovat na 10 % svého běžného výkonu oKlinické příznaky až ve velmi pokročilém stadiu o Poškození jater – PŘÍZNAKY oIkterus (žluté skléry, zabarvení kůže, tmavá moč, světlá stolice) oVáhový úbytek (nechutenství) oPorucha syntézy koagulačních faktorů a nedostatek vitaminu K → porucha srážení krve oHypoalbuminemie – snížená syntéza albuminu → otoky oPorucha syntézy lipoproteinů – chybí cirkulace mezi játry a tukovou tkání → hromadění tuku v hepatocytech o http://www.enzyklopaedie-dermatologie.de/pictures/0192401.jpg http://1.bp.blogspot.com/-TFjnMPzpVic/T79eSTnlmYI/AAAAAAAAAIU/pFjkSce213o/s1600/images+%285%29.jpg http://img.medscape.com/fullsize/migrated/570/889/mjm570889.fig1.jpg Poškození jater – PŘÍZNAKY oPavoučkovité névy nkožní příznak jaterního selhávání nviditelné na první pohled ntypicky na obličeji, HK a horní části trupu ntypicky spojeny s chronickým alkoholismem o Poškození jater – PŘÍZNAKY oPokročilejší stadia: oZhoršená metabolická inaktivace hormonů (estrogeny) nu mužů gynekomastie (zvětší prsní žlázy) o oZpomalení biodegradace látek ze zevního prostředí – úprava v dávkování léčiv o http://www.gynekomastie.estranky.cz/img/mid/4/gynecomastia-plastic-surgeonsik.jpg Zjištění nutričního stavu při onemocnění jater oAntropometrie nobvod paže nkožní řasa o Interpretace OP muži (cm) OP ženy (cm) Průměrná hodnota 31 30 Dolní hranice normy 27 25 Významná malnutrice 25 23 Zjištění nutričního stavu při onemocnění jater oLaboratoř (albumin, prealbumin, transferin) nspíše stupeň jaterního poškození než PEM o o Norma g/l Lehké snížení g/l Střední snížení g/l Těžké snížení g/l Albumin 45-35 35-30 30-25 < 25 Prealbumin > 0,20 0,19-0,15 0,15-0,10 < 0,10 Zjištění nutričního stavu při onemocnění jater oHmotnost a BMI hodnotíme opatrně notoky nascites o o Bez otoku Otoky kotníků Lehký otok bérců Velké otoky až po kolena Otoky nad kolena Bodová hodnota 0 1 2 3 4 Redukce hmotnosti 0 -1 kg -2 kg -4 kg -8 kg JATERNÍ ENZYMY oIndikátory poškození jaterní buňky nALT (uvolňuje se při poškození buněčné membrány), AST (signalizuje nekrotické změny), LD (tumor), železo (↑ u hemochromatózy i akutní hepatitidy, ↓ záněty žlučových cest) n oIndikátory poškození exkrečních funkcí nALP, GMT (zvýšen i při abúzu alkoholu) ALT alaninaminotransferáza AST aspartátaminotransferáza LD laktátdehydrogenáza ALP alkalická fosfatáza GMT gama-glutamyltranspeptidáza Onemocnění jater oVirová hepatitida nakutní nchronická oJaterní cirhóza oJaterní steatóza oJaterní selhání oNádory jater o o oSteatohepatitida nalkoholová nnealkoholová oMetabolická onemocnění nhemochromatóza nWilsonova choroba o oOnemocnění žlučových cest o o Záněty jater – AKUTNÍ HEPATITIDA oCelosvětově nejčastější infekční onemocnění oA oB oC oD oE oG oPřenos: orální (A, E) , sexuální, perinatální, parenterální (B, C, D) oProjevy: oPrevence: o AKUTNÍ HEPATITIDA Léčebná výživa oOptimální pokrytí potřeby energie a živin má zajistit lehká plnohodnotná strava šetřícího charakteru oPOZOR! Časté intolerance v časných fázích onemocnění oDříve propagované speciální formy diet (přísná jaterní šetřící dieta) jsou bezcenné oNutné vyhnout se alkoholu CHRONICKÁ HEPATITIDA oZánět jater trvající alespoň 6 měsíců, často pomalu progredující a spojený s pokračujícím zánikem jaterních buněk oVznik na základě hepatitidy