NUTRIČNĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ PROBLEMATIKA DĚTSKÉHO STRAVOVÁNÍ SPECIFIKASTRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKAVLIVU NA JEJICH ZDRAVÍ, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční specialista Mgr. Jana Fialová, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Jaro 2018 Specifika dětské výživy • Dítě není „malý dospělý“ – specifické požadavky na výživu v každé z jednotlivých věkových kategorií • Nutriční a energetická potřeba – závisí na věku, biologické zralosti organismu, zdravotním stavu, … • Dětství – období utváření výživových návyků: - vliv výchovy v rodinném prostředí, sociální, psychologické a kulturní vlivy - potravní chování, výživové preference a averze, postoje k jídlu Vliv stravy na zdraví dětí • Vliv již během prenatálního vývoje • Správné stravování v každé fázi života dítěte má vliv na: - růst a vývoj biologických struktur, tkání a orgánů, u dětí zejména na imunitní systém, nervovou soustavu a mozek (kognitivní schopnosti, soustředění, hyperaktivita, deprese,…), růst a vývoj kostí a svalové hmoty - aktuální i budoucí zdravotní stav dětí - zdravotní stav další generace Nejčastější problémy ve výživě dětí • Periodicita příjmu potravy (pravidelnost/nepravidelnost) – od raného dětství výchova k pravidelnému stravování • Výběr potravin a preference – složení stravy (problém v rozvojových i vyspělých zemích – různé důvody nevhodného výběru a složení) • Energetická hodnota stravy Výživa a specifické zdravotní problémy • Nadváha a obezita • Anorexie a nechutenství • Potravinové alergie a intolerance • Autoimunitní onemocnění (Crohnova choroba) • Nemoci a problémy trávicího ústrojí (reflux, dráždivý tračník, nadýmání,…) ? Souvislosti s psychickým stresem ? Cíle oboru „nutriční epidemiologie“ z hlediska dětské populace Sledování vlivu výživových faktorů a stravovacích návyků dětí na: • Aktuální zdravotní stav • Aktuální růst a vývoj • Utváření výživových návyků • Zdravotní stav/onemocnění v období dospělosti (KVN, diabetes, NO, osteoporóza a obezita) => možnost ovlivnění aktuálního i budoucího zdravotního stavu populace Výzkum v nutriční epidemiologii a dětská populace • Velké odlišnosti od dospělé populace – v různých věkových skupinách významně odlišné výživové požadavky • Získávání dat pro klasické epidemiologické studie z běžných zdrojů (zdravotnická dokumentace, údaje o spotřebě některých produktů, aj.) – podobné jako u dospělé populace • Získávání dat v terénním výzkumu (dotazníky, záznamy výživové spotřeby, interview, aj.) – odlišné od dospělé populace – etická i jiná omezení Populační skupiny dle věku KOJENCI • Mateřské mléko • Náhradní mléčná kojenecká výživa • Přechodná strava - první seznámení s novými druhy pokrmů (od 6. měsíce věku: zelenina, maso, žloutek, ovoce, obilniny – kaše, pečivo) • IDEÁL X REALITA • Výhradní vliv rodinného prostředí Populační skupiny dle věku BATOLATA • Kombinovaná, tzv. „rodinná strava“ (další nové pokrmy a potraviny, nové chutě, změny konzistence podávaných pokrmů) • Počátek formování stravovacích a výživových návyků, vč. frekvence a (ne-)pravidelnosti • Jídlo jako součást psychologického výchovného působení (odměna/trest) • IDEÁL X REALITA • Výhradní vliv rodiny Populační skupiny dle věku PŘEDŠKOLNÍ A MLADŠÍ ŠKOLNÍ DĚTI • Pokračující převažující vliv rodiny – utvrzování výživových návyků • Počínající vliv dalších výchovných subjektů – prarodiče, předškolní zařízení • Externí, mimorodinné stravování • Získávání prvních teoretických poznatků o výživě • IDEÁL X REALITA Populační skupiny dle věku STARŠÍ ŠKOLNÍ DĚTI A DOSPÍVAJÍCÍ • Výrazné změny ve stravovacích návycích (Fast food, kofeinové nápoje, alkohol,…) • Významný vliv okolí: škola, vrstevníci, reklama • První zkušenosti s přípravou a obstaráváním pokrmů • Předpokládané teoretické znalosti z oblasti výživy a jejího vlivu na lidský organismus IDEÁL REALITA Výzkum a metodika v nutriční epidemiologii u dětské populace • Kvantitativní x kvalitativní x smíšený výzkum • Přístup observační (pozorovací) – deskriptivní a analytické studie • Přístup intervenční (experimentální) – klinické a terénní studie Volba metody, způsobu získávání dat a typu intervence m.j. dle věku zkoumané/cílové skupiny Kvantitativní metody • Typické pro přírodní vědy • Experimenty, náhodný výběr, reprezentativní vzorek, strukturovaný sběr dat pomocí měření vybraných veličin, dotazníky s uzavřenými otázkami, příp. pozorování přesně definovaného jevu • Vyhodnocování číselných dat statistickými metodami • Softwarové programy pro jednotlivé obory (Epi Info) • Testování platnosti hypotézy na zadané hladině statistické významnosti • Předem zadané schéma výzkumu Kvalitativní metody • Typické pro sociální vědy, někdy chápány jen jako doplněk k tradičním metodám přírodních věd • Pozorování, rozhovor (interwiew), diskuze v ohniskových skupinách (focus groups), dotazníky s otevřenými otázkami; triangulace • Hodnocení dat deskriptivními metodami • Počítačový software – podpůrná funkce pro dílčí zpracování a analýzu • Vedou k formulování hypotéz • Plánované schéma výzkumu se může podle okolností průběhu výzkumu měnit Kombinace metod – smíšený výzkum, inspirace z jiných oborů • Možnost do hloubky zkoumat příčiny jevů zjištěných kvantitativním výzkumem • Možnost překlenutí omezujících faktorů (etická omezení, velikost zkoumaného vzorku, apod.) a tím využití „slabin“ okolností • Možnost začlenění výzkumných otázek zejména z oboru sociologie, psychologie, pedagogika (studium chování - např. vznik a utváření výživových návyků u dětí) • Možnost volby kvalitnější strategie v prevenci na základě podrobnějšího poznání konkrétního fenoménu Volba metodiky výzkumu dle věku • KOJENCI, BATOLATA, PŘEDŠKOLNÍ DĚTI: informačním zdrojem i cílovou skupinou intervence jsou rodiče – metody jako u dospělé populace, obsahem zaměřené na děti • ŠKOLNÍ DĚTI: informačním zdrojem jsou rodiče, ale s postupujícím věkem stále více děti samotné – nejkomplikovanější způsob získávání dat, etické hledisko, metody na pomezí psychologických, pedagogických a sociálních věd • DOSPÍVAJÍCÍ: volba metod opět jako u dospělých Stravovací návyky dětí a školní prostředí: příklad z praxe Prevence obezity a neinfekčních nemocí – zkušenosti z výzkumu • Vliv školního prostředí a ostatních faktorů životního stylu na utváření výživových návyků u dětí školního věku • Kombinace kvalitativních výzkumných metod a intervenčního působení • Zkušební zavádění intervenčního preventivního programu Děkuji za pozornost 