} }PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA KRITICKY NEMOCNÝCH } } } MUDr. Iveta Zimová } KARIM FN Brno } LF MU Brno } } Nutriční podpora kriticky nemocného } vytváří optimální podmínky pro jeho } anabolické a reparační procesy, pro } obranné mechanizmy, autoregulaci a } ve svých důsledcích i prostředí pro } úspěch cílené léčby. } Guidelines for the Provision and Assessment of Nutrition Support Therapy in the Adult Critically Ill Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.) Journal of Parenteral and Enteral Nutrition Volume 40 Number 2 February 2016 159–211 c 2016 American Society for Parenteral and Enteral Nutrition and Society of Critical Care Medicine DOI: 10.1177/0148607115621863 jpen.sagepub.com hosted at online.sagepub.com Canadian Clinical Practice Guidelines for Nutrition Support in Mechanically Ventilated, Critically Ill Adult Patients (2009) ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition : Intensive care (2006) ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: Intensive care (2009) }Strategie nutriční podpory se posunula do nutriční terapie }vliv na metabolickou odpověď na stres }prevence buněčného oxidativního stresu }modulace imunitní odpovědi } } üzjistit a napravit preexistující malnutrici üzabránit progresivní bílkovinné a energetické malnutrici üoptimalizovat pacientovu metabolickou situaci üsnížit morbiditu a zkrátit období rekonvalescence } üstanovení nutričního rizika při přijetí na JIP, ükalkulace energetické a proteinové potřeby - stanovení nutričního cíle üzahájení EV 24-48 hod. od rozvoje kritického stavu, üdosažení nutričního cíle v prvním týdnu hospitalizace na JIP üprevence a redukce rizika aspirace, ovlivnění tolerance EV üimplementace protokolu EV üčasný start PV u pacientů s vysokým nutričním rizikem pokud je EV kontraindikovaná nebo není dostatečná } } üNRS – Nutritional Risk Score ev. NUTRIC score by mělo být stanoveno u každého pacienta přijímaného na JIP (oba tyto skórovací systémy byly vybrány na základě retrospektivních analýz RCT) ü üNRS > 3 nutriční riziko üNUTRIC > 5 ( NUTRIC s IL6 >6) vysoké nutriční riziko } http://image.slidesharecdn.com/091110kondrupihfrio-100205161652-phpapp01/95/091110-kondrup-ihf-rio- 15-728.jpg?cb=1265386667 ütradiční markry nutričního stavu jako je – albumin prealbumin, transferin, retinol-binding protein, stejně tak i antropometrické měření nemají u kriticky nemocného pacienta v hodnocení nutričního stavu dostatečnou validitu ü }Budoucnost: üUZ měření svalové hmoty a sledování změn svaloviny pacienta na JIP je novou vyvíjející se metodou - jednoduchá, dostupná üCT vyšetření – kvantifikace svalové a tukové hmoty } } } üdle doporučení expertů pacienti s normálním nutričním stavem , s nízkým nutričním rizikem a s méně závažným onemocněním (NRS 2002 ≤3 nebo NUTRIC skore ≤5) nevyžadují v prvním týdnu hospitalizace na JIP speciální nutriční intervenci. ü ünicméně i u této skupiny pacientů je nutné denně } hodnotit jejich metabolickou situaci, tíží onemocnění a } při zhoršení stavu zahájit nutriční podporu. } }U pacientů s vysokým nutričním rizikem ( NRS 2002 ≥5 }nebo NUTRIC score ≥5, bez interleukin 6) nebo u těžce }malnutričních pacientů by měl být dosažen nutriční cíl }co nejrychleji v závislosti od tolerance pacienta a za }přísné monitorace s ohledem na refeeding sy. }Dosažení >80% stanoveného energetického a }proteinového cíle v průběhu 48–72 h by mělo vést ke }klinickému benefitu EV v prvním týdnu hospitalizace. } }Ideálně nepřímá kalorimetrie } } }Metabolické studie nepřímou kalorimetrií u pacientů }v intenzivní péči stanovily, že průměrná energetická }potřeba pacienta v prvním týdnu kritického stavu }dosahuje 20 - 25 kcal (84 - 105 kJ) /kg NBW/den. } }Po