1 Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Brno Pro DEHY - Dentální hygienista 2 Na čem závisí jak jsme zdraví? Zděděné dispozice Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Čas (věk) Sociální a ekonomické faktory 3 Kvalitazdraví(života) Hranice nemoci Celkem dobré zdraví Horší zdraví Ještě horší zdraví Nemoc Těžká nemoc, invalidita Výborné zdraví Vynikající zdraví (vynikající kondice) Zdraví Nemoc Dobré zdraví 4 Zdravotní stav jedince – různé možnosti vývoje Čas, věk Kvalitazdraví(života) Zdraví Nemoc Těžká nemoc Mládí Vynikající zdraví (kondice) Stáří Výborný základ + zdravý životní styl Výborný základ + velmi NEzdravý ž.s. Špatný základ + zdravý ž.s. Špatný základ + NEzdravý ž.s. 5 Determinanty zdraví Genetický základ Rizikové faktory Výsledek? NEMOC – ZDRAVÍ? Protektivní faktory 6 Ochrana zdraví: ◼ Ochrana před škodlivými vnějšími vlivy ◼ Podpora a posilování zdraví, odolnosti 7 Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) ◼ Očkování ◼ Ochrana zdraví při práci, hygiena práce ◼ Péče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. ◼ Běžná hygiena a další protiinfekční opatření ◼ Monitoring kvality potravin ◼ Zdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 8 DRUHY PREVENCE Podstata:Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 9 2 přístupy (strategie) při praktické realizaci prevence: ◼ (Celo)populační přístup ◼ Individuální přístup (strategie „vysokého rizika“) 10 Nemocnost ◼ Incidence: ◼ Prevalence: Nové případy / rok Absolutní = skutečný počet, relativní = na 100tis. obyv. Pokud není uváděna pro úzké věkové skupiny, je třeba provést věkovou standardizaci! (např. SIR – Standardized Incidence Rate) Celkový počet osob žijících k určitému datu s příslušným onemocněním Longitudinální ukazatel! Průřezový ukazatel! 11 Na co se umírá Nádory 26% Vnější příčiny 7% Dýchací 5% Trávicí 4% Ostatní 6% Nemoci oběhové soustavy 52% 12 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu ▪ Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii ▪ Kouření ▪ Nízká pohybová aktivita ▪ Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky ▪ Zvýšený Cholesterol v plasmě ▪ Zvýšený Krevní tlak ▪ Nadváha, obezita ▪ Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory ▪ Diabetes, zvýšený krevní cukr (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) Tabák ◼Nejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro srdečně – cévní onemocnění ◼ Principielně velmi snadná ovlivnitelnost ◼ Škodí i v nejmenší dávce Strava a riziko aterosklerózy ▪ Složení a množství tuků (MK) ▪ Energetický příjem (nadměrný) ▪ Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) ◼Nasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) ◼Nenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! ▪ Cholesterol (není ale to nejdůležitější) Výživová doporučení ve formě potravinové pyramidy Obilniny, těstoviny, rýže, pečivo 3 - 6 porcí Zelenina 3 - 5 porcí Ovoce 2 - 4 porce Mléko, mléčné výrobky 2 - 3 porce Ryby, drůbež, maso, vejce, luštěniny 1 - 2 porce Tuky, cukr sůl pouze střídmě Každodenní strava má obsahovat všechny hlavní potravinové skupiny v určitém poměru, vyjádřeném graficky pyramidou a rovněž numericky doporučeným počtem porcí. Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu ▪ Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii ▪ Kouření ▪ Nízká pohybová aktivita ▪ Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky ▪ Zvýšený Cholesterol ▪ Zvýšený Krevní tlak ▪ Nadváha, obezita ▪ Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory ▪ Diabetes, zvýšený krevní cukr ▪ Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. Doporučení pohybové aktivity ◼ Provozovat pravidelně rekreačně-sportovní aktivitu: 5 nebo více dní v týdnuFrekvence: Trvání 1 aktivity: 30 min, lépe 45 min Intenzita: Střední (> 60 % max. SF) ◼ Další cesty jak zvýšit aktivitu: ▪ Do schodů místo výtahu ▪ Do práce pěšky, na kole…. ▪ Zacvičit si v pracovní přestávce ▪ Vytvořit plán aktivit, zaznamenávat ▪ Pořídit si a nosit krokoměr ▪ Jízda na rotopedu při sledování TV Typ aktivity: Vytrvalostní, aerobní Max.SF (srdeční frekvence) = 220 - věk Na čem závisí hladina krevního cholesterolu ◼ Individuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) ◼ Strava: ➢ Složení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ➢ Množství cholesterolu v potravě ➢ Látky ovlivňující vstřebávání cholesterolu ◼ Pohybová aktivita ◼ Nadváha a obezita Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] ◼ Udržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: ◼ Hmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Hodnocení hmotnosti podle BMI: Krevní tlak < 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 80 120 - 129 80 - 84 85 - 89 > 90 130 - 139 > 140 Optimální Normální Vysoký normální Hypertenze ▪ Nadváha a obezita ▪Nedostatek pohybu ▪Alkohol ▪Sůl Hlavní příčiny zvýšeného TK: Příčiny rakoviny: 24 Geny 5-10% Vnější vlivy 90-95% Anand et al. (2008) Vnější příčiny rakoviny – míra jejich příspěvku k úmrtnosti na nádory 25 Kouření 25-30% Strava 30-35% Alkohol 4-6% Obezita 10-20% Infekce 15-20% Ostatní 10-15% Anand et al. (2008) *Mezi „ostatní“ patří např. záření (ionizující i neionizující, včetně slunečního, kosmického, rtg…), chemické znečištění životního prostředí (vč. znečištění ovzduší, půdy, potravin), pracovní expozice….. * Kouření Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) V kouři cigaret cca 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů Důkazy o karcinogenitě kouření pro člověka (kategorie důkazy dostatečné) 27 1. Ústní dutina 2. Oropharynx 3. Nasopharynx 4. Hypopharynx 5. Jícen 6. Žaludek 7. Kolorektum 8. Játra 9. Pankreas 10. Nosní dutiny a paranasální sinusy 11. Hrtan 12. Plíce 13. Cervix dělohy 14. Ovarium 15. Močový měchýř 16. Ledvina 17. Močovod 18. Kostní dřeň (myeloidní leukemie) 19. Prs (limitované důkazy) 28 A co podstatné není, nemá vliv: 30 ◼ Éčka ◼ Zbytky pesticidů v potravinách ◼ Náhradní sladidla ◼ Čaj (zelený i černý) ◼ Káva ◼ Suplementa, vitamíny v tabletách ◼ Biopotraviny