B, C, D, autoimunitních pochodů, toxických vlivů, dědičných metabolických nemocí o oLÉČEBNÁ VÝŽIVA – stejně jako u akutní hepatitidy JATERNÍ CIRHÓZA oVyvíjí se v důsledku pokračujícího zániku jaterních buněk a vazivové přeměně. Zaniká struktura lalůčků a architektura kapilár, vytváří se zánětlivá portální fibróza a vznikají regenerační uzlíky oEtiologie nChronická hepatitida nDlouhotrvající působení škodlivin – např. alkoholu, toxiny plísní (aflatoxin), parazitů, rostlinné jedy nVzácné metabolické onemocnění nNealkoholová steatohepatitida nKryptogenní cirhóza (příčina neznámá, u malého procenta lidí) JATERNÍ CIRHÓZA oPříznaky nKO proměnlivý dle stadia onemocnění, zpočátku nespecifické nZpočátku příznaky chronické hepatitidy nPokračující fibróza znesnadňuje průtok krve játry → portální hypertenze – ta ovlivňuje resorpční funkci střeva → nadýmání následkem nedostatečné resorpce plynů nAscites nJícnové varixy (nebezpečí smrtícího krvácení) nPorucha jaterních funkcí – ↓ syntéza faktorů krevního srážení → krvácení, ↓ syntéza albuminů → tvorba ascitu, ↓ detoxikační činnosti nCaput medusae - viditelné rozšíření podkožních žil v pupeční oblasti jako důsledek zhoršené průchodnosti hlubokých žil břišní dutiny. Vyskytuje se u jaterní cirhózy jako důsledek portální hypertenze. o Schéma - Velmi zjednodušeně naznačený směr toku krve u zdravých jater a u cirhózy (příčina vzniku jícnových varixů) Výsledek obrázku pro caput medusae Caput medusae JATERNÍ CIRHÓZA → ENCEFALOPATIE nVyvolána stoupající koncentrací amoniaku v krvi nAmoniak přestupuje přes hematoencefalickou bariéru do mozku – zde má inhibiční vliv na činnost neuronů nRiziko stavu bezvědomí (coma hepaticum) nZvýšená koncentrace aromatických AK (tyrosin, fenylalanin), dále kys. glutamové, metioninu a někdy cysteinu, naopak snížená koncentrace AK s rozvětveným řetězcem (valin, leucin, izoleucin) nJaternímu komatu předchází praecoma hepaticum se zkaleným vědomím, s vystupňovanou svalovou dráždivostí a s charakteristickým třesem natažené ruky (tzv. „flapping tremor“) n o JATERNÍ CIRHÓZA – léčebná výživa oCíle terapie výživou oZabránit nedostatečné výživě, resp. vyrovnat již vzniklé deficity nPacient s cirhózou potřebuje až 1,2krát více energie oZlepšit funkci jater optimální výživou a eliminací škodlivin (alkohol) oZabránit vzniku encefalopatie, resp. léčit ji oBránit vývoji komplikací, např. ascitu a tvorbě edémů, krvácení z jícnových varixů,… JATERNÍ CIRHÓZA – léčebná výživa oLehká plnohodnotná strava oČastá anorexie → nedostatečný přívod energie → to zvyšuje katabolismus bílkovin a snižuje detoxikaci amoniaku a dalších neurotoxických látek Názory na léčebnou výživu při onemocnění jater se několikrát v historii změnily odříve oStrava chudá na tuky a bílkoviny, obsahující především sacharidy nMálo esenciálních živin (zejm. bílkovin) i některých vitaminů oNásledně strava bohatá na bílkoviny oNásledně extrémní omezení tuků (nemožnost sestavit chutnou a pestrou stravu) oHLAVNÍM ENERGETICKÝM SUBSTRÁTEM PRO REPARACI A REGENERACI HEPATOCYTU NENÍ GLUKÓZA, JAK SE DŘÍVE PŘEDPOKLÁDALO, ALE MASTNÉ KYSELINY o Tuk je nezbytný na regeneraci hepatocytů Bílkoviny jsou důležité pro zabránění hubnutí Obecné zásady DNES 1.Dostatečně energetická strava, ale co nejméně zatěžující játra 2.Pacient nesmí být v trvale