Podpora výuky-Ošetřovatelské postupy

3 Ošetřovatelský proces při zajištění výživy a hydratace ve zdraví a nemoci

„Každý pečlivý pozorovatel nemocných bude souhlasit, že tisíce pacientů zemřou hladem uprostřed hojnosti a blahobytu pro nedostatek pozornosti věnované vyhledání způsobu, který by jim umožňoval přijímat potravu“

(F. Nightingalová 1885)

Cíle modulu

Po prostudování materiálů této části kurzu a v návaznosti na informace získané ve výuce byste měli být schopni:

motivační obrázek

převzato z Arnold, N.: The Body Owner´s Handbook, London 2002

  • definovat požadavky na léčebně upravenou stravu – dietu vzhledem k jednotlivým onemocněním nemocného
  • zopakovat, vyjmenovat a rozlišit složky jednotného dietního systému
  • znát postupy podávání stravy nemocným dle různého stupně postižení a omezení sebepéče a dle poruch příjmu potravy

 

Pokyny pro práci v modulu

Podávání stravy odpovídající individuálním nutričním požadavkům nemocných je nedílnou součástí léčebných procesů u nemocných. Přijímání stravy různou formou je nezbytnou součástí lidské existence.

V základních učebních materiálech tohoto modulu budete nejprve seznámeni s postupy ošetřovatelské péče při zajištění výživy, na něž navazují informace o jednotném dietním systému (jednotný dietní systém). K doplnění základních údajů k tématu slouží informace o nových trendech v léčebné výživě.

Další informace naleznete v rozšiřujících materiálech – potíže s polykáním, enterální výživa, endoskopická gastrostomie, výplach žaludku.

Skórovatelný test vám umožní zhodnocení vašich dosavadních vědomostí.

 

Zhodnotíte efektivitu a význam sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko a příspěvek vložíte do diskusního fóra.

Test

Při řešení testových otázek vycházejte z informací získaných ve studijních materiálech a teoretické výuce.
Chyba: Odkazovaný objekt neexistuje nebo nemáte právo jej číst.
https://is.muni.cz/el/med/jaro2020/BSOP021/odp/Zajisteni_vyzivy.qref

Diskusní fórum

Milí studenti, zhodnoťte prosím efektivitu požadavku na sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko. Jaký význam má sledování bilance tekutin u osob upoutaných na lůžko. Jaký má sledování bilance tekutin význam ve vztahu k celkovému léčebnému procesu?

Na závěr

Milí studenti, úloha zdravotnických pracovníků je nejen v poskytování ošetřovatelské péče, ale také v prevenci onemocnění. Právě v oblasti výživy, jsou zdravotníci nositeli důležitých informací. Věříme, že tento modul vám umožnil poskytovat nemocným erudované rady a správnou edukaci v oblasti racionální výživy a výživy uzpůsobené potřebám nemocných.

Získané teoretické znalosti z modulu budete moci uplatnit nejprve v prezenční výuce, při procvičení podávání stravy nemocným přirozeným perorálním i alternativním způsobem, a dále v rámci praktické výuky.

V případě, že máte aktuálně nějaký dotaz, problém využijte možnosti konzultace ve fóru, nebo kontaktujte tutora (apokorna@med.muni.cz). Máte-li potíže s orientací v prostředí kurzu či jeho nástroji využijte technické fórum.