1 5 METABOLISMUS SACHARIDU 1. Uveďte hlavní zdroje glukózy v naší potravě. 2. Jak probíhá trávení škrobu? 3. Je trávena celulóza? Vysvětlete. 4. Jak se dostává glukóza do buněk? 5. Jak se glukóza absorbuje do enterocytu a jak je z enterocytu secernována do portální krve? 6. U kterých buněk je transport glukózy závislý na inzulínu? 7. Do kterých hlavních metabolických drah vstupuje glukóza v jaterní buňce? 8. V kterých buňkách probíhá glykolýza? 9. Kde je v buňce lokalizována glykolýza? 2 10. Která látka je společným produktem anaerobní a aerobní glykolýzy? 11. Za jakých podmínek proběhne anaerobní glykolýza, co je jejím produktem? 12. Který enzym se uplatňuje při anaerobní glykolýze? 13. Co se děje s produktem anaerobní glykolýzy? 14. Ve kterých tkáních probíhá anaerobní glykolýza a proč? 15. Jak se liší průběh glykolýzy za aerobních podmínek a anaerobních podmínek? 16. K čemu je potřebný vitamin thiamin? Proč jeho deficit způsobuje beri-beri? 17. Jaký je zisk energie při aerobní a anaerobní glykolýze? 18. Které reakce jsou během glykolýzy nevratné? 3 19. Charakterizujte strukturu glykogenu. 20. V které tkáni/tkáních probíhá jeho syntéza? 21. Během které fáze metabolismu probíhá syntéza glykogenu a který hormon ji stimuluje? 22. Co je to glykogenolýza? 23. Při jakém metabolickém stavu organismu probíhá glykogenolýza? 24. Které hormony podporují glykogenolýzu? 25. Jaký je rozdíl mezi glykogenolýzou v játrech a ve svalu? 26. Co je glukoneogeneze? 27. Ve kterých tkáních probíhá? 4 28. Při jakém metabolickém stavu organismu glukoneogeneze probíhá a který hormon ji podporuje? 29. Co je substrátem pro glukoneogenezi? 30. Jak probíhá glukoneogeneze? Které reakce jsou nahrazeny jiným enzymem než u glykolýzy? 31. Jaký význam má pentózový cyklus? 32. Jaké jsou charakteristické rysy metabolismu fruktózy? 33. Jaká hladina glukózy v krvi má být udržována? 34. Je významnější udržení spodní nebo horní hranice? Proč, vysvětlete. 5 35. Kterými hormony se podílejí na snížení glykemie a které naopak na zvýšení glykemie? 36. Které metabolické děje přispívají k udržování hladiny glukózy v různých fázích metabolismu (po jídle, v postresorpční fázi, při hladovění)? 37. Které tkáně jsou závislé na stálém přísunu glukózy? 38. Doplňte tabulku: Fáze zdroje Glc I II III IV V Délka fáze 0–4h 4–16h 16h–2 dny 2 dny–týden Více jak týden Hlavní zdroj Glc . . . . . . . . . . . . . . . Původ Glc v krvi . . . . . . . . . . . . . . . (. . . . .) . . . . . (játra, . . . . .) . . . . . (játra, . . . . .) Tkáně utilizující Glc z krve Všechny Všechny kromě jater. Omezeně: svaly, tuk. tkáň Všechny kromě jater Málo: svaly, tuk. tkáň CNS, Ercs, ledviny Málo: svaly . . . . ., ledviny Omezeně: CNS Hlavní zdroj energie pro CNS . . . . . . . . . Glukóza ketonové látky Ketonové látky, Glc 39. Určete hlavní zdroj glukózy v krvi a) ráno po nočním lačnění b) po jednodenním lačnění c) po třídenním lačnění 40. Kterou z výše uvedených fází lze označit jako fázi a) resorpční: b) postresorpční: c) hladovění: 6 41. Které tkáně/buňky jsou výhradními odběrateli glukózy z krve? 42. Který orgán je nejvíce ohrožen déletrvající hypoglykemií? 43. Na jak dlouhou dobu vydrží při lačnění zásoby jaterního glykogenu? 44. V jakém období lačnění je hlavním zdrojem energie pro CNS a) glukóza: b) ketonové látky: 45. Jaká je biochemická podstata diabetu? 46. Jak se mění metabolismus při této chorobě? 47. Co je příčinou vzniku ketonových látek? 48. Jaké jsou metabolické příčiny diabetické ketoacidózy? 49. U kterého typu DM se častěji projevuje? 50. Jaké typy ketonových látek znáte? Zakreslete jejich vzorce a vzájemný vztah mezi nimi. 7 51. Co je příčinou polyurie u diabetika s hyperglykemií? 52. Za jakých okolností může nastat hypoglykemie u diabetika? 53. Jaká hodnota glykemie odpovídá hypoglykemii? 54. Jaké jsou nejčastější projevy hypoglykemie? 55. Musí být krev pro stanovení glukózy nějak speciálně ošetřena? 56. Při náhodném změření hladiny glukózy byla zjištěna hodnota 9 mmol/l? Lze říci, že člověk trpí diabetem? 57. Jaké koncentrace glukózy v plazmě nalačno odpovídají „prediabetu“? 58. Pacientovi byla během preventivní prohlídky zjištěna hladina FPG = 6,2 mmol/l. Můžeme pacienta označit za diabetika? Jaký by měl být další léčebný postup? 59. Při oGTT byla po dvou hodinách zjištěna koncentrace glukózy v krvi 12,2 mmol/l. Jaký bude závěr vyšetření? 8 60. Jaký lze udělat závěr u pacienta, jemuž byla zjištěna hladina glukózy nalačno 7,3 mmol/l? 61. Bude u tohoto pacienta nutné provést oGTT? 62. Jaké hodnoty koncentrace glukózy v krvi se označují jako glukosurie? 63. Jakou metodou se nejčastěji glukosurie prokazuje a jaký je princip tohoto důkazu? 64. Jaké sacharidy prokážeme pomocí proužku diaPhan? 65. Proč při vysokém obsahu kys. askorbové (vitamin C) v moči může být test falešně negativní? 66. Jaká chyba může způsobit falešně pozitivní výsledek pro průkaz glukosurie? 67. Jaký má význam stanovení sacharidů s Benedictovým činidlem? 68. Proč se při nekompenzovaném diabetu typu II. mohou objevit v moči ketolátky? 69. Jaká metoda se používá pro průkaz ketonurie a jaký je její princip? 9 70. Na který typ ketolátek jsou proužky DiaPhan citlivější? 71. Co je to glykovaný hemoglobin a jak vzniká? 72. Jaký je význam stanovení gykovaného Hb u diabetiků? 73. Co je to mikroalbuminurie a jaký má vztah k pacientům s diagnózou DM? 74. Jaké znáte sekundární komplikace DM a co je pravděpodobnou příčinou jejich vzniku?