C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Hodnocení výživového stavu doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. 1 Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Osnova, hlavní body 2 nVýchodiska, základy, definice, cíle, indikace nMalnutrice Metody, postupy: nAntropometrie n nFyzické (klinické) vyšetření - celkový vzhled n nAnamnéza nBiochemická and imunologická vyšetření n nDynamometrické testy (svalová síla) n nStandardní (validované) screeningové nástroje n nDěti n Definice, vymezení 3 nNutriční, výživový stav (Nutritional status): - Hodnocení výživového stavu (Nutritional status assessment) - Výživová spotřeba, výživové zvyklosti (Dietary assessment, Food consumption, Dietary habits …) nMalnutrice - Výsledný zdravotně-nutriční stav daný výživou – přívodem živin, faktory ovlivňujícími vstřebávání živin (vč. poruch a nemocí), výdejem, dědičností, vlivy prostředí, životním stylem (kromě výživy pohybovou aktivitou, kouřením, alkoholem…) nHodnocení výživy – rozlišujte: - Stav výživy, který je charakterizován deficitem či přebytkem energie nebo jednotlivých živin. - Tato nerovnováha má za důsledek měřitelné změny na tkáních, formě těla, funkcích organizmu a klinickém stavu jedince. Definice - vymezení 4 nDalší def. Malnutrice: n n n Dle ESPEN Guidelines 2006 (European Society of Parenteral and Enteral Nutrition) je malnutrice stav deficitu, přebytku (nerovnováhy) energie, proteinů a ostatních nutrientů způsobujících měřitelné vedlejší účinky na tkáně nebo formu těla, funkce a výsledný klinický stav. Malnutrice 5 Malnutrice z nedostatku, podvýživa Malnutrice z nadbytku, nadvýživa nEnergetické, resp. energeticko-proteinové deficientní malnutrice: nSpecifické deficience ÞPodváha ÞKachexie ÞMarasmus ÞKwashiorkor ÞMarasmismický kwashiorkor ÞDeficit jodu - endemická struma ÞDeficit vitaminu A - Xeroftalmie ÞNutriční anémie ÞNutriční osteopenie ÞB1 - Beri beri ÞB2 (riboflavin) ÞB3 (Niacin, PP) - pelagra ÞC - Kurděje (skorbut) ÞSarkopenie ÞNadváha ÞObezita ÞNadbytek mikronutrientů Þ 6 Proteinově-energetické malnutrice (PEM) 7 nPodváha (Underweight) - dospělí nízké BMI, děti nízká váha na věk nWasting – ztráta tělesné hmoty, „úbytě“, patol. vyhubnutí. U dětí: Nízká váha na věk nStunting – zadržení růstu, „zakrňování“, nízká výška na věk nKwashiorkor – edematózní PEM způsobená nedostatečným přívodem bílkovin nMarasmus – těžké vyhubnutí (wasting) energetickou a celkovou deficiencí nMarasmický kwashiorkor - kombinace nKachexie – spojena se zánětlivým nebo neoplastickým stavem nSarkopenie – úbytek kosterního svalstva spojený se stárnutím nHladovění (Starvation)– energetický deficit potravy, uchovává aktivní tělesnou hmotu, zvyšuje metabolismus tuku Nejčastější (globálně): Pro děti – Marasmus , pro starší děti: Kwashiorkor Pro stáří: Sarkopenie and kachexie 8 http://www.validnutrition.org/wp-content/uploads/2017/07/malnutrition-Chart.jpg Marasmus vs Kwashiorkor 9 nMarasmus nKwashiorkor Marasmus is caused by a severe deficiency of nearly all nutrients, especially protein, carbohydrates, and lipids. Sufficient calorie intake, but with insufficient protein consumption. C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\marasmus vs kwashiorkor.jpg 10 Související obrázek Výsledek obrázku pro kwashiorkor edema pathogenesis 11 Výsledek obrázku pro kwashiorkor edema pathogenesis Malnutrice – symptomy 12 nNechutenství, nezájem o jídlo a pití nÚnava a podrážděnost nPoruchy koncentrace nStálý pocit chladu nZtráta tělesného tuku, svalů, and dalších tělesných tkání nVyšší riziko onemocnění, delší uzdravování a rekonvalescence nDelší hojení poranění nVyšší riziko komplikací po chirurgii nDeprese nSnížené libido a problémy s plodností nPotíže s dýcháním nKůže může být tenčí, suchá, neelastická, bledá a studená nVpadlé tváře a oči, jak tuk mizí z obličeje nVlasy jsou suché a tenké a prořídlé, snadno vypadávají Malnutrice - příčiny 13 nNízký příjem potravy nMentalně-zdravotní problémy nGIT nemoci a problémy nAlkohol To může být způsobeno i symptomy