PROCES NUTRIČNÍ PÉČE s důrazem na nutriční diagnózy Vision paper: The implementation of a Nutrition Care Process (NCP) and Standardized Language (SL) among dietitians in Europe – 2020 březen 2014 nDietitians in Europe are using standardized terminology and work according to a nutrition care process model. nAll Higher Education Institutions (HEIs) have included a nutrition care proces model and a standardized language for dietitians in their curriculum. nNational Dietetic Associations (NDAs) encourage and facilitate dietitians to use a nutrition care process in various practice settings. nDietitians have implemented a standardized language in research to enable a global collaboration. PROCES NUTRIČNÍ PÉČE NUTRITION CARE PROCESS (NCP) nPro zvýšení kvality nutriční péče Americká dietetická asociace (Academy of Nutrition and Dietetics) vytvořila standardizovanou metodu, která slouží jako strukturovaný koncept nutriční péče podpořený jednotnou standardizovanou terminologií a elektronickým systémem dokumentace. n Proces nutriční péče zvyšuje kvalitu nutriční péče, její efektivnost, důslednost a preciznost. PROCES NUTRIČNÍ PÉČE NUTRITION CARE PROCESS (NCP) nAcademy of Nutrition and Dietetics, Chicago nsystematický proces, který popisuje postup poskytování nutriční péče nutričním terapeutem/odborníkem na výživu n vyvíjen od roku 1970 nvytvořen za účelem qustanovení standardizovaného procesu při poskytování péče qzvýšení postavení profese NT q n n Vývoj modelu PNP n První vydání v roce 2002 4. vydání 2013 nInternational Dietetics & Nutrition Terminology (IDNT) Reference Manual: standardized language for the nutrition care process. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013. 427 p. IDNT_RefManual-4thEd_145x200 4 kroky NCP 1.Nutriční zhodnocení pASSESSMENT 2.Nutriční diagnóza pDIAGNOSIS 3.Nutriční intervence pINTERVENTION 4.Nutriční monitoring a evaluace pMONITORING and EVALUATION p nzápis do dokumentace (i elektronicky) dle standardizované terminologie Nutrition%20Monitoring%20and%20Evaluation n Nutrition%20Monitoring%20and%20Evaluation 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nCíl: získat (a interpretovat) informace potřebné pro rozpoznání problémů souvisejících s výživou, jejich příčin a jejich významnosti nvstupní, průběžné, závěrečné - analýza stavu vzhledem ke specifickým kritériím nMetody: rozhovor s pacientem/ošetřovatelem, pozorování, antropometrické vyšetření, lékařské zprávy, zdravotnická dokumentace, výzkumy, studie n nKdo je můj pacient/klient? nExistuje nutriční problém? n npředpoklad pro správně nastavenou nutriční péči n 1. Nutriční zhodnocení ABCD ASSESSMENT n nDoména: Anamnéza (Client History) qosobní, nynější onemocnění, rodinná, farmakologická, gynekologická, alergie, abúzus, sociální a pracovní nDoména: D Nutriční anamnéza (Food/Nutrition–Related History) qstravovací zvyklosti současné a dřívější, příjem stravy a jednotlivých živin (recall, frekvenční dotazník), příjem tekutin včetně alkoholu, potravinové alergie a intolerance, léčiva a doplňky stravy, zkušenosti s dietami, vylučování potravin, preference potravin, znalosti, přesvědčení, schopnost samoobsluhy, fyzická aktivita a tělesné funkce, nutriční kvalita života,… nDoména: Antropometrie (Anthropometric Measurments) qvýška/délka, tělesná hmotnost aktuální i obvyklá / dřívější (váhový úbytek), BMI, percentilové grafy, změny hmotnosti, OP, obvod pasu, tělesné složení,… nDoména: Biochemie údaje, lékařská vyšetření a postupy (Biochemical data, medical tests and procedures) qAB rovnováha, elektrolyty, profil glykemický, endokrinní, zánětlivý, lipidový, bílkovin, močový, profil vitaminů, minerálních látek a stopových prvků, krevní obraz, hodnocení nutriční anémie, metabolický profil, krevní tlak,.. nDoména: C Problémy související s výživou (Nutition-Focused Physical Findings) qstav chrupu, zrak, chuť, čich, apetit, dyspeptické potíže, průjem, zácpa, nauzea, zvracení, žvýkání, polykání, suchost v ústech, pocit sytosti/plnosti, bolesti břicha, nadýmání, flatulence, meteorismus, tělesné postižení,… 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nDoména: Stanovení nutričních potřeb qodhadovaná potřeba energie qpotřeba živin (makro- i mikro-) qdoporučená tělesná hmotnost / BMI q… 1. Nutriční zhodnocení ASSESSMENT nCo dál s informacemi z nutričního zhodnocení? qporovnání s normami / standardy / DDD/ref. hodnoty příjmu → interpretace + učinění rozhodnutí q nKritické zamyšlení qzjišťování vhodných informací a volba správné metody jejich sběru qpotřeba doplňujících informací qspolehlivost získaných