ZPŮSOBY HODNOCENÍ VÝŽIVOVÉ SPOTŘEBY Mgr. Martin Forejt Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LFMU VÝŽIVOVÁ SPOTŘEBA •vyjadřuje množství zkonzumovaných potravin, nápojů a jejich druh •můžeme ji zjišťovat u jednotlivců i specifických skupin (rodina) •měřena kvantitativně a kvalitativně • • • NUTRIENT = ŽIVINA •Makroživiny - bílkoviny, tuky, sacharidy, (alkohol) •Mikroživiny - vitaminy, minerální látky •Semiživiny - vláknina a fytochemické látky •Nenutriční komponenty stravy – probiotika, symbiotika • • • • • METODY POUŽÍVANÉ PRO ZJIŠŤOVÁNÍ VÝŽIVOVÉ SPOTŘEBY 1) METODY ZJIŠŤOVÁNÍ GLOBÁLNÍ SPOTŘEBY • Inventurní metoda - týden až měsíc - zaznamenání výchozího a konečného stavu všech potravin za dané období - jídlo ve spížce, komoře, lednici, ve sklepě…. - přesná metoda, možnost kombinovat nutriční a ekonomická data - nezohledňuje individuální příjem - •Metoda rodinných účtů - týden až měsíc - sledování finančních výdajů za potraviny a tekutiny - přesná metoda, ale jen ekonomická data, nezohledňuje individuální příjem • • • Metoda rodinných záznamů •- obvykle za dobu jednoho týdne •- sleduje potraviny a jejich množství zkonzumované členy rodiny • během daného období •- můžeme zaznamenat stravu všech lidí ze skupiny za danou dobu •- jen výživová data, menší přesnost • 2) METODY ZJIŠŤOVÁNÍ INDIVIDUÁLNÍ SPOTŘEBY • METODY •PROSPEKTIVNÍ RETROSPEKTIVNÍ • •Metoda záznamu s pomocí vážení 24h Recall • •Metoda záznamu s pomocí odhadu Výživová frekvence • •Metoda dvojitých porcí Výživová anamnéza PROSPEKTIVNÍ METODY •Metoda záznamu s pomocí vážení •- údaje se získávají vážením potravin před jejich konzumací •- velmi přesná metoda, nepotřebuji používat paměť •- náročná na spolupráci lidí, jejich zodpovědnost • •Metoda záznamu s pomocí odhadu •- množství zkonzumovaného jídla se odhaduje podle velikosti porcí •- možné využít brožurky foto knihy, 3D modely •- velikost porcí je možné udávat i v běžných mírách pro domácnost • (lžíce, naběračka, hrnek, atd.) • •Metoda dvojitých porcí •- vytvoří se dvě stejné porce jídel (nemocnice) •- časově, organizačně a finančně náročné •- možné kombinovat přímou chemickou analýzou • (při sledování některých důležitých živin - vláknina, selen) - • • RETROSPEKTIVNÍ METODY • • - vzpomínáme na konzumaci stravy a tekutin zpětně • - tyto metody zatěžují sledovanou osobu méně než prospektivní • metody, jsou však závislé na paměti a vybavovací schopnosti • dotyčného a nejsou tak přesné •- důležitá je technika interview •- patří sem tyto metody: • Výživová anamnéza • Výživová frekvence • 24 hodinový recall • • •Výživová anamnéza (výživové zvyklosti) • •- metoda využívající interview - řízený rozhovor •- její součástí je 24hodinový recall a dotazy na stravovací zvyklosti •- informuje o všech minulých životních údobích (nejlépe 6 -12 • měsíců zpět) - výživová spotřeba • - charakter stravování a zvyklosti, úprava pokrmů • - frekvence příjmu určitých potravin • - kombinace pokrmů • - množství obvyklých porcí •- neprovádí se u dětí mladších 14 let a u starých lidí nad 80 let •- výhoda metody - rychle a snadno proveditelná •- nevýhoda metody - nebere v úvahu odchylky ve stravovacích • zvyklostech, nepřesná (potraviny neváženy) • - zkreslování běžných výživových zvyklostí a • frekvence příjmu dle stávajícího ročního období • •Výživová frekvence - metoda využívá interview nebo se provádí zasílání formulářů (špatná návratnost), záznam se provádí do předtištěného formuláře - dotazovaný uvádí, jak často jí (během dne, týdne, měsíce) vybrané poživatiny - česká verze upravená Doc. Fialou porovnává výživové zvyklosti vyšetřovaného s výživovými doporučeními dle potravinové pyramidy - výhody metody - lze se zaměřit na významné složky ve stravě - umožňuje zařadit sledovanou osobu do skupiny malých, středních a velkých konzumentů určité potraviny či skupiny potravin - nevýhody metody - pracná a časově náročná - • • • •24 hodinový recall •- nejčastěji užívaná metoda, vhodná u dostatečně velkých souborů •- provádí se formou interview (osobně, telefon), za 1-7 dní •- záznam volně na papír, do formuláře, počítače, nahrávání hovoru •- neprovádí se - děti mladší 7 let, lidé nad 75 let výjimečně • - informování, že budou dotazováni na stravování, • je pak tendence měnit své běžné stravovací • návyky = zkreslení •- otázky- neutrální: Kdy jste jedla? Co jste jedla? • - vyhýbat se sugestivním formulacím vedoucím k určité • odpovědi • •4. SPECIFICKÉ FÁZE (OTÁZKY) •1. Fáze - nespecifikuje se blíže jednotlivá potravina (chleba s máslem) •2. Fáze - kvalitativní upřesnění (bavorský chléb, čerstvé máslo) •3. Fáze - množství (velikost porcí, g, ml - dle foto knih, brožur…) •4. Fáze - popis všeho, co jsme zapsali a případné doladění •- výhody metody - rychle a snadno proveditelná, levná •- nevýhody metody - nepřesná (potraviny neváženy) • - předchozí den mohl být atypický • (recall jen za 1den) • - závislost na vybavovací schopnosti osob •Metoda rychlého hodnocení výživy •pomocí potravinových skupin • •- pracuje na principu 24hodinového recallu s důrazem na sledování • zastoupení jednotlivých potravinových skupin ve stravě dotyčného •- využívá norem tzv. POTRAVINOVÉ PYRAMIDY • • • • potravinova-pyramida •Hodnocení výživy pomocí nutričního skóre dle WHO • -metoda 24hodinového recallu je doplněna o rychlý výpočet nutričního skóre dle odpovědí na 10 otázek -každá kladná odpověď = 1 bod -ukázka viz přiložený dotazník - - - - - DOPORUČENÁ STUDIJNÍ LITERATURA - Hana Kleinwächterová, Zuzana Brázdová: Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, Brno 2001, ISBN 80-7013-336-8.