ZPŮSOBY HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU Mgr. Martin Forejt, Ph.D. A) ANTROPOMETRICKÁ VYŠETŘENÍ •Slouží jako základ pro morfologickou charakteristiku těla a tělesného složení • •TĚLESNÉ SLOŽENÍ - poměr tuku a netukové složky v těle • •NEJČASTĚJI POUŽÍVANÉ ANTROPOMETRICKÉ VYŠETŘENÍ • • měření tělesné výšky BMI (Body Mass Index) • měření tělesné váhy • měření tělesných obvodů rozložení tělesného tuku • měření kožních řas • měření množství tělesného tuku - bioimpedanční analýza - BIA * •DALŠÍ ZPŮSOBY HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉHO STAVU • • hodnocení tělesné stavby • konstituční typologie 1) MĚŘENÍ TĚLESNÉ VÝŠKY A VÁHY • TECHNIKA MĚŘENÍ • • tělesná výška - bez obuvi, stoj vzpřímený (hlava rovno), paty a špičky • u sebe • - měřící stěny se dotýká: patami, hýžděmi, lopatkami • a týlem • - výška se odečítá pomocí pravoúhlého trojúhelníku • s přesností měření 0,1cm • - děti do 24 měsíců se měří vleže (korýtko, bodymeter) • • tělesná hmotnost - pouze ve spodním prádle (na každý kus prádla, • které má na sobě se odečítá 0,1kg) • - měření pokud možno vždy ve stejnou dobu nejlépe • ráno nalačno po toaletě • - přesnost měření 0,1kg • • BODY MASS INDEX (BMI) • nejčastěji používaný index, slouží k interpretaci, zda je tělesná • hmotnost přiměřená či ne • • nepoužívá se u dětí a adolescentů pod 18 let (užívá se hodnocení • proporcionality • • výpočet Body Mass Indexu: BMI = váha v kg • výška v m2 • • pro zjištění BMI lze využít i nomogram • • na základě BMI se pak vyšetřované osoby zařazují do několika • kategorií variačních rozsahů • •DALŠÍ MOŽNÉ INDEXY K VÝPOČTU ŽÁDOUCÍ HMOTNOSTI • index- Brocův, Rohrerův … - výpočet dle výšky a váhy 2) MĚŘENÍ TĚLESNÝCH OBVODŮ • provádí se páskovou mírou, krejčovským metrem • přesnost měření na 0,5cm • nejčastěji měřené tělesné obvody: • - obvod pasu: v nejužším místě trupu, přes pupek,s přesností 1 cm • - obvod boků: v nejširším místě boků • - obvod: hrudníku, levé paže, stehna, lýtka, hlavy • •ROZLOŽENÍ TĚLESNÉHO TUKU (WHR index) • • je rozhodujícím činitelem z hlediska kardiovaskulárních onemocnění • a metabolických komplikací obezity (ne celkové množství tuku v těle) • • zjišťuje se na základě poměru obvodu pasu k obvodu boků (v cm) • - je-li výsledek vyšší než 1 u mužů a 0,85 u žen - ANDROIDNÍ TYP • - jinak jde o GYNOIDNÍ TYP • •ANDROIDNÍ (MUŽSKÝ) TYP OBEZITY (obezita typu jablka) • • tuk lokalizován v horní polovině těla, tedy centrálně (hrudník, břicho) • vysoce rizikový vzhledem ke vzniku kardiovaskulárních onemocnění • a poruch metabolismu (diabetes, dislipidémie) • •GYNOIDNÍ (ŽENSKÝ) TYP OBEZITY (obezita typu hrušky) • • tuk lokalizován především na hýždích a stehnech, tedy periferně • méně riziková než androidní typ obezity • •V současnosti je za nejvhodnější ukazatel metabolických a kardiovas- •kulárních rizik u obezity považován pouze obvod pasu • •Ke stanovení androidního typu obezity se také někdy ještě používá index pas/ stehna 3) MĚŘENÍ TLOUŠŤKY KOŽNÍCH ŘAS • umožňuje stanovit rozložení podkožního tuku a celkové množství • tuku v těle pomocí KALIPERU • typy kaliperů - harpendenský nejčastěji užívané • - Holtainův • - Langeho • - Bestův • jde o metodu relativně snadno proveditelnou, ale málo přesnou • měření se provádí na různém počtu řas: desíti, čtyřech, dvou, jedné • • technika měření - provádí se vždy na pravé straně těla • - na nedominantní paži • - řasa se uchopí mezi palec a ukazovák, vytáhne a • ve vzdálenosti 1 cm od prstů se přiloží ramena • kaliperu, která se přibližují až se dosáhne • požadovaného tlaku či cvaknutí • - odečítáme do 2 sekund po přiložení