negativní dusíkové bilanci – dostatek lehce stravitelných kvalitních bílkovin 3.Do jater se nesmí ukládat v nadměrné míře tuk – strava s přiměřeným množstvím tuků 4.Poškozená játra nesmí ohrožovat toxičtí a dráždiví činitelé – vyloučit alkohol, přepálené tuky, ostré koření… 5.Zabránit poruchám z nedostatku vitaminů – ovoce, zelenina o Potřeba energie a živin oPodvýživa – při pokročilé cirhóze častá, negativně ovlivňuje průběh choroby oU alkoholiků – poškození střevního epitelu alkoholem → vznik karencí vitaminů (B1, B6, C, D, E, kyseliny listové) a stopových prvků (Zn, Cu, Se) oVyužití tuku z potravy asi u 40 % chronických hepatiků porušeno ← steatorea oPotřeba bílkovin – 1,2-1,5 g/kg/den oPotřeba E – 35-40 kcal/kg/den Terapie encefalopatie oPokud je možná výživa per os, sníží se množství bílkovin ve stravě na asi 25 g/den (0,35-0,4 g/kg/den) oV závislosti na ústupu příznaků typických pro encefalopatii se přívod B s odstupem 3-4 dnů zvyšuje o 10 g nPomoc k posouzení terapeutického úspěchu přináší trail test, zkouška písma a koncentrace amoniaku v séru nParenterální i perorální podání AK s rozvětveným řetězcem nPodává se nevstřebatelný disacharid laktulóza (Duphalac) – snižuje vstřebávání amoniaku změnou pH v kolon a laxativním účinkem Trail test – pacient je vyzván spojit čarami číslice nebo písmena ve správném pořadí. Měří se čas, který provedení testu vyžadovalo. Terapie ascitu a edémů oDochází ke zvýšené retenci sodíku a vody, vyvolaná sekundárním hyperaldosteronismem oVe stravě omezit sodík oOmezení příjmu tekutin oDiuretika! oPunkce ascitu, tzv. paracentéza Paracentéza - propíchnutí dutého orgánu těla a vypuštění jeho obsahu. JATERNÍ STEATÓZA oTzv. tuková játra nJaterní buňky obsahují v histologickém vyšetření nadměrné množství tuku o JATERNÍ STEATÓZA oEtiologie nVysokoenergetická strava oV důsledku syntézy triglyceridů de novo – výchozí látkou jsou především sacharidy oMnožství tuku odpovídá stupni obezity oPo návratu tělesné hmotnosti k normálu je steatóza plně reverzibilní nAbúzus alkoholu nVýživa s nedostatkem bílkovin – výskyt především v rozvojových zemích (↓ syntéza apolipoproteinů při získaném nedostatku bílkovin, což znemožňuje odsun triglyceridů z jater) nDM nHyperlipoproteinemie nLéčiva, drogy, škodliviny o JATERNÍ STEATÓZA oPříznaky nČasto zcela bez potíží, případně nespecifické potíže – průkaz náhodně při sonu břicha (velká „bílá“ játra) nebo laboratorním vyšetření (↑ GGT) nPocit tlaku a plnosti v pravém nadbřišku, případně bolesti, nevolnost, nechutenství, snížení výkonnosti, intolerance alkoholu oTerapie nAlkoholová abstinence nRedukce hmotnosti při jaterní steatóze z nadvýživy nStrava bohatá na S a chudá na T podporuje ukládání tuku do jater, zatímco naopak strava bohatá na tuky brání ukládání tuku a podporuje mobilizaci uložených tuků při jaterní steatóze ALKOHOLOVÁ STEATOHEPATITIDA oASH oPřísná abstinence oKarenční výživa zvyšuje morbiditu i mortalitu oDostatečné množství E a B nStrava, obohacení stravy, EV o NEALKOHOLOVÁ STEATOHEPATITIDA oNASH oPříčina: nejčastěji metabolický syndrom oTypická pro metabolický syndrom, obezitu a DM oTerapie výživou: nredukce hmotnosti noptimální kompenzace diabetu a dyslipoproteinemie HEMOCHROMATÓZA HEMOCHROMATÓZA oSiderofilie, autozomálně recesivní onemocnění oZvýšená střevní