Dezinfekce MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Dezinfekce Základní součást protiepidemického režimu ve zdravotnických zařízení a v oblastech, kde se provádí činnost epidemiologicky závažná. Vliv zevních faktorů na přežívání mikrobů Fyzikální vlivy, chemické látky, pH, nedostatek vody,…a jejich účinek na mikroorganismy  všechny mikroorganismy nejsou usmrceny naráz, dochází k postupnému odumírání  počet usmrcených v daný okamžik závisí na: - intenzitě činitele (!) - době působení - čím déle, tím více (logaritmický vztah) - výchozím počtu - druhu mikroba (spory, Mykobakterie,…) - ochranném vlivu prostředí (organické látky) - u chemických látek – na teplotě Pojmy  Dekontaminace – dezinfekční postupy odstraňující kontaminaci, tj. znečištění prostředí látkami vykazujícími infekciozitu, radioaktivitu apod. Předchází mechanickou očistu.  Mechanická očista - je soubor postupů, které odstraňují nečistoty a snižují počet mikroorganismů.  Dezinfekce - je soubor opatření, která vedou ke zneškodňování některých mikroorganismů pomocí fyzikálních, chemických nebo kombinovaných postupů, které mají přerušit cestu přenosu od zdroje k vnímavému jedinci. - Běžná ochranná dezinfekce – součást běžných postupů - Speciální ochranná dezinfekce – v ohnisku nákazy (průběžná, závěrečná) • Sterilizace – proces, který vede k usmrcení všech mikroorganismů schopných rozmnožování, včetně jejich spor, vede k nezvratné inaktivaci virů a usmrcení zdravotně významných červů a jejich vajíček. Způsoby dezinfekce  Fyzikální  Chemická  Fyzikálně – chemická  Biologická ochrana Spektrum dezinfekční účinnosti a značení na obalech  Baktericidní - A  Virucidní - částečně - obalené viry (B) - plně – neobalené viry B  Sporicidní - C  Fungicidní - V (mikroskopické vláknité houby), Levurocidní – C.albicans (V)  Tuberkulocidní - T (komplex M.tuberculosis)  Mykobaktericidní - M (atypická mykobakteria)  Protozoa – P  Helminti – H Účinnost je testována dle norem! Spektrum dezinfekční účinnosti Příklady Spektrum dezinfekční účinnosti Přehled Postup 1. Mechanická očista 2. Vlastní dezinfekce Lze spojit použitím dezinfekčních prostředků s mycími a čistícími vlastnostmi. Fyzikální dezinfekce  Termodezinfekce v přístrojích při teplotě, která se řídí parametrem A0. Přístroje musí zaručit při dané teplotě snížení počtu životaschopných mikroorganismů na dezinfikovaném předmětu na předem stanovenou úroveň, která je vhodná pro jeho další použití (?).  Ultrafialové záření.  Filtrace, žíhání, spalování.  Pasterizace (zahřátí na 62,5 °C v délce trvání 30 minut).  Var za atmosférického tlaku po dobu nejméně 30 minut.  Var v přetlakových nádobách po dobu nejméně 20 minut. Dezinfekce UV zářením Působení:  Germicidní zářivky s vlnovou dálkou 253,7 – 264 nm  Účinkuje na nukleové kyseliny mikroorganismů  Omezená účinnost!: Dobře citlivé – streptokoky, stafylokoky, virus chřipky, virus polio Rezistentní – mikroby sporulující a tvořící pigmenty,VHB,VHC, HIV  Dosah mikrobicidního účinku ve vzduchu – 30 - 50 cm  Neproniká pevnou hmotou, nepůsobí na zastíněné straně  Působí pouze na očištěné povrchy (prach!) Užití (jako doplňková dezinfekce!): 1. Dezinfekce povrchů ( např. laboratoře) 2. Dezinfekce ovzduší 3. Dezinfekce vody Filtrace Užití ve zdravotnictví:  Dezinfekce vody – membránové filtry (vstupní voda mycích a dezinfekčních zařízení, sprchové filtry k prevenci legionelóz,..)  Dezinfekce vzduchu – obličejové roušky, respirátory, HEPA filtry Fyzikálně- chemická dezinfekce  Paroformaldehydová komora - slouží k dezinfekci textilu, výrobků z umělých hmot, vlny, kůže a kožešin při teplotě 45 až 75 °C.  Prací, mycí a čistící stroje - dezinfekce probíhá při teplotě do 60 °C s přísadou chemických dezinfekčních přípravků. Časový parametr se řídí návodem výrobce. Chemická dezinfekce  Hydroxidy a jiné alkálie  Kyseliny a některé jejich soli (anorganické, organické, estery kyselin, peroxokyseliny)  Oxidační prostředky (ozon, peroxid vodíku, …)  Halogeny (chlor, chlornany, chloraminy, brom, jod,..)  