Listerióza MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Původce nákazy Listeria monocytogenes grampozitivní tyčinka aerobní kultivačně nenáročná rezistentní k zevnímu prostředí 16 sérovarů výskyt ubikvitární Charakteristika nákazy Většina nákaz asymptomatických V graviditě 20 x vyšší riziko nákazy riziko transplacentární nákazy Transplacentární nákaza abortus předčasný porod porod mrtvého plodu novorozenec s adnátní listeriózou sepse meningoencephalitis Diagnostika mikroskopický průkaz - nátěr z likvoru, mekonia, vzorku tkáně kultivace - hemokultivace, pupečník. krev, likvor, hnis, placenta, plodová voda, mekonium, stolice přímý průkaz - imunofluorescence, EIA Proč se nakazí gravidní žena? Koho dalšího listerióza ohrožuje? Vnímavé osoby s primárním či sekundárním imunodeficitem s těžkým chron. onemocněním (diabetes) staří lidé Patogeneze pomnožení listerií v epiteliálních buňkách tenkého střeva imunita - makrofágy, monocyty poměr monocyt/parazit nepříznivý rozpad infik. bb., listerie do krev. řečiště generalizovaná infekce Epidemiologie listeriózy popsána jako nákaza zvířat v r. 1926 výskyt zejména u skotu a ovcí považována za zoonózu do 1988  přenos na člověka kontaktem s infik. zvířaty  konzumací primárně kontaminovaných potravin (nepasterizované mléko) V r. 1988 přijat oficiální názor, že listerióza je alimentární nákaza a cestou přenosu jsou ... sekundárně kontaminované potraviny Rizikové potraviny měkké zrající sýry lahůdkářské výrobky, saláty, aspiky měkké salámy tlačenky, paštiky ohřívané pokrmy (těstoviny, rýže) … ovšem sekundárně kontaminované Preventivní opatření zodpovědnost výrobců, prodejců, služeb hromadného stravování kontrolní činnost veterinární a hygienické služby důsledná hygiena při manipulaci s potravinami - osobní i provozní zabránit křížení potravin a náčiní respektovat expirační doby potravin Žádná zvláštní prevence listeriózy neexistuje. Její incidence je nízká. Ohroženy jsou děti v období prenatálního vývoje a imunokompromitované osoby.