zlepšení klinického stavu pacienta je plně }indikováno navýšení energetického přívodu na }30 - 35 kcal (126 – 147kJ) /kg NBW/den } } (Zanello, 2006) } } } } BMI do 30, 25-30kcal/kg AcBW/d, } BMI 30-50, 11-14kcal/kg AcBW/d } BMI nad 50, 20-25kcal/kg IBW/d } } Dle ASPEN } } } } üdoporučena dávka proteinů 1,2–2,0 g/kg NBW/den, üu pacientů popálených a polytraumatizovaných dokonce ještě vyšší ümonitorování N- bilance není pro stanovení potřeby proteinů u kriticky nemocných validní, stejně tak i sledování sérových proteinů (albumin, prealbumin, transferin atd) } } }Alberda et al.: The relationship between nutritional intake and clinical outcomes in critically ill patients: results of an international multicenter observational study. Intensive Care Med. 2009;35(10):1728-1737 }Allingstrup et al.: Provision of protein and energy in relation to measured requirements in intensive care patients. Clin Nutr. 2012;31(4):462-468 }Elke et al.: Closed to recommended caloric and protein intake by enteral nutrition is associated with better clinical outcome of critically ill septic patients: secondary analysis of a large international nutrition database. Crit Care. 2014;18(1):R29 }Weijs et al.: Optimal protein and energy nutrition decreases mortality in mechanically ventilated, critically ill patients: a prospective observational cohort study. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2012;36(1):60-68 }Weijs et al.: Early high protein intake is associated with low mortality and energy overfeeding with high mortality in non-septic mechanically ventilated critically ill patients. Crit Care. 2014;18(6):701 } } } }Nutriční podpora u kriticky nemocného pacienta se }zahajuje ihned po zvládnutí šoku , t.j. po dosažení }hemodynamické stability -adekvátní perfuzní tlak -MAP ≥60 mm Hg. -stabilní dávky vasopresorické podpory -stabilní nebo klesající laktát a ustupující metabolická acidóza üpreference EV před PV üzahájení časné EV 24-48 hod od přijmu üčasný start PV u pacientů s vysokým nutričním rizikem pokud je EV kontraindikovaná nebo není dostatečná „ } „ } } ü U pacientů s nízkým nutričním rizikem ( NRS 2002 ≤3 nebo NUTRIC score ≤5), u kterých je EV kontraindikovaná se doporučuje pozdržet zahájení TPV až do 7. dne od přijetí na JIP (ASPEN) } üVzhledem k tomu, že populace kriticky nemocných a jejich nutriční riziko je velmi variabilní, je důležité klinické zhodnocení stavu pacienta a zvážení } benefitu PV. } } } } }Konsenzus expertů doporučuje u pacientů s vysokým }nutričním rizikem ( NRS 2002 ≥5 nebo NUTRIC }score ≥5), nebo u pacientů s těžkou malnutricí a }s kontraindikací EV, nasadit PV hned jakmile to stav }pacienta umožňuje (48 – 72 hod. od příjmu). } } }U pacientů kriticky nemocných bez ohledu na jejich }nutriční riziko, u kterých není možné EV po 7-10 }dnech (ASPEN) po 4-5 dnech (ESPEN) dosáhnout }>60% energetické a proteinové potřeby se doporučuje }použití dodatkové PV. } ü ü upřednostňujeme aplikaci formou } A-I-O do CVK ü firemní A-I-O vaky maximálně na } 32 hodin üA-I-O z lékárny maximálně na 24 hodin }cukry, proteiny, tuky, vitamíny, stopové }prvky slouží jako: } ü zdroj energie ü stavební komponenty ü signální a regulační látky (omega 3, 6) ü mají farmakologický efekt - podávají se } ve farmakologických dávkách (arginin, } glutamin, taurin, selén) } } } } üenergetickým substrátem volby u parenterální výživy je } glukóza. } ütolerance glukózy u kriticky nemocného pacienta je nízká } 2 – 3 g/kg NBW /den } üpravidelné kontroly hladiny glykémie, vzhledem k možným prudkým změnám glukózového metabolizmu u kriticky nemocného pacienta ücílová hladina glykémie v rozmezí 6-10 mmol/l - korekce } inzulinem kontinuálně } ü ü ve stresovém katabolizmu je špatná utilizace } vlastní tuková tkáně ü indikace tukových emulzí ve výživě kriticky } nemocných ü vysoce stabilní, čisté a standardizované tukové } emulze s minimálními vedlejšími účinky ü vysoký energetický obsah ü isoosmolální (lze je podávat do periferní žíly) } } 0,7 – 1,5 g/kg NBW/den } } } ü } ü ünenahraditelný zdroj esenciálních MK ü ütukové emulze s kombinací MK s dlouhým a } středně dlouhým řetězcem (LCT/MCT } emulze) jsou snadněji oxidovatelné } üMCT se lépe hydrolyzují, nejsou prekurzory } prostaglandinů, snižují katabolizmus proteinů ü ümetabolity ω-3 MK zlepšují celulární, } protinádorovou a protiinfekční imunitu a mají } vasodilatační a antiagregační účinky. } } } } } }Aminokyseliny v kritickém stavu slouží jako energetický zdroj } } } } }1,2 – 2 g AK / kg NBW/den }= 0,2 – 0,3 g N / kg NBW/den ¢ } } } } } - } }Kombinace Soluvit + Vitalipid -celé spektrum vitamínů včetně vit. K - } Nutryelt, Addamel , Tracutil - ü üústavní lékárna připravuje 15 druhů standardních A-I-O vaků , ürežimy nabízí postupně se zvyšující obsah energie s různým poměrem glukózy a tuku, jako hlavních zdrojů energie ürežimy I-VII mají variantu do periferní žíly } ü üje možné připravit i vaky individuálního složení – změna poměru glukózy a tuku, koncentrované s minimálním objemem nebo vaky bez elektrolytů, atd. } } } üzařízení Exacta-MixTM 2400 na automatické míchání vaků AiO üzpůsob objednávání pomocí elektronické žádanky üdoba objednávání na tentýž pracovní den do 10:00 hod. , po této době již bude požadavek realizován až následující pracovní den. } üAminomix 1 Novum 1500ml /1500 kcal } 2000 ml /2000 kcal, poměr 1gN : 100 np-kcal üAminomix 2 Novum 1500ml /1020 kcal , } 2000 ml / 1360kcal, poměr 1gN : 60 np-kcal üClinimix N9G20E 1500ml/765 kcal , } 2000ml/1020 kcal , poměr 1gN : 88 np-kcal üNutriflex peri 2000ml /960 kcal, } poměr 1gN : 56 np-kcal } } } } ü vhodné u pacientů ve vysoce stresovém } metabolizmu s cílem snížit endogenní } katabolizmus luxusní dodávkou AK } üurčené pro krátkodobé použití nebo v kombinaci s enterální výživou } ü Smofkabiven 1477 ml/1600 kcal , } 1970 ml/2200 kcal , obsahuje SMOF lipid, } poměr 1gN : 108 np-kcal } üSmofkabiven peripheral 1448 ml /1000 kcal } 1904 ml/1300 kcal, obsahuje SMOF lipid, } poměr 1gN : 108 np-kcal } } ü Nutriflex Omega plus } 1250 ml / 1265 kcal, 1875 ml /1900 kcal } 1gN / 158 np- kcal ü Nutriflex Omega special } 1250 ml / 1475 kcal 1875 ml / 2215 kcal } 1gN/ 119 np- kcal -tuková složka Lipoplus - kombinace sojového oleje, MCT a rybího tuku -vyšší podíl EPA a DHA v rybím tuku ve srovnání se } SMOF lipidem -přítomnost kyseliny glutámové - - } } } } üJedinečná kombinace vysokého obsahu bílkovin a sníženého množství energie üSložení odpovídá požadavkům ASPEN, ESPEN na nutriční intervenci v akutní fázi kriticky nemocných pacientů üB: 1,5 g/kg/den , E: 20 kcal/kg/den üSnížený obsah glukózy a tuků üotázka vlivu látek s imunomodulačním } efektem jako součásti nutriční podpory u } kriticky nemocných üimunomodulace by mohla představovat } cestu k ovlivnění systémové zánětlivé } odpovědi organizmu, jejíž úroveň a } intenzita koreluje s rozvojem MODS üimunonutrice může ovlivňovat tyto děje na } různých úrovních ü ü ü } üv centru pozornosti je především glutamin, } arginin, ω-3 MK, antioxidanty (vit. C a E, } selen a jiné stopové prvky) ühodnocení účinků imunonutrientů u kriticky nemocných je velmi obtížné vzhledem k heterogenitě pacientů üněkteré z těchto látek mají pozitivní efekt } jenom u určité skupiny kriticky nemocných, } jejich působení u jiné skupiny může být } dokonce spojeno s vyšší mortalitou } } W. Campbell Edmondson, 2007 } ü üneesenciální AK ühlavní AK v cytosolu svalové buňky üprekurzor syntézy bílkovin, donor N pro tvorbu