absorpce železa následkem genetického defektu (mutace genu na 6.chromozomu) oVýrazně častěji u mužů (9:1) – ženy částečně chráněny ztrátami železa menstruací oNadbytečné železo se hromadí ve tkáních, vede k poškození orgánů (játra, slinivka břišní, srdce) oTerapie: nopakované venepunkce (pouštění žilou) nstrava chudá na železo se dá realizovat stěží, proto se od terapie výživou opouští nčerný čaj snižuje vstřebatelnost železa WILSONOVA CHOROBA oVzácná autozomálně recesivní dědičná porucha metabolismu mědi s poruchou vylučování mědi žlučí oZvýšené ukládání mědi do jater, mozku, ledvin, rohovky oPříznaky: nemoc se projeví většinou v dětství do 15 let poškozením jater, ve vyšším věku forma neurologická (dysartrie, tremor, ataxie, hypomimie) často spojená s agresivitou a depresí oTerapie: nLéčiva (penicilamin – zvyšuje vylučování mědi močí) nStrava chudá na měď – omezit ryby a mořské plody, vnitřnosti (játra), ořechy, kakao, čokoláda, káva, čaj, některé druhy listové zeleniny Fresubin Hepa orgánově specifický přípravek EV opro pacienty s chronickým jaterním selháním a rizikem vzniku jaterní encefalopatie ohyperkalorický (1,5 kcal/ml) ovysoký podíl rozvětvených aminokyselin a vlákniny oredukovaný obsah aromatických aminokyselin Parenterální výživa oAminoplasmal Hepa 10% oAminosteril N Hepa 8% oNutramin VLI - specializovaný roztok podávaný infuzí, jehož složení se omezuje pouze na 3 esenciální rozvětvené aminokyseliny (AK), tj. L-valin, L-leucin a L-isoleucin. Použití samotného roztoku je určeno výhradně k léčbě encefalopatie (onemocnění mozku) při jaterním selhání; u hepatocerebrálního syndromu (vzniká při onemocnění jater) je indikován vitálně. Dále se využívá především k obohacení jiných aminokyselinových roztoků o rozvětvené AK. Tak je možno docílit optimálního přísunu rozvětvených AK, požadovaných u řady indikací, jako jsou chronické jaterní selhávání, septické stavy, popáleninová nemoc, stavy po rozsáhlých operačních výkonech, závažná polytraumata (poranění postihující řadu orgánů lidského těla), a dosáhnout tak zlepšení dusíkové bilance. V kombinaci s jinými aminoroztoky je indikován i u ostatních zátěžových a katabolických stavů (typ přeměny látek spočívající v rozkladu složitějších látek k zisku energie) a u stavů s multiorgánovým selháváním, jakož i u malnutrice (podvýživa) v průběhu nádorového onemocnění (zejména při léčbě cytostatiky). Kombinace přípravku Nutramin VLI s orgánově specifickými aminoroztoky je rovněž indikována u malnutričních stavů v průběhu chronického selhávání ledvin či při akutním selhání ledvin. Též postižení centrálního nervového systému (CNS) a řízené dýchání vyžaduje zvýšený přísun rozvětvených AK. Onemocnění žlučových cest Image:Schemic diagram of Biliary system.jpg Fyziologie žlučových cest oJátra denně vyprodukují 600-1000 ml žluči (žlutá tekutina) oHlavní složkou žluči je voda (80 %), žlučové kyseliny (10 %), cholesterol (5-7 %), lecitin, elektrolyty (K+, Na+, Ca2+, Mg2+, HCO3-), žlučová barviva oŽluč se shromažďuje ve žlučníku (hruškovitý orgán), kde se částečnou resorpcí vody 5-10x zahušťuje (kapacita žlučníku 30-70 ml) oStah žlučníku a jeho vyprázdnění vyvolává cholecystokinin (vylučován sliznicí duodena) secernovaný po vstupu žaludečního chymu (tuků) do horní části duodena. oFunkce žluči: emulgace