Konkrétní případy nutričně-epidemiologického hodnocení biologických škodlivin. MGR. ALEŠ PEŘINA, PH. D. Biologická agens jako součást výživy Probiotika a gastrointestinální zdraví ◦randomizované, placebem kontrolované experimenty: ◦např. Yamano et al. (2006) studovali vliv 120 ml fermentovaného mléka po dobu 21 dní na složení stolice u 22 japonských žen ve věku 20 – 22 let. ◦Dunnet-Hughes et al (1999) studovali vliv fermentovaného mléka na fagocytární aktivitu u 42 dobrovolníků po dobu 21 dní. ◦In: EFSA journal 2011; 9(6):2231 Biologická infekční agens lze studovat těmito nástroji: epidemiologické šetření ◦analýza charakteristik místa, času a osoby ◦spatial epidemiology - studium v geigrafických souvislostech epidemiologická studie ◦velmi často surveillance a průřezové studie (časové řady incidence nákaz) ◦výjimečně studie případů a kontrol a studie kohortové Nově matematické modelování a predikce Nemocní a zemřelí v souvislosti konzumace potravin v USA (Mead et al., 1999) Cíl: ◦ Kvantifikace dopadu alimentárních nákaz na zdravotní stav populace Metodika: ◦ Národní surveillance systém Výsledky: ◦ 76 mil. nemocných, 325 tis. hospitalizovaných, 5 tis. úmrtí ročně Patogen Případů celkem (odhad) Hlášených případů sporadické/epidemické Smrtnost Hospitalizovano st Salmonella non-typhoid 1.412.498 76.013 3.640 0,221 0,0078 Campylobacter spp. 2.453.926 102.073 146 0,102 0,0010 Listeria monocytogenes 2.518 1.632 --- 0,922 0,2000 Charakteristiky nejvýznamnějších onemocnění z potravin v EU (EFSA 2014) In: Karpíšková: Epidemie Listeriózy v ČR, laboratorní data. Mikrobiologický seminář, 2017 Onemocnění Výskyt hlášených případů (absolutně) Hospitalizovanost (v %) Smrtnost (v %) Kampylobakteriózy 236 851 30,4 0,01 Salmonelózy 88 715 34,4 0,15 Listeriózy 2 161 98,9 15,0 Quantitative Microbial Risk Assesment; Kvantitativní hodnocení mikrobiologického rizika (QMRA) 1. Identifikace nebezpečí 2. Charakterizace nebezpečí (vztah dávka – účinek) 3. Odhad expozice 4. Charakterizace rizika a nejistoty Klaaický čtyřstupňový proces založený vědecky, umožňuje vyjádřit velikost rizika mikrobiálního rizika jinak než prostřednictvím posuzování, zda je didržena (normovaná) limitní hodnota. Zapamatujte si, že... ▪K hodnocení závažnosti biologických agens v potravinách k využíváme přednostně data o incidenci nákaz z národních surveillance systémů, popř. data z průřezových studií. Společensky prioritní jsou pak nákazy s vysokou smrtností nebo se závažným průběhem vyžadujícím hospitalizaci (jako např. infekce vyvolané Listeria monocytogenes). Vhodným doplňkem je pak snaha o kvantitativní hodnocení mikrobiologického rizika (QMRA).