nukleových kyselin, purinů a pyrimidinů üinhibiční faktor proteolýzy üsubstrát pro glukoneogenezi } ü ü üdostupnost glutaminu je klíčovým faktorem buněčného růstu, především buněk střevní mukózy, imunokompetentních buněk üposiluje bariérovou funkci střevní mukózy üspolu s cysteinem a glycinem je prekurzorem syntézy glutathionu, který má důležitou funkci v antioxidační aktivitě organismu ü ü ü }ESPEN Guidelines on Enteral Nutrition: } ü üGlutamine should be added to standard enteral } formula in burned patients (A ) ütrauma patients (A) üThere are not sufficient data to support glutamine supplementation in surgical or heterogenous critically ill patients. } üRutinní parenterální suplementace glutaminu u kriticky nemocného pacienta se nedoporučuje. } } }REDOXS studie }REducing Deaths due to OXidative Stress (The REDOXS Study): Rationale and }study design for a randomized trial of glutamine and antioxidant }supplementation in critically-ill patients. Heyland DK1, Dhaliwal R, Day AG, }Muscedere J, Drover J, Suchner U, Cook D; Canadian Critical Care Trials Group. } }1223 dospělých kriticky nemocných na 40 JIP v Canadě, USA a v Europě }pacienti s MODS a UPV, }suplementace glutaminu parenterálně a enterálně + antioxidanty nebo placebo }start 24 hod. po přijmu }zvýšení 28 denní mortality u pacientů, kteří dostávali glutamin ve srovnání s placebem (32.4% vs. 27.2%;) Vyšší byla i 6-měsíční mortalita }glutamin neměl vliv na počet selhávajících orgánů ani na infekční komplikace } }Souhrn: časné podávání glutaminu nebo antioxidantů nemá vliv na klinický outcomes a glutamin byl spojený se zvýšenou mortalitou u kriticky nemocných pacientů s multiorgánovým selháním } } } üprekurzor syntézy proteinů üpozitivní efekt na N bilanci a proteosyntézu üfyziologický prekurzor NO (endothelium - derived relaxing factor ) } - signální molekula, neurotransmiter, } - mediátor imunitní odpovědi organismu üstimulace sekrece anabolických hormonů (růstový hormon, prolaktin, insulin-like růstový faktor) üpodporuje proliferaci T-lymfocytů üzlepšení hojení ran, posílení imunitní reakce s redukcí pooperačních infekčních komplikací } } }Arginin podporuje systémovou zánětlivou odpověď }organizmu prostřednictvím produkce NO. Tato }aktivita vysvětluje negativní efekt imunomodulační }enterální výživy obohacené o arginin u pacientů }v sepsi. } }Studie zkoumající účinky argininu potvrdily zvýšenou mortalitu }u pacientů v sepsi (Heyland and Novak 2001 , Bertolini 2003) } }Suplementace argininu u této skupiny kriticky }nemocných není doporučena. }(www.giviti.marionegri.it) ümají vliv na imunitní odpověď buněk prostřednictvím regulace genové exprese üovlivňují aktivitu proinflamatorního transkripčního faktoru (NF-kB), který regulací genové exprese zvyšuje tvorbu proinflamatorních cytokinů, adhezních molekul, chemokinů atd. üEPA a DHA = substrát pro tvorbu resolvinů a protectinů , zapojujících se do resolučních procesů zánětu ü } ü } } } } } } Leukotriény 5 (LTB5, LTC5, LTD5) ω-3: eikosapentaenová kyselina (EPA) PG a TX 3 (TXA3, PGE3, PGI3) ω-6: arachidonová kyselina (AA) PG a TX 2 (TXA2, PGE2, PGI2) Leukotriény 4 (LTB4, LTC4, LTD4) Cyclooxygenáza Lipoxygenáza Omega-3 nenasycené MK üaplikací tukových emulzí, obsahujících rybí olej, dochází k částečnému nahrazení arachidonové kyseliny ve fosfolipidech buněčných membrán kyselinou EPA a DHE, tím se modifikuje eicosanoidní a cytokinový profil - výsledkem je snížená zánětlivá odpověď organizmu üpozitivně ovlivňují cévní permeabilitu a plicní hypertenzi u ARDS ümají vasodilatační a antiagregační účinky üjejich metabolity zlepšují celulární, protinádorovou a protiinfekční imunitu ü ü ü } }Četné klinické studie sledující účinky výživy }obohacené o omega 3 MK u kriticky