Dietní stravování ve školním stravování, nejčastější diety 2018 Mgr. Pavlína Kosečková Mgr. Jana Králová Mgr. Lenka Slobodníková Mgr. Růžena Manišová Mgr. Lucie Štrublová Bc. Filip Martiník Osnova cvičení •Školní stravování •Legislativa •Spotřební koš •Dietní stravování •Alternativní způsoby stravování VÝZNAM A POSLÁNÍ ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ •Hlavním úkolem školního stravování je zajistit pro děti kvalitní stravu v době jejich pobytu ve škole: •Klasická sytící funkce (35 % denní energetické dávky, MŠ 60 %) •Zdravotně výživová funkce (normy – spotřební koš, hygienická pravidla- zdravotní nezávadnost – výživová hodnota poskytovaných pokrmů dle výživových doporučení) •Součástí tohoto úkolu je i výchovně vzdělávací funkce - výchova ke správné a pestré stravě ( kultura stolování nové pokrmy, příklad pro výchovu ke správnému životnímu stylu) •Musíme děti naučit správně jíst, aby se tak stravovaly v dalších letech a byly tím chráněny před mnohými „civilizačními“ chorobami • HISTORIE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ V ČR • • •Školní stravování má v Čechách dlouholetou tradici. •Počátky jeho historie sahají do roku 1946. •Bylo to období, kdy se obyvatelé států Evropy postižených 2. světovou válkou snažili zacelit válečné rány – postavit znovu rozbitá lidská sídla, obnovit průmysl, školství, kulturu, zdravotnictví, zajistit to, co činí lidský život snazším a smysluplným. HISTORIE ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ V ČR • •Později, jak rostla zaměstnanost žen – matek, rozrůstala se i instituce školního stravování. •Nejprve z iniciativy některých škol, později obcí a konečně státu, který vládním usnesením z r. 1960 učinil za školní stravování odpovědným ministerstvo školství. •Školní stravování se začalo velice rychle rozrůstat a zhruba v průběhu 70. let minulého století dokázalo zajistit stravování všem dětem, které o ně projevily zájem – a byla jich skutečně naprostá většina. Vývoj školního Stravování v letech 1955-2004 ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ V ČÍSLECH (2015) •Školní stravování denně připravuje zhruba 1 733 686 jídel pro: •1 379 778 jídel pro dětské strávníky •194 590 jídel pro pracovníky škol •159 318 jídel pro cizí strávníky • •Jídla denně připravuje: •8 454 školních jídelen •6 678 vedoucích školních jídelen •26 893 kuchařů a pracovníků kuchyní •33 759 pracovníků celkem • LEGISLATIVA •Školský zákon č. 561/2004 •Vyhláška o školním stravování č. 107/2005 •Hygienické a bezpečnostní předpisy •Zákoník práce • Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování • § 1 - úvodní ustanovení • § 2 - organizace školního stravování • § 3 - zařízení školního stravování a jejich provoz • § 4 - stanoví rozsah služeb školního stravování • § 5 - úplata za školní stravování v zařízeních školního stravování •Přílohy: •✓ Výživové normy pro školní stravování tzv. „spotřební koš potravin“ •✓ Tabulka finančních normativů na potraviny • Dietní stravování ve školním stravování legislativně ošetřené poprvé vyhláškou č. 17/2015 Sb., která novelizuje vyhlášku o školním stravování č. 107/2005 Sb., s účinností od 1. února 2015 •Aktualizace: pod číslem 210/2017 zveřejněna novela vyhlášky o školním stravování, která rozšiřuje kompetentní osoby o lékaře schvalující dietní receptury, účinnost novely je od 1. 9. 2017 http://www.msmt.cz/uploads/vyhlaska_107_2005_Sb_ve_zneni_210_2017_Sb.pdf Vyhláška č.107/2005 Sb.,o školním stravování, ve znění vyhlášky č.107/2008 Sb. a vyhlášky č. 17/2015 Sb., se mění takto: •"( 4)Strávníkům, jejichž zdravotní stav podle potvrzení registrujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru praktické lékařství pro děti a dorost 8)vyžaduje stravovat se s omezeními podle dietního režimu, může provozovatel stravovacích služeb poskytovat školní stravování v dietním režimu (dále jen "dietní stravování“), a to v případě zařízení školního stravování za podmínek stanovených jeho vnitřním řádem a v případě jiné osoby poskytující stravovací služby v souladu o zajištění školního stravování. •(5)Výběr potravin,receptur,sestavení jídelního lístku a způsob přípravy jídel vydávaných v rámci dietního stravování provádí nutriční terapeut9).“ VYHLÁŠKA MŠMT O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ – POSLEDNÍ AKTUALIZACE •VYHLÁŠKA č. 210/2017 Sb. •ze dne 26. června 2017, •kterou se mění vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů •Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle § 35 odst. 2, § 121 odst. 1 a § 123 odst. 5 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), a v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví podle § 121 odst. 2 školského zákona: • •Čl. I •Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování, ve znění vyhlášky č. 107/2008 Sb., vyhlášky č. 463/2011 Sb. a vyhlášky č. 17/2015 Sb., se mění takto: •1. V § 2 odstavec 5 včetně poznámek pod čarou č. 9 a 10 zní:„(5) Provozovatel stravovacích služeb používá při poskytování dietního stravování receptury schválené •a) nutričním terapeutem9, •b) lékařem se specializovanou způsobilostí10v oboru • 1. praktické lékařství pro děti a dorost, • 2 . dětské lékařství, • 3. vnitřní lékařství, • 4. všeobecné praktické lékařství, • 5. endokrinologie a diabetologie, nebo • 6. gastroenterologie, nebo •c) lékařem se zvláštní specializovanou způsobilostí10v oboru • 1. hygiena dětí a dorostu, • 2. hygiena výživy a předmětů běžného užívání, • 3. dětská endokrinologie a diabetologie, nebo • 4. dětská gastroenterologie a hepatologie SPOTŘEBNÍ KOŠ Ø Výživové normy pro školní stravování Ø Spotřební koš je definován pro 10 skupin potravin Ø udává průměrnou měsíční spotřebu na 1 strávníka v gramech/den ØNapř. Ryby v SK 10 g/os/den, tj. 10 g x 20 dnů = 200 g ryby/ měsíc (cca 2 porce měsíčně) Ø 4 věkové kategorie Ø Spotřební koš pro laktoovovegetariánskou výživu Ø Plnění spotřebního koše je pro školní jídelny závazné a je kontrolované příslušnými dozorovými orgány • SPOTŘEBNÍ KOŠ Příklad plnění spotřebního koše školní jídelnou MŠ Ostrava http://mslechowiczova.tode.cz/stravovani/spotrebni-kos/ Maso 75-100 % Ryby 75-100 % Mléko 75-100 % Mléčné výrobky 75-100 % Tuky volné méně než 100 % Cukr volný méně než 100 % Zelenina 75-100 % Ovoce 75-100 % Brambory 75-100 % Luštěniny 75-100 % Přehled sledovaných potravin a jejich tolerance plnění dle vyhlášky: SPOTŘEBNÍ KOŠ-laktoovovegteriánská výživa 9 skupin potravin: Maso, Ryby à skupina Vejce SJobedy_Stránka_16.jpg Příklad ryby: Splnění nutričního doporučení v podobě 2 rybích pokrmů /měsíc = úspěšné plnění spotřebního koše 100% Jak dostat všech 10 skupin potravin na talíř strávníka v doporučeném množství SK? Související obrázek Související obrázek SJobedy_Stránka_17.jpg SJobedy_Stránka_16.jpg SJobedy_Stránka_18.jpg CO TRÁPÍ ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ? 