Epidemiologické aspekty mateřského mléka MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Mateřské mléko  Ideální výživa (přizpůsobuje se potřebám dítěte)  Ochrana před infekcemi (bakteriostatické, baktericidní, protizánětlivé látky, imunoglobulin IgA,…)  Prevence neinfekčních onemocnění (alergie, obezita, diabetes, vysoký krevní tlak, osteoporóza, …)  Významný přínos pro psychický a citový vývoj dítěte. Infekce přenášené neošetřeným mateřským mlékem  HIV/AIDS (kojení se nedoporučuje, někdy jen v prvních měsících)  Hepatitida B (imunoprofylaxe po porodu – poté kojení)  Cytomegalovirus (! u nedonošených dětí)  ATL leukemie (HTLV – 1)  Klíšťová encefalitida  Q horečka Mateřské mléko jako zdroj probiotikých bakterií?  Probiotika jsou živé mikroorganizmy, které aplikovány v přiměřeném množství příznivě ovlivňují zdravotní stav hostitele.  Střevní mikroflóra chrání střevní sliznici před kolonizací patogeny, ovlivňuje střevní peristaltiku, podílí se na metabolizmu žlučových kyselin, nestrávených sacharidů, některých léků, vitaminů a mastných kyselin s krátkým řetězcem a ovlivňuje střevní imunitní systém.  Střevo plodu in utero je považováno za sterilní, a klíčové je proto osídlení střeva bezprostředně po porodu (vaginální a střevní mikroflóra, nemocniční prostředí, mateřské mléko)  Nejčastěji identifikované bakteriální druhy mateřského mléka: stafylokoky, streptokoky, laktokoky, enterokoky, laktobacily*, bifidobakterie*. Bakteriologické vyšetření MM před a po pasterizaci Výsledky studie Bacteriological screening of donor human milk before and after Holder pasteurization. 2003:  303 vzorků od 810 dárkyň MM: 1. Kultivace před pasterizací (procenta pozitivních záchytů): G+ - 87% stafylokoky koaguláza negativní (epidermální,..) - 16% enterokoky - 8% streptokoky alfa-hemolytické - 4% Staphylococcus aureus (1 vzorek MRSA +) G- - 62% nejméně jeden druh. 2. Kultivace po pasterizaci: - 93% vzorku bez záchytu bakterií. Pasterizace mateřského mléka  Probíhá v pasterizátoru při teplotě 62,5°C po dobu 30min.  Tato teplota inaktivuje viry a ničí bakterie, přičemž zachovává imunoglobuliny, laktoferin a lyzozym v MM Kompromis mezi maximálním přínosem a bezpečím pro dítě.  Pokud bude teplota vyšší, zničí se všechny důležité protilátky, enzymy a bílkoviny teplota a čas jsou přísně hlídány. Nedonošený (předčasně narozený) novorozenec  každý novorozenec narozený před ukončeným 37. týdnem gestace,  organizmus takového novorozence - nezralost anatomických struktur, fyziologických činností a biochemických funkcí,  příčiny předčasného porodu - ze strany matky, plodu a placenty,  ve vyspělých zemích Evropy - hranice životaschopnosti plodu dokončený 24. gestační týden. Výživa nezralých dětí Překážky  nezralé sací a polykací reflexy, hlavně jsou-li narozeny před 34. týdnem gestace,  relativně vysoké kalorické požadavky s malou žaludeční kapacitou a nedostatečnou žaludeční sekrecí,  nezralý a inkompetentní jícnový svěrač, vedoucí k refluxu a riziku aspirace,  snížená sekrece střevních enzymů, která ovlivňuje vstřebávání živin,  snížená produkce žluče a pankreatických šťáv,  nevyvážená střevní peristaltiku,  nedostatečně vyvinuté enzymatické jaterní systémy,  nezralá funkce ledvin. Výživa nezralých dětí Postup 1. Parenterální výživa aspoň s minimální enterální výživou 2. Parenterálně – enterální výživa 3. Enterální výživa 1. Parenterální výživa A.  Mechanická a funkční nezralost GIT neumožňuje extrémně a velmi nezralému novorozenci dostatečný enterální příjem v prvních dnech po porodu.  