nemocí, např. dysfagií, nebo i špatným dentálním zdravím.. Stavy jako deprese, demence, schizofrenie, mentální anorexie, bulimie – mohou vést k malnutrici Obtíže opustit domov a sehnat a připravit jídlo, ti co žijí sami a izolovaně jsou ve větším riziku. Někteří lidí nemají dost peněz, či si neumí jídlo připravovat. Alkohol může vést ke gastritidě nebo poškození pankreatu. To může vést k poruchám trávení, vstřebávání, např. určitých vitaminů, či poruchám produkce hormonů, které regulují metabolismus. Alkohol obsahuje energii, takže nemusí být pocit hladu a není přijímán dostatek potravy obsahující všechny esenciální živiny. nSocialní problémy and ztížená mobilita Pokud tělo nedokáže správně strávit a vstřebat živiny, dokonce ani hodnotná a zdravá strava nemusí zabránit malnutrici. Crohnova nemoc, celiakie, přetrvávající průjmy či zvracení – mohou vést ke ztrátě a nedostatku nepostradatelných živin.. Světově nejrozšířenější mikronutrientní malnutrice 14 nDeficit železa nDeficit jódu nDeficit vitaminu A ØPři nekarenční stravě zásoby dosp. člověka na 2 roky ØV rozvojových zemích se dětí rodí s malými zásobami a nedostávají vit A ani kojením ØNejprve reverzibilní šeroslepost ØPozději ireverzibilní slepota (ročně 1,5 miliónu dětí) ØSnížení imunitních funkcí, pneumonie, infekční průjmy, smrt ØCelosvětově nejrozšířenější mikronutrientní deficit (2 miliardy) ØAnemie, snížení mentální i fyzické výkonnosti, náchylnost k infekcím ØDruhý nejčastější deficit, velmi závažné projevy pro populaci Ø„Poruchy z nedostatku jodu“ (IDD) – eufunkční struma, hypofunkční struma, zpomalení psychomotorického vývoje, kretenismus ØPřirozený obsah v potravinách mimo mořské produkty závisí na geologickém podloží – nedostatek v horských oblastech ØChronické intervenční programy – nejúčinnější je jodizace soli ØSaturaci ukazuje vylučování močí - < 100 ug/l = deficit 15 METODY Metody 16 nAntropometrické nFyzické (klinické) vyšetření, celkový vzhled nLaboratorní – biochemické, imunologické nStandardní (validované) screeningové testy nAnamnestické nSpecifika u dětí (růstové grafy) nDynamometrie – test svalové síly* *Používáno spíše zřídka Zjišťování anamnestických dat 17 nChronická a současná onemocnění n nVýživové zvyklosti, možné alternativní směry, sociální statut n nŽivotní styl – pohybová aktivita, abusus alkoholu apod. n Do značné míry se překrývá se zjišťováním „Výživové spotřeby“, resp. „Nutriční anamnézou“. Přímo v rámci hodnocení „Výživového stavu“ se zaměříme zejm. na faktory, které by mohly výživový stav ovlivnit: ÞZda je léčen dlouhodobě na nějaké závažné onemocnění ÞS důrazem na zjišťování gastrointestinálních obtíží ÞUžívání léků, které mohou interagovat se vstřebáváním a utilizací živin Symptomy and známky podvýživy a mikronutrientních deficiencí 18 C:\Users\jfiala\Pictures\Beze jména.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Vlasy Změna barvy, lesku, špatně učesatelné Kwashiorkor – depigmentace Znamení vlajky – depigmentace segmentárně po délce (střídající se dostatečná a neuspokojivá výživa) Související obrázek http://cursoenarm.net/UPTODATE/contents/images/f15/36/15939.myextj?title=Flag+sign+malnutrition KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Nehty Anémie z nedostatku železa – suché, lomivé, ploché až lžičkovitého tvaru (koilonychie) Nedostatek bílkovin – příčné bílé proužky Výsledek obrázku pro koilonychie https://classconnection.s3.amazonaws.com/639/flashcards/1040639/png/screen_shot_2012-09-29_at_73928 _pm1348962057890.png Close-up view of 4 fingers. White horizontal bands https://img.medscapestatic.com/pi/meds/ckb/41/28841tn.