1.Přísné normativy na stanovování počtů pracovníků ve školních jídelnách 2.Nedostatek finančních prostředků na vzdělávání pracovníků školních jídelen 3.Nízké finanční ohodnocení jejich práce 4.Nedostatek personálu – nejsou vyučeni kuchaři (odcházejí na lépe placená místa) a rovněž není dostatek vedoucích školních jídelen vzdělaných v oboru 5.Nízká společenská prestiž ŠS 6.Mediální dehonestace školního stravování 7.Snahy mnoha různých subjektů vstupovat „nesystémově do systému“ ŠS, čímž se narušuje kontinuita a společná snaha zlepšovat jeho úroveň 8.Je velmi obtížné měnit dosavadní zvyklosti dětských strávníků – vázne spolupráce s rodiči a někdy i se školami BUDOUCNOST AKTIVITY ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ •Přes všechna úskalí: •Školní stravování se neustále snaží zajišťovat osvětu na poli zdravého stravování •V rámci města Brna i celé ČR se pořádají různé konference a semináře, které mají napomáhat pracovníkům školních jídelen •Každoročně se pořádá soutěž o Nejlepší školní oběd – mediálně velmi propagovaná akce •Celoplošně se nabízejí dětských strávníkům měsíc moderních jídel, která se snaží podporovat současný trend ozdravění školního stravování – Projektové dny: thajská kuchyně, norská kuchyně, španělská kuchyně http://asjcr.cz/files/2017/11/asjcr-den-spanelske-kuchyne-prezentace-00052.jpg http://asjcr.cz/files/2017/11/asjcr-den-spanelske-kuchyne-prezentace-00091.jpg http://asjcr.cz/files/2017/11/asjcr-den-spanelske-kuchyne-prezentace-00085.jpg http://asjcr.cz/fotogalerie/den-spanelske-kuchyne-prezentace/ DIETNÍ STRAVOVÁNÍ •Dieta – je soubor výživových opatření, jejichž uplatnění zlepší kompenzaci onemocnění, zmírní nebo odstraní obtíže pacienta (například vyloučením zatěžujících potravin či jejich součástí). •patří sem jak nutriční specifikace dané diety, tak i vhodné technologické postupy a rozbor surovin s ohledem na vhodné, nevhodné a za určitých podmínek použitelné. http://www.cnna.cz/docs/tiskoviny/cas_pp_2007_0004_revize_2.pdf •Spolupráce s registrovaným nutričním terapeutem nově s lékařem se specializovanou způsobilostí nebo se zvláštní specializovanou způsobilostí •Diety, které se budou připravovat •Dietní receptury a technologické postupy •Jídelníčky •Personální, technické, prostorové vybavení •Lékařské potvrzení od strávníka •Školení personálu •Zavedení dietního stravování • • • •Nejvýznamnější diety v dětském věku: •Bezlepková dieta •Bezmléčná dieta •Při dalších intolerancích a potravinových alergiích •Šetřící dieta •Diabetická dieta • • • BEZLEPKOVÁ DIETA Mouka, Obiloviny, Špice http://www.mayoclinic.com/images/image_popup/mcdc7_celiac_disease.jpg Autoimunitní Celiakie Symptomatická Silentní Potenciální Dermatitis herpetiformis Duhring (Duhringova dermatitida) Glutenová ataxie Alergická Pšeničná alergie WDEIA (Wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis) Potravinová alergie Respirační alergie Kontaktní urtikarie (kopřivka) Baker΄s astma – profesionální astma pekařů způsobené vdechováním pšeničné mouky Ne-autoimunitní ne-alergická Neceliakální glutenová senzitivita •Celiakie - celoživotní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku • • [ celoživotní dodržování bezlepkové diety • • • • •celiak běžně „toleruje“ přibližně 20 mg lepku – velice individuální • • •celiak by neměl překročit celkové množství 20-50 mg lepku za den, u extrémně citlivých jedinců však byly pozorovány histologické změny i po příjmu pouze 10 mg lepku/den • • •Porucha tolerance bílkoviny gliadinu •Subtotální atrofie klků s deficitem jejich enzymové výbavy •20-30 % aktivní klinická forma, ostatní v dospělosti •Diagnostika •1. enterobiopsie tenkého střeva •2. pozitivní autoprotilátky – proti gliadin, endomyziu a tkáňové transglutamináze •Bezlepková dieta • • •Alergie na lepek • •onemocnění způsobené nadměrnou reakcí imunitního systému • •projevy se mohou objevit i po požití stopového množství lepku • •riziko kontaminace pokrmu • • •Cílem: •maximální omezení lepku ve stravě • • [ vyloučení potravin obsahujících lepek ze stravy • •Dodržování je nutné: •při celiakii •při alergii na lepek (na pšenici) • • • LEPEK = GLUTEN • •bílkovinná část •vyskytuje se ve vnitřní části zrn některých obilovin •a pšenice a její kultivary, žito, žitovec, ječmen, oves • •významný pro strukturu pekařského výrobku Pšenice, Obiloviny, Sklizeň, Špice, Zrno * gluten – bílkovinná frakce * směs ve vodě nerozpustných proteinů * gluteniny + prolaminy (40-50 %) – odlišná toxicita • * ve vodě bobtná, je zodpovědný za pružnost a tažnost těsta, tvoří strukturu pekařského výrobku. Výrobky z mouky s vysokým obsahem lepku dobře kynou a po upečení drží tvar. * •Prolaminy – zodpovědné za rozvoj celiakie * pšenice " gliadiny, žito " sekaliny, ječmen " hordeiny * obsahují vysoké množství glutaminu a prolinu, ß-otočky * * oves " aveniny * obsahují středně vysoký obsah glutaminu a nízký obsah prolinu * * z pohledu celiakie jsou významné tzv. toxické sekvence AMK * prolin-serin-prolin-glutamin * glutamin-glutamin-glutamin-prolin schema_0.jpg •žito – secaliny •ječmen – hordeiny •oves - aveniny •pšenice, žito, ječmen, oves (?) • schema_0.jpg Surprises from Celiac Disease Bezlepkové Obiloviny : rýže, kukuřice, jáhly (proso), čirok Pseudoobiloviny: pohanka, amarant, quinoa, canihua, teff •žito – secaliny •ječmen – hordeiny •oves - aveniny • •a vyloučení pšenice, žita, žitovce, ječmene, ovsa (?) a výrobků vyrobených z těchto obilovin ze stravy • Chléb, Pšenice, Uši, Plodnost, Sklizeň • •a vyloučení pšenice, žita, žitovce, ječmene, ovsa (?) a výrobků vyrobených z těchto obilovin ze stravy • •Většina osob s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem!!! Dle stanoviska Kanadské společnosti pro celiakii je bezpečná dávka 70 g ovsa pro dospělého a 25 g ovsa pro děti. • • •mouka, škrob •chléb, pečivo, strouhanka, křehký chléb, sušenky, oplatky •těstoviny, knedlíky •kroupy, krupky, vločky, müsli, snídaňové cereálie, pukance •výrobky obsahující slad • • Myslitel, Myšlení, Osoba, Myšlenka •výrobky, do kterých se může při výrobě přidávat mouka nebo škrob vyrobený z obilovin obsahujících lepek • •instantní výrobky •masné výrobky •mléčné výrobky •kečup, hořčice, majonéza, tatarská omáčka •sójová omáčka •cukrovinky •zmrzliny •ovocné a zeleninové pomazánky •směsi koření •kypřící prášek do pečiva … • • •Běžné •Rýže, kukuřice, •jáhly, pohanka, •quinoa, amarant • •Méně známé •Čirok, •teff (milička habešská), •maniok, •kaštanová mouka, konopná mouka, dýňová mouka, lněná mouka atd… • Myslitel, Myšlení, Osoba, Myšlenka •neliší se od běžné přípravy pokrmů, rozdíl je pouze v používání bezlepkových surovin •povoleny jsou obvykle všechny tepelné úpravy pokrmů, •oddělení přípravy časově nebo místně, •po přípravě pokrmů obsahujících lepek vždy pečlivě omyjeme povrchy, prkénka a použité náčiní, zejména je-li pro přípravu pokrmu použita mouka, případně máme vyčleněno speciální nádobí a náčiní pro přípravu BD, •bezlepkové přílohy vaříme zásadně odděleně, •nikdy nesmažíme bezlepkové potraviny v oleji, ve kterém byl předtím připravován pokrm s lepkem, •u společných potravin jako je džem, máslo, hořčice apod. používáme vždy čisté náčiní (lžičky, nože) • •Nařízení (ES) č. 41/2009 vymezuje: • potraviny pro zvláštní výživu určené pro osoby s nesnášenlivostí lepku • •potraviny označené údajem „BEZ LEPKU“: •Obsah lepku může být nejvýše 20 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. • •potraviny označená údajem „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: •Obsah lepku může být nejvýše 100 mg/kg v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečném spotřebiteli. • •Označení „BEZ LEPKU“ nebo „VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU“: •musí být uvedeny v blízkosti názvu, pod kterým se potravina prodává •nemohou být nahrazeny alternativními významově rovnocennými výrazy (např. „bezlepková bageta“) • •Nařízení (ES) č. 41/2009 ze dne 20. ledna 2009 o složení a označování potravin vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku. * platnost od 1.1.2012, po 1. 1. 2012 mohou být na trhu pouze výrobky splňující požadavky nařízení (ES) č. 41/2009 * účelem nařízení je sjednotit označování lepku * stanovuje jednotná evropská pravidla na složení a označování potravin z hlediska obsahu lepku * nahrazuje předchozí národní požadavky stanovené vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití * cílem nařízení je umožnit nabídku výrobků s různě nízkým obsahem lepku tak, aby spotřebitelé na trhu nalezli potraviny odpovídající jejich potřebám a míře citlivosti. • * toxické sekvence AMK byly u ovsa nalezeny v podstatně nižší frekvenci " nízká nebo nulová toxicita * studie neprokázaly významnější změny ve střevní sliznici dlouhodobě exponovaných pacientů * některé práce poukazují na výskyt vyšších obsahů protilátek proti aveninu u některých pacientů (5 % celiaků je na oves citlivých) * riziko spočívá ve skutečnosti, že oves bývá často kontaminován pšenicí, ječmenem nebo žitem * Codex Comittee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses * návrh definitivního standardu pro bezlepkové potraviny * oves není pro celiaky zakázán, jeho povolení či nepovolení je ponecháno na národních legislativách * Dle Nařízení ES č. 41/2009 * oves určený pro výrobu potravin pro zvláštní výživu určených pro celiaky musí být speciálně vyroben, připraven nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, ječmenem, žitem nebo jejich kříženci. Obsah lepku musí činit max. 20 mg/kg. Výsledek obrázku pro oves •Většina osob s nesnášenlivostí lepku může do své stravy zařadit oves, aniž by pocítily nepříznivé účinky na své zdraví. •Tato otázka je předmětem pokračujícího studia a zkoumání vědců. •Velkým problémem je však kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo ječmenem, ke které může dojít během sklizně, přepravy, skladování a zpracování. •Proto je třeba přihlédnout k riziku kontaminace výrobků obsahujících oves lepkem, pokud jde o příslušné informace o těchto potravinářských výrobcích poskytované provozovateli potravinářských podniků. Výsledek obrázku pro oves •Alternativní způsoby označení - dobrovolné značení •Je možné je použít za předpokladu, že neuvádí spotřebitele v omyl a za podmínky, že budou doplněny stanoveným označením dle nařízení (ES) č. 41/2009: tzn. údajem „bez lepku“ nebo „velmi nízký obsah lepku.“ •Označení „vhodné pro osoby s nesnášenlivostí lepku“ nebo „vhodné pro celiaky“. • Logo přeškrtnutého klasu. * •Tzv. preventivní označení - „může obsahovat stopy lepku“ •alergenní složka nebyla při výrobě použita, ale potravina ji může obsahovat kvůli nezáměrné kontaminaci při výrobě •použití preventivního označení musí být odůvodněné: (např. na základě analýzy rizika, screeningu výrobního zařízení nebo výstupní kontroly) http://celiac.cz/images/Logo1%20SC_R.jpg • • Některé potraviny byly speciálně vyrobeny, připraveny a/nebo zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku v jedné nebo v několika složkách obsahujících lepek nebo v nich byly nahrazeny složky obsahující lepek jinými složkami, jež jsou přirozeně bezlepkové. Jiné potraviny jsou vyrobeny výhradně ze složek, které jsou přirozeně bezlepkové. •Odstranění lepku ze zrnin obsahujících lepek představuje značné technické těžkosti a ekonomická omezení, a proto je výroba zcela bezlepkových potravin při použití těchto zrnin obtížná. •V důsledku toho mnohé potraviny speciálně zpracované tak, aby v nich byl snížen obsah lepku v jedné nebo v několika složkách obsahujících lepek, jež jsou na trhu, mohou obsahovat nízká zbytková množství lepku. •Požadavek na deklaraci alergenní složky se neuplatňuje rovněž v případě některých potravin, kterých bylo prokázáno, že v důsledku použité technologie