kaliperu ¤ ¤ ¤ • technika měření u kožní řasy nad tricepsem • - měření na nedominantní paži • - paže uvolněná a v lokti ohnutá (úhel 900) • - měří se uprostřed vzdálenosti mezi acromion a olecranon • (klíček - výběžek loketní kosti) • •Měření kožních řas mohou být zkreslena při edémech •a subkutánním emfyzému 4) MĚŘENÍ MNOŽSTVÍ TĚLESNÉHO TUKU • celkové množství tuku v těle je možné stanovit různými vyšetřovacími • metodami: • •a) BIOELEKTRICKÁ IMPEDANCE (BIA) • jednoduchá, rychlá, levná metoda • hodnotí 3 složky těla: tuk, svalstvo, vodu • měří odpor, který klade tělo průchodu proudu s nízkým napětím • a vysokou frekvencí • Bodystat, Inbody, Tanita • •Tabulka 1 Podíl tělesného tuku na celkové hmotnosti u mužů a žen ŽENY % tuku MUŽI % tuku norma 18 - 28 10-20 nadváha 28,1-33 20,1-25 obezita 33,1- 25,1- •b) HYDRODENZITOMETRIE (podvodní vážení) • obsah tukové tkáně se počítá z hustoty těla • pro výpočet je nutné znát: hmotnost těla na vzduchu a pod vodou, • hustotu vody, reziduální plícní objem a plyn ve střevech • hustota těla se zavodněním svalové hmoty a dle denzity kostní hmoty • •c) ZOBRAZOVACÍ METODY - drahé a málo dostupné • Počítačová tomografie (CT) - dochází k ozáření pacienta • Nukleární magnetická rezonance (NMR) • Duální rentgenová absorpciometrie (DEXA) MĚŘENÍ INBODY •pro děti od 6 let a dospělí všeho věku •zjistí kolik je v těle člověka - vody, svalů, tuků • - vnitřního tuku •rozložení svalů a tuků v těle člověka •zjistí,zda umíte efektivně spalovat to, co sníte •stav mineralizace kostí člověka •přítomnost otoků, a kde se v těle nachází • •Doba trvání měření cca 30 sekund •Podrobné výsledky v počítači i v tištěné podobě. PRINCIP MĚŘENÍ INBODY •Měření je prováděno bioelektrickou impedanční analýzou (BIA) •Měří se odpor, který tělo klade průchodu proudu s nízkou intenzitou a vysokou frekvencí • (voda je elektricky dobře vodivá, tuk málo) •8 svodů - vysoká přesnost - změří každou končetinu i trup zvlášť • PŘÍPRAVA NA MĚŘENÍ •Měření se provádí před jídlem • (či 2,5 hod.po jídle) a po toaletě •Je nutné znát svoji tělesnou výšku - změříme •Před měřením Inbody je nutné být 5 minut v • klidu, necvičit předtím •Ženy by se neměly měřit v době menstruace •Dodržet správný postoj na přístroji • •Měření není vhodné pro lidi •s kardiostimulátorem a inzulínovou pumpou! • Základní výsledky slide basic Složení těla slide 1 M Svalová hmota a tuk v těle slide 2 m slide 2 t • • • • Srovnání množství tuku a svalů v čase tuk srovnání v čase Diagnóza obezity slide 3 M slide 3 t Svaly-vyváženost postavy slide 4 M Voda v těle, přítomnost otoků slide 5 M slibe 5 b Útrobní tělesný tuk tuk f slide 5 t • • • • Základní metabolismus, mineralizace kostí a jiné slide 7 M slide 6 t Celkové vyhodnocení slide 8 M slide 7 b B) KLINICKÁ VYŠETŘENÍ • zjišťuje malnutriční příznaky - somatoskopií • - jednoduchými fyzikálními vyšetřeními • jeho součástí je zjištění- osobní a rodinné anamnézy • - současného zdravotního stavu • •HLAVNÍ MALNUTRIČNÍ PŘÍZNAKY- somatoskopicky • • vlasy - bez lesku, nedají se česat, trčí, lámavé, změna barvy • nehty - suché, lámavé, plochý tvar, příčné bílé proužky na nehtu • oči - chronické záněty, suchost spojivek, Bitotovy skvrny, šeroslepota • rty - pukliny rtů, eroze a zjizvení koutků úst, angulární stomatitis • dásně - záněty, bolest • jazyk - akutní zánět, změna barvy, pukliny, rýhy, bolest • zuby - zubní kaz, skvrnitá sklovina • kůže - folikulární hyperkeratóza - folikuly ucpány keratinovými • zátkami, kůže suchá, hrubá • - suchá kůže, folikulóza, nasolabiální seborrhoea • • kostra - křivice (lebka hranatý vzhled, rachitický růženec) • žlázy - zvětšení příušních žláz (nedostatek bílkovin) • - zvětšení štítné žlázy (nedostatek jódu) • •Jednoduché fyzikální vyšetření • vyšetření krevního tlaku - hodnocení TK viz příloha • test na krvácivost dásní • •KONEČNÉ VYHODNOCENÍ KLINICKÉHO VYŠETŘENÍ •zařazení vyšetřovaných mezi: • •I osoby zdravé •II osoby zdravé - s malnutričními příznaky •III osoby nemocné - akutní či chronické onemocnění • - bez malnutričních příznaků •IV osoby nemocné - akutní či chronické onemocnění • - s malnutričními příznaky • •MALNURIČNÍ STAV = více malnutričních příznaků naráz (5) C) IMUNOLOGICKÁ VYŠETŘENÍ • poruchy výživy snížená imunita organismu • • DRUHY VYŠETŘENÍ • • nejčastěji užívané v praxi - stanovení počtu lymfocytů • normální hodnoty v 1μl krve (> 1800) • - kožní testy s antigeny • velký počet a různé druhy antigenů • • ostatní vyšetření - zjištění deficitu IgG a C3 složky komplementu • - snížení chemotaxe neutrofilů • - lymfocytární transformační test • • Imunologické testy se nedoporučují užívat u pacientů s imunosupresivní terapií, chemoterapií a při léčbě kortikoidy • • • • • D) BIOCHEMICKÁ VYŠETŘENÍ • umožňují časné odhalení špatného výživového stavu • •MALNUTRICE = poruchy výživového stavu z absolutního či relativního • nedostatku jednoho nebo více výživových faktorů • (taktéž nadbytek- např. energie, tuků) • •STÁDIA VÝŽIVOVÉHO STAVU PŘI NEDOSTATKU ŽIVIN • známky nedostatečného příjmu (nižší biochemické hodnoty), zatím • s adaptací organismu • porušená funkce bez klinických známek nemoci • vznik onemocnění • •STÁDIA VÝŽIVOVÉHO STAVU PŘI PŘEBYTEČNÉM PŘÍJMU • známky nadbytečného příjmu, zatím s adaptací organismu • porušená funkce bez klinických známek nemoci (patologická • glykemická křivka) • vznik onemocnění (diabetes) • • • 1)BIOCHEMICKÁ VYŠETŘENÍ • MALNUTRICÍ Z NEDOSTATKU • •Vyšetřované nutrienty: bílkoviny, vitaminy, • železo, jod a další •Vyšetřovaný materiál: krev, sérum, plazma, • erytrocyty, moč, sliny,stolice • •Posouzení naměřených hodnot dle: věku, pohlaví a dalších charakteristik •2) BIOCHEMICKÁ VYŠETŘENÍ MALNUTRICÍ • Z PŘEBYTEČNÉHO PŘÍJMU • • Metody mající vztah k výskytu aterosklerózy • - vyšetření hladiny celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, • HDL cholesterolu a triglyceridů • • Metody mající vztah k výskytu diabetes mellitus II. Typu • - vyšetření glukózy v krvi, v moči, glykemická křivka • • Metody mající vztah k výskytu zhoubných nádorů • - stanovení koncentrace žlučových kyselin ve stolici, analýza střevních • plynů (karcinom tlustého střeva) •ODBĚRY MATERIÁLU • krev - krevní sérum - odebírá se žilní krev do suché zkumavky • - nechá se stát 30 minut( vytvoření sedliny) • a pak se sérum odsaje • - plasma - k jejímu získání nutné použít protisrážlivý prostředek • - důkladně protřepat a nedávat do lednice • - kapilární krev - vpich do očištěného bříška prstu, • odebere se až druhá kapka krve • - nesmí se mačkat prst - krev ředěna • tkáňovým mokem • moč - čerstvá moč- odebírá se první ranní moč(koncentrovanější) • - při 24 hod.sběru se odebírá vzorek až z promíchané moči • sliny - odběr buď po spontánním slinění či po stimulaci sekrece • slin (kyselinou citrónovou) • - nejlépe ráno, nalačno či nejdříve 1,5h po posledním jídle • - odebírá se většinou 10ml slin - odplivané • - odsáté • stolice •DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA • Hana Kleinwächterová, Zuzana Brázdová: Výživový stav člověka • a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků • ve zdravotnictví, Brno 2001, ISBN 80-7013-336-8. • • U. Kelller, R. Meier, S. Bertoli: Klinická výživa. Scientia Medica, • Praha 1993, ISBN 80-85526-08-5.