nemocných . }Výsledky jsou jednoznačné: üpozitivní ovlivnění klinického outcome kriticky } nemocných a uměle ventilovaných pacientů s ALI, ARDS se/bez souvislosti s těžkou sepsí üzkrácení doby hospitalizace na JIP üzkrácení UPV dní, pozitivní ovlivnění oxygenace üsnížení počtu selhávajících orgánů üredukce 28 - denní mortality } }Další studie pokračují... } ž } } Správně vyvážené složení mastných kyselin } üunikátní kombinace esenciálních MK, MCT, MUFA, ◦ ω-3 MK üoptimální poměr ω-6/ω-3 MK (2,5 : 1) üimunomodulační a protizánětlivé účinky } } 30 % sojový olej (esenciální MK) } 30 % kokosový olej (MCT) } 25 % olivový olej (MUFA) } 15 % rybí olej (ω-3 MK – EPA, DHA) } } Papavasillis CH. Use of medium-chain triacylglycerols in parenteral nutrition of children. Nutrition 2000;16:460-1 }Gadek JE, DeMichele SJ, Karlstad MD, et al (1999) Effect of enteral feeding with eicosapentaenoic acid, gamma-linolenic acid and antioxidants in patients with acute respiratory distress syndrome. Enteral nutrition in ARDS study group. Crit. Care Med. 27: 1409 – 1420 }Singer P, Theilla M, Fisher H, et al. (2006) Benefit of an enteral diet enriched with eicosapentaenoic acid, gamma-linolenic acid in ventilated patients with acute lung injury. Crit. Care. Med 34 1033 – 1038 }Pontes-Arruda A, Aragao AM, Albuquerque JD (2006) The effects of enteral feeding with eicosapentaenoic acid, gamma-linolenic acid and antioxidants in mechanically ventilated patients with severe sepsis and septic shock. Crit. Care. Med 34 2325 – 2333 }Singer P, Shapiro H, Theilla M, Anbar R, Singer J, Cohen J (2008) Anti-inflammatory properties of omega -3 fatty acids and critical illness: novel mechanisms and an integrative perspective. Intensive Care Med. 34. 1580 - 1592 } ülidské tělo má četné endogenní antioxidační obranné mechanizmy, jako jsou katalázy,superoxiddismutázy, glutathionperoxidázy a reduktázy ünízká hladina endogenních antioxidantů je spojena s vyšším výskytem orgánového selhání a vyšší mortalitou üzvýšená tvorba volných kyslíkových radikálů negativně ovlivňuje buněčnou signalizaci, proliferaci, apoptózu i jejich ochranu üvýzkum antioxidačně působících látek (AOX) je zaměřen především na účinek vitaminů C a E, selenu a zinku ü } } ümožnost neomezené alimentace u kriticky nemocných üomezené dávkování AK u pacientů s ARF nelze dlouho tolerovat üdosažení adekvátní výživy u 93 % pacientů s CRRT oproti 53 % s iHD (Bellomo) Kurz IM Brno 2010 }dle konsenzu expertů je doporučeno u pacientů s AKI používat standardní roztoky EV }dávka proteinů 1.2–2 g/kg /d, energie 25–30 kcal/kg/d. }u signifikantních elektrolytových abnormalit je doporučeno použít výživu určenou pro renální selhání }dávka proteinů nesmí být redukována s cílem oddálit zahájení dialyzační terapie } § üminimální eliminace lipidů üztráty glukózy jsou dány mírou UF } (při UF 24 – 48 l/den dosahují ztráty glukózy } 40–80 g/den) üAK včetně glutaminu se eliminují v závislosti na své koncentraci v plazmě (5 – 15 % denní dávky AK) ünutná substituce fosfátů (monitorování) üvitamíny rozpustné ve vodě jsou při CRRT } eliminovány v závislosti na intenzitě terapie üvitamíny rozpustné v tucích nejsou významně } eliminovány üinzulin, kortizol a katecholaminy nejsou eliminovány ü } ü ü Kurz IM Brno 2010 üčím je pacient v těžším stavu, tím opatrnější musíme být v dávkách jednotlivých substrátů, nejsme schopni dosáhnout vyrovnanou N-bilanci ! üpřetížení metabolických drah může vést ke zhoršování celé řady funkcí vitálně důležitých pro kriticky nemocného üčasné zavedení enterální výživy üpostupné zvyšování nutriční zátěže üsledování klinického stavu ümonitorace tolerance a odpovědi pacienta na } nutriční podporu ü ü ü ü } } } } } } Děkuji za pozornost.