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Oči Blefaritis – nedostatek riboflavinu, příp. vitamínu A Xeróza spojivek – nedostatek vitamínu A Korneální skleróza, keratomalacie – nedostatek vitamínu A Bitotovy skvrny – nedostatek vitamínu A Korneální vaskularizace – nedostatek riboflavinu nebo vitamínu A Angulární palpebritis – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu, železa Šeroslepost – nedostatek vitaminu A, retinolu a β-karotenu Související obrázek https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Blepharitis.JPG/220px-Blepharitis.JPG Výsledek obrázku pro xerosis conjunctival https://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/atlas/photos-earlier/xerosis-conjunctivae.jpg Výsledek obrázku pro corneal xerosis https://image.slidesharecdn.com/problemsolvingexercise-vita-copy-160505054605/95/vitamin-a-and-its- deficiency-19-638.jpg?cb=1462427304 Související obrázek https://openi.nlm.nih.gov/imgs/512/100/2873666/PMC2873666_jceh_23_72_004_f18.png?keywords=vitamin+a +deficiencies,bitot%27s+spots http://3.bp.blogspot.com/-xl6WLqTk1uI/TriLOUllM6I/AAAAAAAAAJw/rU2PltJiqsc/s1600/corneal_neovascular ization.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Rty Angulární stomatitis – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu, železa Angulární jizvy – nedostatek riboflavinu, pyridoxinu Cheilitis – nedostatek riboflavinu Výsledek obrázku pro cheilitis http://healthlifemedia.com/healthy/wp-content/uploads/2017/09/types-of-cheilitis.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Dásně Gingivitis – nedostatek vitamínu C Jazyk Nedostatek riboflavinu, k. nikotinové, pyridoxinu, kobalaminu, k. listové a železa – akutní zánět, glossodynie, pukliny, vyhlazení povrchu jazyka Zuby Zubní kaz Nedostatek fluoru – zvýšená kazivost Skvrnitá sklovina Nadbytek fluoru Výsledek obrázku pro gingivitis https://images.onhealth.com/images/slideshow/dental-problems-s6-gingivitis.jpg Související obrázek https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4e/Dental_fluorosis_%28mild%29.png/300px-Den tal_fluorosis_%28mild%29.png KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kůže Folikulární hyperkeratóza – nedostatek vitamínu A, nedostatek esenciálních mastných kyselin, nedostatek pyridoxinu Xeroderma – nedostatek vitamínu A Nasolabiální seborrhoea – nedostatek riboflavinu Folikulární petechie – avitaminóza C Petechiální hemorrhagie – avitaminózy C, K Výsledek obrázku pro follicular hyperkeratosis https://jamanetwork.com/data/Journals/DERM/4687/dsk50017f2.png Seborrheic Dermatitis on Face https://noskinproblems.com/wp-content/uploads/2015/06/seborrheic-dermatitis-face.jpg Výsledek obrázku pro follicular petechiae http://slideplayer.com/1718407/7/images/10/Case+One%3A+Skin+Exam+Perifollicular+petechiae.jpg Výsledek obrázku pro petechial hemorrhaging http://www.uaz.edu.mx/histo/pathology/ed/ch_7/c7_rmsf_hand.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kůže Změny pigmentace Špinavě hnědé skvrny – chronická podvýživa Depigmentace – kwashiorkor Erytém, svědění, pálení – puchýřky – hrubnutí kůže – pelagra Bledá kůže - chudokrevnost Výsledek obrázku pro kwashiorkor skin https://www.med.uottawa.ca/sim/data/Images/Kwashiorkor.jpg Výsledek obrázku pro pellagra skin https://niacinreviews.com/wp-content/uploads/2016/10/Pellagra-300x209.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Kostra – nedostatek vitamínu D Craniotabes Caput quadratum Pozdní uzávěr velké fontanely Rachitický růženec Pectus carinatum Harrisonova rýha Deformace dlouhých kostí Nohy do „X“ nebo do „O“ Výsledek obrázku pro craniotabes https://usercontent2.hubstatic.com/8761643_f520.jpg Související obrázek http://slideplayer.com/10592260/36/images/20/caput+quadratum.jpg Výsledek obrázku pro rachitic rosary https://image.slidesharecdn.com/bonedemineralizationpblariff-150108110339-conversion-gate02/95/bone -demineralization-10-638.jpg?cb=1420720388 Výsledek obrázku pro pectus carinatum Související obrázek https://lh3.googleusercontent.com/-j4DAMWNSi1E/VyuFmVjt3BI/AAAAAAAABis/ww3CnqYmfno/s640/blogger-ima ge-2107067516.