výroby již výsledná potravina neobsahuje rezidua alergenních látek původně obsažených v surovině. V případě obilovin obsahujících lepek se jedná o tyto konkrétní potraviny vymezené vyhláškou č. 113/2005 Sb.: •glukózový sirup a dextrosa z pšenice •maltodextriny na bázi pšenice •glukózový sirup vyrobený z ječného škrobu •obiloviny používané k výrobě destilátů nebo lihu zemědělského původu pro lihoviny a jiné alkoholické nápoje •Všechny výše uvedené výjimky byly podloženy nezávislým vědeckým stanoviskem Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA). •Pokud vycházíme ze situace, kdy alergen nebyl do potraviny přidán jako složka, ale na obale je uvedeno upozornění pro spotřebitele „Může obsahovat stopy…“, pak by měl být takový alergen pod hodnotou citlivosti akreditované laboratorní metody (na potravinu bude pohlíženo, jakože alergen neobsahuje). •Tolerance v žádném právním předpise stanoveny nejsou. Pokud je obsah alergenu v potravině na hranici meze stanovitelnosti akreditované laboratorní metody anebo nepatrně vyšší (např. pro účely kontroly SZPI považuje za nepatrně vyšší hodnoty max. 10 krát vyšší), lze hovořit o stopovém množství a označování by mohlo být považováno za vyhovující. •Větu „Může obsahovat stopy…“ nelze v žádném případě používat neomezeně. Je nutné, aby si PPP prověřil, zda má správně vypracován HACCP, jaké jsou rozbory apod. testy na alergeny v prostředí provozovny potravinářského podniku Může se stát, že potravina označená údajem „bez lepku“ (max 20mg lepku/kg) je současně označena mezi údaji o složení dobrovolnou informací pro alergiky – „může obsahovat stopy lepku“. Stanovisko SZPI je takové, že toto označení je možné a není to v rozporu se stávajícími právními předpisy. Nicméně platí, že potravina označená informací „bez lepku“ nesmí v žádném případě obsahovat více než 20 mg/kg lepku. SZPI považuje za stopy lepku obsah 50 mg lepku/kg potraviny ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. Z tohoto úhlu pohledu je možné považovat za nesmyslné ze strany výrobců označovat potravinu „bez lepku“ ještě preventivním označením „může obsahovat stopy lepku“. http://www.potravinybezlepku.cz/pro-zvidave-spotrebitele/ •Následuje praktické cvičení Výsledek obrázku pro studying picture •ÚKOL: 1.Vyznačte v jídelníčku potraviny, které nejsou vhodné při bezlepkové dietě 2.Upravte jídelníček a nevhodné potraviny nahraďte vhodnými potravinami při bezlepkové dietě. • •SN: Grahamový rohlík, rostlinný roztíratelný tuk, šunkový nářez, rajče, melta s mlékem •SV: Ovocný jogurt s křupinkami •O: Polévka s kroupami • Špagety s kuřecím masem, smetanou a brokolicí •SV: Špaldová houska s máslem a plátkovým sýrem •V: Květákový mozeček s chlebem • • •SN: Grahamový rohlík, rostlinný roztíratelný tuk, šunkový nářez, rajče, melta s mlékem •SV: Ovocný jogurt s müsli •O: Polévka s kroupami • Špagety s kuřecím masem, smetanou a brokolicí •SV: Špaldová houska s máslem, • plátkovým sýrem a paprikou •V: Květákový mozeček s chlebem • • SN: Grahamový rohlík, rostlinný roztíratelný tuk, šunkový nářez, rajče, melta s mlékem SV: Ovocný jogurt s müsli O: Polévka s kroupami Špagety s kuřecím masem, smetanou a brokolicí SV: Špaldová houska s máslem, plátkovým sýrem a paprikou V: Květákový mozeček s chlebem • • •SN: Bezlepkový rohlík, rostlinný roztíratelný tuk, šunka od kosti, rajče, káva s mlékem •SV: Bílý jogurt s ovocem a bezlepkovým müsli •O: Polévka s jáhlami • Kukuřičné špagety s kuřecím masem, smetanou a brokolicí •SV: Bezlepkové pečivo s máslem, • plátkovým sýrem a paprikou •V: Květákový mozeček s bezlepkovým chlebem • • SN: Grahamový rohlík, rostlinný roztíratelný tuk, šunkový nářez, rajče, melta s mlékem SV: Ovocný jogurt s müsli O: Polévka s kroupami Špagety s kuřecím masem, smetanou a brokolicí SV: Špaldová houska s máslem, plátkovým sýrem a paprikou V: Květákový mozeček s chlebem • •ELIMINACE = VYLOUČENÍ • •využívají se k léčbě potravinových alergií • •Potravinová alergie •nežádoucí reakce na potraviny vyvolaná neadekvátní imunitní reakcí " imunitní systém přehnaně reaguje proti látkám z potravy, které za normálních okolností nepředstavují pro jedince žádné nebezpečí •podstatně častější u dětí •pro střední Evropu je typická alergie na mléko, vejce, ovoce mírného pásma, ořechy, mák, kořenovou zeleninu • •Stravování alergiků je zcela individuální •Záleží na spouštěči alergické reakce – alergenu •Nutná je úzká spolupráce s rodiči alergika • •Hlavní zásady přípravy pokrmů: •Pokrmy je nutné připravovat odděleně, používat vyčleněné nádobí a náčiní •Při přípravě, ohřívání i skladování je potřeba dát pozor na kontaminaci • •NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 z 25. října 2011 • •Povinnost uvést každou látku nebo pomocnou látku uvedenou na seznamu v příloze II nebo odvozenou z látky či produktu uvedených na tomto seznamu způsobující alergie nebo nesnášenlivost, která byla použita při výrobě nebo přípravě potraviny, a je v konečném výrobku stále přítomna, byť v pozměněné podobě • 1.Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) a výrobky z nich, kromě… 2.Korýši a výrobky z nich 3.Vejce a výrobky z nich 4.Ryby a výrobky z nich, kromě… 5.Jádra podzemnice olejné a výrobky z nich 6.Sójové boby a výrobky z nich, kromě… 7.Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy), kromě… 8.Skořápkové plody a (v ČR mák)(mandle , lískové ořechy, vlašské ořechy , kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich) 9.Celer a výrobky z něj 10.Hořčice a výrobky z ní 11.Sezamová semena a („mák“) výrobky z nich 12.Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l 13.Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14.Měkkýši a výrobky z nich Výsledek obrázku pro mák •NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) č. 1169/2011 z 25. října 2011 • • • •od 13.12.2014 (účinnost nařízení) - povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech • • • •reakce na některou z bílkovin kravského mléka • •v ČR 3-5 % dětí, výskyt hlavně u dětí věku do 3 let • •GIT projevy má asi 60% dětí, u 50-60% nemocných projevy na kůži, 1/3 projevy respirační • •ve více než 80 % dochází do 3 let k nástupu tolerance kravského mléka Mléko, Sklo, Frisch, Zdravé, Drink atopický ekzém, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let • •abnormální reakce imunitního systému na mléko a výrobky obsahující mléko • •alergie souvisí s proteiny beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin a kasein • •symptomy: dušnost, zvracení, kopřivka, trávící potíže, anafylaxe (těžká, život ohrožující reakce) • •léčba: eliminační dieta Mléko, Sklo, Frisch, Zdravé, Drink atopický ekzém, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let •Bílkoviny syrovátky •alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin; sérový albumin, gamaglobulin •u dětí do tří let diagnostikujeme nejčastěji alergii na bílkoviny syrovátky • •Bílkoviny kaseinu •u malých dětí je alergie na bílkoviny kaseinu méně častá •kaseiny částečně odolávají varu i proteolytickým enzymům trávicího traktu •často bývá znamením pozdějšího nástupu alergie jiné, obvykle respirační • •Bílkoviny ostatní •laktoferin, enzymy • • Udospělých se můžeme setkat s alergií na bílkoviny sérové např. na hovězí sérový albumin, zkřížené alergie - postižený může zareagovat nejen na kravské mléko, ale i na hovězí maso Mléko, Sklo, Frisch, Zdravé, Drink Alergen – spouštěč alergické reakce. atopický ekzém, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let •Primární laktózová intolerance je geneticky podmíněné snížení střevní laktázy laktózová tolerance = mutace genu pro laktázu (variantní gen) – velmi vzácný typ •Sekundární laktózová intolerance (přechodný typ) se může vyvinout v důsledku infekce tenkého střeva, zánětlivé poruchy střeva nebo podvýživy •Symptomy: nadýmání, křeče, flatulence, průjem po konzumaci laktózy •Léčba: •Bezlaktózová dieta nebo dieta s nízkým obsahem laktózy. ASIATI 98 % AFRIČANI 78 % ČEŠI 6–20 % SKANDINÁVCI 10 % ! Alergen – spouštěč alergické reakce. atopický ekzém, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let •Přechodný typ •Poškození epitelu tenkého střeva : •Infekční průjmová onemocnění •Poškození léčivy, ozařování, chemoterapie •Chronická onemocnění (Crohnova choroba, celiakie)- vynechání potravin s obsahem laktózy do odstranění primární příčiny poškození střevních klků •Intolerance u nedonošenců – produkce enzymu od 3. měsíce stoupá až do narození, aktivita enzymu souvisí s gestačním věkem Výsledek obrázku pro lactose intolerance •Omezit konzumaci laktózy •většinou do 12 g denně snášeno - 240 ml mléka, není třeba mléko zcela vyloučit •načasování vhodného množství během dne, současná konzumace dalšího pokrmu apod. •Konzumace zakysaných mléčných výrobků, sýrů (obsahují méně laktózy), bezlaktozová mléka • • •Pozitivně posouzeno zdravotní tvrzení (EFSA): • „Živé kultury v jogurtu nebo v kysaném mléce zlepšují trávení laktózy z výrobku u osob, které laktózu špatně tráví.“ •Neschválené tvrzení : laktóza zvyšuje absorpci vápníku vedoucí k jeho zvýšené retenci • Výsledek obrázku pro cheese and fermented dairy Výsledek obrázku pro joghurt •Potraviny s nízkým obsahem laktózy - obsahují nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě •Potraviny bezlaktózové - obsahují nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě a ve kterých je přítomnost volné galaktózy vyloučena • • C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-23.jpg C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-24.jpg C:\Documents and Settings\Brezkova\Dokumenty\Obrázky\halinka\foto-22.jpg •Léčba: •vyloučení mléka a mléčných výrobků • •vyloučení potravin obsahujících mléko nebo mléčné výrobky • •vyloučení potravin obsahujících mléčné bílkoviny • • • • • • A co máslo? • Mléko, Sklo, Frisch, Zdravé, Drink •Mléčná bílkovina, kde bychom ji možná nečekali… • •Jemné a trvanlivé pečivo •Plněné oplatky •Čokolády, polevy •Energetické tyčinky •Masné výrobky (uzeniny) •„Margariny“ („s máslovou příchutí“) •Instantní potraviny •Častý výskyt zkřížených reakcí na bílkovinu mléka kozího a ovčího. • • • • • • •Vyskytují se i zkřížené reakce mezi kaseinem a sójovou bílkovinou. • • • • Koza, Zvíře, Farma, Logo Ovce, Zvíře, Farma, Zemědělství Sója, Zeleniny Otazník, Často Kladené Otázky, Reakce atopický ekzém, chronickými gastrointestinálními obtížemi a neprospíváním děti s alergií na kravské mléko zprostředkovanou IgE protilátkami mají větší riziko vývoje dalších potravinových alergií, průduškového astmatu, alergické rýmy a zánětu spojivek do věku 10 let • •A co tepelná úprava mléka? • • •Nemá výrazný vliv a nevede vždy ke snížení alergenního potenciálu! •Kasein je termostabilní. Myslitel, Myšlení, Osoba, Myšlenka Požár, Plamen, Hrnec, Vypálit, Vaří •Náhrady mléka: •Rostlinné nápoje • •Náhrady mléčných výrobků: •Náhrada másla – rostlinné oleje, některé margariny •Náhrada smetany – rostlinné náhrady smetany, rýžový nápoj zahuštěný rýžovou moukou nebo škrobem •Náhrada jogurtu – rostlinné dezerty ( rýžový, ovesný, případně sójový) •Náhrada „mazacího“ sýra – zeleninové a luštěninové pomazánky (tofu) • •Nutno dbát na dostatečný příjem vápníku! sójové ● rýžové ● ovesné ● špaldové ● mandlové ● kokosové a další Pyramida výživy pro děti z projektu Pohyb a výživa s upozorněním na bohaté nemléčné zdroje bílkovin a vápníku, ale také na skryté zdroje mléka, na které je třeba dávat pozor při bezmléčné dietě Pyramida výživy z projektu Pohyb a výživa v upravené podobě pro bezmléčnou dietu Obecná doporučení pro osoby s omezením laktózy ve stravě: Obecná doporučení při úplném vyloučení mléka a mléčných výrobků ze stravy: Øvyloučení zdrojů laktózy (u galaktosemií zcela, u laktózové intolerance individuálně) Ø sledování individuální tolerance, popř. rozdělení zdrojů laktózy do menších dávek během dne Ødůraz na dostatečné množství bílkovin ve stravě (dostatečná a pestrá konzumace bohatých zdrojů bílkovin= maso, vejce, luštěniny, ořechy, semena) Ødůraz na dostatečné množství vápníku ve stravě (dostatečná a pestrá konzumace bohatých zdrojů vápníku= brukvovitá zelenina, mák, mandle, luštěniny) Øvyloučení zdrojů mléka včetně skrytých zdrojů Øsledování obalů potravin a složení pokrmů Ødůraz na dostatečné množství bílkovin ve stravě (dostatečná a pestrá konzumace bohatých zdrojů bílkovin= maso, ryby, vejce, luštěniny, ořechy, semena) Ødůraz na dostatečné