Hygiena rukou a používání rukavic MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU VYHLÁŠKA 137/2004Sb.-ČÁST 3 ZÁSADYPROVOZNÍA OSOBNÍHYGIENYPŘI ČINNOSTECH EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH §50 I  a) pečování o tělesnou čistotu a před započetím vlastní práce, při přechodu z nečisté práce na čistou (například úklid, hrubá příprava), po použití záchodu, po manipulaci s odpady a při každém znečištění si umýt ruce v teplé vodě s použitím vhodného mycího, popřípadě dezinfekčního prostředku, VYHLÁŠKA 137/2004Sb.-ČÁST 3 ZÁSADYPROVOZNÍA OSOBNÍHYGIENYPŘI ČINNOSTECH EPIDEMIOLOGICKY ZÁVAŽNÝCH §50 II  b) …….Při pracovní činnosti vyžadující vysoký stupeň čistoty nebo při vyšším riziku kontaminace používání jednorázových ochranných rukavic a ústní roušky,  c) ….  d) vyloučení jakéhokoliv nehygienického chování (například kouření, úpravy vlasů a nehtů),  e) zajištění péče o ruce, nehty na rukou ostříhané na krátko, čisté, bez lakování, na rukou nenosit ozdobné předměty a  f) ….. Rizika mikrobiální kontaminace stravy 1. Humánní onemocnění s fekálně - orálním přenosem (např. žloutenka typu A, bacilární dysenterie, norovirózy,…) 2. Zoonózy – primárně nebo sekundárně kontaminovanými potravinami (např. salmonelózy, kampylobakteriózy,…) 3. Alimentární intoxikace (např. stafylokoková enterotoxikóza) Mikroflóra pokožky rukou  Rezidentní (stálá) mikroflóra kůže - mikroorganizmy vyskytující se v hlubších vrstvách epidermis, ve vývodech potních mazových žláz, okolí nehtů a na povrchu kůže (Staphylococcus epidermidis, různé druhy streptokoků, G+ tyčinky,….)  Tranzientní (přechodná) mikroflóra kůže - mikroorganizmy kolonizující povrch kůže rukou; jejich množství a poměr je odrazem mikrobiálního zatížení prostředí a charakteru vykonávané práce (Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis, Klebsiella spp.,….) Hygiena rukou Pojmy  Hygienická dezinfekce rukou - redukce množství přechodné mikroflóry z pokožky rukou bez nutné účinnosti na stálou mikroflóru pokožky, s cílem přerušení cesty přenosu mikroorganismů.  Hygienické mytí rukou - odstranění nečistoty a snížení množství přechodné mikroflóry bez nutné účinnosti na stálou mikroflóru pokožky, mycími přípravky. 5.května Mezinárodní den hygieny rukou Postup mytí rukou  Navlhčit ruce vodou.  Aplikovat dostatek mýdla na pokrytí celého povrchu rukou a s malým množstvím vody ho napěnit.  Mýt ruce minimálně 30 vteřin.  Opláchnout ruce tekoucí vodou.  Ruce si pečlivě osušit ručníkem na jedno použití. Postup dezinfekce rukou  Alkoholový dezinfekční přípravek vtírat na suchou pokožku v množství cca 3 ml po dobu minimálně 20 vteřin a vyšší dle pokynů výrobce.  Ruce musí být po celou dobu trvání postupu dostatečně vlhké.  Přípravek aplikovat na suchou pokožku rukou a nechat zcela zaschnout.  Ruce neoplachovat ani neotírat. Dezinfekční přípravky na ruce Vodné roztoky  ponoření rukou (ředění, stabilita, frekvence)  nutnost osušení  dráždivé  barvicí  při opakované aplikaci vysušující Alkoholové přípravky  jednoduché dávkování  aplikace na suché ruce  rychlé vysušení bez otírání  obsahují ochranné látky  parfémované  dostupnost při činnostech epidemiologicky významných  Riziko hořlavé! Alkoholové roztoky dezinfekčních přípravků na ruce Účinnost  Většina je účinná na grampozitivní i gramnegativní bakterie, obalené viry, plísně a kvasinky.  Působí pouze na vegetativní formy mikroorganizmů, NE na jejich spory!!!  Při epidemickém výskytu infekce neomalenými viry (hepatitidaA, noroviry) je potřeba volit dezinfekční přípravky s výrobcem garantovanou účinností na tento typ virů. Technika dezinfekce rukou Nejčastěji opomíjená místa (zdroj:CDC) Používání rukavic  Důvody použití: 1. redukce rizika kontaminace rukou (čištění, práce s masem,..) 2. redukce rizika šíření mikrobů (manipulace se stravou) 3. ochrana rukou proti chemikáliím (čištění,…) 4. ochrana rukou před teplem (v pekárnách, …) 5. ochrana před pořezáním  Typy rukavic: 1. Pro manipulaci s potravinami 2. Bez manipulace s potravinami A. Jednorázové B. Opakovaně použitelné