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Žlázy Zvětšení příušních žláz – nedostatek kvalitních bílkovin Struma – nedostatek jódu Výsledek obrázku pro struma https://i.iinfo.cz/images/414/struma-vole-zvetsena-stitna-zlaza-2-thumb.jpg Výsledek obrázku pro parotitis https://www.wikidoc.org/images/a/aa/Parotitis01.jpg KLINICKÉ VYŠETŘENÍ Fragilita dásňových kapilár – nedostatek vitamínu C Fragilita kožních kapilár – nespecifický test pro kurděje 31 ANTROPOMETRIE Somatometrická měření 32 nPřímo měřené jednoduché parametry: n ÞTělesná výška ÞTělesná hmotnost ÞObvod pasu ÞObvod boků ÞObvod paže ÞTloušťka kožních řas Měří se základní data o tělesné výšce, hmotnosti, vybraných tělesných obvodech, vypočítávají se antropometrické indexy. Cílem je především posouzení přiměřenosti tělesné hmotnosti vzhledem k výšce, přiměřenosti množství a rozložení tělesného tuku, přiměřenosti množství svalové hmoty nAntropometrické indexy: n nStanovení tělesného složení: n ÞBMI ÞWHR ÞBIA ÞHydrodenzitometrie ÞDEXA ÞMRI ÞPletysmografie (BodPod) Þ3D-scanning Výška 33 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\výška - měření.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\seca.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\seca staiometer.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg Hmotnost 34 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\váha.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg nKvalita váhy, oblečení, hydratace, denní doba, menstruační cyklus, bezprostřední příjem potravy a tekutin, stolice… Weight 35 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\váha.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg nAlternatives to weighing patients: C:\Users\jfiala\Pictures\personal-floor-scale.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg BMI 36 Klasifikace: Podváha Normální rozmezí Nadváha Obezita BMI < 18.5 18.5 – 24.9 25.0 -29.9 ≥ 30.0 nBMI = váha (kg) / výška2 (m2) n Diagnostická kritéria - BMI 37 C:\Users\Fiala\Desktop\Alexandria 2012\Beze jména.jpg Tělesné obvody 38 nPas n nBoky n nPaže n C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg nLýtko n Možné obvyklé obvody při hodnocení výživového stavu: Circumferences – measuring sites: 39 nBřicho/ pas – přes pupek / polovina vzdál. mezi dolním žebrem a crista iliaca n nPaže – v polovině relaxované paže n C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\měření obvidu gluteálníhp.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\měření obvodu paže.jpg nBoky – nejširší místo v laterálním prodloužení kyčlí n n C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Cover nBoky – nejširší místo v laterálním prodloužení kyčlí n Obvod břicha - diagnostická kritéria (dle rizika metabolických komplikací) 40 OK Zvýšené Podstatně zvýšené Muži < 94 94 - 102 > 102 Ženy < 80 80 - 88 > 88 nWHO – riziko metabolických komplikací n Etnicky specifické hodnoty pro obvod břicha 41 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg Obvod břicha – korelace s abdominálním tukem 42 Després J P, Lemieux I, Prud'homme D: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ. 2001 Mar 24;322(7288):716-20. C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr.2.jpg 43 Výsledek obrázku pro WHR Výsledek obrázku pro WHR Výsledek obrázku pro WHR - apple pear Výsledek obrázku pro WHR - apple pear WHR – Waist to Hip Ratio – poměr pas/boky Diagnostická kritéria – WHR 44 Nízké riziko Zvýšené riziko Vysoké riziko Men < 0.95 0.95 - 1.00 > 1.00 Women < 0.80 0.81 - 0.85 > 0.85 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr 5.jpg Ideál (zdraví a plodnost): Muži 0.9, Ženy 0.7 „Pasti“ při interpretaci WHR 45 Després J P, Lemieux I, Prud'homme D: Treatment of obesity: need to focus on high risk abdominally obese patients. BMJ. 2001 Mar 24;322(7288):716-20. C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr 1.jpg WHR – ukazatel sexuální atraktivity ženy 46 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\Beze jména.jpg Výsledek obrázku pro WHR Výsledek obrázku pro WHR - waist to hip, masculine - feminine Související obrázek The most desirable between 0.6 – 0.75 Diagnostická kritéria - WHR 47 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\Beze jména.jpg Classification of obesity developed by the National Heart, Lung and Blood Institute task force, along with the associateddisease risk with increasing BMI, waist circumference and waist to hip ratio. 