> Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt seniori Výživa seniorů v rámci komunitní výživy Mgr. Jana Petrová Mgr. Lenka Slobodníková 9. 4. 2019 > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výživa seniorov VÝŽIVA SENIORŮ - úvod * Stáří dle WHO * 60-74 let časné stáří (senescence) * 75-89 vlastní stáří (senium) * >90 let dlouhověkost (patriarchum) P * „Jsem starý, už toho tolik nepotřebuji“ → mylná představa * * Ve vyšším věku má adekvátní výživa zásadní význam pro udržení dobrého zdraví a pro podporu kvalitního života! * U seniorů - častější výskyt poruch výživy, především malnutrice, která ohrožuje jedince závažnými zdravotními komplikacemi, zvýšenou nemocností i úmrtností • > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt výživa seniorov VÝŽIVA SENIORŮ - úvod • §V České republice osoby starší nad 65 let tvoří přibližně 18 % populace. § §Podíl samostatně žijících žen je 27 %, mužů 7%. § §V domovech důchodců a penzionech žije zhruba 50 tisíc seniorů, přičemž cca 80 000 žadatelů zůstává každoročně neuspokojeno. § §Péče o seniory závislé na pomoci druhých je v 80% zajišťována rodinou. * • Věková struktura obyvatelstva ČR v letech 1989 – 2011 – (2050) 5 • Výživový stav seniorů dle věku Poruchy výživy u seniorů > otaznik Faktory ovlivňující výživu seniorů •Příjem stravy a její využití ovlivňují ve vyšším věku různé, na první pohled mnohdy nesouvisející faktory • •Fyziologické •Psychosociální Fyziologické faktory Možné důsledky na stav výživy $ látkové přeměny, $ fyzické aktivity $ svalové hmoty, celkové tělesné vody, # tukové hmoty Tendence k obezitě $ sekrece slin Suchost v ústech (omezení příjmu stravy) $ chuti, čichové ostrosti slábnoucí zrak Nezájem o jídlo, snížený příjem potravy Poruchy hybnosti, imobilita Snížení schopnosti nákupu a přípravy pokrmů Ztráta dentice, problémy s protézou, záněty v dutině ústní Jednostranná výživa, preference některých pokrmů, často převaha sacharidů s nedostatkem vlákniny Zhoršení duševních funkcí Vynechávání denních jídel $ sekrece žaludečních a ostatních trávicích šťáv Zhoršené trávení a vstřebávání živin $ gastrointestinální peristaltiky Zácpa, hemeroidy, divertikulóza $ koncentrační schopnosti ledvin Dehydratace, snížený příjem stravy Fyziologické a metabolické faktory, které mohou měnit potřeby nutrientů ve stáří Faktor nebo stav Vliv na potřebu nutrientů Atrofická gastritida díky snížené absorpci # potřeba folátů, Ca, vitaminu K, vitaminu B12, Fe Omezená syntéza vitaminu D v kůži, zhoršená renální aktivace # potřeba vitaminu D Retence vitaminu A, změna jaterního metabolizmu $ potřeba vitaminu A Zvýšení homocysteinu související s věkem Možná # potřeba folátů a vitaminu B12 Menopauza, ukončení menstruace $ potřeba Fe pro ženy Špatná regulace bilance tekutin Potřeba může být # nebo $, potřeba sledovat Snížení celkového energetického výdeje, snížení tělesné svalové hmoty, snížení aktivity $ potřeba energie, # potřeba nutriční denzity stravy Snížená imunita vlivem věku Možná # potřeba Zn, Se, Fe a ostatních nutrientů Psychosociální faktory Možné důsledky na stav výživy Sociální izolace, osamělost, chybějící podpora rodiny Lhostejnost, nezájem o jídlo, pokles příjmu stravy Omezené finanční prostředky Kvalitativní i kvantitativní zhoršení výživy > Súvisiaci obrázok Faktory ovlivňující výživu seniorů * chronické nemoci * snížené chuťové a čichové vnímání (až u 80 %), • atrofie chuťových pohárků, stařecká anorexie, • vnímání sladké chuti zůstává uchována nejlépe * snížený pocit žízně a snížená potřeba pít * konzumace většího množství léčiv * problémy s chrupem, umělý chrup, snížená tvorba slin * suchost v ústech, choroby dásní, poruchy polykání * omezení pohyblivosti, zhoršený zrak * zhoršení duševních funkcí, například zapomnětlivost * snížené vstřebávání živin ze stravy, snížené využití * snižuje se sekrece trávicích šťáv, ochabuje činnost trávicího traktu, snižuje se funkčnost tenkého střeva * omezené finanční prostředky, osamělost, sociální izolace,nezájem, apatie, lhostejnost > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt senior léky Interakce léky/výživa §S přibývajícím věkem se zvyšuje výskyt chronických onemocnění jako DM, KVO, hypertenze, onemocnění plic, artrózy § §Senioři jsou zpravidla konzumenty více druhů léků § §Warfarin – vitamin K/vláknina § §Acetylosalicylová kyselina - $ sérovou hladinu folátů § §Změny kvality chuti – inhibitory ACE, Amiodaron – kovová pachuť § §Nechutenství – ATB, antiflogistika, digoxin, metformin, cytostatika, hrozí při každé rozsáhlejší farmakoterapii § §Grepová šťáva – inhibiční účinek § • > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt sarkopenia Důsledky nedostatečné výživy • §sarkopenie - úbytek svalové hmoty §snížená svalová síla §potlačení imunitních funkcí §častější výskyt infekcí §oslabení reparačních procesů při obnově poškozených tkání §oslabení dechového svalstva (sklon k bronchopulmonálním infekcím) §vyšší riziko vzniku proleženin i jejich zhoršené hojení §pokles krevních bílkovin ($ účinnost léků, které se v krvi na bílkoviny váží) §zhoršení funkčního stavu, pokles aktivity a snížená soběstačnost [ zhoršení kvality života ] zvýšení mortality a morbidity. Výživa seniorů • §Projekt Standardizace nutriční péče v domovech pro seniory §Standardy vycházejí z Mezinárodních akreditačních standardů (JCI) a Národních akreditačních standardů (SAK ČR), a jsou v souladu s platnou legislativou. §Systematické posuzování výživového stavu každého klienta zařízení a včasnou identifikaci klientů v nutričním riziku. §Odpovídající úpravu stravy podle konkrétní potřeby a schopností daného klienta a včasné zajištění adekvátní nutriční podpory pro ty klienty, kteří byli identifikováni jako nutričně rizikoví. §Sledování a dokumentování efektu nutriční léčby. § * > Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt antropometria Hodnocení výživového stavu seniorů * Nutriční anamnéza!!! P * Fyzikální a antropometrická vyšetření * výška, hmotnost (obvyklá/aktuální), vývoj hmotnosti – zhubnutí (neúmyslné), BMI * střední obvod paže, střední obvod svalstva paže, kožní řasy * BIA P * Laboratorní vyšetření * albumin, prealbumin, transferin, CRP, CB,… P * Standardizované dotazníky * MNA – Mini Nutritional Assessment * NRS – Nutriční rizikový screening • • MNA – Mini Nutritional Assessment •Komplexní a jednoduchý prostředek k posouzení nutričního stavu seniorů; mezinárodně uznávaný •Cíl •Identifikace osob s rizikem vzniku malnutrice nebo s její přítomností •Jednoduchost a vhodnost použití jak pro seniory ve zdravotnických/sociálních službách, tak i v domácím prostředí •4 oblasti •Antropometrie •Celkové hodnocení •Nutriční dotazník •Subjektivní posouzení zdraví a stavu výživy •Možno využít i zkrácenou verzi SF – MNA • http://www.mna-elderly.org/mna_forms.html Hodnocení malnutrice podle klinické závažnosti • • • • • • • • • •* U starších osob je doporučená normální hodnota BMI 20-24, tedy o něco vyšší než ve středním věku, podle některých autorů až 27. Podle studie SENECA byla mortalita seniorů s BMI 24 a vyšším nejnižší. • Závažnost malnutrice BMI (kg/m2) Charakteristika Lehká, klinicky nevýznamná >18-20* pokles hmotnosti méně než 10 % původní za 6 měsíců, bez somatických a funkčních poruch Středně závažná 16-17,9 pokles hmotnosti 10 a více %, úbytek podkožního tuku, nejsou funkční poruchy Těžká <16 pokles hmotnosti o 15 %, deplece podkožního tuku, svalová atrofie, otoky, špatné hojení