Sloučeniny těžkých kovů (stříbra, mědi,…)  Alkoholy a étery (ethylalkohol, propylalkohol,…)  Aldehydy (formaldehyd, glutaraldehyd,…)  Cyklické sloučeniny (fenol, kresol,…)  Povrchově aktivní látky - tenzidy  Kombinované  Nové látky (octedininhydrochlorid) Způsoby provádění dezinfekce  Ponořením  Otřením  Postřikem  Dezinfekčními aerosoly  Plynováním  Odpařováním  Pěnou Kontrola dezinfekce  Při kontrole dezinfekce se používají metody: a) chemické - kvalitativní a kvantitativní ke stanovení aktivních látek a jejich obsahu v dezinfekčních roztocích, b) mikrobiologické - zjištění účinnosti dezinfekčních roztoků nebo mikrobiální kontaminace vydezinfikovaných povrchů (stěry, otisky, oplachy, aj.). Vyšší stupeň dezinfekce  Určen pro zdravotnické prostředky, které nemohou být dostupnými metodami sterilizovány a používají se k výkonům a vyšetřování mikrobiálně fyziologicky neosídlených tělních dutin (např. operační a vyšetřovací endoskopy jiné než digestivní).  Dezinfekční roztoky určené k vyššímu stupni dezinfekce: - dezinfekční přípravek s širokým spektrem účinnosti, vždy se sporicidní a tuberkulocidní účinností  Po vyšším stupni dezinfekce je nutný oplach předmětů sterilní vodou k odstranění reziduí chemických látek. Dvoustupňová dezinfekce  Pro zdravotnické prostředky, které se používají k výkonům ve fyziologicky mikrobiálně osídlených částech těla (digestivní flexibilní a rigidní endoskopy) a které nelze sterilizovat, je určena dvoustupňová dezinfekce  S použitím dezinfekčních přípravků se širším spektrem dezinfekční účinnosti (alespoň baktericidní, virucidní a na mikroskopické vláknité houby)  S následným oplachem a) pitnou vodou, jejíž kvalita bude doložena minimálně dvakrát ročně na výstupu u poskytovatele zdravotní péče podle jiného právního předpisu pro pitnou vodu, nebo b) vodou čištěnou (Aqua purificata). Dokumentace  Úspěšnost vyššího stupně dezinfekce se dokládá deníkem vyššího stupně dezinfekce pro každý zdravotnický prostředek, který nemůže být klasickou metodou sterilizován.V deníku vyššího stupně dezinfekce je uvedeno datum přípravy dezinfekčního roztoku, jméno, příjmení pacienta, název použitého dezinfekčního přípravku, koncentrace, expozice, jméno a podpis provádějícího zdravotnického pracovníka, identifikační číslo použitého zdravotnického prostředku.  O dezinfekčních přípravcích používaných pro dvoustupňovou dezinfekci se vede zápis v deníku s datem přípravy pracovního roztoku, jménem pracovníka, koncentrací a expozicí, identifikačním číslem použitého zdravotnického prostředku.  Písemná nebo elektronická dokumentace se archivuje minimálně 5 let od provedení vyššího stupně dezinfekce. Hlavní zásady používání dezinfekčních přípravků I  Dezinfekční prostředky s různými účinnými chemickými látkami se pravidelně střídají.  Při změně účinné látky je nutné plochy nejprve setřít vodou se saponátem, aby nedocházelo k reakcím reziduí chemických látek (lepivost, zápach).  Při používání dezinfekčních prostředků je třeba se řídit pokyny výrobce dezinfekčního prostředku.  Pracovní dezinfekční roztoky se připravují rozpuštěním odměřeného dezinfekčního prostředku ve vodě. Připravují se pro každou směnu (12 hodin) čerstvé, podle stupně zatížení biologickým materiálem i častěji. Hlavní zásady používání dezinfekčních přípravků II  Dezinfekční prostředky se ředí většinou studenou vodou, pokud výrobce neuvádí jinak, aby se omezilo odpařování chemických látek do ovzduší a jejich dráždivým účinkům. Platí to především pro dezinfekční prostředky obsahující aldehydy a chlór.  Při přípravě pracovních dezinfekčních roztoků se dodávaný tekutý dezinfekční prostředek považuje za 100 % roztok.  Musí být dodržena předepsaná doba expozice dezinfekčního prostředku.  Nádoby s naředěnými roztoky dezinfekčních prostředků musí být označené názvem prostředku, koncentrací, dobou expozice, datem a hodinou ředění a podpisem pracovníky, který roztok ředil. Hlavní zásady používání dezinfekčních přípravků III  Bez doporučení výrobce se dezinfekční prostředky nesmí míchat s jinými chemickými látkami (jiné dezinfekční nebo čistící prostředky).  K dezinfekci se volí takové dezinfekční přípravky a postupy, které nepoškozují dezinfikovaný materiál.  Dezinfikované předměty, které přicházejí do styku s potravinami, se musí po dezinfekci důkladně opláchnout pitnou vodou.  Dezinfekční prostředky se skladují v originálních uzavřených obalech, v suchých a čistých skladech, odděleně od potravin, případně jiných chemikálií