48 Oliveros E, Somers V, Sochor O, Goel K, Lopez-Jimenez F: The concept of normal weight obesity. Progress in cardiovascular diseases, 2014, 56, 426-433 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr. 6.jpg 49 METABOLICKÝ SYNDROM 50 •Metabolický syndrom - kritéria C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Matabolic synsrom\metabolický syndrom - česká kritéria 2014.jpg Obvod paže a lýtka – kritéria pro malnutrici (dle testu MNA) 51 nPaže (AC): <21, 21–21,9, ≥22 nLýtko (CC) <31, ≥31 52 Měření tělesného tuku, tělesného složení 53 Měření kožních řas - kaliperace Měření kožních řas 54 nRůzné typy kaliperů C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\26883.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\06.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\07.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\kaliper best.jpg Bestův: Harpendenský : Měření kožní řasy 55 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\řasy - měření - best.jpg nMěření s Bestovým kaliperem Často měřené kožní řasy 56 nTricepsová C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg nSubscapularní C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg nSupraspinální 57 BIA - Bioelectrical impedance analysis BIA – Bioelektrická impedanční analýza 58 nBioelektrická impedance zkr. BIA – metoda umožňující stanovit množství beztukové tělesné hmoty LBM; založena na měření odporu těla vůči střídavému elektrickému proudu odpor závisí nepřímo úměrně na množství tělesné vody. Výsledek obrázku pro Bioelectrical impedance analysis C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg Výsledek obrázku pro BIA measurement bodystat Inbody S10 59 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbodys10_seeingabove.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbody s10.jpg Inbody S10 60 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbodys10_posture2.jpg 61 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbodys10_foot.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\inbodys10_hand.jpg 62 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody - Body composition analysis.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody - Muscle fat analysis.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Inbody Segmental lean analysis.jpg Inbody S10 63 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg 64 DALŠÍ TECHNIKY Vážení ve vodě - hydrodensitometrie 65 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\08.jpg DEXA – Dual Energy X-ray Absorptiometry 66 Související obrázek Scan2 C:\Users\jfiala\Pictures\Beze jména.jpg DEXA – Dual Energy X-ray Absorptiometry - principle 67 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\DEXA principle.jpg BodPod –Air displacement plethysmography 68 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\09.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\bod-pod.png Procento tělesného tuku - diagnostická kritéria 69 Oliveros E, Somers V, Sochor O, Goel K, Lopez-Jimenez F: The concept of normal weight obesity. Progress in cardiovascular diseases, 2014, 56, 426-433 Muži Ženy Normální < 20 < 30 Zvýšené (Overfat) 20 - 25 30 - 35 Nadměrné (Obesity) > 25 > 35 Biospace: Standard body fat percent is 15 % (range 10 - 20) for men and 23 % (range 18 - 28) for women C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\13 - obezitologie\obr 3.jpg Category OK Overweight Obesity BMI < 25 25 – 30 > 30 PBF males < 20 % 20 – 25 % > 25 % PBF females < 32 % 32 – 38 % > 38 % Measured PBF corresponding to BMI cut-offs: (Galagher et al.) C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\Media Gallery\zzz.jpg 70 LABORATORNÍ Biochemické vyšetření – sérové bílkoviny 71 Norma [g/l] Těžká deficience [g/l] Poločas Albumin > 32 < 21 20 dní Transferin > 2 < 1 8-10 dní Prealbumin > 0.2 < 0.1 2 dní Nutriční indikátory •Ideální indikátor nebo marker is sensitivní and specifický vzhledem nutričnímu příjmu • •Obvykle používané “Nutriční