ran, nízká vitální kapacita atd. • Topinková, E., Geriatrie pro praxi. > koš ovoce STRAVOVÁNÍ SENIORŮ obecné zásady * Pravidelnost * rozložit stravu do více menších denních dávek • 5-6x denně * Pestrost * u velmi starého člověka je prioritou prevence podvýživy * pokud to není nezbytně nutné ze zdravotních důvodů, zvážit význam dietního omezení a zbytečně neredukovat výběr potravin a pokrmů * Vhodná technologická úprava stravy, úprava konzistence * Podpora chuti k jídlu * kultura stolování * strava lákavá na pohled * výraznější koření * oblíbené pokrmy • > Súvisiaci obrázok Strategie ke zvýšení příjmu stravy • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spoloÄ�né jedenie seniori Strategie ke zvýšení příjmu stravy * Strava bez zbytečných zákazů a omezení * Stravování společně s ostatními, kolektivní stravování * Strava doručovaná domů * Zajištění asistence * Svačiny * Příjemné prostředí s minimálním rozptylováním, rušením * Pochvala, povzbuzení * Stimulace apetitu * Obohacení pokrmů, sipping, eventuelně suplementa * Důsledně sledovat množství zkonzumované stravy • • POTRAVINOVÁ PYRAMIDA pro seniory http://www.elderlynursing.com/images/pyramid.jpg Food Guide Pyramid for Older Adult http://www.elderlynursing.com/elderlypyramid.htm POTŘEBA ENERGIE …individuální! * S věkem se snižuje * pokles bazálního metabolizmu * pokles aktivní tělesné hmoty (sarkopenie), nárůst tukové tkáně * pokles energetického výdeje z fyzické aktivity * 25-30 kcal/kg a den * doporučená výše energetického příjmu osob >60 let se pohybuje v rozmezí 8000 - 8400 kJ * Ovlivněna aktuálním zdravotním stavem a FA * Energeticky bohatší stravu potřebují senioři * v době rekonvalescence, * u některých srdečních chorob * při dechové nedostatečnosti * ve stresu * při náročné léčbě, jakou je například ozařování nebo chemoterapie * BMI – pozor na extrémy!, lehká nadváha ve středním věku * • RIZIKOVÉ ŽIVINY ve výživě seniorů * Bílkoviny * Polynenasycené mastné kyseliny * Vitaminy - D, C, B12, kyselina listová * Minerální látky - vápník, železo, zinek * Vláknina * + pitný režim BÍLKOVINY * Zvýšené nároky na příjem bílkovin v seniu * zvýšená nemocnost, rány * úbytek svalové hmoty • * Nedostatek způsobuje zhoršené hojení ran, poruchy imunity, úbytek svalové hmoty, tvorbu otoků * * Doporučený příjem 0,8 g/kg/den (DACH, 2011) * denně 54 g / 44 g (m/ž) – vztaženo na referenční tělesnou hmotnost * * Nutno dbát nejen na dostatečné množství bílkovin, ale i na jejich kvalitu * * Zdroje bílkovin * živočišné x rostlinné * • Súvisiaci obrázok POLYNENASYCENÉ MK * PUFA řady omega-3 "αLA, DHA, EPA * snížení rizika vzniku demence a onemocnění srdce a cév Pzlepšení pružnosti cév Psnížení TAG, # HDL Psnížení hodnoty krevního tlaku * pozitivní vliv na projevy deprese, zlepšení subjektivního pocitu fyzické i psychické pohody * tlumení zánětlivých reakcí * příznivé ovlivnění imunity * zdroje v potravinách Prybí olej, tučné ryby Prostlinné oleje, rostlinné margaríny Pvlašské ořechy… Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 Nařízení Komise (EU) č. 536/2013 POLYNENASYCENÉ MK §Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi §Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi §DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku a normálního stavu zraku, k udržení normální hladiny triglyceridů v krvi §EPA/DHA přispívají k normální činnosti srdce, přispívají k udržení normálního krevního tlaku, k udržení normální hladiny TAG v krvi • Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 Nařízení Komise (EU) č. 536/2013 VITAMIN A * Potřeba vitaminu A se s věkem nemění * Může se zvyšovat retence vitaminu v těle * pravděpodobně díky poklesu odstraňování z periferie * u osob konzumujících