Ochrana a podpora zdraví II - cvičení

Hodnocení výživové potřeby

1. Úvodní seznámení s pojmem „výživová spotřeba“ a jeho vysvětlení. Synonyma pro pojem výživová spotřeba. Pohled na kvantitativní a kvalitativní spotřebu potravin a tekutin.

2. Živiny (makronutrienty, mikronutrienty, seminutrienty) a tekutiny přijímané v rámci výživové spotřeby, jejich potřeba a funkce v lidském těle.

3. Rozložení výživové spotřeby během dne, intervaly mezi jídly.

4. Metody hodnocení výživové spotřeby. Popis metod pro hodnocení výživové spotřeby u skupin a jednotlivců. Retrospektivní a prospektivní metody. Kdy dané metody používat, pozitiva a negativa jednotlivých metod. Seznámení s typy dotazníků a pomůckami využívanými pro hodnocení výživové spotřeby

5. Praktické procvičení provádění výživové anamnézy, 24-hodinového recallu, hodnocení dle nutričního skóre dle WHO.

6. Shrnutí poznatků a hlavních zákonitostí v oblasti hodnocení výživové spotřeby

Následující