Epidemiologicky rizikové činnosti MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Legislativa uZákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, § 19 u u Terminologie uČinnosti epidemiologicky závažné u(epidemiologicky rizikové) u Činnosti epidemiologicky závažné uProvozování stravovacích služeb uVýroba potravin uUvádění potravin do oběhu uVýroba kosmetických přípravků uProvozování úpraven vod a vodovodů uSlužby péče o tělo Služby péče o tělo uKadeřnictví, holičství uPedikúra, manikúra uSolárium uKosmetické služby uMasáže uRekondiční a regenerační služby uTetování a piercing Předpoklady pro výkon činnosti epidemiologicky závažné uProvozní řád schválený rozhodnutím OOVZ uZdravotní průkaz uZnalosti nutné k ochraně veřejného zdraví utzv. hygienické minimum unamátkové ověřování znalostí v rámci u výkonu státního dozoru upři zjištění neznalosti přezkoušení Znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví uZásady osobní hygieny pracovníků uZásady sanitace, technologie výroby, přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky závažných potravin uAlimentární nákazy a otravy z potravin – základní znalosti o jejich epidemiologii a prevenci uSpeciální hygienická problematika podle příslušné činnosti Povinnost podrobit se lékařskému vyšetření uV případě průjmového, hnisavého nebo horečnatého onemocnění uV případě epidemiologicky významného kontaktu s nemocným průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným infekčním onemocněním na pracovišti, v domácnosti nebo v místě jejího pobytu