množství vápníku ve stravě (dostatečná a pestrá konzumace bohatých zdrojů vápníku, tedy brukvovité zeleniny, máku, mandlí, luštěnin) s ohledem na využitelnost Obecná doporučení pro osoby s omezením laktózy ve stravě: Obecná doporučení při úplném vyloučení mléka a mléčných výrobků ze stravy: Ødůraz na dostatečné množství jódu ve stravě (používaní jódované soli, konzumace ryb a mořských produktů) Øu laktózové intolerance lze mléčné potraviny nahradit speciálně upravenými bezlaktózovými výrobky (výhodné pro zachovaný obsah ostatních látek), mléčné potraviny s minimálním množstvím laktózy je dobré zařazovat a vysledovat individuální snášenlivost Øsnaha vyhnout se zbytečnému vyloučení mléčných výrobků s velmi nízkým obsahem laktózy (máslo, tvrdé sýry) Ødůraz na dostatečné množství jódu ve stravě (používaní jódované soli, konzumace ryb a mořských produktů) Øv případě nahrazování mléčných potravin rostlinnými preference obohacených produktů o vápník popř. vit D (sójové výrobky do dětského jídelníčku zařazovat spíše výjimečně) Øsuplementace vápníku při nedostatečném příjmu z přirozených zdrojů, ideálně společně s vitaminem D Příklad dopoledních svačin pro děti předškolního věku Bezmléčné svačiny v mateřské škole Svačina složení množství (g) postup bílkoviny (g) vápník (mg) Celozrnný rohlík s ředkvičkovou pomazánkou rohlík celozrnný ředkvičky vejce brambor Perla hořčice cibule pomerančový džus 25 15 14 30 14 3 3 100 Brambory a vejce uvařit, oloupat, smíchat a rozšťouchat, zamíchat s ostatními ingrediencemi a část ředkviček nechat na dozdobení, podávat s pomerančovým džusem 5 31 Vánočka s makovou pomazánkou a banánem Vánočka* mák med jablko banán 25 18 4 30 25 Mletý mák povařit ve vodě a smíchat s medem a strouhaným jablkem, namazat na vánočku a podávat s kolečky banánu 6 271 Zeleninový salát se slunečnicovými semeny a rohlíkem čínské zelí rajče okurka paprika olej slunečnicový ocet jablečný cukr semena slunečnic. rohlík tukový sůl 20 40 40 30 4 5 3 10 30 Zeleninu pokrájet, smíchat se semínky a zálivkou z vody, octa, oleje, cukru a soli, podávat s tukovým rohlíkem 5,6 43 Příklad dopoledních svačin pro děti předškolního věku Bezmléčné svačiny v mateřské škole Svačina složení množství (g) postup bílkoviny (g) vápník (mg) Vanilkový krém s rybízovou marmeládou a sezamovými semeny Hraška vanilková rýžový nápoj olej slunečnicový rybízová marmeláda sezamová semena 15 100 5 12 5 Hrašku dobře promíchat v rýžovém nápoji a vařit min. 20 minut, vlít do misek, ozdobit marmeládou a sezamovými semeny 3,7 174 Houstička s pomazánkou z červené čočky a cherry rajčaty houska červená čočka olivový olej česnek cibule mrkev citronová šťáva cherry rajčaty sůl, majoránka 40 25 6 5 7 20 5 40 Krátce orestovat cibulku a česnek, přidat čočku, nakrájenou mrkev najemno, zalít horkou vodou, ochutit solí, majoránkou a povařit do měkka, dochutit citronovou šťávou, namazat na housku a podávat s rajčátky 7 57 •množství v potravě 300 mg Ca - 5 kg jablek nebo masa, 2 kg pommes frites, 1, 25 kg chleba, 300 g brokolice, 30 g ementálu, 23 g máku •50 % květák, brokolice, řeřicha, tuřín, salát, růžičková kapusta, hlávkové zelí, kapusta, pekingské zelí, čínské zelí, hořčice, kedluben, kadeřávek •30 % mléko,mléčné výrobky, fortifikované výrobky (sojové nápoje, tofu, džusy) •20 % mandle, sezam, fazole •5 % špenát, rebarbora, mangold • •50 g tvrdého sýra = 150 g jogurt = 250 ml mléka = 100 g sóji = 30 g máku = 180 g mandlí = 150 g kapusty = 300 g brokolice • (tj. 100 mg využitého vápníku, tedy PŘÍJEM/ABSORPCE) • C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\BROŽURA\várka_první\foto-36.jpg •Následuje praktické cvičení Výsledek obrázku pro studying picture •ÚKOL: 1.Vyznačte v jídelníčku potraviny, které nejsou vhodné při bezmléčné dietě 2.Upravte jídelníček a nevhodné potraviny nahraďte vhodnými potravinami při bezmléčné dietě. • •SN: Kmínový chléb, máslo, plátkový sýr, ředkvičky, kakao •SV: Jogurt, jablko •O: Polévka rajská s rýží • Hovězí maso, koprová omáčka,brambory •SV: Celozrnný rohlík, sardinková pomazánka s tvarohem, paprika, čaj •V: Ovesná kaše s mletými ořechy a ovocem • SN: Kmínový chléb, máslo, plátkový sýr, ředkvičky, kakao SV: Jogurt, jablko O: Polévka rajská s rýží Hovězí maso, koprová omáčka, brambory SV: Celozrnný rohlík, sardinková pomazánka s tvarohem, paprika, čaj V: Ovesná kaše s mletými ořechy a ovocem • • SN: Kmínový chléb, máslo, plátkový sýr, ředkvičky, kakao SV: Jogurt, jablko O: Polévka rajská s rýží Hovězí maso, koprová omáčka, brambory SV: Celozrnný rohlík, sardinková pomazánka s tvarohem, paprika, čaj V: Ovesná kaše s mletými ořechy a ovocem • • SN: Kmínový chléb, máslo, plátkový sýr, ředkvičky, kakao SV: Jogurt, jablko O: Polévka rajská s rýží Hovězí maso, koprová omáčka, brambory SV: Celozrnný rohlík, sardinková pomazánka s tvarohem, paprika, čaj V: Ovesná kaše s mletými ořechy a ovocem • • SN: Kmínový chléb, rostlinný margarin, vejce vařené na tvrdo, ředkvičky, ovocný čaj SV: Sójový dezert, jablko O: Polévka rajská s rýží Hovězí maso, špenát bez mléka, brambory SV: Celozrnný rohlík, sardinková pomazánka s rostlin. Margarinem, paprika, čaj V: Ovesná kaše s rostlinným nápojem s mletými ořechy a ovocem • Výsledek obrázku pro sójový dezert Prasátko, Mince, Růžový, Banka, Financí Droby, Označení, Lékařské, Střevo, Játra, Tenké Střevo •v období rekonvalescence po akutním zánětu jater • •v klidovém období při chronických onemocněních střev • •obvykle pouze dočasné omezení, postupné uvolňování diety • •strava je pestrá, plnohodnotná, lehce stravitelná a nenadýmavá, bez pikantního a dráždivého koření • •šetří gastrointestinální trakt, především po stránce chemické a mechanické •Mechanické šetření •Nepodáváme ovoce a zeleninu s tuhými slupkami, zrníčky a pecičkami, se zdřevnatělými částmi. •Nepodáváme potraviny s celými zrny, semínky. •Pokrmy upravujeme do měkka, bez tvrdých kůrek a připečených okrajů. • •Chemické šetření •Nepoužíváme pikantní dráždivé koření. •Nepoužíváme úpravy na tuku – tuk na zjemnění přidáváme v čerstvém stavu až do hotového pokrmu. •Termické šetření • Termické šetření •Následuje praktické cvičení Výsledek obrázku pro studying picture •ÚKOL: 1.Vyznačte