PLÝTVÁNÍ POTRAVINAMI (food wastage) Mgr. Lucie Štrublová ÚPF 15.4.2019 OVĚŘTE SI SVÉ ZNALOSTI FAKTA O PLÝTVÁNÍ • Každoročně se v zemích Evropské unie vyplýtvá kolem 88 milionů tun potravin, s tím související náklady činí 143 miliard eur • Plýtvá se i cennými zdroji jako je voda, půda a energie • Plýtvání v průběhu celého potravinového řetězce: od zemědělců, výrobců a maloobchodníků až po samotné spotřebitele • Průměrná domácnost v ČR „vyplýtvá“ zhruba 4 000 Kč za rok FAKTA O PLÝTVÁNÍ • Nejasná definice potravinových ztrát a potravinového odpadu – FAO • Global food Losses and Food Waste - definice Za potravinové ztráty se označují ztráty vznikající při výrobě, sklizni, po sklizni a při fázích zpracování. Jako potravinový odpad se označují ztráty, ke kterým dochází v pozdějších fázích potravinového řetězce, obvykle (ale ne výhradně) v sektoru maloobchodu a spotřeby Potravinové ztráty vs potravinový odpad Kde se plýtvá více? Rozvojové nebo rozvinuté země? Výsledky studie FAO – 2011 Rozvojové vs. rozvinuté země • V zemích s nízkými ekonomickými příjmy se více než 40 % sklizně ztratí na cestě ke spotřebiteli • Důvody: špatná infrastruktura, nedostatečně vyvinutý obalový průmysl • Převládají potravinové ztráty • Vhodná opatření: podpora zemědělství, investice do infrastruktury, posílení dodavatelského řetězce, dopravy i rozšíření obalového průmyslu. Rozvojové vs. rozvinuté země • V zemích s vysokými ekonomickými příjmy se 40 % potravinového odpadu vyprodukuje ve fázi maloobchodu a spotřebitelů • Důvody: špatná koordinace mezi jednotlivými účastníky potravinového řetězce a chování spotřebitele • Převládá potravinový odpad • Vhodná opatření: Lepší koordinace mezi jednotlivými subjekty, větší informovanost o ekonomickém dopadu Environmentální dopad plýtvání JE PLÝTVÁNÍ GLOBÁLNÍ PROBLÉM? Příčiny vzniku potravinového odpadu v jednotlivých sektorech • Velkoobchod a maloobchod – uplynutí data použitelnosti ve skladišti či v obchodě, poškození výrobků nebo snížení jejich kvality či váhy během skladování, přebytečné zásoby, vyřazení potravin kvůli nevyhovujícím požadavkům na kvalitu, výrobky neprodané navzdory slevám • Stravovací služby – obtížné předvídání počtu zákazníků, standardizované velikosti porcí v restauracích, finská studie -samoobsluhy Domácnosti – nedostatečně naplánovaný nákup a nakoupení velkého množství potravin, propagační akce v obchodech s potravinami, uvaření velkého množství pokrmu, který se následně nezkonzumuje a vyhodí. – spotřebitel dostatečně nerozumí významu „data minimální trvanlivosti“ a “data použitelnosti” na potravinách, což vede k tomu, že vyhodí potraviny, které jsou ještě bezpečné ke konzumaci Kterými skupinami potravin plýtváme nejvíce? 1. Pečivo 2. Ovoce a zelenina 3. Hotové pokrmy 4. Mléko a mléčné výrobky 5. Maso DAROVÁNÍ POTRAVIN - POTRAVINOVÁ BANKA Co kam v lednici patří Jak uspořádat spíž Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj • Food Box 1. Shopping park Avion – Hypermarket Tesco na Scandinávské • Food Box 2. od 1.6.2017 v Hypermarketu Tesco na Dornychu Potravinová banka pro Brno a Jihomoravský kraj http://www.foodbankbrno.cz/ ZCHRAŇ JÍDLO • PABĚRKOVÁNÍ – http://zachranjidlo.cz/paberkovani/ • Další projekty: Křivá polévka, Hostina pro 1000, Tisíc kilo VEŘEJNÁ LEDNICE • České Budějovice • Praha • Zlín • Brno FACEBOOK Na závěr zahraniční „extrémista“? • Dumpster diving – Rob Greenfield v San Diegu skládající obrazec z vyhozených potravin DĚKUJI ZA POZORNOST MODELOVÉ SITUACE