Kam se poděla praxe? • K vybranému tématu z rozpisu témat vytvořte rešerši 5 až 15 relevantních bibliografických záznamů k vybranému tématu a výsledek práce zaveďte do • Záložek ISu (is.muni.cz/auth/ln) nebo do Odevzdávárny. Při použití záložek ISu (is.muni.cz/auth/ln) čtěte Nápovědu k aplikaci, přidávejte štítek předmětu LF:VLPL9X1a • Zpětná vazba: – 58 studentů, 56 záložek – Nejpopulárnější: reprodukční zdraví (kouření, výživa, reprodukce), pasivní kouření, rizikové faktory rakoviny prsu, močového měchýře, prostaty, kardiovaskulárních onemocnění, potravinové alergie, obezita • DĚKUJEME!!! Kam se poděla praxe? • Základní postup tvorby rešerše – Zvolte klíčová slova: při volbě klíčových slov zahrnujte synonyma výrazů s využitím boleovského operátoru OR (např. symptom OR příznak), zástupných znaků (* pro nahrazení znaků; výraz nemoc* nahrazuje výrazy nemoc, nemoci, nemocní, nemocnice atd.). – Dotaz dále zpřesněte pomocí boleovských operátorů AND, OR, NOT nebo zapsáním přesného výrazu do uvozovek. Inspirujt se tématy – probíranými v přímé výuce předmětu. – Vyberte informační zdroj: internet (služba Google Scholar), katalogy knihoven (např. Souborný katalog národní knihovny ČR) nebo elektronické databázové zdroje (Medline PubMed, Web of Science, SCOPUS aj.). Řiďte se návodem k použití vybrané služby. – Pro další informace týkající se tvorby rešeršního dotazu naleznete v návodech Knihovny univerzitního kampusu (www.kuk.muni.cz), sekce Výuka...Návody nebo navštivte kurzy zaměřené na vyhledávání a zpracování vědeckých informací. Zdravotní implikace bezpečnosti potravin Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. V otázkách a odpovědích: • Co je bezpečná potravina? – Je neškodná pro zdraví • Mohou být potraviny i nebezpečné? – Ano, protože mohou obsahovat nebezpečné mikroorganismy, cizorodé kontaminující chemické látky a další příměsi. • Existuje nějaký patogenní mikroorganismus, který je z hlediska ochrany veřejného zdraví nejzávažnější? – Listerie, protože se na ně často zapomíná a to i v souvislosti s nadměrně vnímavými osobami (lidé v imunosupresi). • Množství zásad, které musíme dodržovat, abychom neonemocněli z potravin je nejspíš značné! – Nikoliv, stačí Pět klíčů k bezpečnému stravování • Mohou doplňky stravy léčit? – Ne. Je to potravina, mohou však doplňovat příjem esenciálních živin. • Jsou přidané chemické látky v potravinách nebezpečné lidskému zdraví? – Pravděpodobně ne, protože jsou tyto látky jedny z nejsledovanějších. Lékař, potraviny, nebezpečí a prevence • Včasná diagnostika nemocí • Terapie a ohlašovací povinnost • Vakcinace (omezené spektrum nákaz) • Identifikace rizikových skupin obyvatelstva a nových rizik – Např. Těhotné ženy a Listeria monocytogenes – Nové výživové směry a cesty kontaminace (raw?) • Edukace Lékař jako edukátor hygieny/bezpečnosti potravin (I.) • Výzkum v USA (Wong et al., 2004) • Odhad 4 mil. alimentárních infekcí v USA ročně (Hlášení ČR 50.000 ročně) – USA: 30 mil. obyv., 13 %; ČR: 10 mil. obyv., 0,5 % • 43 % gynekologů, 19 % onkologů, 16 % infektologů, 16 % nefrologů, 6 % ostatních specializací • 25 % lékařů uvedlo, že se pacienti dotazují na otázky týkající se bezpečnosti potravin; více než 90 % lékařů uvedlo, že potřebovali více informací o bezpečnosti potravin a uvědomuje si, že problém se týká hlavně pacientů v imunosupresi Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem (Lund BM, 2009). Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Lékař jako edukátor hygieny/bezpečnosti potravin (III.) 1. Do jakéhokoliv kontaktu s lékařem se během roku dostane kolem 80 % lidí 2. Lidé ochotněji mění svoje chování, když mají bezprostředně předchozí zkušenost s onemocněním 3. Lékařské povolání je prestižní: 1 – 3 minutová diskuse s lékařem může nahradit 30 minutovou konzultaci s jinými odborníky (Wong et al., 2004). Skutečně? Z diskusních fór internetu (E-mimino.cz) • Lenuska22: Zdravím. od začátku mého těhotenství mám panický strach z listerie, bojím se cokoliv jíst, abych ji náhodou nechytla. Teďka se obávám daleko více nedopatřením jsem ochutnala játrovou zavářku do polévky, byli v ní syrová játka a teď se hlídám, :( :,( aby se u mě neprojevila, na nic jiného za poslední dobu neumím myslet… • Natyna: „Holky prosím o radu, babička mi přivezla krásně obarvené cukroví, ale bohužel do něj dala barvy na vajíčka. Hledala jsem složení a je tam napsáno, že jsou zdraví neškodné. Prý tam dala jenom špetičku a fakt to krásně vypadá, ale nejsem si jistá, že je to poživatelné a na hygienu se nemůžu dovolat. • Kettlery: Ahojte, pri procitani diskusi me hodnekrat zaujalo, ze pisatelky mluvi o kvalitnich potravinach,, ktere kupuji. Casto jsem premyslela, co konkretne tim mysli. Chtela bych vas poprosit, zda byste mi nenapsaly konkretni znacky vyrobku z ruznych kategorii, ktere povazujete za kvalitni a proc ( co konktretne obsahuji nebo naopak neobsahuji) … a mnoho jiných vláken, které se týkají témat „od těhotenství do puberty“. Nebezpečí vs. riziko • Nebezpečí – Charakterizuje vlastnosti příslušného agens • Riziko – Určuje pravděpodobnost či šanci změny zdravotního stavu – Je mat. funkcí nebezpečí – Matematické vyjádření • P = 0 … 1 • P = 0 % … 100 % … MŮŽE… Kdy je potravina/pokrm bezpečná?  Neexistuje-li škodlivost pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  Na zdraví dalších generací  Kumulativně toxických  ... s ohledem na zvláštní citlivost osob  Doplňky stravy se sildenafilem, androgeními steroidy; alkaloidy (atropin) v dětské výživě, 1,3-dimethylamylamin (DMAA) aj.  http://www.bezpecnostpotravin.cz/rizika/seznam-rizik.aspx Doplněk stravy není léčivo! Doplněk stravy je potravina! Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Fyzikální  Úlomky skla, plechu, dřeva, nátěrů, skořápky vajec, kamínky, hlína, písek, žíraviny  Biologické  Bakterie, viry, paraziti, plísně  Campylobacter sp., Salmonella sp., patogenní kmeny E. coli, parazitiční prvoci aj.  Listeria sp.  hypotéza chladícího řetězce (Hughot, JP et al.: Crohn‘s disease: the cold chain hypothesis: The Lancet, 2003)  Nemocniční nákaza (Shetty A.: Outbreak of Listeria monocytogenes in an oncology unit assotiated with sandwiches conusmed in hospital. Journal of Hospital Infection, 2009) Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů  Chemické  Toxické látky vyskytující se přirozeně v potravinách  Přídatné (aditivní) látky… Acceptable Daily Intake  Hygienický limit < < NOAEL < LOAEL  Cizorodé (kontaminující) látky … Torelable Daily Intake  Těžké kovy (As, Cd...), pesticidy, rezidua léčiv  Hygienický limit < < NOAEL < LOAEL  Paradigma nutriční toxikologie  Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek Co můžeme dělat? • Monitorování rizik – Monitoring dietární expozice (MIKROMON, MYKOMON, chemické látky) – EPIDAT • Řízení rizik – Legislativa – Úřední kontrola – Rapid Alert System for Food and Feed • Komunikace o riziku – Mezi resorty (MZ, MZe, EFSA) – S veřejností