tuků – vstřebávání tuků, aktivace pankreatických proteolytických a lipolytických enzymů, zajišťuje exkreci některých látek (bilirubin, cholesterol, některé léky, měď, zinek) o Obejdeme se bez žlučníku??? Obejdeme se bez žlučníku? oŽlučník sice k životu nijak zásadně nepotřebujeme, ale má svůj smysl. Umožňuje totiž uskladnit větší množství žluči a při příjmu tučné potravy ji uvolnit a tuky natrávit. Bez žlučníku člověk tuto schopnost ztrácí. Jeho žluč se zachovaným žlučovodem v malých dávkách vylučuje neustále, ale není možné reagovat na náhlý vysoký příjem tuků. Z toho plyne nutnost jíst opatrně méně tučná jídla v menším množství vícekrát denně. Porušení tohoto pravidla a požití velkého množství tučného jídla má za následek, že se tuk bez dostatečného množství žluči ve střevě nenatráví a vzniká průjem s nepříjemně páchnoucí mastnou stolici. Je dobré si to uvědomovat a jíst střídmě. CHOLELITIÁZA otvorba a přítomnost kaménků (konkrementů) ve žlučníku (cholecystolitiáza) nebo ve žlučovodu (choledocholitiáza) o15-20 % populace (20-30 % z nich s příznaky – žlučníková kolika) oEtiologie: ? ® zřejmě porucha jednotlivých složek žluči. Riziko: věk, pohlaví (ženy – zřejmě vlivem estrogenů), těhotenství, obezita, strava bohatá na tuk a cholesterol, chudá na vlákninu o2 typy kamenů – cholesterolové (75 %, souvislost s výživou, nadváhou, žluté), černé a hnědé pigmentové z vápenaté soli bilirubinu oMají vztah k zánětům žlučníku oOdstranění: operace (cholecystektomie) http://www.stefajir.cz/files/ZlucoveKameny.jpg Komplikace – žlučníková kolika (žlučníkový záchvat) oTypicky po konzumaci tučného jídla (také prochladnutí, tělesnou námahou) oProjevy koliky: kolikovitá bolest břicha obvykle lokalizovaná do pravého podžebří. oPrevence koliky: vyhýbat se tučným a dráždivým kořeněným pokrmům o Komplikace – akutní zánět slinivky břišní ožlučníkový kámen ucpe žlučovod pod místem jeho spojení se slinivkou břišní. Nad místem uzávěru se začne mísit žluč s trávícími šťávami slinivky. Trávicí šťávy slinivky se vyrábí v neaktivní formě (jinak by začaly trávit samotnou slinivku) a aktivují se až ve střevě při kontaktu se žlučí. Nyní se však aktivují předčasně a mohou začít trávit slinivku břišní. oProjevy: Může vzniknout těžký šokový stav (pokles krevního tlaku, rychlý pulz, zrychlený dech, bledá a suchá kůže, nemočení, porucha vědomí, apod.) spojený s krutými bolestmi břicha oLéčba: Tento stav se při těžším průběhu léčí se na JIP nebo na ARO a někdy je nutná i spolupráce chirurga. Může snadno skončit smrtí. o Komplikace – akutní zánět žlučníku (cholecystitida) oPokud žlučníkové kameny brání odtoku žluči, hrozí situace, že se do žlučníku dostanou bakterie ze střeva a způsobí zánět. Platí pravidlo, že jakmile v dutém orgánu začne stát tekutina, tak se časem infikuje. Platí to u kamenů v močových cestách a platí to i u žlučníku. oProjevy: Je to dramatický stav, který začne projevy žlučníkové koliky. Ty přetrvávají a přidá se k nim vysoká horečka, zimnice s třesavkou a výrazná bolest břicha lokalizovaná nejvíce do pravého podžebří. Pokud by se infekce dostala ze žlučníku do okolí, to jest do dutiny břišní, hrozí pacientovi otrava krve a smrt. oLéčba: Je nutný klid na lůžku, antibiotika, léky proti bolesti a někdy je nutné i provést urgentní chirurgický výkon