indikátory” oAlbumin oPre-albumin oTransferrin oRetinol-vázající protein • Albumin •Synthesised in the liver •May be useful indicator of nutritional status in “healthy” person. •Not a good indicator of protein status during critical illness (due to acute phase response) •Long half life (14-20 days) and large body pool ® slow to respond to improvements in clinical status Factors Affecting Serum Albumin Levels •Increased in: oDehydration, blood transfusions, exogenous albumin •Decreased in: oOverhydration, hepatic failure, inflammation, infection, metabolic stress, post-op, bed rest, pregnancy, nephrotic syndrome. Pre-albumin •Also known as Transthyretin, thyroxine binding protein. •Synthesised in the liver •Relatively short half life (2 days) •Negative acute phase reactant - ¯ with inflammatory response •May be useful in healthy population • Transferrin and RBP •Transferrin oHalf life 8-10 days oPoor correlation with nutrition status oInvolved with iron transport, influenced by iron status o •Retinol Binding Protein (RBP) oHalf life 12 hours oAffected by renal function, Vitamin A and Zn status oUnreliable measure of nutritional status 77 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Half life of serum proteins 78 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Pros and cons of serum nutritional markers 79 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg ccc 80 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg Nitrogen balance/ 81 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg 82 DĚTI Hodnocení výživového stav dětí – percentilové grafy BMI 83 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti - BMI 0-18r - chlapci.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti BMI 0-18 r - dívky.jpg Hodnocení výživového stav dětí 84 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\děti - BMI - percentilové grafy - hodnocení.jpg Program Rust.cz 85 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg Hodnocení výživového stav dětí 86 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg Hodnocení výživového stav dětí 87 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg Hodnocení výživového stav dětí 88 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\Beze jména.jpg MID-UPPER ARM CIRCUMFERENCE (MUAC) MEASURING TAPES 89 An accurate way to measure fat-free mass is to measure the Mid Upper Arm Circumference (MUAC). The MUAC is the circumference of the upper arm at the midway between the shoulder tip and the elbow tip on the left arm. A low reading indicates a loss of muscle mass. MUAC is a good screening tool in determining the risk of mortality among children, and people living with HIV/AIDS. MUAC is the only anthropometric measure for assessing nutritional status among pregnant women. It is also very simple for use in screening a large number of people, especially during community level screening for community-based nutrition interventions or during emergency situations. MUAC is therefore used as a screening tool for community based nutrition programmes. MUAC is also used for screening target children and pregnant women for severe acute malnutrition (SAM) and moderate acute malnutrition (MAM). MID-UPPER ARM CIRCUMFERENCE (MUAC) MEASURING TAPES 90 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg MUAC in children 91 Arm and Calf circumferences cut-offs 92 Arm (AC, MAC, MUAC): nChildren: Mid-arm and calf circumferences (MAC and CC) are better than body mass index (BMI) in predicting health status and mortality risk in institutionalized elderly Taiwanese. Arch Gerontol Geriatr. 