Výživa parenterální znamená takovou výživu, která obchází střevo. Cílem je udržet rovnováhu mezi vodou a elektrolyty a dodat potřebné kalorie. 1. Parenterální výživa B.  do zajištěné periferní nebo centrální cévy,  infuzní roztoky živin (bílkoviny, cukry, tuky) a tekutiny + minerální látky, vitaminy a stopové prvky.  po přerušení enterálního příjmu porodem (intrauterině plod polyká plodovou vodu), malé dávky mléka enterálně: podporují funkční adaptaci GIT, urychlují maturaci střeva, zlepšují enterální toleranci, umožňují rychlejší dosažení plné enterální výživy. Tzv. priming se zahajuje do 1 – 3 hodin po porodu. 2. Parenterálně - enterální výživa  Parenterální a enterální výživa se mohou vzájemně doplňovat.  Na JIP nezralý novorozenec stráví několik týdnů až měsíců.  Parenterální přívod se postupně snižuje s pozvolným navyšováním enterální výživy - řídí se klinickým stavem a tolerancí stravy.  Podává se vlastní MM, ev. cizí pasterizované MM a zahajuje se fortifikace stravy.  Fortifikační přípravky zvyšují obsah proteinu, minerálů a vitamínů na hodnoty, které potřebují rychle rostoucí nezralí novorozenci. 3. Enterální výživa Vlastní MM - první volba!  Ukončuje se parenterální příjem a nezralý novorozenec je převáděn na plnou enterální výživu.  PRVNÍVOLBOU JEVŽDY MATEŘSKÉ MLÉKO, které je z hlediska složení pro dítě nejoptimálnější.  Složení mléka matek, které porodily předčasně, se více přizpůsobuje nárokům jejich nezralého dítěte.  Nejprve je tvořeno kolostrum - v malém množství, jedná se o mililitry. Je lehce stravitelné, kaloricky vydatné s vysokým obsahem bílkovin, vitamínů a ochranných látek.  Matky extrémně a velmi nezralých novorozenců tvoří kolostrum až do 10. – 14. dne po porodu. U žen, které porodily dítě v termínu je období tvorby kolostra zkráceno na 2-5 dní. Pokud se u matky neobjevuje laktace…  Pasterizované cizí mateřské mléko z mléčné banky nebo od kontrolované dárkyně (sběrny MM?) DŮRAZNĚ UPŘEDNOSTŇOVÁNO  Umělá výživa – v případě nedostatku mateřského mléka lékař ordinuje vhodnou umělou výživu. Kojení nedonošených dětí  Kojení nedonošených dětí - složité - možné začít, až to zdravotní stav dítěte dovolí.  Důležitá je jeho termogeneze, pohyblivost, zralost a koordinace reflexů zejména dýchacích a polykacích.  Přichycení a pevné uchopení prsu rty je možné již ve 28. gestačním týdnu. Postup je přísně individuální. Přesto je snaha přikládat novorozence k prsu od 30. gestačního týdne.  Nezralí novorozenci jsou často unavení a zprvu je jejich sání nevyzrálé, pokud už sají, nedokážou si vytáhnout dostatek mléka.  Plného kojení bývá dosaženo mezi 33.- 40. týdnem v závislosti na době zahájení přikládání. Skladování a manipulace s MM  mění některé vlastnosti mateřského mléka,  minimální změny - chlazení v lednici,  mražení a pasterizace snižují množství a aktivitu buněk, množství vitamínu C a B6, lysozymu, laktoferrinu, laktoperoxidázy a sIgA; tak dochází ke snížení antibakteriální aktivity mateřského mléka.  pasterizace navíc omezuje enzymatickou aktivitu lipázy a amylázy. zájem perinatologů – používat nepasterizované mléko!??? Legislativa v ČR  Vyhláška č. 137/2004 Sb.  Vyhláška o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných  §47 Mateřské mléko Banky a sběrny mateřského mléka  Bankou mateřského mléka je pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti, skladování a distribuci mateřského mléka mimo vlastní zdravotnické zařízení.  Sběrnou mateřského mléka je pracoviště provádějící sběr, kontrolu zdravotní nezávadnosti a skladování mateřského mléka pouze pro potřebu vlastního zdravotnického zařízení. Dárkyně MM  Dárkyně MM se získávají na porodnicích nebo ve spolupráci s praktickými lékaři pro děti a dorost.  