nadbytek vitaminu A ze suplement a fortifikovaných potravin §Zvýšené hodnoty vitaminu A jsou spojovány se zvýšeným rizikem osteoporotických zlomenin u žen i mužů + hepatotoxicita a neurotoxicita §DDD ≥ 65 let 1 mg ekvivalentu RE (m), • 0,8 mg ekvivalentu RE (ž) http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTmZxxZ2MmJuoLRuOT4NglRRunNrjmNQ1N41RRKVnklg_uG5EHN6w VITAMIN D * Reguluje metabolizmus Ca a P * Vysoce rizikový u seniorů _ zvýšená potřeba vitaminu D * významný pokles endogenní syntézy v kůži * snížená resorpce podmíněná postupujícím věkem * omezený pohyb venku na slunci " snížená expozice UV záření * snížená přeměna cholekalciferolu na účinné metabolity může být při těžkých onemocněních jater a renální insuficienci P * Při nedostatku se objevuje * svalová slabost a funkční poškození * zvýšené riziko pádů a zlomenin * Doporučený příjem ≥ 65 let 10 μg/den ≥ 70 let 15 μg/den (x dospělá populace 5 μg/den) - Dříve * Dnes 20 μg/den - pro dospělé i seniory stejně * Zdroje vitaminu D: * sluneční záření * rybí tuk, tučné ryby, játra, vaječný žloutek, margaríny (obohacené vitaminem D), další fortifikované potraviny • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin d Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt metabolizmus vitaminu d Vitamin D - metabolismus VITAMIN C * u seniorů je častý nízký příjem syrové zeleniny a ovoce • (problémy s kousáním) * * vyšší potřeba díky zvýšené nemocnosti * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 100 mg * * důsledek nedostatku * zhoršená obranyschopnost organizmu, zvýšená náchylnost k infekcím * zpomalené hojení ran, bolest v kostech, kloubech a svalech * únava, slabost * krvácivé projevy • •Jak navýšit konzumaci ovoce a zeleniny? Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt vitamin c VITAMIN B12 * Riziko nedostatku - zhoršená absorpce * vliv léčiv * atrofická gastritida * klesá tvorba vnitřního faktoru * * Funkce a zdravotní význam * vliv na vývoj mozkových funkcí, ovlivnění kognitivních funkcí * snížení rizika vzniku Alzheimery choroby a demence * tvorba červených krvinek (megaloblastická anémie) * snížení hladiny homocysteinu " rizikový faktor KVO * * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 3μg * Zdroje v potravinách * živočišné produkty – játra, maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, vejce Súvisiaci obrázok Dle Kaspera nedostatek vitaminu B12 zjištěn u 40 % seniorů – následek neurologické a psychiatrické poruchy KYSELINA LISTOVÁ * Projevy nedostatku * poruchy krvetvorby, poruchy sliznice GIT, záněty v dutině ústní, slabost, únava, nechutenství, podrážděnost, hyperhomocysteinemie → zvýšení rizika kardiálních a ischemických komplikací, poruchy kognitivních funkcí • * Doporučená denní dávka ≥ 65 let 400 μg * * Zdroje v potravinách * listová zelenina, rajčata, okurky, maso, játra, kvasnice, vejce, luštěniny, celozrnné obiloviny • http://www.rodicum.cz/Files/articles/68afc4d3-42a0-4957-bb4d-ee6da3e6508a_big.jpg VÁPNÍK §Ve stáří dochází ke snižování kostní denzity, • zvyšuje se riziko osteoporózy §DDD>65 let 1000 mg/den §Zdroje v potravinách §Mléko a mléčné výrobky §Zakysané ml. výrobky, sýry, tvaroh, sušené mléko §Zelenina s nízkým obsahem šťavelanů §Brokolice, hlávkový salát, čínské zelí, kapusta, kedlubna, petržel §Sardinky (s kostmi) §Skořápkové ovoce, mák §Tvrdá pitná voda http://www.sportuj.com/userfiles/image/vyziva/vapnik-mleko.jpg Vápník ve stravě Typ sýra Ca (mg/100g) P (mg/100g) Na (mg/100g) 1) Měkký tvaroh 200 30 2) Tučný tvaroh 170 30 3) Tvarůžky 270 1900 4) Hermelín 300 1100 5) Eidam 30 % tuku v sušině (tvs) 620 850 6) Eidam 45 % tvs 570 780 7) Čedar 50 % tvs 530 490 8) Ementál 650 229 9) Tavený sýr 30 % tvs 180 -1200 920 