3 Ošetřovatelský proces při zajištění výživy a hydratace ve zdraví a nemoci
„Každý pečlivý pozorovatel nemocných bude souhlasit, že tisíce pacientů zemřou hladem uprostřed hojnosti a blahobytu pro nedostatek pozornosti věnované vyhledání způsobu, který by jim umožňoval přijímat potravu“
(F. Nightingalová 1885)
Cíle modulu
Po prostudování materiálů této části kurzu a v návaznosti na informace získané ve výuce byste měli být schopni:
převzato z Arnold, N.: The Body Owner´s Handbook, London 2002
- definovat požadavky na léčebně upravenou stravu – dietu vzhledem k jednotlivým onemocněním nemocného
- zopakovat, vyjmenovat a rozlišit složky jednotného dietního systému
- znát postupy podávání stravy nemocným dle různého stupně postižení a omezení sebepéče a dle poruch příjmu potravy
Pokyny pro práci v modulu
Podávání stravy odpovídající individuálním nutričním požadavkům nemocných je nedílnou součástí léčebných procesů u nemocných. Přijímání stravy různou formou je nezbytnou součástí lidské existence.
V základních učebních materiálech tohoto modulu budete nejprve seznámeni s postupy ošetřovatelské péče při zajištění výživy, na něž navazují informace o jednotném dietním systému (jednotný dietní systém). K doplnění základních údajů k tématu slouží informace o nových trendech v léčebné výživě.
Další informace naleznete v rozšiřujících materiálech – potíže s polykáním, enterální výživa, endoskopická gastrostomie, výplach žaludku.
Skórovatelný test vám umožní zhodnocení vašich dosavadních vědomostí.
Zhodnotíte efektivitu a význam sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko a příspěvek vložíte do diskusního fóra.
Základní studijní materiály
Materiály on-line (HTML)
- Ošetřovatelský proces při zajištění výživy a hydratace ve zdraví
- Jednotný dietní systém
- Nové trendy v léčebné výživě
Videoklipy
Materiály pro tisk
Rozšiřující studijní materiály
Materiály on-line (HTML)
Materiály pro tisk
Test
Při řešení testových otázek vycházejte z informací získaných ve studijních materiálech a teoretické výuce.Diskusní fórum
Milí studenti, zhodnoťte prosím efektivitu požadavku na sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko. Jaký význam má sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko. Jaký má sledování bilance tekutin význam ve vztahu k celkovému léčebnému procesu?
Na závěr
Milí studenti, úloha zdravotnických pracovníků je nejen v poskytování ošetřovatelské péče, ale také v prevenci onemocnění. Právě v oblasti výživy, jsou zdravotníci nositeli důležitých informací. Věříme, že tento modul vám umožnil poskytovat nemocným erudované rady a správnou edukaci v oblasti racionální výživy a výživy uzpůsobené potřebám nemocných.
Získané teoretické znalosti z modulu budete moci uplatnit nejprve v prezenční výuce, při procvičení podávání stravy nemocným přirozeným perorálním i alternativním způsobem, a dále v rámci praktické výuky.
V případě, že máte aktuálně nějaký dotaz, problém využijte možnosti konzultace ve fóru, nebo kontaktujte tutora (apokorna@med.muni.cz). Máte-li potíže s orientací v prostředí kurzu či jeho nástroji využijte technické fórum.