Dárkyně musí být zdravá, bez léků, nekuřačka.  Vyšetření u dárkyň: HIV, hepatitidu B, syfilis, jaterní testy , výtěry – krk, stolice, vyšetření moče. Odstříkávání nebo odsávání mateřského mléka pro MB  Upřednostňuje se ruční odstříkávání, které redukuje bakteriální kontaminaci.  Odsávat je možné taky pomocí ruční nebo elektrické odsávačky.  Před každou manipulací s mlékem je důležitá očista rukou mýdlem a vodou.  Mléko se odstříkává do plastikových či skleněných, vyvařených lahví k tomuto účelu určených a vydávaných přímo bankou. Láhev nemusí být sterilní, ale před použitím musí být vypláchnutá horkou vodou, při umývání v myčce se volí jeden cyklus s teplotou nad 80°C. Manipulace s MM v domácnosti a transport do MB  Mléko se dá po odstříkání hned zmrazit do mrazničky, další dávky se přidávají na zmražené mléko.  Během transportu se musí mléko transportovat v přenosné mrazničce, aby zůstalo zmražené.  Přinesené mléko se ukládá v bance zmražené. Provede se označení lahví jménem dárkyně a datem příjmu, vyplní se evidenční list dárkyně. ZPRACOVÁNÍ MMV BANCE  Před pasterizací se mléko nechá rozpustit ve vodní lázni 20°C teplé, maximálně po dobu 3 hodin.  Provede se odběr vzorků na vyšetření, vyšetřuje se náhodný vzorek mléka od každé dárkyně z každé nové dodávky: Mikrobiologické vyšetření: žádné potencionální patogeny nesmí být přítomny (beta hemolytický streptokok, Stafylococcus aureus, coliformní bakterie, Pseudomonas aeruginoza) počet bakterií nesmí překročit 105/ml. Požadavky na manipulaci s mateřským mlékem I  a) čerstvé mateřské mléko bez pasterace (pouze matka pro vlastní dítě) musí být skladováno při teplotě +4 stupně C a spotřebováno do 24 hodin,  b) v ostatních případech musí být mateřské mléko vždy pasterováno. Pasterované mateřské mléko musí být skladováno při teplotě +4 stupně C a spotřebováno do 48 hodin.  Pasterace musí probíhat při teplotě nejméně +62,5 stupňů C po dobu 30 minut. Po pasteraci se mléko bez prodlení zchladí na teplotu +4 stupně C.Takto ošetřené mléko musí být označeno datem pasterace a datem spotřeby, Požadavky na manipulaci s mateřským mlékem II  c) kontrola zdravotní nezávadnosti mléka musí být prováděna před pasterací a po pasteraci,  d) mražené pasterované mateřské mléko musí být skladováno při teplotě -18 stupňů C a spotřebováno nejdéle do 3 měsíců. Zmrazení mléka na teplotu -18 stupňů C musí být provedeno co nejrychleji a nejúčinněji.Takto ošetřené mléko musí být označeno datem pasterace a datem spotřeby, Požadavky na manipulaci s mateřským mlékem III  e) rozmrazování mateřského mléka je možno provádět  1. v chladicím zařízení při teplotě nejvýše + 4 stupně C, nebo  2. pod studenou tekoucí vodou,  f) rozmrazené mléko musí být skladováno při teplotě +4 stupně C a musí být spotřebováno nejdéle do 24 hodin od vyskladnění z mrazícího zařízení. K rozmrazování nesmí být použito mikrovlnné zařízení. Rozmrazené mléko musí být označeno datem a hodinou vyskladnění z mrazicího zařízení, Požadavky na manipulaci s mateřským mlékem IV  g) ohřev mateřského mléka se provádí ve vodní lázni do teploty +37 stupňů C. K ohřevu nesmí být použito mikrovlnné zařízení,  h) distribuce mateřského mléka musí být zajištěna tak, aby nedošlo k porušení teplotního řetězce ošetřeného mléka,  i) mateřské mléko nespotřebované ve stanovené lhůtě, či jednou rozmrazené se nesmí znovu mrazit, chladit a dále použít pro výživu kojenců a  j) při použití infuzní pumpy pro krmení nedonošených dětí se musí stříkačka s mateřským mlékem měnit po 4 hodinách. DĚKUJI ZA POZORNOST