2012 May-Jun;54(3):443-7. Ø<11.5 cm – severe malnutrition (severe wasting) Ø11.5 – 12.5 – yelow range Mid-arm and calf circumferences are stronger mortality predictors than body mass index for patients with chronic obstructive pulmonary diseaseInt J Chron Obstruct Pulmon Dis. 2016; 11: 2075–2080. nAdults: Ø< 21 cm – red Ø21 – 23 – yelow Calf (CC): Ø< 31 cm – manutrition Ø> 31 - OK ØLOW MAC = < 24 UNICEF: 93 Standardizované testy Standardizované testy k hodnocení nutričního stavu hospitalizovaných pacientů 94 nMNA, MNA-SF - Mini Nutritional Assessment nSGA Subjective Global Assessment (popř. verze PG-SGA „Patient Generated“) nNottinghamský dotazník nNRS - Nutritional Risk Screening nMUST – Malnutrition Universal Screening Tool MNA – Mini Nutritional Assessment 95 Screening: §Snížení příjmu potravy za uplynulé 3 měsíce vlivem nechutenství a zažívacích problémů §Úbytek váhy na poslední 3 měsíce §Mobilita §Psychický stress, závažné onemocnění za uplynulé 3 měsíce §Neuropsychické poruchy nebo potíže (demence nebo deprese) §BMI (<19, 19-20.9, 21-22.9, ≥23) --------------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------- Hodnocení: Celkové: §Soběstačnost – žije samostatně? §Užívání léků – více než 3 předepsané léky denně §Chronické kožní defekty Stravování: §Počet plnohodnotných jídel denně §Příjem bílkovin §Příjem ovoce nebo zeleniny §Příjem tekutin §Soběstačnost v příjmu stravy (sám, s dopomocí, nutno krmit) Vlastní hodnocení zdraví a stavu výživy: §Jak hodnotí svůj stav výživy §Jak vnímá svůj zdravotní stav v porovnání s vrstevníky Antropo měření – 2 hodnoty: §Obvod paže (<21, 21-21.9, ≥22) §Obvod lýtka (<31, ≥31) Vyhodnocení screeningu: 0-7: Podvýživa 8-11: V riziku podvýživy 12-14: Norm. výž. stav Celkové vyhodnocení - body screeningu + body „Hodnocení“: <17: Podvýživa 17-23.5: V riziku podvýživy 24-30: Norm. výž. stav 96 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\00 - příprava OPZ II\hodnocení výživového stavu\obrázky\MNA 2.jpg •MNA •(Mini Nutritional Assessment) MNA - SF 97 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg •(Short Form) Senzitivita MNA-SF = 97,9 %, specificita = 100 % diagnostická přesnost = 98,7 %. 98 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg SGA – Subjective Global Assessment 99 Obsahuje 3 okruhy: nAnamnéza ØZměna tělesné hmotnosti ØZměna příjmu potravy ØGastrointestinální symptomy ØFunkční výkonnost n nFyzikální vyšetření ØZtráta podkožního tuku ØÚbytek svaloviny ØOtoky ØAscites nCelkové subjektivní hodnocení ØDobře živený (A) ØMírně podvyživený (B) ØTěžce podvyživený (C) Ø Jednotlivé položky dotazníku nejsou bodově ohodnoceny, protože se jedná o subjektivní hodnocení. Výsledky anamnézy a fyzikálního vyšetření jsou shrnuty v tzv. celkovém subjektivním hodnocení. SGA – Anamnéza 100 nNutriční příjem 1. □ Beze změny, adekvátní 2. Neadekvátní - trvání neadekvátního příjmu ___________ 3. Nutriční příjem v uplynulých 2 týdnech: 1. □ adekvátní___ □ zlepšený, ale ne adekvátní___ □ žádné zlepšení nebo neadekvátní__ nHmotnost obvyklá váha_______ aktuální váha______ nSymptomy (ovlivňující příjem potravy) 1. □ Bolest při jídle □ Anorexie □ Zvracení □ Nausea □ Dysfagie □ Průjem 1. Změna během posledních 6 měsíců změna v kg _ □ <5% ztráty nebo stabilní □ 5-10 % ztráty bez stabilizace nebo zvýšení □ > 10% a pokrač. Jestliže výše uvedené není známo, byl subjektivní pokles hmotnosti během uplynulých 6 měsíců? □ žádný nebo malý □ Mírný □ závažný 2. Váhová změna během posledních 2 týdnů množství v kg (pokud známo) _____ □ zvýšení □ beze změny □ snížení □ Dentální problémy □ Rychle plnost □ Zácpa 2. □ Žádné □ Občasné/malé/málo □ Stálé/těžké/mnočetné 3. Symptomy v uplynulých 2 týdnech □ Vymizení symptomů □ Zlepšení □ Stejné nebo zhoršení Anamnéza 101 nFunkční kapacita (únava a progresivní ztráta funkce) 1. Žádná dysfunkce 2. Snížená kapacita; délka trvání změny ___________ □ Potíže s mobilitou /normálními aktivitami □ Na lůžku / vozíku 3. Funkční kapacita v posledních 2 týdnech □ Zlepšená □ Beze změny □ Pokles Fyzické vyšetření Ztráta tělesného tuku □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká Ztráta svalů □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká Přítomnost edémů /ascitu □ Ne □ Malá / mírná □ Těžká •SGA hodnocení □ A Dobře živený □ B Lehce/mírně podvýživený □ C Těžce podvýživený Normální Jistá progresivní nutriční ztráta Známky úbytě (wasting) a progresivních symptomů •Přispívající faktor □ KACHEXIE □ SARKOPENIE (Tuková a