spojený s odstraněním žlučníku. o Léčebná výživa cholelitiázy a akutního zánětu žlučníku o4S → 4 oLV při akutním zánětu žlučníku nNejpřísnější forma diety – pouze tekutiny !! nPři celkově špatném nutričním stavu – tekutiny s přídavkem Fantomaltu (maltodextrin, doplňující zdroj E) nPo odeznění akutního stavu – individuálně stanovená dieta (dle aktuálního stavu laboratorních hodnot a celkového stavu výživy pacienta) n o 4S – neplnohodnotná, ne k dlouhodobému užívání, sacharidová strava (s vyloučením bílkovin masa a ml. výrobků), volné tuky na mazání a přípravu pokrmů zakázány Příklad jídelníčku pro dietu 4S oSnídaně: čaj, suchary oOběd: šlemová vločková polévka, bramborová kaše, ovocná přesnídávka oSvačina: banán oVečeře: rizoto s mrkví, meruňkové pyré o_____________________________________________ oSnídaně: čaj, starší bílé pečivo, džem oOběd: bramborová třená polévka, nemastná dušená mrkev, lisované brambory oSvačina: strouhané jablko oVečeře: ovocný kysel s piškoty (pudink zavařený do pokrájeného broskvového kompotu) Šlemové polévky - odvar z obilovin Přechodné období oPo 2-3 dnech přísné diety 4S se začínají pozvolna přidávat další potraviny nVaječný bílek, netučné ml. výrobky (tvaroh, sýry, jogurty), vařené libové maso oStrava nadále nemastná, s vyloučením volných tuků Dieta č.4 oŠetřící charakter jak výběrem potravin, tak jejich úpravou oVýběr netučných potravin, omezené množství tuků na mazání a přípravu pokrmů oNesmažit, nevhodné grilování oOmáčku nezahušťovat jíškou, ale nasucho opraženou moukou nebo zálivkou z vody a mouky o Příklady jídelníčků pro dietu č.4 oSnídaně: oČaj s citronem, rohlíky, Termix oBílá káva, rohlíky, 10 g másla, 30 g taveného sýra oMátový čaj, rohlíky, 50 g šunky oČaj s mlékem, piškotová bublanina s meruňkami Příklady jídelníčků pro dietu č.4 oOběd: oNetučný vývar s nudlemi, zapečená kuřecí prsa se sýrem v alobalu, bramborová kaše, kompot oVločková polévka, dušené hovězí maso, dušená rýže, mrkvový salát oZeleninová polévka s bílkovou mlhovinou, dietní sekaná pečeně se saturejkou (bez česneku a cibule), brambory, hlávkový salát oNetučný vývar s rýží, vařené hovězí maso, dietní rajská omáčka, těstoviny oŽemlová polévka, dušený kapr na kmíně, brambory s pažitkou, loupané rajče bez semen Dietní rajská omáčka - Nasucho opraženou mouku rozmícháme s vodou, rajčatovým protlakem a vlijeme do vroucího vývaru z kostí. Vše spolu povaříme, přidáme sůl, cukr a máslo. Příklady jídelníčků pro dietu č.4 oSvačina: oČaj, vánočka, ovocné želé, ovocná přesnídávka, strouhaná jablka, loupaná broskev o oVečeře: oSýrová pomazánka se šunkou, veka, loupané rajče na ozdobu oDušené telecí maso, bramborová kaše oRýžový nákyp s meruňkami oZapečené těstoviny s masem a petrželkou, kompot oVařené libové vepřové maso, dušená mrkev, brambory o Léčebná výživa u cholelitiázy oPokud došlo k odstranění žlučníku oChybí rezervoár žluči, která z jater průběžně odtéká do střeva ØOmezit množství přijatých tuků - nedostatek žluči k trávení příliš tučných pokrmů ØKonzumovat potravu často a po malých dávkách – vyvarovat se dlouhodobému kontaktu žluči se střevní sliznicí ØPít dostatečné množství tekutin – předejít zahušťování žluči ØVyloučit alkohol, nadýmavé potraviny, pálivé a ostré koření ØChyby ve stravování se obvykle projeví průjmem, nadýmáním, pocity