v jídelníčku potraviny, které nejsou vhodné při šetřící dietě 2.Upravte jídelníček a nevhodné potraviny nahraďte vhodnými potravinami při šetřící dietě. • •SN: Slunečnicový chléb, mrkvová pomazánka s česnekem, paprika, bílá káva •SV: Jogurtový koktejl s jahodami •O: Polévka bramborová s houbami • Krůtí závitek, divoká rýže, zelný salát •SV: Špaldová bulka, pomazánkové máslo, hruška •V: Smetanová čočka s kořenovou zeleninou a sázeným vejcem, chléb • •SN: Slunečnicový chléb, mrkvová pomazánka s česnekem, paprika, bílá káva •SV: Jogurtový koktejl s jahodami •O: Polévka bramborová s houbami • Krůtí závitek, divoká rýže, zelný salát •SV: Špaldová bulka, pomazánkové máslo, hruška •V: Smetanová čočka s kořenovou zeleninou a sázeným vejcem, chléb • • SN: Slunečnicový chléb, mrkvová pomazánka s česnekem, paprika, bílá káva SV: Jogurtový koktejl s jahodami O: Polévka bramborová s houbami Krůtí závitek, divoká rýže, zelný salát SV: Špaldová bulka, pomazánkové máslo, hruška V: Smetanová čočka s kořenovou zeleninou a sázeným vejcem, chléb • • •SN: Toastový chléb, mrkvová pomazánka s petrželkou, bílá káva •SV: Jogurtový koktejl s banánem •O: Polévka bramborová s vývarem z hub • Krůtí závitek, dušená rýže, salát z pekingského zelí s koprem •SV: Bulka bez posypu, pomazánkové máslo, jablko (strouhané) •V: Smetanová červená čočka s kořenovou zeleninou a vařeným vejcem, veka • • SN: Slunečnicový chléb, mrkvová pomazánka s česnekem, paprika, bílá káva SV: Jogurtový koktejl s jahodami O: Polévka bramborová s houbami Krůtí závitek, divoká rýže, zelný salát SV: Špaldová bulka, pomazánkové máslo, hruška V: Smetanová čočka s kořenovou zeleninou a sázeným vejcem, chléb • • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami 2. •Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • •Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • •Bramborová polévka s lesními hřiby • •Španělský ptáček, basmati rýže • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát 1. • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm • •Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • •Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • •Bramborová polévka s lesními hřiby • •Španělský ptáček, basmati rýže • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • • 1.Pohanková kaše s dýňový semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm • •Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • •Bramborová polévka s lesními hřiby • •Španělský ptáček, basmati rýže • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm 3.Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • Kuřecí paličky na bylinkách, jogurtový dip, šťouchané brambory s pažitkou - VHODNÝ pokrm • •Bramborová polévka s lesními hřiby • •Španělský ptáček, basmati rýže • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm 3.Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • Kuřecí paličky na bylinkách, jogurtový dip, šťouchané brambory s pažitkou - VHODNÝ pokrm 4.Bramborová polévka s lesními hřiby • Bramborová polévka s žampiony - VHODNÝ pokrm • •Španělský ptáček, basmati rýže • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm 3.Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • Kuřecí paličky na bylinkách, jogurtový dip, šťouchané brambory s pažitkou - VHODNÝ pokrm 4.Bramborová polévka s lesními hřiby • Bramborová polévka s žampiony - VHODNÝ pokrm 5.Španělský ptáček, basmati rýže • Hovězí závitek se sýrem a šunkou, basmati rýže - VHODNÝ pokrm • •Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm 3.Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou • Kuřecí paličky na bylinkách, jogurtový dip, šťouchané brambory s pažitkou - VHODNÝ pokrm 4.Bramborová polévka s lesními hřiby • Bramborová polévka s žampiony - VHODNÝ pokrm 5.Španělský ptáček, basmati rýže • Hovězí závitek se sýrem a šunkou, basmati rýže - VHODNÝ pokrm 6.Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík • Králík na přírodno, kedlubnové zelí, karlovarský knedlík - VHODNÝ pokrm • •Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát • 1.Pohanková kaše s dýňovými semeny, medem a malinami – NEVHODNÝ pokrm • Pohanková kaše s corn flakes, medem a meruňkami – VHODNÝ pokrm 2.Vícezrnný chléb s avokádovo-česnekovou pomazánkou a rajčetem - NEVHODNÝ pokrm • Toastový chléb s avokádovou pomazánkou a mrkví - VHODNÝ pokrm 3.Kuřecí paličky na kari, domácí tatarská omáčka, šťouchané brambory s cibulkou - NEVHODNÝ pokrm • Kuřecí paličky na bylinkách, jogurtový dip, šťouchané brambory s pažitkou - VHODNÝ pokrm 4.Bramborová polévka s lesními hřiby - NEVHODNÝ pokrm • Bramborová polévka s žampiony - VHODNÝ pokrm 5.Španělský ptáček, basmati rýže - NEVHODNÝ pokrm • Hovězí závitek se sýrem a šunkou, basmati rýže - VHODNÝ pokrm 6.Králík na česneku, červené zelí, houskový knedlík - NEVHODNÝ pokrm • Králík na přírodno, kedlubnové zelí, karlovarský knedlík - VHODNÝ pokrm 7.Aljašská treska v sýrovém těstíčku, brambory, rajčatový salát - NEVHODNÝ pokrm • Aljašská treska se sýrem, brambory, mrkvový salát - VHODNÝ pokrm •Regulace množství stravy, především potravin bohatých na sacharidy. • •Omezení jednoduchých sacharidů v pokrmech i v nápojích. • •Důležitá je spolupráce personálu se strávníkem a rodiči. • •Starší děti jsou schopné si regulovat množství stravy samy, a to vzhledem k aplikaci inzulinu, fyzické aktivitě aj. • Vegetarianism.jpg ALTERNATIVNÍ ZPŮSOBY STRAVOVÁNÍ ALTERNATIVNÍ ZPŮSOBY STRAVOVÁNÍ •Obecný pojem • •Způsoby stravování odlišující se od nutričních zvyklostí většiny společnosti i od doporučení odborníků na výživu • •Obvykle založeny na restrikci určitých potravinových skupin, nejčastěji potravin živočišného původu • 98 PROČ ALTERNATIVNÍ STRAVOVÁNÍ • •Zdravotní důvody • •Morální a etické důvody • •Ekologické hledisko • •Ekonomické důvody • •Náboženství • •Sociální faktory • •Chuťová preference • •Zoonózy 99 PROČ ALTERNATIVNÍ ZPŮSOB STRAVOVÁNÍ •Zdravotní – změna stravovacích zvyklostí – často spojena s obezita, dna, zvýšené lipidy •Vegetariánská strava = zdravá výživa •Soucit se zvířaty •Ochrana životního prostředí - 1 lovec 20 km2 – 500 zemědělců/ 5 000 veganů •Náboženské a filozofické přesvědčení - zákaz •Vnímání chuti •Volba pro nekonvenční směr projevem protestu - tlak vrstevníků, touha vyzkoušet něco nového, módní záležitost •Zoonózy – zdravotní nezávadnost ( BSE, SARS, ptačí chřipka) •Ekonomické hledisko •Anatomie, fyziologie – zuby, trávicí trakt (Šimpanz 65 g masa – observační studie) • • JEDNOTLIVÉ TYPY A CHARAKTERISTIKA •Vegetariánství •Makrobiotika •Okrajové směry •Dělená strava •Výživa podle krevních skupin •Paleodieta •Výživa dle pH • •Biopotraviny 101 VEGETARIÁNSTVÍ •nejrozšířenější alternativní způsob stravování v ČR (asi 2 % populace – 200 000 osob) •vegetarián – obecně člověk nekonzumující maso •konkrétně několik typů dle omezení konzumace živočišných potravin •semivegetariáni (pulo-, pesco-) •laktoovovegetariáni •vegani •fruitariáni •vitariáni – RAW fod •flexitariáni • 102 Picture1-3.png VEGETARIÁNSTVÍ •původ ve východních náboženstvích buddhismu a hinduismu •termín pochází z 19. století •vegetariánské společnosti • •The Vegetarian Society (1847 Anglie) •IVU – Mezinárodní vegetariánská unie (1908 Drážďany) •EVU – Evropská vegetariánská unie • •Česká společnost pro výživu a vegetariánství •Česká vegetariánská společnost • •životní styl – střídmost, nekuřáctví, vyhýbání se alkoholu, pravidelná fyzická aktivita •vegetariánská pyramida, duha • 103 104 Vegan%20Food%20Guide%2070%20dpg%2075pc VYJÁDŘENÍ ODBORNÍKŮ K VEGETARIÁNSTVÍ •Stanovisko Americké dietetické asociace z r. 2009 • •Vhodně naplánovaná vegetariánská strava je • •zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě některých onemocnění • •vhodná pro jedince během všech období života •dětství včetně kojeneckého věku •adolescence •těhotenství a laktace •stáří Ø •The Journal of the American Dietetic Association, 2016 Dec; 116(12):1970-1980. • 105 PŘÍNOSY VEGETARIÁNSTVÍ •obvykle častější konzumace ovoce, zeleniny, obilovin, klíčků, luštěnin, ořechů, semen, rostlinných olejů •obvykle nižší příjmy nasycených tuků, cholesterolu, živočišných proteinů •nižší příjem energie •životní styl •strava založená na převážné konzumaci potravin rostlinného původu může snižovat riziko vzniku některých onemocnění •je třeba zdůraznit, že riziko vzniku onemocnění ovlivněných konzumací stravy je obecně nízké za předpokladu pestré stravy, bez ohledu na to, zda maso konzumováno je nebo není • 106 images (3).jpg RIZIKA VEGETARIÁNSTVÍ •nesprávná skladba stravy (špatná informovanost) •v rostlinných potravinách chybí některé výživové složky, některé složky jsou zastoupeny v malém množství •v rostlinných potravinách jsou přítomny látky snižující absorpci některých vitaminů a minerálních látek •ostatní • •_ nedostatečný příjem některých výživových složek a z toho vyplývající rizika • 107 images (3).jpg SESTAVENÍ VHODNÉHO JÍDELNÍČKU •dodržovat pestrost a vyváženost •potravinové skupiny, které by neměly v jídelníčku chybět: •obiloviny a pseudoobiloviny •zelenina, ovoce •luštěniny a výrobky z nich •mléko, mléčné výrobky •vejce •ořechy, semena •rostlinné oleje •případně přídavek mořských řas • 108 SESTAVENÍ VHODNÉHO JÍDELNÍČKU •v jednotlivých pokrmech i v pokrmech během dne kombinovat různé zdroje bílkovin • •obiloviny s luštěninami (fazolový guláš s pečivem, luštěninové polévky s vložkou z obilovin, šoulet atd.) • •luštěniny s bramborami • •rostlinné zdroje bílkovin s živočišnými (obiloviny s mléčnými výrobky – mléčné obilné kaše atd.) • •nenahrazovat masové pokrmy sladkými a smaženými pokrmy • 109 PŘÍKLAD VHODNÉHO JÍDELNÍČKU • • •SN: ovesná kaše s ořechy a hroznovým vínem •PŘ: chléb s ředkvičkovou pomazánkou •OB: polévka cizrnový krém, lasagne se špenátem a mozarellou •SV: banánový koktejl •VČ: květákový mozeček, brambory, rajčatový salát • 110 vidlicky.jpg PŘÍKLAD VHODNÉHO JÍDELNÍČKU • • •SN: chléb s vaječnou pomazánkou, obložený paprikou •PŘ: jablko •OB: polévka zeleninová s drožďovými knedlíčky, mexické fazole v tortille s jogurtovým dresinkem •SV: pudink s ovocem •VČ: pohankové rizoto se zeleninou, sypané sýrem • 111 NUTRIČNÍ A ZDRAVOTNÍ ASPEKTY • •Závisí na stupni omezení potravin živočišného původu a na skladbě konzumovaných potravin. •Co přináší možná rizika alternativních způsobů stravování •Špatná informovanost •Nesprávná skladba stravy •V rostlinných potravinách chybí některé nutriční složky, některé složky jsou zastoupeny v malém množství •Přítomnost inhibitorů absorpce některých nutrientů •Ostatní • •Přínosy alternativních způsobů stravování •Vyšší konzumace ovoce, zeleniny, obilovin, klíčků, luštěnin, ořechů, semen, rostlinných olejů •Nižší příjmy nasycených tuků, cholesterolu, živočišných proteinů •Nižší energetická denzita •Životní styl 112 OBECNÉ ZHODNOCENÍ • •Převážná většina epidemiologických studií se zabývá vegetariánstvím a jeho podskupinami • •Vegetariáni částečně konzumující potraviny živ. původu •Při správné kombinaci potravin obvykle problémy s nedostatkem životně důležitých nutrientů nemají •Potenciální rizika nejčastěji vycházejí ze špatné skladby stravy • •Veganství •Dodržování mnoha pravidel •Svoji stravu musí obohacovat o chybějící složky formou doplňků stravy nebo fortifikovaných potravin – vitamin B12, B2, D, Ca, I • •Vitariáství •Určité kladné stránky •Negativa - › obsah přírodních toxických a antinutričních látek, hygienická jakost, stravitelnost •Nelze zajistit dostatek všech esenciálních nutrientů v potřebné míře • •Fruktariánství •Zcela nevhodný způsob stravování 113 OBECNÉ ZHODNOCENÍ • •Makrobiotika •Nižší stupně mohou uspokojit nutriční potřeby dospělého člověka •Vyšší restriktivní stupně – nedostatečné jak z hlediska nutričního, tak energetického •Nedostatek – hodnotných bílkovin, Ca, Fe, PUFA, vitaminů A, C, D a B12 • •Dělená strava •Při dodržování pestrosti a pravidelnosti může zajistit dostatečné množství všech potřebných nutrientů •Principy oddělené konzumace sacharidových a bílkovinných potravin jsou neopodstatnělé a vědecky nepodložené • •Výživa podle krevních skupin •Teoretické předpoklady této výživy nejsou seriózní •Při striktním dodržování doporučovaných pravidel by mohlo u nositelů některých krevních skupin dojít k deficitu životně důležitých nutrientů • •Ájurvéda •Doporučování vegetariánské stravy •Omezování výběru potravin ] omezení pestrosti 114 Děkuji za pozornost