Využití výsledků laboratorního vyšetřování v hodnocení zdravotních rizik Mgr. Aleš Peřina, Ph. D., Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Zdraví je kvalita, která je ovlivněna obrovským množstvím faktorů. Kromě genetických predispozic, chování jednotlivců a úrovně zdravotní péče má na zdraví osob vliv prostředí, v němž člověk žije. Prostředí má fyzickou a socioekonomickou složku, poslední odhady WHO přitom hovoří až o 20 %ním vlivu prostředí na zdraví. Vlivy na zdraví mají v současnosti charakter dlouhodobého působení velmi nízkých dávek škodlivých agens, které způsobují zvýšení pravděpodobnosti výskytu určitých nemocněni. Bezprostředně kauzální projevy jsou (s výjimkou infekcí a poranění) vzácné. Při hodnocení zdravotních rizik se snažíme, co nejpřesněji vyjádřit expoziční dávku tzn. množství nabídnuté či vstřebané dávky na úrovni jednotlivců, častěji však na úrovni skupin populace. I když velikost expozice můžeme měřit nepřímo pomocí různých propočtů, které berou do úvahy zátěž složek prostředí (matric vody, vzduchu, potravin…), přesnější je přímé stanovení látek nebo jejich metabolitů v tělních tekutinách s následným statistickým vyhodnocením. Hodnocení zdravotních rizik je tedy především statistický proces a jeho důsledky proto ani nemohou mít dopad na diagnostiku nemocí, jako např. známé screeningové testy. Hodnocení zdravotních rizik je metodou populačního (veřejného) zdraví. Vytvořeno v aplikaci Microsoft Sway