První praktikum s Doc. Šimůnkem - obaly Stěr Sterilním tamponem provedeme setření definované plochy na potravinovém obalu. Podle charakteru plochy a podložky bude setření buď na sucho nebo jej předem namočíme do sterilního fyziologického roztoku (Erlenmayerova baňka s kuličkami). Vytřepání Vatovou část tamponu odlomíme o okraj Erlenmayerovy baňky. Necháme vatovou část spadnout dovnitř. Krouživým pohybem a třepáním vystavujeme tampon pohybu kuliček. Chvíli třepáme a chvíli necháváme stát, cca 30 minut. Můžete použít rotační třepačku. Ředění O přestávkách mezi vytřepáváním si připravíme 3 zkumavky sterilní, do nichž napipetujeme sterilní fyziologický roztok po 4,5 ml. Máte k dispozici sterilní fyziologický roztok, starilní zkumavky a automatické pipety do 5 ml. Špičky jsou balené každá zvlášť v alobalu. Po ukončení vytřepávání odebereme z Erlenmayerovy baňky 0,5 ml výtřepku, napipetujeme do první zkumavky, promícháme, 0,5 ml napipetujeme do druhé, opět promícháme a napipetujeme 0,5 ml do třetí a promícháme. Na to použijete pipety na menší objem, špičky jsou v plastových krabicích. Z každé zkumavky a z baňky odebereme 1 ml do Petriho misky (opět pipeta na menší objemy) a zalijeme dodaným Plate count agarem, ochlazeným na cca 45 ◦ C. Odečtení Budeme odečítat zítra. Spočítáme nejlépe dvě „počítatelné misky a přepočteme na cm2 stěru, případně jinou veličinu (např. u konzerv na cm vytíraného spoje). Protokol • Sledovaný vzorek • Postup • Výsledek Hodnocení podle vyhlášky min. zdravotnictví č. 38/2001 Sb. ve znění pozdějších předpisů o hygienických požadavcích na výrobky určené pro stak s potravinami a po- krmy: CPM max. 102 KTJ.100 cm−2 pro plochy, přicházející do kontaktu s potravinou CPM max. 103 KTJ.100 cm−2 pro plochy, nepřicházející do kontaktu s potravinou (spoj na konzervě berte jako cca 1mm široký) Možné výsledky Vztahy 1 ml výtřepku odpovídá 10 % setřené plochy. Tj. pokud jsme stírali 100 cm2 , bude 1 ml neředěného výtřepku odpovídat 10 cm2 , 1 ml z prvního ředění 1 cm2 , 1 ml druhého ředění 0,1 cm2 (atd.). Pokud by na vnitřní straně obalu bylo zrovna 100 KTJ na ploše 100 cm2 , bylo by na miskách z výtřepku 10 kolonií (v průměru, musíme počítat s nehomogenitami při míchání) na jedné misce, u prvního ředění bude na miskách jen několik málo nebo žádná kolonie (u tak nízkých počtů se nehomogenity při míchání projevují již velice silně). Pokud se při vyšších ředěních objeví více kolonií než ve vyšších nebo v neředěném výtřepku, může jít buď o chybu míchání, nebo o znečištění (např. dotknutí se špičkou mikropipety ruky nebo jiného nesterilního objektu). Ještě existuje jeden důvod, proč napočítáme na miskách s vyšší koncentrací výtřepku méně kolonií (nebo dokonce žádné): Pokud je kolonií příliš mnoho, mohou se vzájemně inhibovat a vyrostou tak malé, že si jich, zejména nezkušený, laboratorní pracovník nevšimne. V případě maxima plochy, nepřicházející do kontaktu s potravinami, je třeba výše uvedená čísla násobit deseti. Tj. na miskách s neředěným výtřepkem bude kolem 100 kolonií a v jednotlivých ředěních příslušně méně. Při počítání průměrů počtu kolonií z misek zaokrouhlujeme zpravidla nahoru (abychom nevykazovali např. 7,25 kolonií na misku). Co můžeme vidět Kolonie jsou buď světlejší nebo tmavší než okolní půda podle druhu bakteriií, způsobu, jakým misku osvítíme a barvě a jasu pozadí (nad kterým misku prohlížíme).