plnosti, říháním, nikoliv však bolestí ØVytipovat toleranci potravin o Léčebná výživa u cholelithiázy oPokud nedošlo k odstranění žlučníku oObvyklou příčinou potíží je zahuštěná žluč s vypuzeným kaménkem/ky ve žlučovodu. ØVyvarovat se podnětům způsobujících kontrakci žlučníku: •Nepodávat stravu nárazově, nepřejídat se, omezit konzumaci tuků, vyloučit přepalované tuky. •Problémy obvykle působí jídla výrazně kořeněná, pálivá, alkohol, mnohdy i káva, velmi rizikový je alkohol. •Nedoporučuje se kombinace tuků a cukrů (zákusky), příp. kombinace tuků a cukrů s alkoholem (vaječný koňak, Baileys..) •Potíže též vyvolává či zhoršuje stres (!!stres+sklenička+dortíček!!) •Velmi riskantní je po objemném/tučném jídle si dát skleničku destilátu pro „lepší trávení“. o Praktické rady pro žlučníkáře 1.Pravidelné stravování 2.Technologie úpravy pokrmů oVaření v páře, horkovzdušných systémech, varném porceláně a skle, na teflonu (X smažení, opékání na tuku, nad ohněm, grilování, smažení, domácí uzení) 3.Problémové potraviny individuálně vyzkoušet oOkurky, česnek, cibule, kedlubny, ředkvičky, květák, kapusta, hrušky, avokádo, ořechy, mák, luštěniny, čerstvé pečivo, smetana, šlehačka, tučná masa, tučné ryby, uzeniny, nápoje s CO2 4.Snížit dávku tuku opokrmy připravovat na sucho a před dokončením ochutit čerstvým tukem, hlídat tuk v pokrmech (jíška, smetanové omáčky,…) a skrytý tuk v potravinách 5.V klidovém období dodržovat zásady správné životosprávy, preventivní zpřísnění ve stresových situacích, v období dovolené, na služebních cestách, oslavách. o Otázky na závěr oNavrhni, jak omezit příjem tuků ve stravě o Související obrázek Výsledek obrázku pro tuky ve výživě Jak omezit příjem tuků ve stravě? oOmezení tučných mas, masných výrobků a uzenin oVybírat nízkotučné sýry do 20-30% t.v.s. oKonzumace nízkotučných mléčných výrobků oNa pečivo používat sýry, ev. lehce roztíratelný tuk oOdstranit tuk z masa před přípravou a samotnou konzumací oOmezit smažené pokrmy oOdstranit kůži z drůbeže oZahušťovat zeleninou, ne jíškou o… oSýr Eidam má 30 % tuku v sušině a obsah sušiny v sýru tvoří 50 % jeho hmotnosti. Jaký je obsah tuku ve 150 g výrobku? Výsledek obrázku pro eidam o1. Nejprve je potřeba zjistit, jaký je obsah sušiny v gramech. oSušina 50% → první údaj nám říká, že ve 100g sýra je 50% sušiny o50% ze 100g je 50g. (Kolik je sušiny v procentech, tolik je jí i v gramech, jelikož hodnota sušiny je vždy myšlena ve 100g výrobku) o 2. Další informace říká, že v těchto 50g sušiny je 30% tuku → tuk v sušině 30% Abychom zjistili, kolik je 30 % tuku ze sušiny, nejdříve si spočítáme, kolik je tuku v 1% sušiny → 30 : 100 = 0,3g o 3. 1 % tuku v sušině je tedy 0,3g. Náš sýr má ale 50% sušiny, takže hodnotu znásobíme 50x → 0.3 x 50 = 15 g tuku ve 100g výrobku. o oV 150 g výrobku je 22,5 g tuku Výsledek obrázku pro eidam oJaká je energetická hodnota výrobku Cottage? výživové hodnoty: nbílkoviny 11g, sacharidy 3g, tuk 7g o Výsledek obrázku pro cottage sýr Cottage o oBílkoviny 4 kcal/g, 17 kJ/g oSacharidy 4 kcal/g, 17 kJ/g oTuky: 9 kcal/g, 38 kJ/g o oBílkoviny: 11*4 = 44 kcal/ 184,8 kJ oSacharidy: 3*4 = 12 kcal/ 50,4 kJ oTuky: 7*9= 63 kcal/ 264,6 kJ oCELKEM 119 kcal/ 499,8 kJ o Výsledek obrázku pro cottage sýr Děkuji za pozornost o Výsledek obrázku pro játra a výživa