svalová úbyť (wasting) vlivem nemoci a zánětu) (Snížená svalová hmota a síla) SGA – Subjective Global Assessment Guidance for Body Composition 102 Podkožní tuk (ztráta) Ztráta svalů SGA – Subjective Global Assessment 103 Zadržení tekutin Subjektivní globální hodnocení A - Dobře živený B - Mírná podvýživa C - Těžká podvýživa nNení pokles příjmu potravy/živin; n< 5% poklesu hmotnosti; nŽádné/minimální známky podvýživy; nŽádný funkční deficit; nNení úbytek tukové nebo svalové hmoty nJednoznačné snížení příjmu potravy/živin; n5%-10%ní pokles hmotnosti bez stabilizace nebo přírůstku; nJsou známky podvýživy; nMírný funkční deficit nebo nedávné zhoršení; nMírná ztráta tuku a/nebo svalů nTěžký deficit příjmu potravy/živin; n>10%ní pokles hmotnosti, který pokračuje; nVážné příznaky podvýživy; nZávažný funkční deficit; nNebo: Nedávné významné zhoršení zjevných známek ztráty tuku a/nebo svalů NRS 2002 - Nutritional Risk Screening 104 nPoužitelnost a užitečnost NRS je založena především na možnostech předvídatelnosti hrozící malnutrice, spolehlivosti a na možnostech širokého použití v praxi. n n Dotazník je složen ze dvou částí, a to z tzv. primárního (iniciálního) screeningu a ze stanovení rizika vyplývajícího ze základní choroby a její léčby. n nIniciální screening: Øhodnota BMI v souvislosti s věkem pacienta Øprocentuální vyjádření zhubnutí v posledních 6 měsících Øprocentuální, resp. poměrové vyjádření celkového příjmu stravy za den proti dřívějšímu plnému příjmu A Ø nDefinitivní nutriční rizikový screening vzniká tím, že se k výsledku primárního screeningu (převedeného pomocí převodní tabulky do bodové škály 0–3) přidává hodnocení vlivu základní choroby a plánované léčby na nutriční stav (přičteme další 0–3 body podle definovaných kritérií). n nCelkové skóre NRS pak nabývá hodnot na škále 0–6 bodů. n nU nemocných s hodnotou NRS 3 body a více je nutno při všech diagnostických a léčebných postupech brát v úvahu zvýšené riziko podvýživy. U takového pacienta je pak nepřijatelné např. hladovění před vyšetřeními, před operací. n n n Ø Ø NRS 2002 - Nutritional Risk Screening 105 MUST 106 Malnutrition Universal Screening Tool (MUST) je screeningový nástroj vyvinutý Britskou společností parenterální a enterální výživy k identifikaci dospělých, kteří trpí podvýživou, a těch, kteří jsou v riziku podvýživy. Tento nástroj má široké využití v klinické praxi – od nemocnic až po komunitní péči. Dotazník MUST se skládá ze tří klinických parametrů, které jsou hodnoceny body v rozsahu 0,1 až 2. •BMI • •Ztráta hmotnosti za posledních 3–6 měsíců. • •Účinek vlivu akutního onemocnění. Pokud nedošlo nebo pravděpodobně nedojde k žádnému příjmu potravy po dobu více než 5 dnů, celkové skóre se navýší o 2 body O bodů: Nízké riziko podvýživy. V nemocnicích je doporučováno opakovat tento screening každý týden, v domácí péči každý měsíc a v komunitě každý rok. 1 bod: Střední riziko podvýživy. V nemocnici je doporučeno dokumentovat dietní příjem a příjem tekutin po dobu 3 dnů. Stejná doporučení platí pro domácí péči. V komunitě se opakuje screening za měsíc a je-li to nutné, zajistí se dietní poradenství. 2 a více bodů: Vysoké riziko podvýživy. V nemocnici je zapotřebí kontaktovat nutričního terapeuta. V domácí a v komunitní péči platí stejná opatření jako pro nemocnici. MUST – Malnutrition Universal Screening Tool 107 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\20 - Výuka jaro 2018\OPZ II\Beze jména.jpg Skóre 0 Nízké riziko Skóre 1 Střední riziko Skóre 2 a více Vysoké riziko Rutinní klinická péče Pozorovat Léčit V nemocnicích rescreening každý týden, v domácí péči každý měsíc a v komunitě každý rok. V nemocnici dokumentovat dietní příjem 3 dny. Stejná doporučení platí pro domácí péči. V komunitě se opakuje screening za měsíc a je-li to nutné, zajistí se dietní poradenství. V nemocnici je zapotřebí kontaktovat nutričního terapeuta. V domácí a v komunitní péči platí stejná opatření MUST – Malnutrition Universal Screening Tool 108 C:\Users\jfiala\Desktop\Media Gallery\Beze jména.jpg