informací qrozlišit důležité informace od nedůležitých q otazník 2. Nutriční diagnóza –kritický bod nCíl: jasně, stručně a jednoznačně popsat nutriční problém, který lze vyřešit nebo zlepšit, formou tzv. PES tvrzení n ND – problém musí spadat do kompetence nutričního terapeuta nDialyzovaný pacient – neplést: nnutriční dg (nadměrný přívod K ) n x klinická - lékařská dg (selhání ledvin) q q n 2. Nutriční diagnóza-popis PES tvrzení nPROBLÉM qstanovená nutriční diagnóza nETIOLOGIE – příčiny, rizikové faktory – kategorie fyziologické, metabolické, znalostní, sociální…… ndefinuje hlavní a relevantní příčinu problému. Uvádí se slovy „způsobený…“ a určuje, kam bude zaměřena nutriční intervence. nSYMPTOMY – musí souviset s problémem a být nějakým způsobem měřitelné - sledované indikátory – laboratorní, fyziologické, antropometrické, nutriční npopis projevů. Uvádí se slovy „jak vyplývá z…“ a určuje, na které příznaky se zaměří monitoring a hodnocení během intervence. nNadměrný energetický příjem (problém) způsobený pravidelnou konzumací velkých porcí pokrmů bohatých na tuky (etiologie) jak vyplývá ze záznamu stravy a nárůstu tělesné hmotnosti 6 kg za posledních 18 měsíců (příznaky).“ n n„Obtížné polykání (problém) způsobené komplikacemi po mozkové mrtvici (etiologie) jak vyplývá z výsledků testů polykání a přítomnosti dušení během konzumace potravin (příznaky).“ q n„Nedostatek znalostí o výživě a potravinách ve vztahu k obsahu vlákniny (problém) způsobený nutriční negramotností a nedostatečnou edukací o vláknině (etiologie), jak vyplývá z rozhovoru s pacientem (příznaky).“ n nDiagnózy dle standardizované terminologie n každá zahrnuje definici, etiologii, symptomy n + kód n3 kategorie cca 100 diagnóz: qIntake (nutriční přívod) uptake-příjem qClinical (klinická diagnostika) qBehavioral-Environmental (chování a prostředí) n 2. Nutriční diagnóza TERMINOLOGIE nIntake (přívod) qpotíže související s příjmem energie, živin, tekutin a/nebo bioaktivních látek ze stravy nebo z nutriční podpory qenergetická rovnováha, příjem stravy nebo nutriční podpory, příjem tekutin, příjem živin nClinical (klinická oblast) qproblémy týkající se výživy a které souvisí se zdravotním a tělesným stavem qfunkční diagnostika, biochemická diagnostika, hmotnost nBehavioral-Environmental (chování a prostředí) qzjištění/problémy týkající se výživy a které souvisí se znalostmi, postoji, přesvědčeními, dostupností potravin a/nebo bezpečností potravin qznalosti a postoje, tělesné funkce a fyzická aktivita, bezpečnost a dostupnost potravin n n Nutriční diagnóza 3. Nutriční intervence INTERVENTION nCíl: vyřešit nebo zlepšit identifikovaný nutriční problém qPlánování, včetně stanovení cíle (1.) qimplementace (2.) vhodné nutriční intervence „ušité pacientovi na míru“ nvyplývá z nutriční diagnózy a její etiologie n n n n n 3. Nutriční intervence INTERVENTION n4 kategorie - dle terminologie qDodání stravy a/nebo živin – hlavní jídla a svačiny, EV, PV, výživové doplňky, asistence při podávání výživy, jídelní prostředí qNutriční edukace – úvodní stručné, komplexní, praktické dovednosti qVýživové poradenství – výběr přístupu pro plánování a realizaci nutriční intervence, strategie( KBT) qZabezpečení/koordinace nutriční péče – spolupráce s ostatními obory, propuštění nebo převod nutriční péče do nového prostředí nebo jinému poskytovateli n n 3. Nutriční intervence INTERVENTION n1. Cíl nutriční intervence nŽádoucí výsledek péče nOdstranění či zmírnění problému definovaného v nutriční diagnóze nMěl by být: qrealistický!!! qv souladu s lékařskou diagnózou n2. Plánování nutričních intervencí nPlán sestavený na základě: qnutriční diagnózy qdefinovaných cílů nutriční péče qstanovených priorit q n 3. Nutriční intervence INTERVENTION n3. Realizace nutriční péče nZahrnuje: qprovedení nutriční intervence qdalší sběr informací v průběhu poskytování péče qdokumentování procesu péče qPříklady: snížení příjmu energie, úprava rozložení stravy v průběhu dne, snížení tělesné hmotnosti, qedukace o zásadách správné výživy, spolupráce s jinými zdravotnickými obory … dle terminologie 4. Nutriční monitoring a evaluace MONITORING and EVALUATION stejné jako nutriční zhodnocení kromě osobní anamnézy nCíl: určit míru pokroku a zda jsou naplněny cíle/očekávané výsledky-úspěch intervence nVýsledkem může být qdosažení cíle qčástečné dosažení cíle qnedosažení cíle qvznik nového problému nKonečný výsledek = n = spokojenost nemocného/klienta n n Proces nutriční péče v praxi - Mirka Novosad, USA - NCP Worksheet (zkrácená verze) n n n DĚKUJI ZA POZORNOST žížala