10) Tavený sýr 70 % tvs prům. 700 750 Vápník ve stravě Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mäkký tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tvarôžky Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tuÄ�ný tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hermelin syr Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 30 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 45 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ä�edar 50 % Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ementál Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tavený sýr 70 Kiri z tvarohu a smetany 6 porcà 100g 30 % t. v s. 70 % t. v s. 1) 2) 5) 4) 6) 3) 7) 8) 9) 10) Vápník ve stravě Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mäkký tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tvarôžky Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tuÄ�ný tvaroh Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hermelin syr Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 30 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt eidam 45 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ä�edar 50 % Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ementál Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tavený sýr 70 Kiri z tvarohu a smetany 6 porcà 100g 30 % t. v s. 70 % t. v s. 8) 5) 9) 7) 4) 6) 10) 3) 1) 2) Vápník ve stravě Typ sýra Ca (mg/100g) P (mg/100g) Na (mg/100g) 1) Měkký tvaroh 100 200 30 2) Tučný tvaroh 70 170 30 3) Tvarůžky 150 270 1900 4) Hermelín 400 300 1100 5) Eidam 30 % tuku v sušině (tvs) 900 620 850 6) Eidam 45 % tvs 750 570 780 7) Čedar 50 % tvs 750 530 490 8) Ementál 1010 650 229 9) Tavený sýr 30 % tvs 490 180 -1200 920 10) Tavený sýr 70 % tvs 280 prům. 700 750 ŽELEZO * často nedostatečný přívod potravou, drobné krevní ztráty, zhoršení absorpce při hypo- a achlorhydrii při atrofické gastritidě * * nedostatek železa negativně ovlivňuje krvetvorbu, u starších nemocných se podílí na vzniku syndromu neklidných nohou * * doporučená denní dávka ≥ 65 let 10 mg * * zdroje v potravě * maso, vnitřnosti, živočišné výrobky – hemové železo * rostlinné zdroje – nehemové železo – obilné klíčky, celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina, ovoce * využitelnost zlepšuje … * využitelnost zhoršuje … • http://www.medicues.com/wp-content/uploads/2009/01/redbloodcellbg.jpg ZINEK * absorpce zinku s věkem klesá * projevy nedostatku * nechutenství, průjem * kožní změny - ekzém v obličeji, v kožních záhybech, alopecie * psychické změny, podrážděnost, deprese * snížení imunity, špatné hojení ran * šeroslepost * glukózová intolerance P * doporučená denní dávka je 10 mg pro muže a 7 mg pro ženy * * zdroje v potravinách * játra, červené maso, ryby, mléčné výrobky, vejce (žloutek), celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, otruby, ořechy a semena (dýňová semena), luštěniny • Pyramida VLÁKNINA * Prevence zácpy, divertikulózy, DM 2. typu, KVO… * * DDD 25-30 g * * Zdroje * obiloviny a výrobky z obilovin (celozrnné) * zelenina a ovoce * luštěniny * ořechy a olejnatá semena * * U seniorů – často potíže s konzumací potravin s vysokým obsahem vlákniny, nesnášenlivost [ vyhýbání se těmto potravinám, vyřazování z jídelníčku * • http://www.komplexnizdravi.cz/res/data/003/000630_04_002992.jpg?seek=1277632730 Vláknina v jídelníčku seniorů * Obiloviny * pečivo - zařadit i pečivo s obsahem celozrnné mouky, žitné mouky, grahamové mouky * vložky do polévek – ovesné vločky, kroupy, krupky, krupice, pohanka, jáhly, kuskus * kaše, nákypy * Zelenina a ovoce * syrová zelenina – tvrdé druhy upravit strouháním, oblohy, saláty (i v kombinaci s ovocem), součást pomazánek * vařená a dušená zelenina – polévky, nákypy, součást hlavních pokrmů, přídavek v příloze * syrové ovoce – měkké kusové ovoce, nastrouhané, mixované, saláty, součást pokrmů * tepelně upravené ovoce – kompoty, pyré, džusy s obsahem vlákniny, součást hlavních pokrmů slaných i sladkých * Luštěniny * úprava lisováním, mixováním, odstranění slupek * používání v menším množství do polévek, pokrmů, luštěninové mouky * luštěninové pomazánky, pyré, kaše, polévkové krémy * Ořechy a semena * úprava mletím, drcením, nádivky • TEKUTINY * Dehydratace je problémem více než 10 % seniorů * Snížení pocitu žízně * Optimální příjem: 30 ml/kg/den (v nápojích i ve stravě) * 1500 – 2000 ml " cca 8 sklenic * kromě stavů, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám tekutin * * Střídat různé druhy nápojů * voda, voda s citrónem, čaje, ovocné a zeleninové šťávy, ředěné džusy, minerální vody a perlivé nápoje – omezený příjem * mléko, mléčné nápoje, bílá káva, melta, čaj * Tekutiny v polévkách * Do pitného režimu nezapočítáváme nápoje s obsahem kofeinu, alkoholické nápoje * Sledování příjmu tekutin, tekutiny ve sklence po ruce na viditelném místě * Při potížích s pitím může pomoci použití brčka • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tekutiny Technologická úprava, konzistence * Úprava konzistence – běžné úpravy * uvaření doměkka * rozmačkání vidličkou * šťouchání * mletí * mixování * pasírování * vhodné formy – kaše, pudinky, nákypy P * Potíže při polykání * kašovitá úprava stravy * přípravky měnící hustotu tekutin (Nutilis) • NUTILIS POWDER 1X300GM Prášek Suchost v ústech? * Nekonzumovat suchá, příliš slaná a kořeněná jídla - vysušují sliznici P * Konzumovat pokrmy s masovými šťávami, omáčkami, dresinky k usnadnění polykání. * * Měkké jídlo – kaše, pudinky, tvarohy, jogurty, kompoty, zmrzlina, banány apod. se lépe polykají, ale nezvyšují tvorbu slin * * Tvorbu slin zvyšují kyselá jídla, ale nejsou vhodná u jedinců s bolestmi v dutině ústní * * Dutinu ústní zvlhčovat častým popíjením malého množství vody * * Ke zvýšení množství slin cucat tvrdé kyselé bonbóny nebo kostky ledu. Doporučení není vhodné při zvýšené citlivosti sliznice v dutině ústní. * * Žvýkat žvýkačky bez cukru – zvyšují vylučování slin a pomáhají udržovat dobrou hygienu dutiny ústní. • Další doporučení ke zlepšení stravovacích návyků §Klást důraz na pravidelné stravování v malých dávkách a častěji §Věnovat pozornost stolování §Nezapomenout na estetickou úpravu pokrmů i prostředí §Informovat seniora, jak lze energeticky obohatit polévky §Ovoce a zeleninu chápat jako zdroj vitaminů, minerálních látek, vody a vlákniny §Dodržovat pitný režim, plánovat pití tekutin mezi jídly, vybírat vhodné nápoje. Možnost využít záznam pitného režimu. §Při nechutenství zvýšit příjem energeticky bohatých tekutých přídavků a neomezovat příjem tuků §Sdělit význam nutriční podpory. Na trhu je celá škála přípravků. Výhodou je vysoký obsah energie v malém množství přípravku s možností výrazného ochucení §Sledovat příjem stravy a tekutin DOPORUČENÁ LITERATURA •BOYLE, M. A., HOLBEN, D.H. Community Nutrition in Action. An entrepreneurial approach. Thomson Wadsworth, 2006. •EDELSTEIN, S., SHARLIN, J. Life Cycle Nutrition: an evidence-based approach. Sudbury, Mass: Jones and Bartlett Publishers, 2009. 532 p. •Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011. 192 s. •STÁVKOVÁ, J. Výživa ve stáří. Brno: 2012. Diplomová práce. Masarykova univerzita Brno, Fakulta lékařská. •TOPINKOVÁ, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. 270 s. •www.szu.cz •Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017. •Zdraví pro všechny v 21. století. •Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí. • • • senior vaří DĚKUJI ZA POZORNOST